• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Πανεκπαιδευτικό ποτάμι οργής "βουλιάζει" την κυβερνητική πολιτική!

February 08, 2024 711

Το πιο μαζικό με πάθος και ενθουσιασμό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων. Ένα ποτάμι οργής ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, της απόφασης για ιδιωτικά πανεπιστήμια και του αυταρχισμού. Πάνω από 20.000 φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας διαδήλωσαν κατά του ν/σ για ιδιωτικά ΑΕΙ. 

Βροντερό «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και να υποβαθμίσει περαιτέρω τα δημόσια πανεπιστήμια φώναξαν σήμερα χιλιάδες νέοι στο κέντρο της Αθήνας,  στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, στα πιο μεγαλειώδη μέχρι σήμερα φοιτητικά συλλαλητήρια από τότε που ξεκίνησε ο αγώνας τους κατά του ν/σ Πιερρακάκη.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα είχε πάνω από 20.000 κόσμο. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι και η ΓΑΔΑ έκανε λόγο για πάνω από 15.000 διαδηλωτές.  Στο πλευρό των φοιτητών, βρέθηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, μέλη ΠΟΣΔΕΠ και άλλοι εργαζόμενοι και σωματεία.

Ήδη πριν απ' τις 11 το πρωί είχαν συγκεντρωθεί πάρα πολλοί στα Προπύλαια, με την πορεία προς τη Βουλή να ξεκινάει γύρω στη 1 και μισή το μεσημέρι.  το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της πρωτεύουσας, συμμετείχαν φοιτητές από την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, την Κρήτη και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 foititiko

Με πάθος και παλμό οι φοιτητές και οι υπόλοιποι διαδηλωτές φώναξαν καίρια συνθήματα για τη δημόσια παιδεία.

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΟ

«Ξυπνά ο εφιάλτης του έξι και επτά, σε αυτό το νομοσχέδιο θα βάλουμε φωτιά», «Πιερρακάκη βγες, τα μάτια σου ν' ανοίξεις, να δεις μειοψηφίες που κάνουν καταλήψεις», «Κυριάκο Πιερρακάκη, βάλτο στο μυαλό, αυτό το νομοσχέδιο θα γίνει Βατερλό», «το 6 και το 7 μας δείχνουν τον δρόμο, με όπλο την κατάληψη θα ρίξουμε το νόμο», «εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, το άρθρο 16 να μην παρακαμφθεί», "Αυτοί με διώξεις και με τρομοκρατία - Εμείς με το λαό για δωρεάν παιδεία", "Αγώνας αγώνας αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον υπουργό παιδείας", Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί για δωρεάν παιδεία παλεύουμε μαζί", Δημόσια παιδεία για να μορφώνονται όλοι και όχι όσοι έχουν μεγάλο πορτοφόλι" ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν με κύριο αποδέκτη τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Η κυβέρνηση καταπατά αντιδημοκρατικά το Σύνταγμα και προχωρά στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ρεβανσιστικά κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, με τον ίδιο τρόπο προχωρά τώρα σε ένα νομοσχέδιο που καταστρατηγεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, με το οποίο απαγορεύεται ρητά η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και ορίζεται πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Αυτό που για σχεδόν πενήντα χρόνια αποτελούσε «αγκάθι» για όλες τις κυβερνήσεις, αυτό που είχε επιχειρήσει με συνταγματική αναθεώρηση να πραγματοποιήσει μια άλλη κυβέρνηση της δεξιάς το 2006-07 και ηττήθηκε από τον ξεσηκωμό του φοιτητικού κινήματος, έρχεται τώρα με φόρα απέναντι σε κάθε κατάκτηση και κεκτημένο των μεταπολιτευτικών αγώνων του λαού και της νεολαίας να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Επικαλούμενη το άρθρο 28 για την «ελευθερία της γνώσης», και με σαθρά επιχειρήματα για την «ανάγκη τελολογικής ανάγνωσης του Συντάγματος», η κυβέρνηση επιχειρεί να προχωρήσει ανενόχλητη στην κατάφωρη καταπάτηση του άρθρου 16, πραγματο­ποιώντας μία πρωτοφανή αντιδημοκρατική εκτροπή.

Όξυνση της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας

Η κυβέρνηση έδειξε από νωρίς το πρόσωπο της βάρβαρης αστυνομικής καταστολής απέναντι στο αγωνιζόμενο φοιτητικό κίνημα. Τη Δευτέρα 15 Γενάρη, οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο ΕΜΠ, με αφορμή την κατάληψη της Πρυτανείας από μια ομάδα με αναφορά στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο. Μετά τη βίαιη εκκένωση της κατάληψης και την πραγματοποίηση δεκάδων προσαγωγών και συλλήψεων στην Πολυτεχνειούπολη, οι δυνάμεις των ΜΑΤ παρέμειναν για αρκετή ώρα στον χώρο, τρομοκρατώντας και χτυπώντας φοιτητές, ρίχνοντας δακρυγόνα και εκφοβίζοντας όσους βρίσκονταν εκεί για να περιφρουρήσουν τις καταλήψεις των σχολών τους. Ακόμα, σε όλες τις πανεκπαιδευτικές πορείες, η παρουσία της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα προκλητική, ενώ δεν έχει υπάρξει ούτε ένα συλλαλητήριο μέχρι τώρα που να μην έχει πραγματοποιηθεί από ορισμένη μέχρι ιδιαίτερα εκτεταμένη χρήση χημικών.

