• Αργυράδες - Κέρκυρας
 • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15/2

February 12, 2024 801

Στον δρόμο του αγώνα παραμένουν οι φοιτητές

Το κίνημα στα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση, πάντως, απαντά δυναμικά στην κοροϊδία και τον κυβερνητικό αυταρχισμό προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Το νέο μεγάλο ραντεβού έχει κλειστεί για την Πέμπτη, καθώς ανακοινώθηκε συλλαλητήριο για τις 12 το μεσημέρι σε κάθε πόλη.

Οι φοιτητές διαμηνύουν ότι «δεν θα τους περάσει» και υπογραμμίζουν «καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινό αγώνα! Καλούμε όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση».

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό που συνεδρίασε χθες στη Νομική της Αθήνας καλεί όλους τους Συλλόγους να συμμετέχουν στον συντονισμό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων, την ερχόμενη Πέμπτη, αμέσως μετά την πορεία, ώστε «να συντονιστούμε από κοινού».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΠΕΜΠΤΗ 8 ΦΛΕΒΑΡΗ 2024
Η ΑΘΗΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ!

Ξεπεράσαμε τον ένα μήνα κινητοποιήσεων και καταλήψεων φοιτητικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα!Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη πανελλαδική, πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στην Αθήνα, που πλημμύρισε από τη συμμετοχή εκατοντάδων Φοιτητικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα, τους χιλιάδες φοιτητών, μαθητών, ενώ πλαισιώθηκε από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, φορείς, σωματεία και ολόκληρη την κοινωνία!

Για πέμπτη, συνεχόμενη βδομάδα αποδείξαμε πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, κόντρα στις απειλές και τους εκβιασμούς του Υπουργείου και της κυβέρνησης. Έτσι θα συνεχίσουμε! Ο Υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, την Τετάρτη 7/2, παρουσίασε το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο την Πέμπτη 8/2 τέθηκε σε διαβούλευση, ανακοινώνοντας πως μέχρι τα τέλη Φλεβάρη θα έχει ψηφιστεί! Δεν θα τους περάσει!που διαλύει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, την προοπτική και το μέλλον μας. Έχει κηρύξει πόλεμο με τους φοιτητές, αλλά και με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας. Όλη η κοινωνία βροντοφωνάζει παντού πως τα σχέδια της κυβέρνησης ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ, να ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ! Μάλιστα ανακοίνωσαν πως μέσα στο 2025 θα προτείνουν την αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να μπει οριστική ταφόπλακα στο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο. 

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις φορέων της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητών, εργατικών σωματείων και όλης της κοινωνίας που συνεχώς πληθαίνουν, δείχνοντας την πλήρη στήριξη στον αγώνα μας για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης!Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το νομοσχέδιο τους κι έτσι συνεχίζουμε!

Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμη μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς! Εκεί βρίσκεται η δύναμή μας!

