• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Απροκάλυπτη επίθεση στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ – Εκβιασμοί για τις εξετάσεις – μαϊμού και παραιτήσεις

February 04, 2024 643

 

Χωρίς το παραμικρό πρόσχημα νομιμότητας η κυβέρνηση εκβιάζει τις Συγκλήτους των πανεπιστημίων να εφαρμόσουν την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τη διεξαγωγή διαδικτυακής εξεταστικής.

Με ολομέτωπη επίθεση και χωρίς κανένα, πια, πρόσχημα νομιμότητας κλιμακώνει η κυβέρνηση τον πόλεμο ενάντια στα δημόσια Πανεπιστήμια προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για τη συνταγματική εκτροπή με την οποία αποφάσισε να επιτρέψει τη δημιουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων, υπόγειες σκληρές πιέσεις προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και στο τέλος ωμή καταστρατήγηση θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων της χώρας, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της Άννας Ανδριτσάκη στην efsyn.gr. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έφτασε να παραβιάσει τη θεσμικά κατοχυρωμένη και πανθομολογούμενη αυτονομία των δημόσιων Πανεπιστημίων, αυτή που το όνομά της είναι «αυτοδιοίκητο».

Το αδιάβλητο

Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο που απέστειλε ο γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδ. Ζώρας, και την οποία αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.», απαιτείται η συμμόρφωση των Συγκλήτων στις «γραμμές και οδηγίες της εποπτεύουσας αρχής τους», ενώ επισημαίνεται ρητά πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος «δημιουργεί δεσμία αρμοδιότητα των οργάνων των ΑΕΙ ως προς την άσκηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων τους» και ως εκ τούτου «δεσμία αρμοδιότητα της Συγκλήτου των ΑΕΙ».

Δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο ανενδοίαστα και τέτοιου βαθμού παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των ελληνικών Πανεπιστημίων. Ο ίδιος, δε, ο πρωθυπουργός ανέλαβε να προειδοποιήσει από τις Βρυξέλλες. Δυστυχώς, ορισμένα από τα «ανυπάκουα» ΑΕΙ συγκαλούν νέα Σύγκλητο. Το Πατρών σήμερα, μόλις δύο μέρες μετά την προηγούμενη.

 Το ζήτημα, φυσικά, δεν είναι η εξεταστική. Αυτό έχουν μάθει και το λύνουν πολλά χρόνια τώρα τα ιδρύματα. Το σοβαρό πρόβλημα είναι αφ’ ενός η πανθομολογούμενη αδυναμία διασφάλισης του αδιάβλητου και αφ’ ετέρου ο απροκάλυπτος, πια, ευτελισμός θεσμών, αρχών, δικαιωμάτων και ρόλου των εξουσιών. Όλοι θυμόμαστε το πανηγύρι επί Covid, τα καραγκιοζιλίκια ακόμη και σε σοβαρές και καλά οργανωμένες σχολές.

Η αύξηση της επιτυχούς εξέτασης, τότε, πολλαπλασιάστηκε. Δεν χρειάζεται καν η τεχνητή νοημοσύνη. Αρκούν η προηγούμενη εμπειρία και η απλή λογική. Παρ’ όλα αυτά, το μεγάλο αφεντικό, ο αρχηγός της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης (όπως έτσι πάντα τη χαρακτηρίζει), σκέφτεται αλλιώς. Τα θέλει όλα, τα θέλει τώρα και ο τρόπος δεν τον νοιάζει. Διότι, το διακύβευμά του είναι άλλο. Ας χρησιμοποιήσουμε τη δική του φράση: «Η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ είναι η κορωνίδα της Ν.Δ.».

