• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Κύμα συμπαράστασης στον Β. Λιόση: Ζητούν ανάκληση της απόλυσης

July 16, 2022 1112
Να ανακληθεί η απόλυση του ιδιωτικού εκπαιδευτικού Βασίλη Λιόση ζητούν δεκάδες εκπαιδευτικά και άλλα σωματεία

Ο Βασίλης Λιόσης απολύθηκε μετά από 25 χρόνια, διότι εκδήλωσε την αντίθεσή του στον τρόπο που γιορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου, αφού ουκ ολίγες φορές εκθειάστηκε ο δικτάτορας Μεταξάς.

«Υπερασπιζόμαστε την παιδαγωγική ελευθερία του εκπαιδευτικού να διδάσκει στους μαθητές του την ιστορική αλήθεια και να τους καθοδηγεί στην επιστημονική γνώση, ώστε να κατανοήσουν τον κόσμο και να μπορέσουν να τον αλλάξουν», υπογραμμίζουν σε ανακοινώσεις τους η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας, η Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η Α΄ΕΛΜΕ Δ. Αττικής  η Γ΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας και πολλές άλλες. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΛΜΕ Λιοσίων Φυλής Ζεφυρίου κ.α. 

Στο ψήφισμα του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης τονίζεται ότι "η απόλυση του συναδέλφου φαίνεται να συνδέεται με τις πολιτικές ιδέες, τη δράση και τη συνδικαλιστική ιδιότητά του. Όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωση-καταγγελία ο Βασίλης Λιόσης απειλήθηκε με διοικητικές κυρώσεις και απόλυση από το σχολείο του, επειδή «τόλμησε» να μιλήσει στους μαθητές του για την εγκληματική οργάνωση των ναζί της Χρυσής Αυγής ή επειδή διαμαρτυρήθηκε για βίντεο που προωθούσε τη χρήση βίας κατά προσφύγων, το οποίο έκανε πολλούς μαθητές του να δυσανασχετήσουν. Τα περιστατικά αυτά δείχνουν το γενικότερο κλίμα που επικρατεί σε τμήμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Τέτοιες όμως πρακτικές δεν εναρμονίζονται με την αξία της γνώσης, τη δημοκρατική παιδεία και τη διαμόρφωση προσωπικοτήτων που να θέτουν ερωτήματα και να είναι ανήσυχα πνεύματα."

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

NΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΙΟΣΗ!

Ο ν. 4713/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, πριν δυο χρόνια, έχει ισοπεδωτικά αποτελέσματα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς έχει ξεκινήσει μια λαίλαπα απολύσεων, στο πνεύμα της εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών νόμων σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Μάλιστα ο ν. 4713 προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων χωρίς να απαιτείται κάποια αιτιολόγηση.

 

Ανάμεσά τους είναι αυτή του εκπαιδευτικού Βασίλη Λιόση, επί 25 έτη μαθηματικού στην «Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή», με αξιόλογη συνδικαλιστική δράση.

Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος των ΔΣ ΣΙΕΛ και ΟΙΕΛΕ (Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών και η Ομοσπονδία τους), πρωτοστάτησε στη δημιουργία του συνδικαλιστικού παραρτήματος στο σχολείο του και υπερασπίστηκε με σθένος τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων του. Με βάση καταγγελίες του συναδέλφου στην ΟΙΕΛΕ, το τελευταίο διάστημα συνέβησαν σοβαρά περιστατικά. 

Συγκεκριμένα τη φετινή σχολική χρονιά (2021-22):

• Εκδήλωσε την αντίθεσή του στον τρόπο που γιορτάστηκε η 28ηΟκτωβρίου, αφού ουκ ολίγες φορές εκθειάστηκε ο δικτάτορας Μεταξάς. Ενημέρωσε σχετικά τους συναδέλφους και τη διεύθυνση του σχολείου και απέστειλε στους εκπαιδευτικούς σχετικό ιστορικό σημείωμα.

 

• Κατά το «κλείσιμο» ενός χρόνου από τη δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής έκανε συζήτηση με τους μαθητές του για το τι ήταν η Χρυσή Αυγή, γιατί παρουσίασε διευρυμένη επιρροή στην ελληνική κοινωνία, τι ήταν ο ναζισμός ιστορικά. Την επόμενη ημέρα κλήθηκε από τη διοίκηση του σχολείου να δώσει εξηγήσεις και απειλήθηκε με διοικητικές κυρώσεις.

