• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Καταστολή, καταστολή, καταστολή

March 20, 2024 730

ΠΗΓΗ: Eksegersi.gr

Με τον βούρδουλα ανά χείρας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη νεολαία (φοιτητές και μαθητές) και τους εκπαιδευτικούς.

Τη νεολαία γιατί ιστορικά αποτελεί  «ζωηρό» κομμάτι της κοινωνίας, με ιδιαίτερα ευαίσθητες προσλαμβάνουσες απέναντι σε φαινόμενα «κατάχρησης εξουσίας» από τις αστικές κυβερνήσεις (σ.σ. οι λέξεις σε εισαγωγικά γιατί πάντα η αστική εξουσία ασκείται με καταστολή έναντι των διεκδικήσεων της εργαζόμενης κοινωνίας) για πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, πολιτικά, κοινωνικά ζητήματα. Και γιατί είναι σήμερα, δυστυχώς, αυτή και όχι η εργατική τάξη, που αντιπαλεύει την κυβερνητική πολιτική στον δρόμο, εξαιτίας, βεβαίως και της συγκυρίας προώθησης της πλήρους εμπορευματοποίησης και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Τους εκπαιδευτικούς, γιατί ως γρανάζι του μηχανισμού του αστικού σχολείου έχουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων, στη μετάδοση γνώσεων, δεξιοτήτων, συμπεριφορών, που επιλέγονται και εφαρμόζονται από το εκμεταλλευτικό σύστημα ώστε να υπηρετούν τη διαιώνισή του, και που σε αυτήν τη φάση αυτοί (οι εκπαιδευτικοί) αντιστέκονται στην εφαρμογή της αξιολόγησης, αιχμή του δόρατος της υποταγής, που κατηγοριοποιεί μαθητές, σχολικές μονάδες και τους ίδιους.

Η καταστολή, λοιπόν, εναντίον όλων αυτών είναι σήμερα στην ημερήσια διάταξη και αποτελεί απόδειξη αδυναμίας της κυβέρνησης να περάσει τα σχέδιά της.

  • Τους φοιτητές προσπαθεί να τους κάμψει με απειλές, εισβολές των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια, διώξεις και συλλήψεις και με γκεμπελική προπαγάνδα κατασυκοφάντησης των αγώνων τους. Ο Μητσοτάκης επιμένει στην τρομοκρατική απειλή της οριστικής διαγραφής από το πανεπιστήμιο των φοιτητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις, απειλή που επανέλαβε και ενώπιον της «γλάστρας» Σακελλαροπούλου, και το φιάσκο του «πυρηνικού ριφιφί», παρά τις διαψεύσεις από την Πρυτανεία του ΑΠΘ και την «ντροπαλή» ομολογία Πιερρακάκη, συντηρείται με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να ζητά από τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να διεξαχθεί ποινική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ.
  • Τους μαθητές περιμένουν αφενός η «ειδική ψηφιακή πλατφόρμα» για επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες (σ.σ. σε αυτήν τη φάση, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα ΠΕ, ΔΕ και Ειδικής Αγωγής Κατσαρό, οι καταγγελίες θα είναι μόνο επώνυμες ώστε να ζεσταθεί το κλίμα και να υπάρξει «κουλτούρα ρουφιανιάς») από μαθητές και γονείς με στόχο να ενισχυθεί η ποινική αντιμετώπιση των μαθητικών καταλήψεων και να νομιμοποιηθεί η ρουφιανιά, και αφετέρου η αυστηροποίηση των ποινών με επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και του διαχωριμού των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.

Ολα τούτα με πρόσχημα την «ενδοσχολική βία μεταξύ μαθητών» και το μπούλινγκ.