Προκλητική ήταν η εισβολή της αστυνομίας για το σπάσιμο καταλήψεων σε σχολεία της Κέρκυρας και της Αθήνας, καθώς και οι προσαγωγές μαθητών. Την ίδια πολιτική υπηρετεί και η επιστράτευση του κάποτε «προσωρινού» μέτρου της τηλεκπαίδευσης, που για μια ακόμη φορά χρησιμοποιείται από το υπουργείο Παιδείας ως μέσο καταστολής των μαθητικών αγώνων. Τέλος, η πρόσφατη επίθεση που δέχτηκε μαθήτρια και μέλος του «Ανυπότακτου Μαθητή» στον Πειραιά από φασίστες αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως ο φασισμός υπηρετεί την κυρίαρχη τάξη και την κυβερνητική πολιτική και στρέφεται ενάντια στους λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση, μετά και από την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο προστασίας του πολίτη και την τοποθέτηση για πέμπτη φορά του γνωστού υπηρέτη του δόγματος της «μηδενικής ανοχής» Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προσπαθεί να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή αντιστέκεται στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή της πολιτική. Άλλοθι στην όξυνση της κρατικής καταστολής και τη συκοφάντηση του ασύλου και των αγώνων των φοιτητών δίνουν φυσικά οι διάφορες ομάδες του α/α χώρου, που με προβοκατόρικες και τυχοδιωκτικές ενέργειες και πρακτικές τυφλής μηδενιστικής βίας, όπως ήταν και η κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ έξω από κάθε συλλογική απόφαση και όργανο, στρέφονται αντικειμενικά απέναντι στο μαζικό και οργανωμένο φοιτητικό κίνημα.

Ένα απ' τα πιο ευρηματικά πλακάτ ήταν αυτό με τον πρωθυπουργό ως αδελφό Ντάλτον και με το σύνθημα «ληστής πανεπιστημίου», επιστρέφοντας του τις κατηγορίες περί «ληστών» μπακάλικου.

Κώστας Ζαφειρόπουλος - efsyn.gr

Λίγο πριν απ' τις 4 το απόγευμα η κύρια διαδήλωση είχε πια ολοκληρωθεί και ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών κατευθύνθηκε προς το κτίριο της Νομικής προκειμένου πραγματοποιήσουν το νέο πανελλαδικό συντονιστικό γενικών συνελεύσεων για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Έξω απ' τη Νομική, με επίκεντρο την οδό Σίνα ξέσπασαν επεισόδια γύρω στις 5 το απόγευμα, ενώ μέσα στη σχολή συνεδριάζουν τα συντονιστικά των φοιτητών. Στην περιοχή υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση κρότου-λάμψης και χημικών στη Σόλωνος.

 

Μόνο μελανό σημείο του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου, ήταν ότι λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία σημειώθηκε ένταση μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων για το ποια θα τεθεί επικεφαλής. «Τα αίματα άναψαν» και οκτώ άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στον Ευαγγελισμό για τις πρώτες βοήθειες, καθώς έφεραν τραύματα, κυρίως στο κεφάλι.

Στους δρόμους βγήκαν επίσης πολλοί φοιτητές και μαθητές και στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στο πλευρό τους και εκπαιδευτικοί, αλλά και γονείς από όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Καμάρας και από εκεί μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας, Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου κινήθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Η πορεία των φοιτητών κατέληξε στον χώρο της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ.

Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών απ' τη Θεσσαλονίκη έδωσε σήμερα το «παρών» στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Παρόντες φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα

Στο σημερινό συλλαλητήριο το «παρών» έδωσαν εκατοντάδες φοιτητικοί σύλλογοι.

Αναλυτικά:

Από Αθήνα: Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, Δασκάλων ΕΚΠΑ, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Μαθηματικού ΕΚΠΑ, Γεωλογικού ΕΚΠΑ, Βιολογικού ΕΚΠΑ, Πληροφορικής ΕΚΠΑ, Ναυπηγών ΕΜΠ, Τοπογράφων ΕΜΠ, Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, Χημικοί Μηχανικών ΕΜΠ, Παντείου, Πανεπιστημίου Πειραιά, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σχολής Μηχανικών του ΠαΔΑ, Σχολή Επιστημών Τροφίμων του ΠαΔΑ, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠαΔΑ, Σχολή Διοικητικών οικονομικών και κοινωνικών Επιστημών ΠαΔΑ, Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας ΠαΔΑ, Τούρκικων Σπουδών ΕΚΠΑ, Χημικού ΕΚΠΑ, Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Ιατρικής ΕΚΠΑ, Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Φυσικού ΕΚΠΑ.

