Με ευαισθησία αντέδρασαν οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Καλλιθέας στο προαναγγελθέν έγκλημα της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, πραγματοποιώντας χθες Πέμπτη, ημέρα «εθνικού πένθους», σύμφωνα με όσα εξήγγειλε χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα ο Μητσοτάκης, συμβολική κατάληψη στο σχολείο τους.

Ο Λυκειάρχης, όμως, αντί να εκτιμήσει την απόφαση αυτή των μαθητών, έγινε βασιλικότερος της βασιλίσσης Κεραμέως, επιλέγοντας τη ρουφιανιά, τον εκφοβισμό και την καταστολή της μαθητικής κινητοποίησης.

Πρώτα φωτογράφισε με το κινητό του τα ονόματα των μαθητών που ψήφισαν υπέρ της κατάληψης, τα οποία -από αγωνιστική απειρία- είχαν καταγράψει οι μαθητές σε ένα χαρτί, ασκώντας έμμεσο εκφοβισμό για το πώς μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει. Επειτα διέταξε τηλεκπαίδευση για όλους τους υπόλοιπους, έβαλε απουσία σε όσους ψήφισαν υπέρ της κατάληψης, σύμφωνα με τον κατάλογο που είχε φωτογραφίσει, και τους απαγόρευσε να μπουν στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης.

Το τραγικό είναι ότι ο Λυκειάρχης βρήκε ανταπόκριση μέσα στους καθηγητές του σχολείου, που συμμορφώθηκαν με την εγκύκλιο της Κεραμέως και τις εντολές του Λυκειάρχη (που ως θέση ανήκει στη διοικητική ιεραρχία της εκπαίδευσης και προσδοκά να την ενισχύσει, κάνοντας τεμενάδες στους ανωτέρους του και στο υπουργείο Ιδιωτικής Παιδείας και Κολλεγίων), παρά την απόφαση τόσο της ΟΛΜΕ όσο και της τοπικής ΕΛΜΕ (ΕΛΜΕ Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης-Μοσχάτου) να μην κάνουν τηλεκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη.

Θυμίζουμε ότι η υπουργός του βούρδουλα, που έχει βαλθεί να καταστείλει με μανία και τις κινητοποιήσεις των μαθητών έχει προβλέψει με το άρθρο 2 της ΥΑ 111525/ΓΔ4 (ΦΕΚ 4188/Β΄/10 Σεπτεμβρίου 2021) «Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022», ότι  «Μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσία για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας». 

Σε αντίθεση με όσα εξοργιστικά συνέβησαν στο 3ο ΓΕΛ Καλλιθέας, οι μαθητές του 6ου ΓΕΛ της περιοχής, για το ίδιο γεγονός, πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματα και φορώντας μαύρες μπλούζες έγραψαν με τα σώματά τους στην αυλή του σχολείου τη φράση «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ-ΤΕΜΠΗ» . Προς τιμήν τους, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου δεν έβαλαν απουσίες στους μαθητές τους, δείχνοντας ότι τους ενώνουν κοινά προβλήματα και κοινές ανησυχίες.

ΥΓ1. Η εφημερίδα μας επικοινώνησε χθες Πέμπτη με την ΟΛΜΕ και την τοπική ΕΛΜΕ αναφέροντας το γεγονός και ζητώντας να υπάρξει παρέμβαση από τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών, όσον αφορά την εκφοβιστική και κατασταλτική πρακτική του Λυκειάρχη. Επικοινώνησε και με τον Λυκειάρχη, ο οποίος αρνήθηκε να μας μιλήσει και φοβερά εκνευρισμένος μας έκλεισε το τηλέφωνο, δείχνοντας ότι μπορεί να συμπεριφέρεται ως αυτοκρατορίσκος μόνο απέναντι στους -κατά την γνώμη του- αδύναμους, τους μαθητές.

ΥΓ2. Κατάληψη πραγματοποιείται και στο Γυμνάσιο που στεγάζεται σε κτίριο απέναντι από το 3ο ΓΕΛ. Οπως πληροφορηθήκαμε, νωρίς σήμερα το πρωί, γονείς γνωστοί για τα ακροδεξιά και χρυσαυγίτικα «πιστεύω» τους, είχαν ανέβει στα κάγκελα του σχολείου, ουρλιάζοντας και απειλώντας τους αγωνιζόμενους μαθητές.

Παραθέτουμε το άρθρο 2 της ΥΑ, καθώς και την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

Αρθρο 2

  1. Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, όπως, ενδεικτικά, η παρεμπόδιση από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών/τριών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας, οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους/τις μαθητές/τριες.