Ως προς την «ειδική ψηφιακή πλατφόρμα» αναφοράς καταγγελιών, θυμίζουμε τι γράφαμε σε άρθρο με τίτλο: «Oι μαθητικές καταλήψεις βαφτίζονται ‘’ενδοσχολική βία’’ και αναζητούνται ρουφιάνοι», όταν το νομοσχέδιο «”Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή”: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις», ήρθε στη διαβούλευση τον Φλεβάρη του 2023:

«…Πρόκειται για φανφάρες. Γιατί πρώτον αποσιωπούν τον βασικό υπαίτιο της γέννησης τέτοιων φαινομένων, που είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και ο αγριανθρωπισμός του, που ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης γνώρισε και γνωρίζει τεράστιες διαστάσεις. Η φτώχεια, η ανεργία, το γκρέμισμα των ονείρων για σπουδές, για επαγγελματική αποκατάσταση, για ένα καλύτερο μέλλον, η αποθέωση του ατομισμού και η υποχώρηση της συλλογικότητας μαζί με τη βία που ξερνά το σύστημα μέσα απ’ όλους τους μηχανισμούς του, ωθούν τη νεολαία ιδιαίτερα των εργατικών συνοικιών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε ‘’παραβατικές’’ συμπεριφορές.

Και δεύτερον, γιατί όλες αυτές οι φανφάρες πατούν πάνω στο σαθρό έδαφος της σταθερής κρατικής υποχρηματοδότησης (π.χ. διπλασιασμός ψυχολόγων-κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, ενίσχυση υποστηρικτικών θεσμών όπως τα ΚΕΔΑΣΥ) και της  αντιδραστικής, αναχρονιστικής και σκοταδιστικής κατεύθυνσης που επιβάλλεται στην Παιδεία (π.χ. επιμορφώσεις εκπαιδευτικών).

Ο διάβολος, όμως, λέει μια γνωστή ρήση, κρύβεται στις λεπτομέρειες και εν προκειμένω πίσω από γενικόλογες φράσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές, οι μαθητικές καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις των μαθητών εντός του σχολείου (π.χ. αποχή από τα μαθήματα) θεωρούνται άσκηση ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εναντίον όσων τυχόν αντιδρούν. Αλλωστε, είναι γνωστές οι κραυγές όλου του αστικού εσμού όταν ξεσπούν μαθητικοί αγώνες και ιδίως μαθητικές καταλήψεις, που αποτελούν οξυμμένη μορφή αντίστασης, ότι κάποιες μειοψηφίες με το έτσι θέλω βάζουν λουκέτο στα σχολεία και παρεμποδίζουν τους ‘’υγιώς σκεπτόμενους’’ και ‘’φιλομαθείς’’ μαθητές να μπουν στο σχολείο τους και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα: 

‘’Κάθε μορφή σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής, συναισθηματικής, κοινωνικής, ρατσιστικής, σεξουαλικής, ηλεκτρονικής ή άλλης βίας και παραβατικής συμπεριφοράς, που πλήττει τη σχολική κοινότητα και διαταράσσει την εκπαιδευτική διαδικασία συνιστά ενδοσχολική βία και εκφοβισμό και ιδίως:

 δ) η παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων και ο βίαιος αποκλεισμός μαθητών είτε από την εκπαιδευτική διαδικασία είτε από τη συμμετοχή τους στην καθημερινή σχολική ζωή, καθώς και ο εν γένει κοινωνικός αποκλεισμός, οι απειλές και η ψυχολογική βία στις επαφές των μαθητών με τους συμμαθητές τους,

ε) η επιβολή με τη βία και ο εξαναγκασμός σε πράξεις ή παραλείψεις παρά τη θέληση των μαθητών,

στ) οποιαδήποτε μορφή βίαιης ή απαξιωτικής συμπεριφοράς ή η ενθάρρυνση σε διάπραξη βίαιων εκδηλώσεων που διαταράσσουν τη σχολική γαλήνη και πλήττουν το κύρος της εκπαιδευτικής κοινότητας…’’ (άρθρο 4).

Καλούνται, δε, όσοι αντιδρούν στην κατάληψη του σχολείου να γίνουν καταδότες των αγωνιζόμενων συμμαθητών τους. Η ρουφιανιά θεωρείται καλοδεχούμενη γι’ αυτό και δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι καταδότες-μαθητές μπορούν να φορέσουν την κουκούλα της ανωνυμίας. Ωραία, λοιπόν, μαθήματα ηθικής και ανθρωπιστικής κοινωνικής συμπεριφοράς παραδίνονται στους μαθητές με τη σφραγίδα του υπουργείου της υποτιθέμενης Παιδείας.

Καταδότες, βεβαίως, καλούνται να γίνουν και οι αυτόκλητοι σωτήρες των παιδιών, οι μονίμως ‘’ανησυχούντες’’ και ‘’αγανακτισμένοι’’ γονείς, οι καταγγελίες των οποίων στην σχετική πλατφόρμα πρέπει να είναι επώνυμες.

