• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

"Οι Τρελοί της Βαλένθια" με τον Κερκυραίο Θωμά Πανδή για δύο παραστάσεις στην Κέρκυρα

August 16, 2024 342

 

Την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Αυγούστου

Η θεατρική παράσταση «Οι Τρελοί της Βαλένθια» του Λόπε ντε Βέγκα, μια αναγεννησιακή κωμωδία με τρία διαφορετικά φινάλε σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καλαμπόκη θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23 Αυγούστου, στις 21:15 στο Ανάκτορο (Μουσείο Ασιατικής Τέχνης) κέντρο Κέρκυρας. Η εκδήλωση θα έχει ελεύθερη είσοδος.

Επιπλέον, το Σάββατο 24 Αυγούστου και πάλι στις 21:15 η παράσταση θα παρουσιαστεί στον Άγιο Γεώργιο Αργυράδων (έξω από το  Ναό Αγίου Γεωργίου – κελιά - νότου), επίσης με ελεύθερη είσοδο.

Στην παράσταση πρωταγωνιστεί και ο Κερκυραίος ηθοποιός από τις Αργυράδες Θωμάς Πανδής, που δραστηριοποιείται ως ηθοποιός στην Αθήνα, ενώ συμμετέχουν και άλλοι επαγγελματίες ηθοποιοί και συντελεστές από την Κέρκυρα.

Η ξεκαρδιστική κωμωδία που έρχεται από τον Χρυσό Αιώνα της Ισπανικής Αναγέννησης αλλά απηχεί στο παρόν, επιστρέφει 10 χρόνια μετά την πρώτη της πετυχημένη παρουσίαση από τον επαγγελματικό θίασο της Αθηναϊκής Σκηνής, που μέτρησε τρία χρόνια παραστάσεων και καλοκαιρινή περιοδεία. Η παράσταση προσκλήθηκε ως εκπροσώπηση της Ελλάδας σε διεθνή θεατρικά φεστιβάλ και βραβεύτηκε. Οι «Τρελοί της Βαλένθια» παρουσιάζονται επετειακά για λίγες μόνο παραστάσεις σε περιοδεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο που σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Καλαμπόκης και που αγαπήθηκε από θεατές και κριτικούς, παρουσιάζεται για τρίτη μόλις φορά στο Ελληνικό κοινό.

Οι «Τρελοί της Βαλένθια», γραμμένοι στην Ισπανία από το Λόπε ντε Βέγκα την εποχή που μεσουρανούσε ο Σαίξπηρ στην Αγγλία, αποτελούν έργο κλασικό, ποιητικό, μια δροσερή, ιπποτική κωμωδία και ταυτόχρονα τόσο σύγχρονη μιας και καταπιάνεται με τη διαχρονική τρέλα του Έρωτα που δεν αγγίζει εποχές.

Όλες οι εκδηλώσεις του Έρωτα, κεραυνοβόλο χτύπημα, πάθος, πόθος, κτητικότητα, υποψίες, ζήλια, κρεβατομουρμούρα, αλλά και καθημερινές έντονες καταστάσεις που μας κάνουν να μοιάζουμε με τρελούς, κάνουν τους πιο λογικούς ήρωες να μοιάζουν πιο τρελοί από τους τρελούς. Άλλωστε ποιος δεν είναι ή δεν έχει υπάρξει τρελός από Έρωτα!

Ο Λόπε ντε Βέγκα με το έργο του ικανοποίησε τόσο τις απαιτήσεις της άρχουσας τάξης, όσο και του πιο λαϊκού κοινού μιας και ένωσε το ρυθμό με την ποίηση, την ιπποτική καθημερινότητα με τις περιπέτειες των υπηρετών.

Μια παράσταση με καταβολές από την Αναγέννηση, γεμάτη από  μουσική και κοστούμια εποχής, υπογραμμισμένη με έντονο χιούμορ και ροκ διάθεση, έρχεται στο σήμερα με έναν φρέσκο θίασο,  την ανατρεπτική ανάγνωση του σκηνοθέτη Μιχάλη Καλαμπόκη  και τα  τρία διαφορετικά “φινάλε” που γοητεύουν το κοινό.