Ήδη έχουμε πετύχει μια μεγάλη νίκη, εκεί που η κυβέρνηση εμφανιζόταν παντοδύναμη. Ο πρωθυπουργός δήλωνε πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο, όμως μπήκε ο Φλεβάρης και συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Αυτό δεν μπορεί να ανεχτεί και έχει επιστρατεύσει εισαγγελείς και ΜΑΤ για να καταστείλουν τον αγώνα μας, τον αγώνα όλης της κοινωνίας. Όποιος δεν συναινεί στην πολιτική της κυβέρνησης, θα φιμώνεται, διώκεται και θα καταστέλλεται, όπως φάνηκε από τις χειροπέδες και τις προσαγωγές σε φοιτήτριες που άνοιξαν πανό στο Σύνταγμα. Ο αυταρχικός παροξυσμός της όμως βρίσκει τείχος μπροστά στο σθένος των φοιτητών και των φοιτητριών και των αγωνιστικών αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων. Η κυβερνητική νεολαία επιστρατεύτηκε μέσα στις σχολές για να σπάσει καταλήψεις είτε με τις γνωστές τακτικές «βίας και νοθείας», είτε σε αγαστή συνεργασία με τις δυνάμεις της αστυνομίας σε ρόλο καταδότη, όπως η απόπειρα εκκένωσης της κατάληψης της Νομικής ΔΠΘ σε συνέχεια άλλων αστυνομικών παρεμβάσεων (ΑΠΘ, ΕΜΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης). Ο Φοιτητικός Σύλλογος διασφάλισε πως παρά τις προσπάθειες καταστολής η κατάληψη και ο αγώνας συνεχίζονται κανονικά. Η κυβέρνηση προσπάθησε να οικοδομήσει το αφήγημα ότι τα θεσμικά όργανα έδωσαν την εντολή των αστυνομικών επεμβάσεων, όταν τα ίδια έκαναν ξεκάθαρο πως ποτέ δεν έδωσαν καμία εντολή! Όταν την ίδια στιγμή, υποδεικνύεται ότι την εντολή της εισβολής στη Νομική του ΔΠΘ, για το σπάσιμο της απόφασης του Φοιτητικού Συλλόγου, την έδωσε απόφοιτος, νυν Υπουργός! Δεν τα κατάφεραν όμως σε καμία περίπτωση. Είναι μόνοι τους! Οι φοιτητικοί σύλλογοι με τις αγωνιστικές τους αποφάσεις πανελλαδικά δείχνουν ότι η κυβέρνηση και οι εκφραστές της στα πανεπιστήμια, όπως οι «ανεξάρτητοι» ηλεκτρονικοί εκπρόσωποι, ηττώνται κατά κράτος

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών μας συλλόγων στα Πανεπιστήμια. Ποινικοποιεί την πολιτική δράση, το συλλογικό αγώνα, τη διεκδίκηση.

Καλεί κι εκβιάζειτις πρυτανικές αρχές, τα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου και τους καθηγητές να προσπαθήσουν ενεργάνα χτυπήσουν τις καταλήψεις των Φοιτητικών μας Συλλόγων στα Πανεπιστήμια, και εξετάζει δήθεν «ευθύνη» για ποινικά αδικήματα που τυχόν έχουν τελεστεί από τις πρυτανικές αρχές για τη μη πάταξή τους! Τους καλούν να υπονομεύσουν τον αγώνα χιλιάδων φοιτητών για τη διεκδίκηση του δημοσίου, δωρεάν πανεπιστημίου. Όποιος υπονομεύει τις αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων δεν έχει θέση στους συλλόγους μας και θα μας βρει απέναντί του. Θα υπερασπιστούμε τους αγώνες μας και το πανεπιστημιακό άσυλο μέχρι τέλους!

Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των αντιδραστικών διοικήσεων να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές και κόντρα στη ρητορική περί χαμένων εξαμήνων κι εξεταστικών, το φοιτητικό κίνημα θα διασφαλίσει ότι οι εξεταστικές θα διεξαχθούν κανονικάμετά το πέρας των κινητοποιήσεων, κόντρα στις προσπάθειες για διεξαγωγή τηλεξεταστικών που μόνο σκοπό έχουν την υπονόμευση του αγώνα και των καταλήψεών μας.Η κυβέρνηση πιέζεται και προσπαθεί να εξαναγκάσει τα ιδρύματα να προχωρήσουν τις τηλεξετάσεις σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να σταματήσει τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις μας.Διατάσσεται ακόμη και εισαγγελική έρευνα για τέλεση ποινικών αδικημάτων για όσους καθηγητές δεν συμμορφώνονται με τις εντολές του Υπουργείου για εφαρμογή της τηλεξεταστικής! Μάλιστα αναγκάστηκε να επιβάλλει με δεύτερη εγκύκλιο την τηλεξεταστική ως υποχρεωτική, επειδή η πλειοψηφία των καθηγητών διαφώνησε. Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει πάρει θέση! Η ΠΟΣΔΕΠ με τις στάσεις εργασίας και τις απεργίες είναι στο πλάι των φοιτητών και εναντιώνεται στην τηλεξεταστική! Όπως έχει ανακοινωθεί σε πολλά Τμήματα, η απώλεια εξεταστικής δεν ορίζεται από κάποιο νομικό πλαίσιο και οι εξεταστικές να γίνουν κανονικά αργότερα δια ζώσης, χωρίς να παρακάμπτονται οι καταλήψεις. Οι διοικήσεις να καταγγείλουν τώρα τις πιέσεις της κυβέρνησης, οι καθηγητές να μην ενδώσουν στους εκβιασμούς, αλλιώς συναινούν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τάσσονται ενάντια στους αγώνες μας.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει πάρει θέση! Η ΠΟΣΔΕΠ με τις αποφάσεις της και όλοι οι φορείς των εργαζομένων στα ιδρύματα είναι στο πλάι των φοιτητών! Οι διοικήσεις να καταγγείλουν τώρα τις πιέσεις της κυβέρνησης, αντιθέτως συναινούν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τάσσονται ενάντια στους αγώνες μας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τους αγώνες μας παράνομους και τους φοιτητές «εγκληματίες», επιστρατεύοντας και τα εγκάθετα ΜΜΕ, δεν μας σταματά.Ήδη εκατοντάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, μετά από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις συντονίζονται, διεκδικώντας τη μη κατάθεση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, μαθητές και γονείς απορρίπτουμε το νομοσχέδιο και απαντάμε πως δεν μας τρομοκρατούν οι απειλές, η κυβέρνηση είναι μόνη της! Να μην κατατεθεί!Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές μας και με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είδαμε στην πανδημία και τα Τέμπη.