Πρόσφατα, λοιπόν, μίλησε απροκάλυπτα: «Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους. Το νομικό πλαίσιο είναι πολύ σαφές και το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά του ώστε να επισημάνει στις ηγεσίες των Πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν με τον νόμο και να υπηρετήσουμε, πιστεύω, αυτό το οποίο όλοι θέλουμε, σε πρώτη φάση να μη χαθεί η εξεταστική». Ποιον νόμο, δεν διευκρίνισε. Μπορεί να εννοεί την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας που εστάλη πρώτα απ’ όλες τις άλλες «εντολές». Μπορεί να εννοεί την τελευταία απειλή με την εγκύκλιο του γ.γ., μπορεί να μην εννοεί και τίποτα. Θέλει συμμόρφωση, αρκεί. Εξ ου και το περιεχόμενο της εγκυκλίου. Δεν γίνεται καν επίκληση λόγων «ανωτέρας βίας», άσχετα αν δεν πρόκειται περί αυτού, αλλά περνάει κατευθείαν στο παρασύνθημα: Πάρτε απόφαση α λα Covid.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Η Σύγκλητος […] οφείλει να ασκήσει την αρμοδιότητά της και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, και συγκεκριμένα αφ’ ενός να διαπιστώσει αν πράγματι υφίσταται αδυναμία διεξαγωγής της αξιολόγησης και αφ’ ετέρου να εκδώσει απόφασή της (όμοια με αυτήν που ίσχυσε κατά την περίοδο του Covid-19), με την οποία να λαμβάνει τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης με γνώμονα το αδιάβλητο της διαδικασίας».

Η «κορωνίδα»

Βέβαια, τα περισσότερα Πανεπιστήμια έχουν ήδη κρίνει αν μπορούν και πώς θα σώσουν την εξεταστική, αν μπορεί και πώς θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο στις διαδικτυακές εξετάσεις και εν τέλει πώς θα κάνουν τη δουλειά τους, που είναι δική τους και κανενός άλλου. Όμως, ο πρωθυπουργός, στις ίδιες δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, το είπε με θαυμαστή σαφήνεια: «Η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων αποτελούσε κορωνίδα του προγράμματος της Ν.Δ., κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται γιατί νομοθετούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ούτε και γιατί το κάνουμε μ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να συμπληρώσει, αλλά πιθανότατα έκρινε ότι δεν χρειάζεται. Τι δεν καταλαβαίνουμε; Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όμως, ορισμένα από τα ανυπάκουα Πανεπιστήμια το ξανασκέφτονται. «Δέσμιοι», δεσμώτες, απειλούμενοι ή φοβισμένοι για τα επόμενα, υπακούν. Προχθές στην Πάτρα, μόλις λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, άρχισαν τηλεφωνήματα προς τους προέδρους τμημάτων για νέα συνεδρίαση. Χθες, έγινε και επισήμως η πρόσκληση. Βέβαια, δεν προεξοφλείται καμία απόφαση.

Πάντως, φήμες για απειλές από την Αθήνα και επιβολή ποινών, όπως «παράβαση καθήκοντος», διαδόθηκαν γρήγορα. Θυμίζουμε την απόφαση της πρώτης Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών: «Η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δε διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη», εξαιρώντας, όμως, επείγουσες περιπτώσεις όπως επί πτυχίω, Erasmus κ.ά.

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ο εκβιασμός για τις ψηφιακές εξετάσεις έφερε παραιτήσεις

Οι αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις κυβέρνησης και υπουργείου Παιδείας φέρνουν την πανεπιστημιακή κοινότητα σε κατάσταση «βρασμού». Στον αέρα η εξεταστική στη Φιλοσοφική Σχολή.

Η γραμμή καταστολής και απειλών που ακολουθεί η κυβέρνηση στη σύγκρουσή της με το φοιτητικό κίνημα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις στις τάξεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η σπουδή δε του υπουργείου Παιδείας να περάσει στην αντεπίθεση με πλήρως αντισυνταγματικό τρόπο επιχειρώντας να επιβάλει την διεξαγωγή εξεταστικής με ψηφιακά μέσα αυξάνει την πίεση και στις διοικήσεις των ιδρυμάτων.

Μετά από το Πανεπιστήμιο Πάτρας που δείχνει αμετακίνητο στην αντίθεσή του εξελίξεις σημειώνονται και στην Κρήτη και ειδικότερα στην Φιλοσοφική σχολή.

