• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Υποχρεωτική ανάρτηση των Δέκα Εντολών στα δημόσια σχολεία της Λουϊζιάνα!

June 20, 2024 645

Η Λουιζιάνα επέβαλε να αναρτώνται οι δέκα εντολές σε κάθε σχολική αίθουσα στη συντηρητική πολιτεία του αμερικανικού Νότου. Απόφαση - άλμα προς τα πίσω για τον Μεσαίωνα

Η Λουιζιάνα επέβαλε χθες Τετάρτη να αναρτώνται οι δέκα εντολές σε κάθε σχολική αίθουσα στη συντηρητική πολιτεία του αμερικανικού Νότου, απόφαση άνευ προηγουμένου που ανοίγει ξανά τον διάλογο για τον διαχωρισμό εκκλησίας/κράτους.

Ο νέος νόμος της πολιτείας προβλέπει ότι η αφίσα θα περιλαμβάνει το ιερό κείμενο με «μεγάλη, ευανάγνωστη γραμματοσειρά»

 

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Λουιζιάνας, ο Τζεφ Λάντρι, υπέγραψε νόμο που προβλέπει ότι οι δέκα εντολές θα αναρτώνται υποχρεωτικά σε κάθε αίθουσα δημόσιου σχολείου –από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ως τα πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο– από τη νέα σχολική χρονιά.

Καθώς «αν θες να σέβεσαι το κράτος δικαίου, πρέπει να ξεκινήσεις από τον αρχέτυπο νόμο, αυτόν του Μωυσή», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του νομοσχεδίου.

 

Ο νόμος προβλέπει πως οι δέκα εντολές θα αναρτώνται σε κορνίζες ή πόστερ, σε μεγάλο μέγεθος και γραμματοσειρά ώστε να είναι ευδιάκριτες.

Όπως επισημαίνει το BBC είναι σχεδόν βέβαιο ότι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση του νόμου, με το επιχείρημα ότι αντιτίθεται στον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, που κατοχυρώνεται στην πρώτη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ. «Το Κογκρέσο δεν θα θεσπίσει νόμο που να αφορά την καθιέρωση μιας θρησκείας ή να απαγορεύει την ελεύθερη άσκησή της», ορίζει το αμερικανικό Σύνταγμα.

Η ισχυρή αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης δικαιωμάτων και ελευθεριών ACLU προειδοποίησε πως το ζήτημα θα κριθεί στη δικαιοσύνη.

«Ο νόμος παραβιάζει τον διαχωρισμό της εκκλησίας και του κράτους και είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικός», τόνισε σε ανακοίνωσή της.

Η πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος απαγορεύει τον καθορισμό εθνικής θρησκείας, καθώς και την εύνοια σε οποιαδήποτε θρησκεία σε βάρος άλλης.

Κι άλλες συντηρητικές αμερικανικές πολιτείες στη λεγόμενη «ζώνη της Βίβλου» στις νότιες ΗΠΑ έχουν αποπειραθεί να θεσπίσουν παρόμοια μέτρα· αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό διά νόμου.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες του παρελθόντος που καταρρίφθηκαν

Παρόμοιοι νόμοι προτάθηκαν πρόσφατα από άλλες πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, όπως το Τέξας, η Οκλαχόμα και η Γιούτα. Υπήρξαν πολυάριθμες νομικές διαμάχες για την εμφάνιση των Δέκα Εντολών σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, δικαστηρίων και αστυνομικών τμημάτων.

Το 1980, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατέρριψε έναν παρόμοιο νόμο του Κεντάκι που απαιτούσε να επιδεικνύεται το έγγραφο σε δημοτικά και γυμνάσια. Με ψήφους 5-4, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η απαίτηση να αναρτώνται οι Δέκα Εντολές «δεν είχε κοσμικό νομοθετικό σκοπό» και «είναι ξεκάθαρα θρησκευτική».

 

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search