Δεν θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για τους πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία!

Δεν θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πτυχίο μας μετατρέπεται σε ένα ακόμα «χαρτί» στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, έτσι ώστε να έρθει στην χώρα το μοντέλο της πολιτικής της «Μπολόνια», που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ.

Μέσω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θα έρθουν δίδακτρα στα προπτυχιακά και θα υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια! Θα είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους να σπουδάσουν, εκτός εάν καταφύγουν σε φοιτητικά δάνεια που θα ξεχρεώνουν για μια ζωή! Μέσω της αξιολόγησης θα προχωρήσουν στις εξαγγελθείσες συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων και θα επιβάλλουν τη μείωση των εισακτέων.

Παράλληλα, τα δημόσια ΑΕΙ θα υποχρηματοδοτηθούν περαιτέρω υποβαθμίζοντας - μεταξύ άλλων και τη φοιτητική μέριμνα- με τις κρατικές δαπάνες να βρίσκονται ήδη στον πάτο. Σε αυτό το πλαίσιο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα δημόσια θα αναζητήσουν πόρους από τα δίδακτρα, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Τα προγράμματα σπουδών θα αναδιαρθρωθούν στις ανάγκες τις αγοράς και στα πρότυπα των ιδιωτικών (ρυθμοί σπουδών, αλυσίδες, ροές, κατευθύνσεις).

Νομίζουν ότι μπορούν να μας κοροϊδέψουν με ψέματα πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «είναι θετικά για την κοινωνία»! Ποιον θα ωφελήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Την κοινωνική πλειοψηφία που με δυσκολία πληρώνει τους λογαριασμούς και ζει στα όρια της φτώχειας; Οι κολλεγιάρχες θέλουν να βρουν πελατεία για να πουλάνε τα «πτυχία» τους. Αυτοί που μιλάνε για «αριστεία» και για δήθεν ακαδημαϊκή ποιότητα είναι αυτοί που δημιουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία «με 10 μπαίνεις.. αρκεί να ναι χιλιάρικα». Οι κολλεγιάρχες, το κράτος και οι εργοδότες δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με μας! Δαπανούν όλο και λιγότερα για την εκπαίδευση, θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Όχι μόνο κανένα όφελος δεν θα έχουμε, αλλά το δημόσιο πανεπιστήμιο που ήδη στενάζει από την υποχρηματοδότηση θα υποβαθμιστεί. Όποιοι δεν έχουν να πληρώσουν δεν θα σπουδάζουν ή θα πνίγονται από τα φοιτητοδάνεια. Επιβεβαιώνεται ότι δεν λογαριάζουν τις σπουδές μας ούτε τις ζωές μας για όφελος των κερδών τους.

