• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Να μονιμοποιηθούν αμέσως όλοι/ες οι νεοδιόριστοι/ες – Αγώνας ως την τελική νίκη

August 22, 2024 784

Η γνωστή απόφαση του διοικητικού εφετείου τον Ιούλιο (1510/2024), με την οποία ακυρώνονται οι ανακλήσεις των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης διορισθέντων/εισών του 2020, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση, το υπουργείο και τους αξιολογητές. Η απόφαση αυτή, που έρχεται μετά από τρία χρόνια αγώνων κατά της διαλυτικής αξιολόγησης, είναι μια σημαντική νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος και δικαιώνει τους/τις νεοδιόριστους/ες που βρέθηκαν πρώτοι/ες απ΄ όλους στο στόχαστρο και δέχτηκαν τον εκβιασμό του υπουργείου «ή αξιολογείσαι ή δεν μονιμοποιείσαι». Η απόφαση καλύπτει όλους/ες τους/τις νεοδιόριστους/ες του 2020 και αφορά εξίσου ισχυρά αυτούς/ες του 2021 και ενισχύει σημαντικά κι εκείνους/ες του 2022.

Επίσης, αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτοί που παρανομούν όλο αυτόν τον καιρό είναι η κυβέρνηση, το υπουργείο και η διοίκηση που τρομοκρατούν, εκβιάζουν και σέρνουν τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες στα δικαστήρια αμφισβητώντας το δικαίωμα στην απεργία. Έδιναν οδηγίες σε εκείνες τις ΔΔΕ, που είχαν εκδώσει τις επιβεβλημένες από τον νόμο διαπιστωτικές πράξεις (αρ. 40 του ν. 3528/2007), να τις ανακαλέσουν, όπως αυτές τις μέρες ζητούν να ανακαλέσουν τις εγκρίσεις εκατοντάδων τμημάτων στα σχολεία πανελλαδικά. Αυτοί παρανομούν και όχι όσοι/ες επέλεξαν τον δύσκολο, αλλά αξιοπρεπή δρόμο του αγώνα και της αναμέτρησης με το σύστημα εξουσίας και δηλώνουν ξανά και ξανά απεργία-αποχή.

Ως Παρεμβάσεις καταθέσαμε, άμεσα κι 20 μέρες πριν, στην ΟΛΜΕ προτάσεις συγκεκριμένες. 

  • Οι νεοδιόριστοι/ες να καταθέσουν αίτημα με το οποίο θα απαιτούν άμεση υλοποίηση των ενεργειών για τη μονιμοποίησή τους από το αρμόδιο ΠΥΣΔΕ.
  • Επίδοση εξωδίκων σε όλες τις ΔΔΕ/ΠΥΣΔΕ για την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων για τους/τις νεοδιόριστους/ες με διετή δόκιμη προϋπηρεσία. Διαφορετικά, θα γίνει δικαστική προσφυγή.
  • Κινητοποιήσεις ενάντια σε αυθαιρεσία, αυταρχισμό και παράνομες ενέργειες από ΟΛΜΕ/ΔΟΕ και ΕΛΜΕ/ΣΕΠΕ σε ΔΔΕ/ΔΠΕ/ΠΔΕ και υπουργείο με απεργία τον Σεπτέμβριο.

Το πρόγραμμά μας δεν υιοθετήθηκε γιατί η γνωστή πλειοψηφία από ΔΑΚΕ/ΣΥΝΕΚ/ΠΕΚ ψήφισαν ένα γενικόλογο και φοβικό κείμενο υπό την αίρεση της νομικής στήριξης. Μετά από μέρες, κάτω από την πίεση αρκετών ΕΛΜΕ, νεοδιόριστων που αγωνιούσαν, και των αποφάσεων της ΔΟΕ, πήραν νέες αποφάσεις μαζί με την ΑΣΕ, να επιδοθεί υπόμνημα στο υπουργείο και τις ΔΔΕ, και με ευθύνη των ΕΛΜΕ να κατατεθούν μόνο συλλογικές αιτήσεις. Βρισκόμαστε στις 20/8 και οι ΔΔΕ και τα ΠΥΣΔΕ δεν έχουν απαντήσει, γιατί οι ΕΛΜΕ συλλέγουν (όσες συλλέγουν) τις υπογραφές των ενδιαφερόμενων. Δίνεται έτσι πολύτιμος χρόνος στη διοίκηση να κλιμακώσει τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία με πειθαρχικά εναντίον όσων δε συμμετείχαν στην αξιολόγηση, αλλά στην απεργία – αποχή.