Μπορούν επίσης να στρέφονται εναντίον όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας της σχολικής μονάδας (εκπαιδευτικών, μαθητών, υποστηρικτικού διοικητικού προσωπικού, κ.λπ.). 

‘’Στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργείται και λειτουργεί, με την ευθύνη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος», για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και των φαινομένων εκφοβισμού, πρόσβαση έχουν οι μαθητές και οι γονείς, καθώς και όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών. Η πρόσβαση διασφαλίζεται με τη χρήση ατομικών κωδικών εισόδου στην ψηφιακή πλατφόρμα και διευκολύνεται με τη δημιουργία ψηφιακού ιστότοπου που υποδέχεται επώνυμες και ανώνυμες αναφορές. Οι μαθητές δύνανται να υποβάλουν επώνυμες ή ανώνυμες αναφορές.

Οι γονείς και όσοι έχουν την επιμέλεια των μαθητών υποβάλλουν μόνο επώνυμες αναφορές.

Η ανωνυμία της αναφοράς ισχύει έναντι όλων των χρηστών της πλατφόρμας και αντιτάσσεται έναντι όλων των εκπαιδευτικών και του προσωπικού της σχολικής μονάδας’’ (άρθρο 6).

Δημιουργείται επίσης ένα ολόκληρο δίκτυο αποδοχής, και χειρισμού αυτών των αναφορών:

  • Σε επίπεδο σχολικής μονάδας, ορίζεται ο Διευθυντής του Σχολείου, ο οποίος συνεπικουρείται από ένα Σύμβουλο σχολικής ζωής. 
  • Σε επίπεδο Δ/νσης Εκπαίδευσης, λειτουργούν ‘’τετραμελείς ομάδες δράσης’’, αποτελούμενες από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, έναν Σύμβουλο Εκπαίδευσης, έναν ψυχολόγο και έναν κοινωνικό λειτουργό.
  • Σε επίπεδο Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ενημερώνονται οι Περιφερειακοί Διευθυντές και οι Προϊστάμενοι ΚΕΔΑΣΥ της Δ/νσης.
  • Ενώ εκτός από τα παραπάνω, προβλέπεται και η λειτουργία ειδικής επταμελούς επιστημονικής επιτροπής στο υπουργείο Παιδείας.

Οι τετραμελείς ‘’ομάδες δράσης’’ σε επίπεδο Δ/νσης Εκπαίδευσης, ασκούν επιπλέον και έλεγχο στις σχολικές μονάδες και παρεμβαίνουν οι ίδιες όταν παρατηρείται καθυστέρηση στο χειρισμό ‘’περιστατικών σχολικής βίας’’. Η πρόβλεψη αυτή είναι χαρακτηριστική στις περιπτώσεις που πραγματοποιείται μαθητική κατάληψη σε μια σχολική μονάδα και το εκπαιδευτικό προσωπικό έχει αρνηθεί να βάλει μπροστά τις απειλές, την τρομοκρατία ή η διεύθυνση του σχολείου διστάζει να εφαρμόσει μέτρα καταστολής εναντίον των μαθητών. Τότε επιλαμβάνονται οι ανώτεροι -δηλαδή η διοικητική ιεραρχία της εκπαίδευσης: κατά κύριο λόγο ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης που αποτελούν τα δυο από τα τέσσερα μέλη των ‘’ομάδων δράσης’’- για να καλέσουν εισαγγελείς και μπάτσους να ‘’καθαρίσουν’’.

Συνακολούθως, τα σχολεία με ‘’ζωηρούς’’ μαθητές και ‘’επιεικείς’’ εκπαιδευτικούς στιγματίζονται, κατηγοριοποιούνται και βαθμολογούνται αναλόγως κατά τις διαδικασίες της αξιολόγησης: 

‘’Οι ομάδες αυτές παρακολουθούν, επιβλέπουν και συνεπικουρούν τις σχολικές μονάδες στον χειρισμό των σχετικών κρίσεων, ιδιαίτερα σε σοβαρά περιστατικά που έχουν αντίκτυπο στη σχολική και στην κοινωνική ζωή. Επιλαμβάνονται, ιδίως, αν παρατηρείται καθυστέρηση στον χειρισμό και την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών ενδοσχολικής βίας ή σημειώνεται αδυναμία επίλυσης του περιστατικού, στο οποίο αναφέρεται η καταγγελία’’ (άρθρο 8).