Υπόθεση:

Μέσα στο διάσημο τρελοκομείο της Βαλένθια συναντιούνται και ερωτεύονται ο Φλοριάνο (Μιχάλης Καλαμπόκης) που προσποιείται τον τρελό για να γλιτώσει την σύλληψη για την δολοφονία του πρίγκιπα Ρεϊνέρο και η όμορφη Εριφίλα (Αλεξάνδρα Βουτζουράκη) που αφού τη λήστεψε και την εγκατέλειψε γυμνή ο υπηρέτης της, την περάσανε για τρελή και την μαζέψανε! Οι δυο τους παριστάνουν τον Άμλετ και την Οφηλία και έτσι τους πιστεύουν. Τα εμπόδια στην σχέση τους πολλά: ο ψευτοδιανοούμενος, πιο τρελός απ’ τους τρελούς διευθυντής του τρελοκομείου Πιζάνο (Θωμάς Πανδής) με τους δύο θεόχαζους υπηρέτες του, Τόμας (Θάνος Σκόπας) και Μάρτιν (Λευτέρης Αρβανιτόπουλος) που πιστεύουν ότι είναι ο Δον Κιχώτης και ο Θερβάντες, ο τρελός με τα καθήκοντά του αστυνομικός Λιμπέρτο (Λάμπρος Καλογιάννης), ο έμπιστος φίλος του Φλοριάνο, Βαλέριο (Σωτήρης Καρκαλέμης), ερωτευμένος έως φρενοβλάβειας κι αυτός με την Εριφίλα, η ανιψιά του Πιζάνο, Φαίδρα (Νάνσυ Ρηγοπούλου) με την υπηρέτριά της Λαϊντα (Χριστίνα Πάγκαλη) ερωτευμένες με τον Φλοριάνο που κάνουν τις τρελές για να μείνουν κοντά του…και τελικά… ‘’το χάνουν’’ και κυρίως το μεγάλο εμπόδιο μεταξύ Φλοριάνο και Εριφίλα που πιστεύει ο ένας για τον άλλο ότι είναι πραγματικά τρελοί. Ένα μυστηριώδες πρόσωπο από το παρελθόν (Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας) και ο υπηρέτης (Αλέξανδρος Σάβγκα) όμως, θα βάλουν τα πράγματα στην θέση τους και θα ενώσουν τους δύο ερωτευμένους… ή μήπως όχι. Θα εξαρτηθεί από το φινάλε που θα επιλέξει και θα ευχαριστήσει τελικά το κοινό ως καλύτερο.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Mιχάλης Καλαμπόκης

Μετάφραση, Διασκευή: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη

Μουσική: Χρήστος Γαλίτης

Κίνηση, Χορογραφίες: Μιχάλης Καλαμπόκης

Σκηνικά: F&F

Κοστούμια: Κοραής Δαμάτης, Άννα Μαχαιριανάκη

Μακιγιάζ: Μαρίνα Μηλιάρη

Βοηθός Μακιγιάζ: Μαριλένα Σούκερα

Κομμώσεις: Κατίνα Μπιλιούρη

Χειρισμός εξοπλισμού: Μαρία Πετρίδη

Φωτογραφίες αφίσας: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Φωτογράφηση, βίντεο – τρέιλερ, βιντεοσκόπηση: Πέτρος Πουλόπουλος

Ηχογράφηση, ηχητικό τρέιλερ: Βασίλης Σκαλτσής

Σπαθογραφίες: Θάνος Σκόπας

Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης

 

Διανομή:

