• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Από τη διαδήλωση των εκπαιδευτικών ενάντια στην επιστράτευση το 2014 Από τη διαδήλωση των εκπαιδευτικών ενάντια στην επιστράτευση το 2014

Όσοι ονειρεύονται τα σχολειά στρατώνες …

September 11, 2023 587

 

 

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

«Όσοι ονειρεύονται τα σχολειά στρατώνες – Απάντηση θα πάρουν με μαζικούς αγώνες»

Το παραπάνω ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε στη ΔΙΔΕ Πειραιά την Πέμπτη 7/9 μετά από κάλεσμα της ΕΛΜΕ για τα κενά, τα προβλήματα στα σχολεία  και τις διώξεις. Ένα σύνθημα που αποτυπώνει την γκρίζα πραγματικότητα παρά τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» που ακούγονται αυτές τις μέρες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ειδικότερα για την κατάσταση στη ΔΙΔΕ Πειραιά χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από πρόσφατο (10/9/2023) δελτίο τύπου της ΕΛΜΕ Πειραιά:

"Για μια ακόμη φορά μια κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά για μεγάλα εκπαιδευτικά προβλήματα και εργασιακά ζητήματα των συναδέλφων συνάντησε τις κλειστές, σιδερόφρακτες πόρτες της Διεύθυνσης (7ος όροφος) και την άρνηση του Προϊσταμένου να συναντήσει το σωματείο μας. (…)

Παρά ταύτα, με την αποφασιστική στάση και επιμονή της ΕΛΜΕ και των ίδιων των συναδέλφων και παρά το γεγονός ότι ο Διευθυντής της ΔΔΕ κάλεσε την αστυνομία, ζητώντας μάλιστα ταυτοποιήσεις και προσαγωγές με την αβάσιμη αιτιολογία της παρακώλυσης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (!), έσπασε η ακαμψία και η επιχείρηση τρομοκράτησης και ο Προϊστάμενος αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ και να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. Στην συνάντηση παραβρέθηκε σύσσωμο το ΠΥΣΔΕ, προϊστάμενοι τμημάτων της ΔΔΕ, ενώ έξω από το χώρο της συνάντησης (Γραφείο Προϊστάμενου) παρέμεναν αστυνομικοί, μετά από απαίτηση του ΔΙΔΕ Πειραιά, που τους κάλεσε φυσικά εξαρχής!».

Στο ίδιο δελτίο τύπου αναφέρεται επίσης:

«Θυμίζουμε στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους ότι στις 29/6 (μία μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία) παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό Τμήμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής 7 συνάδελφοι με κατηγορίες για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά υπαλλήλου» ή και «κακόβουλη κριτική σε προϊστάμενη αρχή» επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις ή σχολίασαν σε ηλεκτρονική αλληλογραφία τον πρώην ΓΓ του ΥΠΑΙΠΘ (Κόπτση). Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θα συνεχίσει τον αγώνα, με νέες πρωτοβουλίες, για την απόσυρση όλων των κατηγοριών. Η ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης αλλά και της δημόσιας διατύπωσης άποψης δεν θα περάσει! (…)

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά εκτιμά ως αρνητικές τις απαντήσεις που δόθηκαν, στην πλειοψηφία των αιτημάτων μας. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα σταματήσουμε να κινητοποιούμαστε μαζικά! Δεν θα αφήσουμε να πετσοκόψουν τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας!»

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Έξι από τα επτά μέλη της ΕΛΜΕ στα οποία ασκείται πειθαρχική δίωξη για διαφορειτικές «κατηγορίες», αλλά παραπέμφθηκαν τηνίδια μέρα(!), μια μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία για το καλοκαίρι, είναι μέλη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.

Σε πρόσφατη (10/9/2023) ανακοίνωση της ΕΑΑ επισημαίνεται μεταξύ άλλων για την κινητοποίηση της 7ης Σεπτέμβρη:

«Ο ΔΔΕ Πειραιά, που καθημερινά παραδίδει μαθήματα αυταρχισμού έχοντας βάλει στο στόχαστρο τη συνδικαλιστική δράση, για μια ακόμα φορά όχι μόνο αρνήθηκε τη συνάντηση με την ΕΛΜΕ, αλλά επιπλέον κλειδαμπαρώθηκε στο γραφείο του 7ου ορόφου και κάλεσε την αστυνομία, ενώ  απειλήθηκαν προσαγωγές των εκπαιδευτικών που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας. Οι συγκεντρωμένοι διατηρώντας ανυποχώρητη στάση, δήλωσαν ότι δεν αποχωρούν, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης και της υπεράσπισης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, ακόμα και αν γίνουν προσαγωγές. Η επικοινωνία με τον ΔΔΕ γινόταν με τη διαμεσολάβηση της αστυνομίας υπό την απειλή των προσαγωγών.

Τελικά ο ΔΔΕ αναγκάστηκε να δεχτεί αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΛΜΕ και να πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Φυσικά  χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα και δεσμεύσεις για τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Ειδικά για τις διώξεις, υπερασπίστηκε την παραπομπή των 7 στο Πειθαρχικό θεωρώντας τις –λίγο πολύ– υπηρεσιακή του υποχρέωση. Επιβεβαιώνεται ότι ο μαζικός αγώνας των εκπαιδευτικών για να κερδίσουν τα δίκια τους αποτελεί μονόδρομο. Εκεί πρέπει να αναζητήσει την απάντησή του ο κλάδος, κόντρα στη συνδιαλλαγή.