Κοντολογίς, το εν λόγω νομοσχέδιο, που αναφέρεται στους χειρισμούς εντός της σχολικής μονάδας (παρακολούθηση, απομόνωση, απειλές τρομοκρατία μαθητών που κινητοποιούνται) έρχεται να συμπληρώσει το ισχύον κατασταλτικό νομικό πλαίσιο εναντίον των μαθητικών καταλήψεων και αποτελεί το πρώτο βήμα, ώστε στη συνέχεια τη σκυτάλη να παίρνουν οι εισαγγελείς, τα μαθητοδικεία και τα ΜΑΤ».

Οπως αναφέραμε παραπάνω, η καταστολή εναντίον των μαθητών εμπλουτίζεται και με την επαναφορά της 5ήμερης αποβολής. Ο συνδυασμός αυτού του κατασταλτικού εκδικητικού μέτρου με την επαναφορά και του διαχωρισμού των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες θα λειτουργεί εκφοβιστικά, καθώς θα αυξάνει τον κίνδυνο απόρριψης των μαθητών που θα υποχρεούνται σε επανάληψη της τάξης. 

Την ίδια στιγμή γίνεται λόγος για «ποινική ευθύνη των γονέων των μαθητών που κάνουν κατάληψη σχολείου» και για την «οικονομική ευθύνη γονέων μαθητών» που κατηγορούνται ότι έχουν προκαλέσει ζημιές στο σχολείο π.χ. λόγω κατάληψης.

Μέχρι σήμερα ο μαθητής έχει δικαίωμα να κάνει συνολικά 114 απουσίες που δεν διαχωρίζονται σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες. Σύμφωνα επίσης με την ισχύουσα νομοθεσία καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών έως 5 εργάσιμων ημερών σε περιόδους έξαρσης εποχικών επιδημιών και καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα έως 5 εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κοροναϊό COVID-19.

Ο μαθητής, λοιπόν, που τιμωρείται με 5θήμερη αποβολή για κάποια πράξη «ενδοσχολικής βίας», στην οποία υπογραμμίζουμε ότι περιλαμβάνεται και η συμμετοχή στην κατάληψη του σχολείου, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να χάσει τη χρονιά του αν έχει ταυτόχρονα και απουσίες από νόσηση γρίπης ή κοροναϊού, ή άλλες αιτίες, αφού πλέον επανέρχεται και ο διαχωρισμός των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.

  • Τους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται στην αξιολόγηση, η κυβέρνηση εκδικείται με συνεχείς κατεπείγουσες αγωγές (έχουμε χάσει πλέον το μέτρημα) κατά της απεργίας-αποχής. Και αυτήν τη μορφή αντίστασης, η αστική δικαιοσύνη, σε διατεταγμένη υπηρεσία, βγάζει συλλήβδην παράνομη, εσχάτως δε και καταχρηστική.

Ασκούνται δε, από πρόθυμους, βασιλικότερους του βασιλέως Διευθυντές Εκπαίδευσης, διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών για τη συμμετοχή τους σε προκηρυγμένες απεργίες ή για δηλώσεις που κάνουν σε ΜΜΕ ασκώντας κριτική στην πολιτική που ασκούν οι Διευθυντές αυτοί (π.χ. περίπτωση δίωξης του συνδικαλιστή και μέλους των Παρεμβάσεων ΔΕ Γιώργου Καββαδία από τον ΔΔΕ Πειραιά). 

Υπάρχουν επίσης τα πρόσφατα παραδείγματα της μήνυσης από τον αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ κατά του μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Π. Βαϊνά, για τις δηλώσεις του σχετικά με τις ευθύνες της πρυτανείας του ΕΚΠΑ στην ολιγόωρη πτώση του server, και η αναστολή καθηκόντων και η παραπομπή για απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου, μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για δηλώσεις του και η διενέργεια ΕΔΕ κατά των 13 μελών του Συλλόγου, του Δ.Σ., του προεδρείου της Γ.Σ. της 7ης Φεβρουαρίου και δύο μελών του Κ.Σ.της Ο.Δ.Π.Τ.Ε. 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search