• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

«Καθαίρεση» του πρύτανη

August 02, 2024 573

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Καθαίρεση» του πρύτανη
Πάνος Κοσμάς - efsyn.gr


Καταγγελίες κατά του Παναγιώτη Καλβή για παράτυπη συμπεριφορά και με οσμή οικονομικού σκανδάλου
Σε μια διαδικασία που ξεπερνά τα όρια της συνήθους διαμάχης για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών και παραπέμπει σε βαθύτερα και πιο ουσιαστικά αίτια, το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής «καθαίρεσε» τον νυν πρύτανη Παναγιώτη Καλβή και ανέδειξε σε προσωρινή πρύτανι την Κλειώ Σγουροπούλου. Το ίδρυμα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, υπό την ευθύνη της προσωρινής πρυτάνεως.

Μεθοδεύσεις και παρατυπίες
Οι διαγκωνισμοί, οι εναλλαγές στις συμμαχίες κορυφής και οι «κόντρες» για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών είναι συνηθισμένες, αλλά στην προκειμένη περίπτωση καταγγέλλονται μεθοδεύσεις και παρατυπίες, ενώ στο φόντο υπάρχει και η σοβαρή υπόνοια οικονομικού σκανδάλου.

Η «καθαίρεση» ήταν αποτέλεσμα απογύμνωσης του πρύτανη από τον πλειοψηφικό συσχετισμό που είχε στο Συμβούλιο Διοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις εκλογές για την ανάδειξη πρυτανικών αρχών εκλέγεται 6μελές Συμβούλιο Διοίκησης, τα λεγόμενα εσωτερικά μέλη, τα οποία εκλέγουν στη συνέχεια άλλα 5 εξωτερικά μέλη, για να συγκροτηθεί σε 11μελές όργανο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο καθαιρεθείς πρύτανης απώλεσε την πλειοψηφία στο 11μελές όργανο, ώστε ύστερα από μια παραίτηση εξωτερικού και άλλες μετατοπίσεις, να ψηφιστεί πρόταση μομφής κατά του πρύτανη και να αναδειχθεί προσωρινή πρύτανις η κ. Σγουροπούλου.

Τα υπογράφοντα μέλη του Σ.Δ. συνοψίζουν τους λόγους της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας ως εξής:

«[…] είναι σαφές ότι τα υπογράφοντα μέλη του Σ.Δ. αντιλαμβάνονται ότι συντρέχει σπουδαίος λόγος για την παύση του πρύτανη, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 14.3 ν. 4957/2022. Στο παρόν χρονικό σημείο, το όργανο δεν λειτουργεί με τον τρόπο που αναμένει ο νομοθέτης ούτε και γίνονται σεβαστοί οι κανόνες λειτουργίας του. Εχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες συνεννόησης με τον κ. πρύτανη, τόσο εντός των συνεδριάσεων του οργάνου όσο και κατ’ ιδίαν. Απώτερος στόχος των μελών του Σ.Δ. ήταν η καλλιέργεια πνεύματος εμπιστοσύνης και καλής συνεννόησης για τη θεραπεία του δημοσίου συμφέροντος και τη βέλτιστη λειτουργία του ΠΑΔΑ. Δυστυχώς όμως ουδεμία ευοδώθηκε με επιτυχία ούτε και διαφαίνεται προοπτική βελτίωσης των πραγμάτων για το Σ.Δ. και, τελικά, το ίδιο το πανεπιστήμιο».

Το κτίριο των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ
Ο καθαιρεθείς πρύτανης ήρθε σε αντίθεση με την πλειονότητα του Συμβουλίου Διοίκησης και κατηγορείται ότι προσπάθησε να διοικήσει παρακάμπτοντάς το και προσπαθώντας να το απαξιώσει. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι ο ορισθείς από τον ίδιο εκτελεστικός διευθυντής κ. Παπαδόπουλος αμφισβήτησε τον ρόλο του Συμβουλίου Διοίκησης χαρακτηρίζοντάς τον «διεκπεραιωτικό» ενώπιον της 106ης Συνόδου των Πρυτάνεων, σε πλήρη αντίθεση με τα οριζόμενα εκ του νόμου για τον ρόλο και τις αρμοδιότητές του. Στόχος του, να απογυμνώσει από τις αρμοδιότητές του το όργανο ώστε να προσπεράσει τις αντιρρήσεις του στη διαχείριση διάφορων ζητημάτων.

Σε απάντησή τους σε επιστολή του εκτελεστικού διευθυντή, τα εσωτερικά μέλη του Σ.Δ. διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν εκχωρήσει καμία σημαντική αρμοδιότητά του στον πρύτανη ή σε αντιπρυτάνεις.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η υπόθεση της αγοράς από το ΠΑΔΑ κτιρίου για εκπαιδευτικούς σκοπούς (για προσομοίωση ξενοδοχείου). Το τίμημα (8,5 εκατ. ευρώ) θεωρήθηκε υπερβολικό, ενώ προέκυψαν και ζητήματα στατικότητας και ασφάλειας του κτιρίου, εν ονόματι των οποίων το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε σχετικές διευκρινίσεις και με απόφασή του απαγόρευσε την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Παρ’ όλα αυτά, ο πρύτανης επέμενε και ζητούσε από τα μέλη του Σ.Δ. να εγκρίνουν τη συνέχιση της διαδικασίας και την υπογραφή της σύμβασης σαν να μην είχε υπάρξει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου! Μάλιστα, η εταιρεία που κατέχει το ακίνητο έστειλε επιστολή με την οποία απειλούσε ότι θα κάνει αγωγή για διαφυγόντα κέρδη, ζητώντας αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ για ένα κτίριο που είναι κλειστό…

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« August 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search