• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Παρέμβαση του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων σε εκδήλωση της Ένωσης Ξενοδόχων

February 02, 2024 1000


«Οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας επιχειρούν να στρατολογήσουν ανυποψίαστους εργαζόμενους, τάζοντας "φύκια για μεταξωτές κορδέλες"».


Παρέμβαση πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας στην «Ημέρα καριέρας» που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, συζητώντας με τους εργαζόμενους και διανέμοντας ανακοίνωση που κάνει λόγο για «καριέρα “κωπηλάτη” σε γαλέρες».

‘’ ΚΑΡΙΕΡΑ «ΚΩΠΗΛΑΤΗ» ΣΕ ΓΑΛΕΡΕΣ

Με τον βαρύγδουπο τίτλο ‘’2η Ημέρα Καριέρας’’ οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας επιχειρούν να στρατολογήσουν ανυποψίαστους εργαζόμενους τάζοντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και ρίχνοντας «στάχτη στα μάτια» για να συγκαλύψουν τον εργασιακό μεσαίωνα στον επισιτισμό-τουρισμό και τα ξενοδοχεία.
Οι άθλιες συνθήκες δουλειάς, η παραβίαση του 8ωρου ημερήσιου χρόνου και της 5ημερης εβδομαδιαίας εργασίας που κατακτήθηκαν από την εργατική τάξη με αγώνες, θυσίες και αίμα, η εποχικότητα σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς, τις περικοπές στο επίδομα ανεργίας και η καλπάζουσα ακρίβεια οδηγούν όλο και περισσότερους εργαζόμενους να φεύγουν από την τουριστική οικονομία.
Πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας είναι κενές στον τουρισμό πανελλαδικά, ενώ την ίδια ώρα 500.000 παραμένουν άνεργοι στη χώρα μας. Οι 80 χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας βρίσκονται σε έναν από τους μεγαλύτερους (αν όχι τον μεγαλύτερο) τομείς της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται μάλιστα σε αναπτυξιακή πορεία με συνεχώς αλματώδη αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ που παρουσιάζεται από το 2011έως το 2024:
Διπλασιάστηκαν στο διάστημα αυτό οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις τουριστών.
Πολλαπλασιάστηκαν οι κλίνες και οι ιδιωτικές τουριστικές υποδομές.
Πολλαπλασιάστηκαν τα κέρδη των ξενοδόχων και των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού.
Την ίδια περίοδο έξω από κάθε νόμο της φύσης και της οικονομίας:
Μειώθηκε ο μισθός από 15% έως και 40% και θα επανέλθει μόνο η κλαδική συλλογική σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων το 2024 στα επίπεδα που ήταν το 2011 (πριν τις μειώσεις).
Μειώθηκε δραματικά το επίδομα ανεργίας των εποχιακών καθώς και ο χρόνος επιδότησης από 6 σε 3 μήνες.
Περιορίστηκε στο ελάχιστο η ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Πετσοκόπηκε το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων και δεν δίνεται πλέον στην 20ετία.

Και αυτοί σε καλούν να κάνεις «ΚΑΡΙΕΡΑ».

