«Η κατάργηση της ΕΒΕ -σε μια λαϊκιστική προσέγγιση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση- είναι απέναντι σε κάθε έννοια αριστείας. Και προφανώς η επιμέρους βάση που επιλέγει κάθε σχολή δεν αποκλείει έναν υποψήφιο από οποιαδήποτε άλλη σχολή και σέβεται την επίδοση του υποψηφίου. Αφορά μία μόνο σχολή και ένα μάθημα».

Την προκλητική αυτή απάντηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρινάκης σε ερώτηση με αφορμή την επιστολή στο alfavita.gr της μαθήτριας Ζηνοβίας Κονταξοπούλου, που ενώ συγκέντρωσε 22.000 μόρια αποκλείεται από τη σχολή πρώτης προτίμησής της -την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ- λόγω της ΕΒΕ. 

Η μαθήτρια, που αρίστευσε στις πανελλαδικές, χάνει την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία της υπολείπεται μόλις κατά 0,6 μονάδες από την ΕΒΕ που έχει ορίσει η Σχολή.

Σημειωτέον ότι το σχέδιο (ελεύθερο και γραμμικό), πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα για την είσοδο στις Αρχιτεκτονικές σχολές, δεν διδάσκεται στο δημόσιο σχολείο και οι υποψήφιοι που επιθυμούν εισαγωγή σε αυτές χρυσοπληρώνουν τη διδασκαλία του με δικά τους έξοδα στα φροντιστήρια! 

Ουσιαστικά, ο αναίσχυντος Μαρινάκης έφτυσε κατάμουτρα τους αμέτρητους κόπους της μαθήτριας, τα όνειρά της για σπουδές στην Αρχιτεκτονική και την προέτρεψε να διαλέξει μια άλλη σχολή! 

Το κάνει αυτό γιατί υπερασπίζεται με νύχια και δόντια τον αντιεκπαιδευτικό «κόφτη» της ΕΒΕ, όπως άλλωστε και ο νυν υπουργός Παιδείας Πιερρακάκης. 

Το τραγικό για τα όνειρα ενός νέου παιδιού παράδειγμα της μικρής μαθήτριας, όπως και το περσινό παράδειγμα της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης που έμεινε χωρίς κανέναν νέο εισακτέο, αποδεικνύουν ότι η ΕΒΕ είναι λαιμητόμος και για τους άριστους. Καταρρίπτεται έτσι το κυβερνητικό αφήγημα ότι η ΕΒΕ μπήκε για να πετσοκόβει μόνο τους «άχριστους» που θέλουν να μπουν στα Πανεπιστήμια με βαθμολογίες κάτω από τη βάση. 

Η ΕΒΕ (όπως οι μίνι πανελλαδικές σε Α΄, Β’ και Γ΄ Λυκείου με Τράπεζα θεμάτων, οι συντελεστές βαρύτητας) είναι ένας ισχυρός επένθετος ταξικός φραγμός που μπήκε για να μειώσει δραστικά την τάση της νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακές σπουδές. Και αυτός ο στόχος δεν κάνει εξαιρέσεις ακόμα και ανάμεσα σε υποψήφιους που έχουν την ατυχία στη ρουλέτα των πανελλαδικών, ενώ έχουν πετύχει υψηλή βαθμολογία, να μην πιάσουν την ΕΒΕ της Σχολής που επιθυμούν.

Και εδώ αξίζει να υπογραμμίσουμε το «παιχνίδι» που γίνεται με τον ορισμό των ΕΒΕ, αλλά και των συντελεστών βαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα, ακόμα και ανάμεσα στα ίδια μαθήματα, ακόμα και σε ομοειδή τμήματα των ΑΕΙ. Και το «παιχνίδι» που επέβαλε η Κεραμέως, αλλά για το οποίο έχουν ευθύνη και τα ίδια τα Πανεπιστήμια, δεν αφορά αμιγώς επιστημονικά κριτήρια, αλλά εκφράζει τον στόχο των Ιδρυμάτων να μην χάσουν νέους εισακτέους και σβηστούν σταδιακά από τον ακαδημαϊκό χάρτη.   

ΥΓ. Την επιστολή της μαθήριας Ζηνοβίας Κονταξοπούλου ακολούθησε και η επιστολή μιας μητέρας (Ισιδώρα Κόχιλα) μαθήτριας, που ενώ συγκέντρωσε 20.350 μόρια δεν μπορεί να εισαχθεί στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, γιατί ενώ έχει υπερβεί την ελάχιστη βάση κατά πολύ στα μαθήματα και στο γραμμικό σχέδιο, στο ελεύθερο δεν κατάφερε να πιάσει την ελάχιστη βάση παίρνοντας 13,2. Ετσι αναγκάζεται να «μεταναστεύσει στην Πάτρα», μακριά από τον τόπο κατοικίας, υποβάλλοντας την οικογένειά της σε δυσβάσταχτα έξοδα.