Φλοριάνο: Mιχάλης Καλαμπόκης                                                                              

Πιζάνο: Θωμάς Πανδής                                               

Εριφίλα: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη                                                                           

Λαϊντα: Χριστίνα Πάγκαλη                                                                 

Βαλέριο: Σωτήρης Καρκαλέμης                                                              

Φαίδρα: Νάνσυ Ρηγοπούλου                                                               

Τόμας: Θάνος Σκόπας                                                                 

Λιμπέρτο: Λάμπρος Καλογιάννης

Ρεϊνέρο: Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας                                                           

Μάρτιν: Λευτέρης Αρβανιτόπουλος

Λεονάτο: Αλέξανδρος Σάβγκα                                                                                 

 

Επικοινωνία:

Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη, Αθανασίου Διάκου και Τζιραίων 13 Αθήνα, έξω από το Μετρό Ακρόπολης

www.athstage.gr

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Τηλέφωνο Αθηναϊκής Σκηνής: 2109222300

"ΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΤΗΣ ΒΑΛΕΝΘΙΑ" 
16 Αυγούστου 2024 13:45

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΩΜΑ ΠΑΝΔΗ

8

Γεννήθηκα το 1985 στην Κέρκυρα, όπου και έζησα μέχρι τα 18 που έφυγα στη Θεσσαλονίκη για σπουδές στο Πανεπιστήμιο. Από αρκετά μικρή ηλικία, όμως, το όνειρό μου ήταν να γίνω ηθοποιός. Ήξερα ότι ήταν το μόνο που ήθελα πραγματικά και ευτυχώς υποστηρίχτηκα με αγάπη, τόσο από την οικογένειά μου, όσο και από τους φίλους μου. Μετά από διάφορες τέχνες στις οποίες επιμορφώθηκα (στο τραγούδι, το χορό, αλλά και τη συμμετοχή μου σε ερασιτεχνικές παραστάσεις στην Κέρκυρα), πήρα την απόφαση να φοιτήσω στη Δραματική σχολή Αθηναϊκή σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη στην Ακρόπολη. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου, έκανα τα πρώτα μου βήματα σε κάποια σήριαλ, αλλά και στο θέατρο, δίπλα σε καθηγητές μου που με εμπιστεύτηκαν, στον Άμλετ σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους στο Επί Κολωνώ (Νεκροθάφτης), δίπλα στην Λυδία Κονιόρδου στο Ουρανός Κατακόκκινος – σε εσάς που μας ακούτε, στο Δίας ξαναγύρισε του Α. Μοσχονά σε σκηνοθεσία Θόδωρου Κάλβου (περιοδεία), στο Διαβόλου κάλτσα του Α. Μοσχονά σε σκηνοθεσία Θόδωρου Κάλβου (περιοδεία), στο Grease the musical σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καλαμπόκη (Kenickie), στην Ιφιγένεια εν Ληξουρίω (Φενίσσος) του Π. Κατσαϊτη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καλαμπόκη.

Το 2014 έπαιξα τον Αρχιτυμπανιστή στην παράσταση ”Βόυτσεκ” του Μπύχνερ στο Θέατρο της Αθηναϊκής Σκηνής Κάλβου – Καλαμπόκη στην Ακρόπολη, αφού συστήσαμε με το Μιχάλη Καλαμπόκη και την Αλεξάνδρα Βουτζουράκη τον επαγγελματικό θίασο της Αθηναϊκής Σκηνής. Ήταν ένα απαιτητικό έργο.

Το 2015 ερμήνευσα τον Πιζάνο στην παράσταση ‘’Οι τρελοί της Βαλένθια” του Λόπε Ντε Βέγκα, μια ξεκαρδιστική κλασσική ποιητική κωμωδία του Χρυσού αιώνα της Ισπανικής Αναγέννησης, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία από τις πρώτες παραστάσεις. Ο ρόλος μου ένας ψευτοδιανοούμενος, πιο τρελός απ’ τους τρελούς, διευθυντής του τρελοκομείου, είναι πολύ έντονος με γρήγορο ρυθμό, ζωηρή διάθεση και πολύ εκφραστικός. Η ευφάνταστη σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Καλαμπόκη, ενώ η μετάφραση της Αλεξάνδρας Βουτζουράκη. Από τις πρώτες κιόλας παραστάσεις είχε μεγάλη ανταπόκριση και προσθέσαμε και άλλη ημέρα παράστασης, όπως και αργότερα παίξαμε και σε παράταση. Ήδη η παράσταση ανεβαίνει ξανά από αρχές Μαρτίου.