(…) Για αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους σε παρατεταμένο συναγερμό! Να κινητοποιηθούμε μαζικά! Δεν υποχωρούμε αν δεν παρθούν πίσω οι διώξεις! Δεν θα κάτσουμε «άπραγοι» μπροστά στις «μικρές» και «μεγάλες» αδικίες που υφιστάμεθα στα εργασιακά μας δικαιώματα. Οικοδομούμε τη μάχη και τον αγώνα για την ανατροπή όλων αυτών των αντιδραστικών πολιτικών!»

«… βλέπει τους εκπαιδευτικούς ως στρατιώτες»!

Άλλωστε για στρατοκρατική αντίληψη που θέλει τα σχολειά σταρτώνες είχε κάνει λόγο από πέρυσι (Οκτώβρης 2022) η ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ τονίζοντας:

«Ο τρόπος αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών και των εκπροσώπων τους και ο συνολικότερος τρόπος άσκησης πολιτικής καταδεικνύει την αντίληψή του ΔΕ για την εκπαίδευση και την εκπαιδευτική διαδικασία. Με βάση τις επιλογές του, γίνεται κατανοητό ότι ο ΔΕ βλέπει τους εκπαιδευτικούς ως στρατιώτες, τον ίδιο τον εαυτό του τον αντιλαμβάνεται ως Λοχαγό στρατώνα στην καλύτερη περίπτωση ή ως διοικητή ΑΤ προς τους αστυνομικούς υπαλλήλους. Τους δε μαθητές τους βλέπει ως μέλη ενός σωφρονιστικού καταστήματος που αν για κάποιο λόγο παραβούν τους κανονισμούς θα επέλθει η ποινή της τηλε-«εκπαίδευσης».

Και ακόμα  τονίζει: "Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες τέτοιες συμπεριφορές και θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη. Και αυτό γιατί εκείνο που καθορίζει τη στάση του είναι τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, η υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Το επιχειρούμενο κλίμα τρομοκράτησης, εκφοβισμού, επιβολής και αυταρχισμού ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.»

«Νόμος και τάξη» - Καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο δόγμα «Νόμος και Τάξη». Είναι εκφοβισμός και επιχείρηση τρομοκράτησης και χειραγώγησης του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είναι ένα δόγμα που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να επιβάλει. Δικαστικές προσφυγές, αστυνομοκρατία στις διαδηλώσεις, ν. Χατζηδάκη στα σωματεία., ν/σχέδιο Γεωργιάδη για ποινικοποίηση της απεργίας και της περιφρούρησής της.  Είναι φανερό ότι η απάντηση στα προβλήματα από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, την κυβέρνηση της ΝΔ και τον διοικητικό μηχανισμό της εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) είναι ο αυταρχισμός, οι προσφυγές στα δικαστήρια και οι εκβιασμοί! Άλλωστε αυτά τα φαινόμενα Διευθυντών ΔΕ και διοικητικού μηχανισμού είναι στην ημερήσια διάταξη (στα Χανιά ο Β. Μορέλας, στο Μόναχο ο Θ. Αζούδης, στην Α΄Αθήνας συνάδελφοι που συμμετέχουν στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση, τρεις εκπαιδευτικοί του Συλλόγου «Περικλής» κ.α.) και αντανακλούν τη γενικότερη πολιτική της φτώχειας, της γενικευμένης ακρίβειας, της καταστολή, των απαγορεύσεων, της αστυνομοκρατίας, των αντιδημοκρατικών νόμων και της περιστολής των κάθε είδους λαϊκών, εργατικών και νεολαιίστικων δικαιωμάτων.

«Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον»

Έχουμε χρέος εμείς οι δάσκαλοι της νεολαίας, αφού διδάσκουμε από Αντιγόνη, το αιώνιο σύμβολο της ανυπακοής, μέχρι τους  Ελεύθερους Πολιορκημένους του Δ. Σολωμού και το «Αντισταθείτε» του Μ. Κατσαρού να αντισταθούμε στη  μετατροπή μας σε «άβουλους, σκυφτούς και μοιραίους» υπάλληλους με ευκαμψία στη μέση και αφοσίωση προς τους «ανωτέρους». Παρόλο που το σύστημα επιδιώκει να είμαστε ιμάντες μεταβίβασης της κυρίαρχης ιδεολογίας, έχουμε χρέος να συμβάλουμε ώστε τα σχολεία να είναι χώροι διαμόρφωσης  ελεύθερων και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών.  Ιδιαίτερα σήμερα που το δικαίωμα των μαθητών και κάθε κοινωνικής ομάδας στον αγώνα, αλλά ακόμα και η σκέψη για απεργία ποινικοποιείται. Όταν η βαρβαρότητα επελαύνει και η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον. Αναπόφευκτη η αναγκαιότητα να κρατήσουμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα για την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατακτήθηκαν με αίμα και μακροχρόνιους αγώνες.

 

* Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος στο 3ο ΓΕΛ Κερατσινίου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης» του Εκπαιδευτικού Ομίλου

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search