Το πρόγραμμα της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καθορίζεται από τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον οικείο Σύλλογο Διδασκόντων, με ανάλογη τήρηση των εκάστοτε ισχυουσών οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και κοινοποιείται στον/την οικείο/α Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης.

Ο/Η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων/ ουσών, οφείλει να διασφαλίσει ότι θα παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία στους/στις μαθητές/ τριες.

Η συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών πραγματοποιείται με ευθύνη του/της Διευθυντή/ ντριας σχολικής μονάδας, με τηλεδιάσκεψη ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο. Κατά τα λοιπά, ισχύουν αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 1 της παρούσας, καθώς και οι οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι οποίες έχουν σταλεί στις σχολικές μονάδες.

  1. Μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσία για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ συνεχίζει στο δρόμο του  αυταρχισμού και της  αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Απέναντι στους μαθητές και τις μαθήτριες  που διεκδικούν δίκαια αιτήματα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων εξαπολύει ένα νέο κύμα τρομοκράτησης, εκβιασμού και καταστολής.

Το υπουργείο συνεχίζει τις απαξιωτικές και ντροπιαστικές για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες πρακτικές αποκαλύπτοντας ποιο είναι το όραμα της πολιτικής ηγεσίας για την εκπαίδευση και το σχολείο:

Να μετατρέψει τους/τος εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Διδασκόντων σε όργανα καταστολής και να στήσει καταδοτικό μηχανισμό στα σχολεία.

Οι απειλές για αποκλεισμούς και  απουσίες σε  μαθητές και μαθήτριες, μόνο ντροπή και θυμό προκαλούν.

Στην Υ.Α 111525/ΓΔ4 “Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-22” της 10-09-2021 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τ.Β, 4188/10-09/2021, επαναλαμβάνεται η περσινή ρύθμιση  σύμφωνα με την οποία: «Μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσία για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας»

Αδιαφορεί για άλλη μία φορά το ΥΠΑΙΘ για τα παιδιά που δε διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (30% βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) και όχι μόνο δεν τους τον παρείχε παρά τις ψευδείς εξαγγελίες αλλά τους τιμωρεί για τη φτώχεια τους με απουσίες.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται, όλως παρανόμως, ο αποκλεισμός από την τηλεκπαίδευση και άρα υποχρεωτική απουσία όσων μαθητών/τριών συνεχίσουν να αγωνίζονται.

Οι εκπαιδευτικοί το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν δίπλα στους μαθητές και τις μαθήτριες τους  κάνοντας εξ αποστάσεως εκπαίδευση με αποκλειστικά δικά τους μέσα, αφού το ΥΠΑΙΘ δεν παρείχε κανένα εξοπλισμό. Κανείς/καμία εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος ούτε να διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό, ούτε να χρησιμοποιεί δικά του μέσα.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αντί να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων, αντί να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών/τριών επιλέγουν τον απαράδεκτο δρόμο των απειλών, των εκφοβισμών και της τρομοκρατίας.

Είναι αυτονόητο ότι κανείς/καμία εκπαιδευτικός δεν πρόκειται να παίξει ρόλο καταδότη.

Επαναλαμβάνουμε ότι κανένας νόμος δεν προβλέπει υποχρέωση των εκπαιδευτικών να διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό ή να χρησιμοποιούν δικά τους μέσα.

Είναι απαράδεκτος ο εκβιασμός σε συναδέλφους να κάνουν μαθήματα σε κλειστά σχολεία. Να αποκλείονται και να τιμωρούνται μαθητές/τριες επειδή αγωνίζονται.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους συναδέλφους να μην επιτρέψουν να υλοποιηθούν οι απαράδεκτες , αντιδημοκρατικές και ανάλγητες αυτές ενέργειες του ΥΠΑΙΘ.

Κανείς συνάδελφος να μην συμμετέχει σε  τηλεκπαίδευση σε περίπτωση κατάληψης του σχολείου.

Η ΟΛΜΕ σε υλοποίηση της απόφασης της Συνέλευσης Προέδρων στις 25/9/2021, έχει ήδη δώσει εντολή στη νομική της σύμβουλο να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κήρυξη απεργίας  – αποχής από την τηλεκπαίδευση σε σχολικές μονάδες που  τελούν υπό κατάληψη. Μόλις ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες και τεθεί σε ισχύ η απεργία αποχή θα υπάρξει άμεση ενημέρωση από το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Καμία τηλεκπαίδευση σε σχολεία υπό κατάληψη!