Με ατέλειωτα ωράρια εργασίας 9,10,11 (και βάλε κατά περίπτωση) ώρες εργασίας.
Με δουλειά χωρίς τα δύο νόμιμα εβδομαδιαία ρεπό, χωρίς ανάσα, με εξαντλητικούς ρυθμούς, πίεση και ένταση στους χώρους δουλειάς.
Με παραβίαση της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ από τον νόμο κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και την κλοπή δουλεμένων ρεπό, υπερωριών, προσαυξήσεων Κυριακών/αργιών και νυχτερινών.
Με ατομικές συμφωνίες κατά παράβαση της νομιμότητας και της υποχρεωτικότητας της κλαδικής ΣΣΕ.
Με απαξίωση της επαγγελματικής εμπειρίας, των σπουδών και των ιδιαίτερων γνώσεων που απέκτησες με κόπους, θυσίες και έξοδα. Η εμπειρία, η γνώση και η επαγγελματική κατάρτιση, ειδικά αν συνδέονται με επαγγελματικά δικαιώματα, αποτελούν μειονέκτημα παρά πλεονέκτημα για τη δουλειά σου.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ
Εργαζόμενη, εργαζόμενε,
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν σχεδιάσει για την Ελλάδα και κυρίως για τις νησιωτικές περιοχές να προωθήσουν την ανάπτυξη της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού. Οι κυβερνήσεις, που λειτουργούν καθ’υπόδειξη και κατ’εντολή των επιχειρηματικών ομίλων, προσαρμόζουν την οικονομία της χώρας στα μέτρα των ομίλων και για να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία τους. Σε εμάς επιβάλλουν το μονόδρομο του κακοπληρωμένου εποχιακού υπάλληλου ή του μετανάστη που ξεριζώνεται από τον τόπο του γιατί δεν μπορεί να επιβιώσει.
Απαιτούμε στην κύρια οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας να έχουμε εργασία με δικαιώματα, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μισθούς αξιοπρέπειας για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.
Τα παραπάνω αυτονόητα δεν προτίθενται να τα παραχωρήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η εργοδοσία. Αντίθετα, σκοπός τους είναι να επιβάλουν ακόμα χειρότερες συνθήκες εργασίας με μικρότερες αμοιβές ώστε να υπηρετηθεί η κερδοφορία τους και να ενταθεί η εξάρτηση των εργαζομένων από αυτούς. Μόνο με τον οργανωμένο αγώνα με τα συνδικάτα μας μπορούμε να εξασφαλίσουμε δικαιώματα και αξιοπρεπές εισόδημα.
Το συνδικάτο έχει αποδείξει αυτή την πραγματικότητα:
Με μάχες, απεργίες, παρεμβάσεις και αγώνες έχουμε πετύχει επανειλημμένα τη διόρθωση μισθοδοσιών και ασφαλιστικής κάλυψης σε εκατοντάδες περιπτώσεις.
Με την 15μερη απεργία στη Μεσογγή το 2009 σταματήσαμε τη χρόνια γάγγραινα της συστηματικής καθυστέρησης μισθών που εφάρμοζαν τα μισά από τα 60 μεγαλύτερα ξενοδοχεία του νησιού.
Με τους αγώνες και τη σύγκρουση με την εργοδοσία διασφαλίσαμε τις θέσεις εργασίας, την ελάχιστη ασφαλιστική και μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων σε κλειστά ξενοδοχεία που τελούσαν υπό καθεστώς μεταβίβασης ή ανακαίνισης π.χ. Mediterraneo, Ikos, Miramare, Cavo Bianco, Corcyra, Corfu Palace,Costa Botanica και άλλα, ενώ υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα στην αποζημίωση σε ξενοδοχεία που έμειναν οριστικά κλειστά όπως το Club Mediterraneο και το San Stefano.
Για όλα τα παραπάνω κανένας νόμος δεν προστάτευε τους εργαζόμενους παρά ο νόμος του
αγώνα για το δίκιο τους.
Με 14 απεργίες το 2013 επανήλθε ως 3μηνο το επίδομα ανεργίας που είχε ουσιαστικά καταργηθεί στο σύνολό του με μνημονιακό νόμο.
Με απεργίες, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις κρατάμε ζωντανή την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας συμβάλλοντας στην υπογραφή της παλεύοντας για την τήρηση της και διεκδικώντας την υπογραφή της με καλύτερους όρους σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο.
Συνάδελφε,
Σε όποιο ξενοδοχείο και αν εργαστείς, θα αντιμετωπίζεις πάνω κάτω την ίδια κατάσταση.
Θα βρεθείς μπροστά σε μια αέναη προσπάθεια της εργοδοσίας και των ανθρώπων της να μειώσουν την προσωπικότητα σου, να υπονομεύσουν τις επαγγελματικές σου ικανότητες, να «στύψουν» την εργατική σου δύναμη σε σκληρές συνθήκες δουλειάς και να σε «ξεζουμίσουν» οικονομικά.
Όπου και αν εργαστείς, η προστασία της αξιοπρέπειας σου, των δικαιωμάτων σου και του εισοδήματός σου εξαρτάται από το βαθμό οργάνωσής σου στο Συνδικάτο και τη συνέπεια που θα δείξεις με έμπρακτη συμμετοχή στα καλέσματα, τις αποφάσεις και τους αγώνες του. Μην«καταπίνεις» αμάσητα τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Δώσε τη μάχη μαζί μας. Θα μας βρεις δίπλα σου.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΩΡΑ 11 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ’’

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search