• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

September 11, 2023 533

ΕΛΜΕ Χανίων

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων εύχεται καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους γονείς του νομού Χανίων. Για να γίνει όμως αυτή η ευχή πραγματικότητα χρειάζεται να υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις:

 Απαιτείται να υπάρχουν αξιοπρεπείς υποδομές: Ως ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων υπενθυμίζουμε ότι πάνω από 50 σχολικές αίθουσες είναι προκάτ στον νομό Χανίων δηλαδή, σε κάθε σχολική μονάδα αντιστοιχεί  κατά μέσο όρο και 1 σχολική τάξη προκάτ. Επίσης ενημερώνουμε ότι στα σχολεία αξιοποιούνται χώροι είτε ακατάλληλοι για διδασκαλία είτε που απαγορεύεται να μετατραπούν σε τάξη. Πχ τα εργαστήρια φυσικών επιστημών ή τα εργαστήρια πληροφορικής. Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά ότι αντισεισμικός έλεγχος δεν έχει γίνει στο σύνολο των σχολικών μονάδων παρότι έχει ζητηθεί επίμονα τα τελευταία χρόνια. Τέλος, φέτος παρουσιάστηκε το φαινόμενο, να γίνονται εργασίες συντήρησης στο εσωτερικό των κτιρίων από τον Δήμο που έχει την ευθύνη χωρίς να καθαρίζονται έπειτα. Αποτέλεσμα, οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στον καθαρισμό, ελαστικά εργαζόμενοι και φοβερά κακοπληρωμένοι στην συντριπτική πλειονότητα τους, να έχουν να καθαρίσουν σωρούς από μπάζα κάνοντας αγώνα δρόμου μέχρι την Δευτέρα 11.09 για να τα καταφέρουν! Ελλείψεις σε βιβλία είχαμε σε κάποιες σχολικές μονάδες κυρίως των ΕΠΑΛ, και δυστυχώς συνεχίζεται να μην υπάρχει πρόβλεψη βιβλίων για τους εκπαιδευτικούς.  

 Για να είναι πραγματικά καλή η σχολική χρονιά, απαιτείται επίσης να μην υπάρχουν κενά στο προσωπικό: Ενημερώνουμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες καθώς και τον Χανιώτικο Λαό ότι η κυβερνητική φιλολογία πως η φετινή σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με τα λιγότερα δυνατά κενά πάει περίπατο! Πανελλαδικά, το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει με 19.000 επίσημα κενά -δηλαδή αυτά που παραδέχεται το Υπουργείο, όχι τα πραγματικά-, καθώς για 47.000 δηλωμένα κενά από τις Διευθύνσεις προσλήφθηκαν 28.000 αναπληρωτές (ποσοστό κάλυψης μόλις 59%). Οι προσλήψεις α φάσης αναπληρωτών είναι λιγότερες κατά 3.493 σε σχέση με πέρσι που στην Α φάση είχαν προσληφθεί 31.847. Πιο ειδικά στον νομό Χανίων για τα 143 κενά που δηλώθηκαν στα μέσα Αυγούστου για εκπαιδευτικούς Γενικής Παιδείας καλύφτηκαν μόνο τα 80, επομένως λείπουν τουλάχιστον 63 καθηγητές. Αυτό σημαίνει ότι κάθε βδομάδα που θα περνάει χωρίς να έχουν γίνει προσλήψεις, στον νομό Χανίων θα χάνονται περισσότερες από 1.386 ώρες μαθημάτων! Στην πραγματικότητα  οι ώρες που θα χάνονται θα είναι πολύ περισσότερες καθώς στα τέλη Αυγούστου εγκρίθηκαν 21 ολιγομελή τμήματα σε ΓΕΛ και  δεκάδες τμήματα στα ΕΠΑΛ επομένως τα κενά που προαναφέραμε δεν περιλαμβάνουν το προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα.

 Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στα κενά μη εκπαιδευτικού προσωπικού, όπου, από τις 40 δηλωμένες κενές θέσεις σχολικών νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων  ΕΕΠ, ΕΒΠ έχουν καλυφθεί μόνο οι 22.

 Ειδικά για τις ειδικότητες στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση σημάνουμε συναγερμό, προς τους Γονείς των παιδιών, τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους άνεργους συναδέλφους που απασχολούνται στα συγκεκριμένα προγράμματα, καθώς : Στην ζοφερή εικόνα των υποστελεχωμένων ΚΕΔΑΣΥ πανελλαδικά – και των Χανίων – όπου για να βγει διάγνωση ακόμα και σε σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται από 4 μήνες έως 2,5 χρόνια με ότι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, έρχεται να προστεθεί μια κατάπτυστη εγκύκλιος του Υπουργείου όπου καλεί ουσιαστικά  να στοιβαχθούν όλα τα παιδιά που χρίζουν εξατομικευμένης παράλληλης στήριξης σε 1 τμήμα κι επομένως να μην έχουν προσωπικό καθηγητή για την περίπτωσή τους. Κι όλα αυτά για εξοικονόμηση λίγων θέσεων εργασίας σε ευάλωτα παιδιά τα όποια παιδαγωγικά , γνωσιακά ψυχολογικά έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη! Μάλιστα καταγγέλλουμε ότι πανελλαδικά, δίνεται προφορική οδηγία τα παιδιά που χρίζουν εξατομικευμένης παράλληλης στήριξης να μπαίνουν δήθεν προσωρινά  στα τμήματα ένταξης. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού όμως, καθώς διαδίδεται ότι ελάχιστες προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη θα γίνουν στην συνέχεια της χρονιάς. Να μην το αφήσουμε να συμβεί! Στα Χανιά η εικόνα αυτή εξειδικεύεται ως εξής: Από τις 122 δηλωμένες κενές θέσεις για όλα τα προγράμματα Ειδικής Αγωγής προσλήφθηκαν 63 θέσεις επομένως παραμένουν 59 κενές δηλαδή κάθε βδομάδα  που περνάει έχουμε δηλαδή απώλεια 1.298 διδακτικών ωρών υποστήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό στην Ειδική Αγωγή. Εδώ χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι το καθηκοντολόγιο του καθηγητή Παράλληλης Στήριξης προσανατολίζεται έτσι ώστε ο εκπαιδευτικός να είναι απασχολημένος με τον συγκεκριμένο μαθητή, είτε την ώρα του μαθήματος, είτε εντός του σχολείου, είτε σε οποιαδήποτε άλλη σχολική δραστηριότητα. Με αυτή την προσπάθεια του Υπουργείου και το τσουβάλιασμα πολλών μαθητών σε 1 καθηγητή Παράλληλης Στήριξης, ανατρέπεται πλήρως αυτή η σχέση. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το νέο ασαφές πλαίσιο της λειτουργίας των τμημάτων ένταξης, «κλείνει το μάτι » σε αυτές τις περικοπές. 