Από Θεσσαλονίκη: Χημικό, Φαρμακευτική, ΠΤΔΕ, ΦΠ, Αγγλικό, Φιλολογικό, Ψυχολογικό, ΜΜΕ, Αρχιτεκτονική, Πολιτικοί Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Χωροταξία, Τοπογράφοι, Ιατρική, ΣΜΗ ΔΙΠΑΕ, ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ, Γεωπονία, Κτηνιατρική, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Πληροφορική, Κινηματογράφου, ΤΕΦΑΑ, Γαλλικό, ΣΟΦΕΘ, Οδοντιατρική.

Από Πάτρα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτονικής, Φυσικού, Μαθηματικο, ΤΕΠΕΚΕ, Θεατρικών Σπουδών, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Σχολής Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Βιολογικού, Μηχανολόγων Μηχανικών, ΣΟΦΕΠ.

Από Γιάννενα: Οικονομικό, ΣΕΥΠ, Φιλοσοφία, Φιλολογία, ΠΤΔΕ, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Ιατρικής, μηχανικοί Η/Υ και Πληροφορικής, Χημικό, Μαθηματικό, Φυσικό, ΜΕΥ, ΒΕΤ.

Από Ιόνιο: Πληροφορικής, Τεχνών ήχου και εικόνας, Μουσικών σπουδών.

Από Θεσσαλία: Προσχολικής αγωγής Βόλου, Γλωσσικών σπουδών Βόλου, ΣΤΕΦ Λάρισας, Ζωικής Παραγωγής Λάρισας, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων.

Από Δυτική Μακεδονία: Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Κοζάνης, ΗΜΜΥ Κοζάνης, Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης, Χημικών Μηχανικών Κοζάνης, ΠΤΔΕ Φλώρινας, ΤΕΑΠΗ Φλώρινας.

Από Στερεά Ελλάδα και Εύβοια: Κινηματογράφου Εύβοιας, Φυσικοθεραπείας Λαμίας, ΔΙΓΕΣΕ Θήβας.

Από την υπόλοιπη Πελοπόννησο: Σχολή Διοίκησης και οικονομίας Καλαμάτας, Σχολή Τεχνολογίας και Γεωπονίας Καλαμάτας, Σχολή Επιστημών Υγείας Καλαμάτας, Ιστορικό Καλαμάτας, Φιλολογίας Καλαμάτας, Φυσικοθεραπεία Σπάρτης, Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Σπάρτης, Ψηφιακών Συστημάτων Σπάρτης, Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Κορίνθου

Από Κρήτη: Ενιαίος Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης, Φιλοσοφικής, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιατρικής, Βιολογικού, ΤΕΤΥ, Φυσικού, Επιστήμης Υπολογιστών, Μαθηματικό, ΣΕΥ ΕΛΜΕΠΑ.

Από ΔΠΘ: Νομική Κομοτηνής, Παιδαγωγικό Αλεξανδρούπολης, Πολυτεχνείο Ξάνθης, Φιλολογίας Κομοτηνής, Σύλλογος Οικοτρόφων Ξάνθης.

Από ΔΙΠΑΕ Καβάλας: Πληροφορικής, Λογιστικής, ΔΕΤ, Χημικού, Φυσικού.

Από Αιγαίο: Παιδαγωγικό Ρόδου, Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Σάμου.

Παρών» στα μεγάλα σημερινά συλλαλητήρια δήλωσαν και οκτώ σύλλογοι διδασκόντων από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, καταγγέλλοντας την αστυνομική βία και την παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Πρόκειται για τους: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΉΤΗΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΔΕΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΕΛΜΕΠΑ) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Επιστολή «ντροπή»

Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας είδε μια επιστολή που απέστειλε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ζητώντας από καθηγητές και υπαλλήλους να τον ενημερώνουν εγγράφως για τις καταλήψεις φοιτητών. 

Αυτή η επιστολή έρχεται δύο μέρες μετά την βίαιη εισβολή δυνάμεων των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή Κομοτηνής. 

Συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη

Πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πραγματοποίησαν και οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο των μη κρατικών πανεπιστημίων. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι διέσχισαν την Εγνατία, ακολούθησε η Τσιμισκή και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Πραγματοποίησαν εκεί παράσταση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Καμάρα και η πορεία ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

 

 

Εξάλλου, στάση εργασίας αποφάσισαν για σήμερα η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ με σκοπό τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων, αντίστοιχα, στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα.

ο ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών την Πέμπτη 08/02 στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα)” αναφέρει η ΟΛΜΕ.

"Στηρίζουμε τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, γιατί η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες” τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search