Η κυβέρνηση ψεύδεται και όταν λέει πως «δεν παραβιάζεται το άρθρο 16». Ρητά το Άρθρο 16 του Συντάγματος κατοχυρώνει τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ευθεία παραβίαση του άρθρου 16, που έχει κατοχυρωθεί με αγώνες, και αν περάσει, θα απειλήσει αντίστοιχα κεκτημένα δικαιώματα!

Άλλο ένα αποτέλεσμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι δημόσια πανεπιστήμια χωρίς φοιτητικούς συλλόγους, με φοιτητές και φοιτήτριες που δεν θα αντιδρούν, με πειθαρχικά, χωρίς ζωντανές διεργασίες και αγωνιστικό κίνημα!

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, σηκώνουμε ανάστημα! Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών της Θεσσαλίας, που μετά τις καταστροφικές πλημμύρες δεν έλαβαν καμία στήριξη από το κράτος, και όλων των περιοχών της Ελλάδας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους που κλιμακώνονται μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, κόντρα στην καταστολή των διεκδικήσεών τους.Ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη η κυβέρνηση συνεχίζει να συγκαλύπτει τους πραγματικούς και διαχρονικούς υπευθύνους ενισχύοντας την ίδια εγκληματική πολιτική που διαλύει τις ζωές μας. Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφαγιάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει έναν δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων. Την ίδια ώρα που σε εμάς δεν δίνει φράγκο, η κυβέρνηση δίνει 8,2 δις για την αγορά F-35. Χαιρετίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων που προχωρούν σε απεργίες το επόμενο διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κ-Χ, και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Το κίνημα του ’06-’07 αποδεικνύει ότι μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις πορείες μπορούμε να εμποδίσουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Καλούμε σε κοινά πλαίσια, κοινές πορείες, κοινά μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και κοινά συντονιστικά, πέρα από λογικές διαχωρισμών. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να ενοποιείται και να συγκλίνει με πολιτικούς όρους στη βάση των ΓΣ και των Συντονιστικών Επιτροπών Κατάληψης. Ο αγώνας μας αγκαλιάζεται από όλη την κοινωνία, προχωρά και μαζικοποιείται μέρα με τη μέρα! Μόνο έτσι μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε γράφοντας τη δική μας ιστορία για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
 • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
 • Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους, σύμφωνα με τη στρατηγική της Μπολόνια.
 • Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη δουλειά στο αντικείμενο. Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια!
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
 • Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση και τηλεξεταστική. Όχι στην υπονόμευση των αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων. 
 • Κατάργηση της ΕΒΕ
 • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου περί απώλειας εξεταστικής
 •  

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

 • Νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα. Κλιμακώνουμε με γύρο πολυήμερων καταλήψεων σε όλες τις σχολές.
 • Πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 15 Φλεβάρη, στις 12:00, σε κάθε πόλη. 
 • Καλούμε όλους τους Συλλόγους να συμμετέχουν στον συντονισμό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων, την Πέμπτη, 15.2, αμέσως μετά την πορεία, ώστε να συντονιστούμε από κοινού.
 • Καλούμε το επόμενο διάστημα κινητοποίηση με σωματεία, φορείς και ομοσπονδίες
 • Οργανώνουμε το επόμενο διάστημα συντονισμό φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας, όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα συντονιζόμαστε από κοινού
 • Οργανώνουμε το επόμενο διάστημα εκ νέου πανελλαδική κινητοποίηση και πανελλαδικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων
 • Οργανώνουμε μεγάλη συναυλία των Φοιτητικών Συλλόγων το Σάββατο 10/2 στα Προπύλαια
 • Προχωράμε σε πολύμορφες δράσεις
 • Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας Προετοιμάζουμε την παρεμπόδιση της διοικητικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, σε συντονισμό με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς της.
 • Απέναντι στη σφαγή του Παλαιστινιακού Λαού δε μένουμε αμέτοχοι! Συμμετέχουμε στο στα συλλαλητήρια των μαζικών φορέων και της Παλαιστινιακής κοινότητας.
 • Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινό αγώνα! Καλούμε όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση.
φοιτητεσ συλλαλητήριο

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε τις προηγούμενες μέρες  και ο πανελλαδικός συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων στο Πάντειο πανεπιστήμιο.

