• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Εκπαιδευτικός Όμιλος – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης: Όλες/Όλοι στην απεργία 21/9

September 17, 2023 868

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ αντιτετράδια της εκπαίδευσης

ΟΛΕΣ/ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 21/9

Να βάλουμε φραγμό στη βαρβαρότητα στους εργασιακούς χώρους και στις απάνθρωπες εργασιακές σχέσεις!

Σαν να μην έφτανε το χτύπημα στις εργασιακά δικαιώματα που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι μόλις τον Ιούνιο του 2021 με τον Νόμο Χατζηδάκη, έρχεται τώρα το νομοσχέδιο Γεωργιάδη να αποδείξει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα και ότι η 8ωρη εργασία μπορεί πλέον να θεωρείται άπιαστο όνειρο! Ένα από τα πιο αντιδραστικά άρθρα του εν λόγω νομοσχεδίου αναφέρεται σε νέου τύπου συμβάσεις. Συγκεκριμένα, το άρθρο 10 μιλάει για την Ελάχιστη Προβλεψιμότητα της Εργασίας ως εξής: «όταν το πρόγραμμα οργάνωσης του χρόνου εργασίας του εργαζομένου είναι εξ ολοκλήρου ή ως επί το πλείστον μη προβλέψιμο, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να δεχθεί να απασχοληθεί από τον εργοδότη […] όταν η εργασία παρέχεται εντός προκαθορισμένων ωρών και ημερών αναφοράς […] και όταν ο εργαζόμενος έχει ειδοποιηθεί από τον εργοδότη για την ανάθεση εργασίας εγγράφως ή με γραπτό μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου (sms) ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με άλλο πρόσφορο τρόπο, σε εύλογο χρόνο που δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 24 ωρών πριν από την ανάληψη της εργασίας, πλην περιπτώσεων που δικαιολογούν αντικειμενικά μικρότερο χρόνο προειδοποίησης […]»!

Μαζί με την αύξηση του ωραρίου σε 13 ώρες ημερησίως και την απασχόληση σε πολλούς εργοδότες που εισηγείται το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, τώρα οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν «κατά παραγγελία», δηλαδή εκτάκτως και συγκεκριμένες ώρες (προφανώς τις ώρες αιχμής), με ειδοποίηση μέχρι και 24 ώρες νωρίτερα. Με άλλα λόγια, θα δεσμεύονται με συμβάσεις ότι θα δέχονται ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο ωράριο, το οποίο θα υπαγορεύεται από τον εργοδότη, τις ανάγκες του, την ζήτηση, λίγες ώρες μόνο πριν από την ανάληψη της εργασίας…

Με αφορμή φαινόμενα μαύρης και ελαστικής εργασίας σε κλάδους όπως του επισιτισμού, των καλλιτεχνών, των φορτοεκφορτωτών, της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να νομιμοποιήσει όλες τις παρατυπίες (εις βάρος του εργαζόμενου πάντα) που είχαν παρατηρηθεί, προωθώντας κάθε είδους ευέλικτη μορφή εργασίας.

Η μορφή που επιλέγει να το κάνει είναι ήδη γνωστή στα «προηγμένα» κράτη (πχ. στο Ηνωμένο Βασίλειο) ως «λευκές συμβάσεις» (white contracts), «συμβάσεις μηδενικών ωρών» (zero hours contracts) ή «συμβάσεις κατά παραγγελία» (on demand contracts), δηλαδή συμβάσεις που διαθέτεις τον εαυτό σου στον εργοδότη εν λευκώ και συμβάσεις που ξεκινούν από μηδενικό ωράριο, χωρίς δεσμεύσεις και προϋποθέσεις από πλευράς εργοδοσίας. Έτσι, ενσωματώνει απολύτως την αντίστοιχη Κοινοτική Οδηγία, λέγοντας δια στόματος Γεωργιάδη «ο στόχος είναι να γίνουν οι εργασιακές μας σχέσεις περισσότερο ειλικρινείς. Δεν έχουμε εφεύρει κάτι νέο. Απλώς έχουμε χαρτογραφήσει τι γίνεται στα αλήθεια στον κόσμο που ζούμε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε εργαζόμενους και εργοδότες με έναν οργανωμένο τρόπο».

Είναι εμφανές ότι έτσι ποδοπατείται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας και νομιμοποιείται η πιο απάνθρωπη εκδοχή της ευέλικτης απασχόλησης. Χωρίς σταθερό ωράριο δεν θα υπάρχει σταθερός μισθός, ούτε κατώτατα όρια αποδοχών (ο εργαζόμενος πληρώνεται μόνο για τις ώρες που εργάστηκε, όχι για τις ώρες που ήταν stand-by), επιδόματα, άδειες κτλ. Μην ξεχνάμε ότι οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι και όσοι θα υπογράφουν τέτοιου είδους συμβάσεις, δεν θα θεωρούνται άνεργοι από την ΔΥΠΑ (τ.ΟΑΕΔ). Συγχρόνως, η κατάσταση συνεχούς ετοιμότητας του εργαζόμενου θα περιορίζει σημαντικά την προσωπική του ελευθερία για χάρη του εργοδότη, και δεν θα του αφήνει πρακτικά κανένα περιθώριο ξεκούρασης, προσωπικού χρόνου, οικογενειακού προγραμματισμού. Πρόκειται για το αποκορύφωμα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που προετοίμαζαν όλα οι προηγούμενοι αντεργατικοί νόμοι: μετά τις συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, τώρα έρχονται οι συμβάσεις «μηδενικών ωρών», συμβάσεις χωρίς να είναι σαφείς οι βασικοί όροι εργασίας, όπως ο χρόνος και οι αποδοχές!

  • Μηδενικές ώρες σημαίνει μηδενική ασφάλεια και μηδενικά δικαιώματα!
  • Η βαρβαρότητα στους εργασιακούς χώρους και οι απάνθρωπες εργασιακές σχέσεις πρέπει να σταματήσουν!
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search