• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Να ακυρωθούν οι περικοπές τμημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια!

August 17, 2024 118

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας

Να ακυρωθούν οι περικοπές τμημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια!

Έγκριση όλων των Τομέων και Ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ!

Θα υπερασπιστούμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών μας!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΥΠΑΙΘΑ και η ΔΔΕ Α Αθήνας εξαπολύουν νέα «εξοντωτική επίθεση» ενα-ντίον των σχολείων. Μετά την περικοπή 10 και πλέον «ολιγομελών» τμημάτων στα ΕΠΑΛ της αρμοδιό-τητας της Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, τώρα επιτίθενται ξανά στα τμήματα γενικής παιδείας των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Με προφορικές οδηγίες - εντολές, τηλεφωνικά, ενώ καιγόταν η Αττική, η ΔΔΕ κάλεσε διευθυντές και διευθύντριες σχολείων να επανυπολογίσουν τα – ήδη από τον Ιούνιο – εγκεκριμένα τμήματα Γυμνα-σίων και Λυκείων.

Και μάλιστα, με ένα απαράδεκτο «τελεσίγραφο», ο αναπληρωτής ΠΔΕ Νικολόπουλος ζήτησε στις 12/8 από τους διευθυντές των σχολείων «…να μας απαντήσετε εντώς () της επόμενης ώρας για ποιο λόγο δεν έχετε προβεί στις διορθώσεις των τμημάτων των σχολείων σας στο σύμφωνα με τις [προφορικές και άρα άτυπες] οδηγίες μας. Παρακαλούμε να προβείτε άμεσα σε διορθώσεις (εντός των επόμενων δύο ωρών απαραιτήτως) και να μας ενημερώσετε σχετικά»!

Μαθητές – φαντάσματα ή μεθοδευμένος αποκλεισμός των μαθητών;

Η οδηγία ζητάει να μην συμπεριληφθούν στη νέα κατανομή τμημάτων οι μαθητές που δεν πρόλα-βαν να εγγραφούν! Μαθητές της Β’ Λυκείου που, όπως είναι αναμενόμενο, θα συνεχίσουν στη Γ’ Λυκείου του ίδιου σχολείου, εφόσον δεν εγγράφηκαν ηλεκτρονικά, θεωρούνται… ανύπαρκτοι μαθητές για Υπουρ-γείο και ΔΔΕ! Η αιτία, όμως, βρίσκεται, όπως κάθε χρόνο, στις ασφυκτικές προθεσμίες εγγραφών που δίνει το Υπουργείο και μάλιστα εντός Ιουλίου (27/6-12/7), με κλειστά σχολεία και καμία δυνατότητα επι-κοινωνίας και ενημέρωσης των μαθητών από το σχολείο και τους καθηγητές τους! Αυτή η μεθόδευση στοχεύει σταθερά στη συγχώνευση – κατάργηση τμημάτων γενικής παιδείας, κατευθύνσεων, τομέων και ειδικοτήτων.

Τα σχολεία, οι Σύλλογοι Διδασκόντων, πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, δίνουν την πρόβλεψή τους για τα τμήματα που θα λειτουργήσουν την επόμενη χρονιά, με γνώμονα τον μαθητικό πληθυσμό τους και τις επιλογές μαθητών και μαθητριών. Ας μας πουν ΔΔΕ και ΥΠΑΙΘΑ αν θεωρούν αναξιόπιστους και ανίκανους τους Συλλόγους να αποδώσουν την πραγματική εικόνα του σχολείου τους!

Και νέα σφαγή σε Τομείς και Ειδικότητες ΕΠΑΛ

Η ΠΔΕ Αττικής ανακοίνωσε στις 2/8 την έγκριση τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2024-2025. Με τις αποφάσεις αυτές μονίμως αγνοούνται τα αιτήματα των σχολείων για έγκριση των χαρακτηρισμένων ως «ολιγομελών» τμημάτων και δε λαμβάνονται υπόψη οι τεράστιες δυσκολίες μετακίνησης των μαθητών σε άλλα ΕΠΑΛ της περιοχής (μεγάλες αποστάσεις, έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς από περιοχή σε περιοχή κλπ).