ε μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο πανελλαδικός συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων στο Πάντειο πανεπιστήμιο,  μετά το μεγάλο συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που «βούλιαξε» την Αθήνα. 

Οι φοιτητές αποφάσισαν συνέχιση του εκπαιδευτικού αγώνα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων:

 • Νέες Γενικές Συνελεύσεις την επόμενη βδομάδα που οι φοιτητικοί σύλλογοι να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους σε κάθε σύλλογο με νέες μαζικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και δράσεις.
 • Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 12/2 στις 12:00
 • Νέα συλλαλητήρια φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 15/2 
 • Συμμετέχουμε και στηρίζουμε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα
 • Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Απεργία στις 28 Φλεβάρη μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.
 • Οργανώνουμε πολύμορφη δράση ενάντια στο νομοσχέδιο και σε κάθε πόλη αποφασίζουμε συναυλίες, καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία, σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, αποκλεισμό δρόμων, νέες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις.
 • Παίρνουμε μέτρα για να μπουν ακόμα περισσότεροι στον αγώνα, για να οργανωθούμε καλύτερα και με συγκρότηση επιτροπών αγώνα, ίδρυση νέων ΦΣ σε τμήματα που δεν υπάρχουν. Μαζικοποιούμε και περιφρουρούμε τις απόφασης των Φοιητικών μας Συλλόγων
 • Συγκέντρωση στο σημείου του κρατικού εγκλήματος στα Τέμπη, στις 24/02! Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Χαιρετίζουμε το συγκλονιστικό πανελλαδικό συλλαλητήριο δεκάδων χιλιάδων  φοιτητών από όλη τη χώρα που διαδήλωσαν μαζικά στην Αθήνα! Η πλειοψηφία μίλησε! Το νομοσχέδιο που τέθηκε στη διαβούλευση έχει ήδη  απορριφθεί. Απαιτούμε να μην κατατεθεί!  Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη και έχει ηττηθεί!
 
Για πάνω από ένα μήνα, σε όλη την χώρα χιλιάδες φοιτητές δίνουμε ένα δίκαιο αγώνα!  Δεν είμαστε μόνοι μας! Η πολιτική της κυβέρνησης είναι μειοψηφία στους χώρους εκπαίδευσης. Η ΠΟΣΔΕΠ, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητικών συμβουλίων, των  εργατικών σωματείων και όλη η κοινωνίας είναι μαζί μας!  
 
Πετύχαμε την πρώτη νίκη! - Συνεχίζουμε!

Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο αλλά ο αγώνας μας τους χάλασε τα σχέδια! Τώρα που ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι μέσα στο Φλεβάρη θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο ο αγώνας μας κλιμακώνεται.  Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, με όλο το λαό. 
 
Ο Υπουργός παιδείας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο ακόμα χειρότερο και από τις προβλέψεις! Πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, άνισος τρόπος εισαγωγής στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίδακτρα και στα προπτυχιακά! Την ίδια ώρα προωθείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση ακόμα και των πτυχίων των κολεγίων, μέσω της κύρωσης της συμφωνίας της Λισσαβόνας που θα γίνει σύντομα! 
 
Η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί για αυτό απαντά με συκοφαντία, εκβιασμούς και καταστολή. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών μας συλλόγων στα Πανεπιστήμια, την εισβολή των ΜΑΤ στην Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. και τις συλλήψεις συμφοιτητών μας. Η κρατική καταστολή δεν μας τρομοκρατεί αντιθέτως μας πεισμώνει!  Η κυβέρνηση που κάνει την αδικία νόμο, ονομάζει “παράνομο” τον αγώνα και τους φοιτητές “εγκληματίες” επειδή διεκδικούν δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Εγκληματική είναι η πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων που στερεί όνειρα και δικαιώματα από τη νεολαία. Οι απειλές για περικοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, για διαγραφές φοιτητών, η εργαλειοποίηση της εξεταστικής δεν θα κάμψουν τον αγώνα μας.  
 
Ο αγώνας που δίνουμε είναι δίκαιος, διεκδικούμε το αυτονόητο! Ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε.
 