• Ομοίως κατήγγειλε σε συναδέλφους του την προβολή ενός βίντεο στα παιδιά του Λυκείου στο οποίο εκθειαζόταν η άσκηση βίας σε πρόσφυγες στα σύνορα του Έβρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το συγκεκριμένο βίντεο δυσανασχέτησαν και πολλοί μαθητές.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η απόλυση του έχει φρονηματικό χαρακτήρα και ιδεολογικά/πολιτικά κίνητρα, αφού συνδέεται με την κοινωνική συνδικαλιστική δράση και τις απόψεις του συναδέλφου. Τέτοιες πρακτικές είναι ενδεικτικές της ιδεολογικής φίμωσης που θέλουν να επιβάλουν στα σχολεία οι σχολάρχες προκειμένου να διαμορφώνουν απερίσπαστοι τη σκέψη και τη συνείδηση των μαθητών. Δεν θα το επιτρέψουμε!

Υπερασπιζόμαστε την παιδαγωγική ελευθερία του εκπαιδευτικού να διδάσκει στους μαθητές του την ιστορική αλήθεια και να τους καθοδηγεί στην επιστημονική γνώση, ώστε να κατανοήσουν τον κόσμο και να μπορέσουν να τον αλλάξουν. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΙΟΣΗ!

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ! 

ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ-ΦΥΛΗΣ

                                                                                                                                                  13/7/2022,

Ο Βασίλης Λιόσης “έπρεπε” να απολυθεί!...

Ο Βασίλης Λιόσης, επί 25 έτη μαθηματικός στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή, μπορούσε και έπρεπε να απολυθεί!… Μπορούσε να απολυθεί, γιατί σύμφωνα με τον Νόμο 4713/2020 οι απολύσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση μπορούν να είναι ελεύθερες και αναιτιολόγητες. Με το γράμμα του Νόμου Κεραμέως - Νόμου υποσχετικού της ΝΔ προς τους σχολάρχες - ο  Βασίλης, που ξεκίνησε να εργάζεται στο σχολείο το 1997, μπορούσε να απολυθεί οποιαδήποτε στιγμή ο ιδιοκτήτης το αποφάσιζε.

Κυρίως όμως έπρεπε να απολυθεί γιατί:

  • Από τα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ενεργός πολιτικά στο χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
  • Συνδικαλίστηκε ως εργαζόμενος στην ιδιωτική εκπαίδευση από τον πρώτο χρόνο πρόσληψης του, διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος των ΔΣ ΣΙΕΛ και ΟΙΕΛΕ, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του συνδικαλιστικού παραρτήματος στο σχολείο του, ενώ τα τελευταία χρόνια συμμετείχε ενεργά στο Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο.
  • Ήταν παρών συστηματικά στους απεργιακούς αγώνες του κλάδου μας και υπεράσπιζε με πάθος τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας.
  • Είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα! Συγγραφέας αρκετών βιβλίων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, με κύρια αντικείμενα τον ναζισμό, την εξάρτηση, τα αντιφασιστικά μέτωπα, την παγκόσμια κρίση. Παράλληλα ζωγραφίζει, γράφει ποίηση και δεν μπορεί να σταματήσει να ονειρεύεται ένα καλύτερο κοσμο!
  • Μετά από 25 χρόνια προϋπηρεσίας και έχοντας στην κατοχή του Μεταπτυχιακό Τίτλο Διδακτικής και Μεθοδολογίας των Μαθηματικών, είναι πολύ ακριβός για την μισθοδοσία ενός ιδιωτικού σχολείου, όπου η κερδοφορία και η ελαχιστοποίηση του κόστους έχουν φετιχοποιηθεί.
  • Εμφορείται από μια «αυτοκαταστροφική» κάποιες φορές πεποίθηση ότι πρέπει να εκφράζει την άποψή του και να υπερασπίζεται τις ιδέες του. Το ίδιο έκανε και τη φετινή χρονιά, όταν η σχολική εορτή της 28ης Οκτωβρίου μετατράπηκε σε έναν ύμνο για τον δικτάτορα Μεταξά ή όταν προβλήθηκε βίντεο στα παιδιά του Λυκείου στο οποίο εκθειαζόταν η άσκηση βίας σε πρόσφυγες στα σύνορα του Έβρου.
  • Επειδή «δε βολεύεται παρά μόνο στον ήλιο και η καρδιά του δε βολεύεται παρά μόνο στο δίκιο» συνεχίζει να κάνει συζητήσεις με τους μαθητές του για όλα εκείνα που μπορεί να τους ξυπνήσουν το όραμα ενός δικαιότερου κόσμου. Όπως έκανε και πέρυσι μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης των ναζί της Χρυσής Αυγής.
  • Τέλος, γιατί οι σχολάρχες θέλουν να δώσουν ένα μήνυμα, μια ξεκάθαρη απειλή σε όποιον αγωνίζεται, σε όποια φωνή είναι διαφορετική από αυτή της εργοδοσίας στα ιδιωτικά σχολεία.