Ο λόγος είναι η παραίτηση που υπέβαλαν ο πρόεδρος Ηλίας Κολοβός και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Μποσνάκης μετά την ανακοίνωση της Συγκλήτου για διαδικτυακή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Η γραμματεία της σχολής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας τους φοιτητές και φοιτήτριες ότι δεν είναι εφικτός προς το παρόν ο προγραμματισμός της εξέτασης μαθημάτων.

Σύμφωνα με το Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε σχολιάσει την απόφαση της Συγκλήτου λέγοντας ότι «επιβάλλει με τιμωρητικούς όρους στους ακαδημαικούς την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεών τους».

Δεν υποκύπτει στον εκβιασμό το Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο πρύτανης Χρ. Μπούρας απαντά στις απειλές του πρωθυπουργού με επίκληση στο αυτοδιοίκητο και παραπέμπει στον εσωτερικό κανονισμό τα τμήματα υπό κατάληψη, επιμένοντας πως η εξ αποστάσεως εξεταστική είναι διαβλητή.

Με μια ανακοίνωση μόλις 79 λέξεων η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αδειάζει πανηγυρικά την αντισυνταγματική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας παραμένοντας αμετακίνητο στην απόφασή του να μην διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις στα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, παρά μόνο αν το αποφασίσουν τα επηρεαζόμενα τμήματα για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Επικαλούμενη τον εσωτερικό κανονισμό και θυμίζοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, η Σύγκλητος απαντά με αυτό τον τρόπο στις χθεσινές ευθείες απειλές που διατύπωσε χθες απ' τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους».

Συγκεκριμένα σε νέα της, σημερινή, ανακοίνωση η Σύγκλητος αναφέρει τα εξής:

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου στις 31/01/2024, υλοποιεί τον Εσωτερικό του Κανονισμό, ο οποίος προβλέπει δυνητικά ειδικές μέριμνες για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών.

Οι έκτακτες αυτές συνθήκες διαπιστώνονται σε 10 από τα 31 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, σήμερα 02/02/2024.

Στο πλαίσιο αυτό, με μέριμνα των Κοσμητειών, τα Τμήματα δύνανται να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Τμήματος και διασφαλίζοντας το αδιάβλητο των εξετάσεων».

Σε δηλώσεις του στο thebest.gr ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας είπε ότι «αυτή τη στιγμή από τα 31 τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκονται υπό κατάληψη τα 10. Σε αυτά τα τμήματα δε γίνονται εξετάσεις, ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι οι μαζικές εξετάσεις εξ αποστάσεως δε διασφαλίζουν το αδιάβλητο.  Με βάση αυτό και τον εσωτερικό μας κανονισμό, αποφασίστηκε να προχωρήσουμε χωρίς εξετάσεις από απόσταση».

Όπως διευκρίνισε ο πρύτανης στα τμήματα που βρίσκονται υπό κατάληψη θα εξετάζονται μεταπτυχιακά και διπλωματικές εργασίες με τον διδάσκοντα κάθε φορά θα πρέπει να εξασφαλίσει το αδιάβλητο της διαδικασίας, με προφορικές εξετάσεις, Zoom κ.λπ.

Ο πρύτανης επισήμανε ότι «το ποσοστό επιτυχίας κατά την περίοδο της πανδημίας όπου οι εξεταστικές γίνονταν διαδικτυακά, περίπου διπλασιάστηκε. Αν λάβουμε υπόψιν μας και όλα αυτά τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που εμφανίστηκαν τώρα και δεν υπήρχε πριν, φαίνεται ότι υπάρχει ένα θέμα αδιαβλητότητας. Πρόκειται για μία τεχνολογία που θα επηρεάσει πολλά πράγματα».

Συμπερασματικά στον λυσσαλέο πόλεμό της προς το φοιτητικό κίνημα που διαμαρτύρεται κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ξεκάθαρο εκβιασμό των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωμα την εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις που βάζει στο στόχαστρο και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων.

Με στοιχεία από ρεπορτάζ της efsyn.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search