 Τις τελευταίες μέρες διαρρέεται από το Υπουργείο ότι η επόμενη φάση πρόσληψης θα γίνει στις αρχές Οκτώβρη και ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για πολύ καιρό ακόμη, τα παιδιά θα σχολάνε στο τετράωρο !!

 Να μην ευοδωθεί αυτή η άθλια μεθόδευση εις βάρος των παιδιών! Να γίνει άμεση κάλυψη των τεράστιων κενών με νέα φάση πρόσληψης αναπληρωτών. 

 Και φυσικά αυτή η κατάσταση έλλειψης προσωπικού που τείνει να παγιωθεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς δεν επιλύεται με  την νεκρανάσταση  του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ αλλά με το ανάποδο. Με  την μονιμοποίηση δηλαδή όσων αναπληρωτών το κράτος προσέλαβε για να διδάξουν έστω και μία φορά στο Δημόσιο Σχολείο, αφού στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τώρα είναι περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ, πολλώ δε μάλλον όταν τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών είναι τεράστιες αφού αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω της πολύχρονης διάρκειας της τηλεκπαίδευσης και των μαθησιακών ελλείψεων που δημιούργησε. Το νούμερο των 3.500 περίπου διορισμών στους οποίους προχώρησε η κυβέρνηση στην Α/θμια και στη Β/θμια φέτος, είναι αστείο αν συγκριθεί με τα κενά που προαναφέραμε. Και φυσικά οι αναπληρωτές χρειάζονται στήριξη ως προς το στεγαστικό ζήτημα αλλά και σε άλλα θέματα διαβίωσης. Από την πλευρά μας με επανειλημμένες ανακοινώσεις αλλά και δράσεις του σωματείου έχουμε αναδείξει το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος αναζητώντας λύσεις.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΛΗ Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Απαιτούμε – διεκδικούμε

1. Να καλυφθούν όλα τα κενά στη Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών πριν την έναρξη των μαθημάτων και  σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές. 

2. Να σταματήσουν οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών μέσω ΟΠΣΥΔ εν κρυπτώ σε προεπιλεγμένα κενά και χωρίς διαφάνεια. 

3. Στους αναπληρωτές να δοθούν το σύνολο των κενών, όπως θα αποτυπωθούν μετά τις τοποθετήσεις των αποσπασμένων και τις διαδικασίες συμπλήρωσης ωραρίου και με το δικαίωμα επιλογής χωρίς περιορισμούς. 

4. Να ανακοινωθούν όλα τα κενά για την ειδική αγωγή (τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) με βάση τα σύνολο των αιτημάτων που έχει αιτηθεί το κάθε σχολείο. 

5. 1 εκπαιδευτικός ανά 1 μαθητή που χρίζει Παράλληλης Στήριξης.

6. Να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις για νέα Τμήματα Ένταξης στα σχολεία που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. 

7. Να λειτουργήσουν τώρα όλες οι εκπαιδευτικές δομές (πρόσφυγες, ενισχυτική, πρόσθετη Μ.Ν.Α.Ε., κ.ά.).

8. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί / μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την  προϋπηρεσία. Όχι στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

9. Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές.

10. Μέτρα στήριξης της διαβίωσης των συναδέλφων που τοποθετούνται μακριά από το τόπο τους. 

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα των μαθητών μας που χρίζουν Παράλληλης Στήριξης, προστατεύοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας χιλιάδων άνεργων συναδέλφων που απασχολούνται στην Ειδική Αγωγή.

Για την ανάδειξη όλων αυτών των ζητημάτων, καλούμε σε κοινή συνέντευξη τύπου μαζί με τον ΣΕΠΕ Χανίων την Δευτέρα 11/09 στις 1 μμ στα γραφεία της ΕΛΜΕ Χανίων στο   1ο Γυμνάσιο (Πειραματικό)

Καλούμε τους μόνιμους, αναπληρωτές και άνεργους συναδέλφους να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας της  ΕΛΜΕ Χανίων την Τετάρτη 13/9 στις 12.30 στα γραφεία της ΔΔΕ Χανίων. Για τον λόγο αυτό προκηρύσσουμε διευκολυντική στάση εργασίας  11:00 πμ με 2:00 μμ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 Ο Πρόεδρος    ο Γ. Γραμματέας                       

Μπέλμπας Χ.      Γιακουμάκης Μ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search