Τον Βασίλη θα τον χάσει από καθηγητή η Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή. Δεν θα τον χάσουμε όμως εμείς που συμπορευτήκαμε στο Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο. Δε θα χαθεί από τους κοινωνικούς αγώνες και τις πολιτικές και διανοητικές παρεμβάσεις που συνιστούν πηγή έμπνευσης και κινητοποίησης για εμάς.

Θα συναντηθούμε στους αγώνες για την κατάργηση όλων των νόμων Κεραμέως, για σταθερή και αξιοπρεπή εργασία στην ιδιωτική εκπαίδευση, για δημόσια και δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά!!!

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Ο πρόεδρος                                                                                Ο γ. γραμματέας

  

Κουρνιώτης Χρήστος                                                                 Τζιρτζιλάκης Μιχάλης

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό Βασίλη Λιόση

    Το Δ.Σ του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στον συνάδελφο Βασίλη Λιόση, ο οποίος απολύεται από την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή, όπου εργαζόταν, ως μαθηματικός από το 1997 (25 ολόκληρα χρόνια!!!). Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος των Δ.Σ. του ΣΙΕΛ και της ΟΙΕΛΕ, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του συνδικαλιστικού παραρτήματος στο σχολείο του και υπερασπίστηκε με σθένος τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων του. Ο Βασίλης είναι συγγραφέας έχοντας εκδώσει μέχρι τώρα τέσσερα βιβλία σε έντυπη μορφή και δύο σε ηλεκτρονική, με κύρια αντικείμενα το ναζισμό, την παγκόσμια κρίση και την κριτική θεώρηση ιδεολογικών ρευμάτων. Είναι, επομένως, ένας άνθρωπος με πολυσχιδή δραστηριότητα, η οποία έχει συγκεκριμένο πρόσημο.

   Η απόλυση του Βασίλη Λιόση δεν γίνεται λόγω εκπαιδευτικής ανεπάρκειάς του και αυτό για τρεις λόγους: Πρώτον, η διοίκηση του Σχολείου δεν μπορεί να θυμήθηκε ότι έπειτα από 25 χρόνια δουλειάς είναι ανεπαρκής. Δεύτερον, γιατί κάθε χρονιά οι γονείς ζητούσαν να τον έχουν ως εκπαιδευτικό τα παιδιά τους και στο επόμενο διδακτικό έτος. Τρίτον, γιατί έχει κάνει εξειδικευμένες σπουδές (με ανάλογους τίτλους) Διδακτικής και Μεθοδολογίας των Μαθηματικών.

     Άρα η απόλυση του συναδέλφου φαίνεται να συνδέεται με τις πολιτικές ιδέες, τη δράση και τη συνδικαλιστική ιδιότητά του. Όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωση-καταγγελία ο Βασίλης Λιόσης απειλήθηκε με διοικητικές κυρώσεις και απόλυση από το σχολείο του, επειδή «τόλμησε» να μιλήσει στους μαθητές του για την εγκληματική οργάνωση των ναζί της Χρυσής Αυγής ή επειδή διαμαρτυρήθηκε για βίντεο που προωθούσε τη χρήση βίας κατά προσφύγων, το οποίο έκανε πολλούς μαθητές του να δυσανασχετήσουν. Τα περιστατικά αυτά δείχνουν το γενικότερο κλίμα που επικρατεί σε τμήμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Τέτοιες όμως πρακτικές δεν εναρμονίζονται με την αξία της γνώσης, τη δημοκρατική παιδεία και τη διαμόρφωση προσωπικοτήτων που να θέτουν ερωτήματα και να είναι ανήσυχα πνεύματα.

     Η απόλυση του Βασίλη Λιόση είναι το αποτέλεσμα του Ν. 4713/2020 της Κεραμέως. Όπως καταγγέλει η ΟΙΕΛΕ με το τέλος του διδακτικού έτους έχει ξεκινήσει μια σειρά απολύσεων σε ιδιωτικά σχολεία. Αυτές οι απολύσεις δείχνουν ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της «αξιολόγησης» και στο δημόσιο σχολείο, το οποίο αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσει την ουσία και το γράμμα των πεπραγμένων της ιδιωτικής εκπαίδευσης. 

Το Δ.Σ του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε  Θεσ/νίκης δεν θα αφήσει το συνάδελφο Βασίλη Λιόση μόνο του. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό του στη δύσκολη αυτή στιγμή και ότι θα τον στηρίξουμε με κάθε μέσο σε όποια πολιτική/νομική ενέργεια αποφασίσει

 

Για το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης

 

          Η   Πρόεδρος                                                 Ο  Γενικός Γραμματέας

                                                      

Δέσποινα   Σαββίδου                                                  Χρήστος Αναστασιάδης      

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search