 

Μόλις τελειώσαμε στο Αγγέλων Βήμα τις παραστάσεις μας στο έργο ‘’Είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες’’ , ένα έργο που αποτελείτο από πέντε γαλλικές αναγεννησιακές φάρσες με πολλά χιουμοριστικά στιγμιότυπα εμπνευσμένα από το σλάπστικ βωβό κινηματογράφο και την κομέντια ντελ αρτε, μα πάνω από όλα με φρεσκάδα, με ένα θίασο φανταστικό και μια εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Μιχάλη Καλαμπόκη.

Παράλληλα, αποφάσισα να ασχοληθώ με το παιδικό θέατρο, μετά από προτροπή του Θόδωρου Κάλβου, διευθυντή της Ανώτερης δραματικής σχολής «Αθηναϊκή σκηνή» που σπούδασα. Πριν τρία χρόνια ξεκίνησα δειλά την πρώτη μου παιδική θεατρική παράσταση, μια διασκευή της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη, από την Αλεξάνδρα Βουτζουράκη, για μικρά παιδιά. Ο Θόδωρος Κάλβος μου έκανε την τιμή να σκηνοθετήσει την παράσταση και, ύστερα από τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε, την επόμενη χρονιά τόλμησα να ζητήσω από την Αλεξάνδρα Βουτζουράκη να διασκευάσει και ένα δεύτερο έργο του Αριστοφάνη, τον «Πλούτο» σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Καλαμπόκη. Η υποδοχή, τόσο του καινούργιου έργου όσο και της «Ειρήνης», ήταν πέρα από κάθε προσδοκία μου (300 παραστάσεις σε τρία χρόνια) και έτσι πήρα την απόφαση να τις παρουσιάσω και στο θέατρο «Αθηναϊκή Σκηνή». Φέτος, έχουν ήδη αρχίσει οι πρόβες για τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Το παιδικό θέατρο ήταν για μένα μια αποκάλυψη, τα παιδιά είναι οι πιο δύσκολοι θεατές, αλλά, αν τα κερδίσεις, η αγάπη που σου δίνουν είναι απλόχερη. Εκπαιδευτικοί και σχολεία έχουν αγκαλιάσει αυτές τις παραγωγές και τους είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Το διδακτικό περιεχόμενο αυτών των παραστάσεων σε συνδυασμό με το διαδραστικό τους χαρακτήρα ξεπερνούν μια απλή παιδική παράσταση.

7

Νιώθω πολύ τυχερός που μπορώ να εργάζομαι πάνω σε αυτό που αγαπώ και να ζω από αυτό που τόσο ήθελα από μικρό παιδί. Οι δυσκολίες στο χώρο του Θεάτρου είναι τεράστιες, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών που ζούμε. Είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς να κρατάς επαγγελματικό επίπεδο σε αυτό που κάνεις, μιας και δεν υπάρχει στήριξη. Μόνο ο καθένας με τις δυνάμεις τους. Ο επαγγελματισμός είναι ζητούμενο για εμένα, τόσο στο αποτέλεσμα των παιδικών παραγωγών μου, όσο και στις βραδινές παραστάσεις μας. Αρνούμαι να δεχτώ ότι το επάγγελμά μου είναι πλέον χόμπι. Δίνω των καλύτερό μου εαυτό και αυτό ευτυχώς εκτιμάται. Έχω επιμονή, πολλή υπομονή και χαίρομαι που συμπορεύομαι καλλιτεχνικά με ανθρώπους που εμπνέουμε ο ένας τον άλλον σε ένα επαγγελματικό θέατρο με υψηλές απαιτήσεις τόσο υποκριτικές, όσο τεχνικές και εικαστικές.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« August 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search