Η κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ ολοκληρώνει το έγκλημα στις σπουδές μας και προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Σύμμαχός της είναι όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και με την στάση τους συναινούν σε αυτή την πολιτική. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. 
 
Δε θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση να εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία! Η κυβέρνηση τη μόνη επιλογή που δίνει στους νέους και τις οικογένειές τους είναι το «που θα ακουμπήσουν τα χρήματά τους», οδηγώντας οικογένειες σε δάνεια και χρέη ακόμα και για τις σπουδές των παιδιών τους. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον τους για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό. Αν τους ένοιαζε η φυγή νέων, θα αναβάθμιζαν τα δημόσια ΑΕΙ, θα καταργούσαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή, θα αύξαναν την χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων.
 
Δε θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πτυχίο μας μετατρέπεται σε ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουν να επιβιώσουμε, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, έτσι ώστε να προωθηθεί ακόμα περισσότερο  η πολιτική της “Μπολόνια”, που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ. 
 
Δεν θα δεχτούμε την πλήρη υποβάθμιση των σπουδών μας! Την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο όνομα του υγιούς ανταγωνισμού και την αναζήτηση «αυτοχρηματοδότησης» των ιδρυμάτων μέσα από δίδακτρα, ανταποδοτική λειτουργία και κατάργηση της όποιας δωρεάν φοιτητικής μέριμνας, αλλά και συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων που δεν θα ανταπεξέρχεται οικονομικά.  Αντίστοιχες συνέπειες θα υπάρχουν και στις αλλαγές στο περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών, στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αντίστοιχα ακόμα ένα αποτέλεσμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι πανεπιστήμια χωρίς φοιτητικούς συλλόγους, με φοιτητές και φοιτήτριες που δεν θα αντιδρούν, με πειθαρχικά και συμβούλια διοίκησης, χωρίς ζωντανές διεργασίες και αγωνιστικό κίνημα!
 
Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων και τα νέα πεδία κερδοφορίας που ανοίγονται μπροστά τους, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την εκπαίδευση και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Επιβεβαιώνεται ότι δεν λογαριάζουν τις σπουδές μας ούτε τις ζωές μας προς όφελος των κερδών τους. 
 
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων σηκώνουμε ανάστημα.  Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών όλης της χώρας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους  απέναντι στην ακρίβεια. 
 
Απαιτούμε να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία, την Υγεία, την αντιμετώπιση της ακρίβειας αντί να ξοδεύονται 7 δις κάθε χρόνο για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, για να σφάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει ένα δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων, και η χώρα μας να γίνεται ορμητήριο πολέμου, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα. 
 
Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού! Οι κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, αγροτών, εργαζομένων μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην παιδεία, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με πρώτο σταθμό την μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη. Το σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, που  φωνάξαμε μετά το έγκλημα στα Τέμπη, να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά σε ολόκληρη τη χώρα, στην πανελλαδική απεργία, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από αυτό, στις 28 Φλεβάρη. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, για να μην μετριέται  η ανθρώπινη ζωή ως “κόστος”, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα από την εγκληματική πολιτική του “πάμε κι όπου βγει”. 
 
Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγάλους αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη τους νόμους-πλαίσιο και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Τώρα να δυναμώσει και να ενωθεί ο αγώνας όλων των φοιτητών, των μαθητών μαζί με τους εργαζομένους, τους αγρότες σε ένα μεγάλο κίνημα διεκδίκησης και αγώνα για ζωή και μέλλον με δικαιώματα - με βάση τις ανάγκες μας!

Απαιτούμε:

 • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες. Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16! 
 •  Ένα πτυχίο ανά αντικείμενο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για την άσκηση του επαγγέλματος. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ και την “Μπολόνια”.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες. Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους.
 • Κατάργηση της ΕΒΕ.
 • Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για παρεμπόδιση αναπροσαρμογής των εξετάσεων. Να μην εργαλειοποιείται η εξεταστική μας για να υπονομευθούν οι αγώνες μας. 
 • Κάτω τα χέρια από τους Φοιτητές! Η καταστολή δεν θα περάσει»
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search