Σύμφωνα με δημοσιεύματα της φιλοκυβερνητικής ιστοσελίδας esos, το Μαξίμου έδωσε το πράσινο φως στην Κεραμέως να επισπεύσει το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο της σχετικής φιλολογίας σημειώνονται και οι πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας και της υφυπουργού Ζέττας Μακρή: «Μία από τις προεκλογικές  εξαγγελίες της κυβέρνησης ήταν ένα νέο σύστημα διορισμού για τους εκπαιδευτικούς στο δημόσιο»: Nίκη Κεραμέως. «Το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ένα νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών»: Ζέττα Μακρή.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το σχέδιο διορισμών επεξεργάζεται ο Γ.Γ. Κόπτσης και περιλαμβάνει:

  • Γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Συνυπολογισμό 

α) προϋπηρεσίας

β) παιδαγωγικής κατάρτισης

γ) επιστημονικής κατάρτισης

δ) κοινωνικών κριτηρίων

με ανάλογη μοριοδότηση

Σημειώνεται ότι ο πίνακας διοριστέων θα αφορά αποκλειστικά αυτούς που θα πιάνουν τη βάση στο διαγωνισμό, ενώ θα πετιούνται εκτός όλοι οι υπόλοιποι, ανεξάρτητα από τα μόρια που συγκεντρώνουν από τον συνυπολογισμό των άλλων κριτηρίων!

Συμπέρασμα: Οι νεοφιλελεύθεροι του Μητσοτάκη επαναφέρουν τον διαγωνισμό της ντροπής, διατεινόμενοι ότι μέσα σε τρεις ώρες, μέσω αυτού, μπορούν να κρίνουν την αξιοσύνη των εκπαιδευτικών και την ικανότητά τους να διδάξουν στα σχολεία, πετώντας στον κάλαθο των αχρίστων πανεπιστημιακές σπουδές και πτυχία.

Ο διαγωνισμός του άγριου ανταγωνισμού αποτελεί έναν ακόμη κόφτη, μια ακόμη πρόφαση για να προσλαμβάνονται στο δημόσιο σχολείο μόνιμοι εκπαιδευτικοί με το σταγονόμετρο. Οι επιτυχόντες θα αποτελούν το τείχος, πέρα από το οποίο θα εξαπλώνεται η μεγάλη δεξαμενή των αναπληρωτών, ωρομίσθιων, τριμηνιτών και πάει λέγοντας. Είναι δηλαδή η πρόφαση για την άλωση των εργασιακών σχέσεων και στη δημόσια εκπαίδευση.

Γι΄αυτό και επιβλήθηκε στον αντίποδα της κατάργησης της επετηρίδας, του μόνου δίκαιου συστήματος διορισμών, που δεν αμφισβητούσε σπουδές και πτυχία ούτε χωρούσε ρουσφέτια. Πρωτοεπιβλήθηκε με τη φωτιά και το σίδερο, με το αφήγημα ότι τάχα οι ελάχιστοι διορισμοί και η χρόνια αδιοριστία οφείλονταν στο σύστημα της επετηρίδας. Η ζωή, βεβαίως, άλλα καταμαρτύρησε.

Η επαναφορά του διαγωνισμού της ντροπής από τη ΝΔ αποτελεί παραλλαγή του άλλου κόφτη που είχαν επινοήσει οι συριζαίοι. Το σύστημα διορισμού του Γαβρόγλου αποθέωνε τα «ακαδημαϊκά κριτήρια» και έβαζε ταβάνι στην προϋπηρεσία, ανεξάρτητα από τα χρόνια που εργαζόταν κανείς ως αναπληρωτής, ικανοποιώντας τους «προνομιούχους», αυτούς δηλαδή που είχαν τον τρόπο, την άνεση χρόνου και τις οικονομικές δυνατότητες να συλλέγουν επιπλέον πτυχία και προσόντα.

Γιούλα Γκεσούλη

ΠΗΓΗ: eksegersi.gr