• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Για την πυρκαγιά στο 1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού

May 20, 2024 422

Για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο 1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού την περασμένη Τρίτη, η ΕΛΜΕ Πειραιά αναφέρει ότι «δημιούργησε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή των μαθητών και των εκπαιδευτικών».

Στη συνέχεια, η ΕΛΜΕ Πειραιά επισημαίνει:

«Η ανυπαρξία ουσιαστικής κρατικής μέριμνας και ευθύνης, ολοκληρωμένου σχεδίου για την συντήρηση και ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, η ευθύνη των οποίων πέρασε σε ένα βράδυ στους Δήμους, χωρίς προσωπικό και πόρους. Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.)» τόνισε.

«Όλα τα παραπάνω οδηγούν τελικά σε ανησυχητικά επικίνδυνη ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης! Τα παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα και στον Πειραιά, με επικίνδυνα σχολικά κτίρια, πληθαίνουν μέρα με την ημέρα» πρόσθεσε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά

Για την πυρκαγιά στο 1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο 1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού την Τρίτη 14/5, δημιούργησε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση ακόμη και για την ίδια τη ζωή των μαθητών μας και των εκπαιδευτικών. Η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε και μόνο χάρη στην άμεση αντίδραση των εκπαιδευτικών του σχολείου και την επέμβαση της Πυροσβεστικής, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Αυτή η πολύ επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργήθηκε προκαλεί ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα, που χρήζουν απάντησης από τη Δημοτική Αρχή που έχει την ευθύνη για τα σχολικά κτίρια, αλλά και την ΔΔΕ και το Υπουργείο και που αφορούν όλα τα σχολεία:

Τα μέτρα πυρασφάλειας δεν λειτούργησαν πλήρως (δεν χτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς), ενώ αποδείχτηκε ότι, το σύστημα πυρόσβεσης που λειτούργησε, δεν ήταν επαρκές και αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση αυτού του είδους φωτιάς (σε καλωδιώσεις ηλεκτρικού συστήματος).

Ερωτήματα:

Είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό πυροπροστασίας του σχολείου;

Σε κάθε περίπτωση, πραγματοποιήθηκε στην αρχή του σχολικού έτους αυτοψία από μηχανολόγο μηχανικό, προκειμένου να επιθεωρήσει το σύστημα πυρασφάλειας, να εντοπίσει τυχόν αδυναμίες και παραλείψεις, να υποδείξει κατάλληλες παρεμβάσεις; Αν έγινε αυτοψία από μηχανολόγο μηχανικό, ποιο ήταν το πόρισμά του; Υλοποιήθηκαν οι τυχόν υποδείξεις του;

Είναι αλήθεια ότι στο υπόγειο υπάρχουν γυμνά καλώδια που σέρνονται στο έδαφος, τα οποία και προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των ανθρώπων της Πυροσβεστικής (ευτυχώς η φωτιά δεν επεκτάθηκε και σε αυτά);

Να επισημάνουμε ότι οι Δήμοι φέρουν την ευθύνη για τον περιοδικό έλεγχο από μηχανολόγο μηχανικό του συστήματος πυρασφάλειας, αλλά και την ανανέωση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας όταν αυτό λήγει, στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κορυδαλλού.

Το υπόγειο λειτουργεί, με ευθύνη του Δήμου, σαν χώρος αποθήκης, έχοντας άσχετα με την εκπαιδευτική διαδικασία αντικείμενα, γεγονός που επιδείνωσε την κατάσταση.

Ερώτημα:

Για ποιο λόγο το υπόγειο έχει μετατραπεί σε δημοτική αποθήκη; Τι μέτρα θα πάρει η Δημοτική Αρχή ώστε να απομακρυνθούν άμεσα τα αντικείμενα από το υπόγειο του σχολείου;

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά έφερε στην επικαιρότητα για πολλοστή φορά  με έντονο (και ευτυχώς όχι τραγικό) τρόπο την ανάγκη μέτρων πρόληψης, μέτρων αντιπυρικής, αλλά και αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας (γεγονός που επανειλημμένα έχουμε αναδείξει ως ΕΛΜΕ τα τελευταία χρόνια). Η κατάσταση είναι ανησυχητική, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το ενδεχόμενο ενός μεγάλου ατυχήματος, ενός μεγάλου σεισμού κ.λπ..

Το παράδειγμα με τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας των σχολείων είναι χαρακτηριστικό. Πριν χρόνια, οδηγούνταν Διευθυντές στο αυτόφωρο (λες και ήταν δική τους ευθύνη), επειδή η Πυροσβεστική διαπίστωνε ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας ή στην ανανέωση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας, όταν έκανε αυτοψία. Στην συνέχεια, με πρόσχημα την κλήση Διευθυντών στο αυτόφωρο, αντί να στελεχωθούν οι Δήμοι (οι οποίοι έχουν και την ευθύνη για τα σχολικά κτίρια) με προσωπικό για τον έλεγχο των σχολείων, καταργήθηκε τελικά (ΦΕΚ αρ. φύλλου 5519/τεύχος Β’-29 Νοεμβρίου 2021, άρθρα 7 και 9) η αυτονόητη υποχρέωση της Πυροσβεστικής να διενεργεί η ίδια αυτοψίες (!) για την ανανέωση των πιστοποιητικών πυροπροστασίας στα σχολεία!

 Για μια ακόμα φορά, έρχονται στην επιφάνεια:

Η ανυπαρξία ουσιαστικής κρατικής μέριμνας και ευθύνης, ολοκληρωμένου σχεδίου για την συντήρηση και ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, η ευθύνη των οποίων πέρασε σε ένα βράδυ στους Δήμους, χωρίς προσωπικό και πόρους. Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.).

Η συνακόλουθη αποσπασματικότητα και οι αντιφάσεις στο θεσμικό πλαίσιο.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν τελικά σε ανησυχητικά επικίνδυνη ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης! Τα παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα και στον Πειραιά, με επικίνδυνα σχολικά κτίρια, πληθαίνουν μέρα με την ημέρα!

Η ανάγκη για ασφαλή σχολικά κτίρια είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλης της σχολικής κοινότητας, δεν μπορεί να θεωρείται κόστος! Δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους-οφέλους η ασφάλεια των μαθητών μας και των εκπαιδευτικών!

 Απαιτούμε:

Ασφαλή και σύγχρονα σχολικά κτίρια.

Την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά θα επιδιώξει να θέσει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να δοθούν απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων του Δήμου, με αφορμή το επικίνδυνο συμβάν στο 1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search