Κυβέρνηση, ΥΠΑΙΘΑ και διοίκηση επιμένουν στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων με τις οποίες κατασκεύασαν εδώ και χρόνια τα ολιγομελή τμήματα, σε βάρος του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Στην περίπτωση των ΕΠΑΛ, οι προθεσμίες ηλεκτρονικών εγγραφών ήταν ακόμα πιο ασφυκτικές (27/06-07/07). Και ενώ πολλοί/ές μαθητές/τριες των ΕΠΑΛ είχαν ήδη φύγει για να δουλέψουν στα του-ριστικά κάτεργα, εμπεδώνοντας τη μοναδική επαγγελματική προοπτική που τους δίνεται, στο δυστοπικό μέλλον που τους/τις περιμένει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κόφτης των εκπαιδευτικών προοπτικών των μαθητών ΕΠΑΛ νομοθε-τήθηκε επί Γαβρόγλου (ΦΕΚ 2891/Β/21-8-2017), με σκοπό να επιτευχθεί ελεγχόμενη κεντρικά μείωση του αριθμού των τμημάτων των σχολείων, αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα και επιπλέον ε-ξοικονόμηση προσωπικού και δαπανών για την εκπαίδευση.

Στόχος η εξοικονόμηση προσωπικού και η συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου

Αυτή η πολιτική είναι απόρροια της λογιστικής και αγοραίας προσέγγισης που εφαρμόζεται στην κατανομή των μαθητών και στη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Η λογική της περιστολής του κόστους και της εξοικονόμησης προσωπικού, που έχει επιβληθεί στο δημόσιο σχολείο από κυβέρνηση - ΕΕ - ΟΟΣΑ, θα οδηγήσει εκατοντάδες μαθητ(ρι)ές είτε σε επιλογή κατεύθυνσης/ πεδίου/ τομέα/ ειδικό-τητας που δεν επιθυμούν, στην αναζήτηση άλλου σχολείου ή στην εγκατάλειψή του κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστρατήγηση των μορφωτικών τους δικαιωμάτων.

Μία ακόμα στόχευση αυτής της πολιτικής είναι να διωχθούν βίαια οι μαθητές/τριες από τη λυ-κειακή βαθμίδα ΕΠΑΛ και ΓΕΛ και να τα σπρωχτούν προς την μεταγυμνασιακή κατάρτιση και μαθητεία των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (ΕΣΚ).

Αντίστοιχη επίθεση δέχονται και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αφού μετά το κόψιμο των τμημάτων πολύ περισσότεροι θα είναι λειτουργικά υπεράριθμοι/ες και θα αναγκαστούν να μετακινηθούν ακόμη και σε 2-3-4 σχολεία για να καλύψουν το ωράριό τους. Εκατοντάδες θα είναι και οι αναπληρωτ(ρι)ες που δε θα προσληφθούν. Εκτιμάται ότι στόχος του υπουργείου είναι η περικοπή πε-ρίπου 2.500 θέσεων αναπληρωτών συνολικά!

Δεν θα το επιτρέψουμε!

Η σχολική κοινότητα δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζονται τα παιδιά μας ως αριθμοί και να καταργούνται οι μορφωτικές ανάγκες και τα δικαιώματά τους! Κανείς δεν πρέπει να δεχτεί να γυρίσει η εκπαίδευση πενήντα χρόνια πίσω ,με τα πολυπληθή τμήματα, τον φόβο, τον αυταρχισμό και τη βία!

Απαιτούμε:

· Να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη οδηγία για συγχώνευση τμημάτων!

· Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ και να μείνουν ανοιχτά για εγγραφές και μετεγγραφές και τον Σεπτέμβριο. Καμία μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών.

· 20 μαθητές στο τμήμα, 15 (κατά μέγιστο) σε κατευθύνσεις, Ομάδες Προσανατολισμού στα ΓΕΛ και σε τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και 10 στα εργαστήρια.

· Να κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή των μαθητών στις Ξένες γλώσσες. Να επανέλθει η παράλλη-λη διδασκαλία, όπως ίσχυε παλιότερα σε κάθε τμήμα.

· Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

· Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά σε όλες τις δομές εκπαίδευσης. Να λειτουργήσουν με το ξεκίνη-μα της χρονιάς η Πρόσθετη και η Ενισχυτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία, καθώς και οι δομές εκπαί-δευσης για τα προσφυγόπουλα (ΔΥΕΠ, τάξεις υποδοχής, κ.ά.).

· Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των σχολείων.

· Κανένα παιδί ως τα 18 εκτός δημόσιου σχολείου και χωρίς απολυτήριο λυκείου!

Καμία ειδικότητα, κανένας μαθητής και καμία μαθήτρια, κανένας καθηγητής και καμία καθηγήτρια δεν περισσεύουν! Διαρκής αγώνας για μόρφωση, εργασιακή και μισθολογική αξιοπρέπεια, δημοκρατία!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« August 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search