Η δικαστική απόφαση για το 2020 δεν αφήνει κανένα περιθώριο αναβολής ή καθυστέρησης στη διοίκηση καθώς είναι άμεσα εκτελεστή. Οι ΔΔΕ οφείλουν αμέσως “μόλις λάβουν γνώση της απόφασης” να εκδώσουν διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης, διαφορετικά θα βρεθούν υπόλογοι/ες με όλες τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης στη δικαστική απόφαση. Η απόφαση αφορά εξίσου ισχυρά και τους νεοδιόριστους του 2021, καθώς δηλώνει με σαφήνεια ότι  η πολιτεία έχει υποχρέωση με βάση την νομοθεσία να δώσει τη δυνατότητα και να ολοκληρώσει τη μονιμοποίηση των δόκιμων υπαλλήλων με την ολοκλήρωση των δύο χρόνων χωρίς καθυστέρηση. Επομένως, αφού το νέο πλαίσιο αξιολόγησης με ευθύνη της πολιτείας δεν ήταν έτοιμο, και αδυνατούσε να ολοκληρώσει τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, όφειλε να προχωρήσει στη μονιμοποίηση χωρίς αξιολόγηση («δεν υπήρχε το κανονιστικό πλαίσιο» όπως λέει η απόφαση). Αυτό ισχύει και για τους συναδέλφους του 2021, καθώς δεν είχε εκδοθεί η εγκύκλιος για το Β επίπεδο αξιολόγησης, που έγινε τον Μάρτιο του 2024, γι΄ αυτό και δεν υπάρχει καμία πράξη μονιμοποίησης με αξιολόγηση πριν τον Μάιο – Ιούνιο του 2024, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της διετούς υπηρεσίας που όφειλε η πολιτεία να έχει κάνει μόνιμους τους νεοδιόριστους του 2021.

Η απόφαση βοηθάει στον αγώνα και για την άμεση μονιμοποίηση χωρίς αξιολόγηση των νεοδιόριστων του 2022, καθώς με τον ίδιο τρόπο μπορεί να διεκδικηθεί ότι η έκδοση του πλαισίου με την εγκύκλιο του επιπέδου Β της αξιολόγησης τον Μάρτιο του 2024, δεν δίνει επαρκή χρόνο σε όλους τους νεοδιόριστους – δεδομένων των τεράστιων καθυστερήσεων – να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση στο τέλος της διετίας, τον Αύγουστο του 2024. Θεωρούμε ότι πρέπει να πιεστούν οι ΔΔΕ είτε να εκδώσουν πράξεις μονιμοποίησης είτε να απαντήσουν γιατί δε συμμορφώνονται με τη δικαστική απόφαση, γνωρίζοντας ότι, αν υπακούσουν στις παράνομες εντολές του υπουργείου, θα βρεθούν στα δικαστήρια και με αποφάσεις που θα τους εκθέτουν για παράνομη άσκηση της διοίκησης.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι ατομικές αιτήσεις με τη στήριξη των σωματείων και της ΔΟΕ στη συνέχεια,  εφαρμόστηκαν πέρυσι κι έφεραν αυτή τη σημαντική δικαστική απόφαση! Η πρόταση για συλλογικές αιτήσεις κατατέθηκε από την ΑΣΕ και υιοθετήθηκε από την ΟΛΜΕ μετά τη δικαστική απόφαση. Για μας το ένα δεν αποκλείει το άλλο.  Είτε γιατί σε πολλές ΕΛΜΕ οι θερινές διακοπές μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη και περίπλοκη τη συλλογή όλων των υπογραφών σε ένα κοινό κείμενο, είτε γιατί σε κάποιες ΕΛΜΕ δεν θα υπάρχει η βούληση για συλλογικές αιτήσεις και εκεί οι συνάδελφοι/ισσες χρειάζεται να έχουν την εναλλακτική των ατομικών αιτήσεων.

Ο ισχυρισμός ότι η ατομική αίτηση είναι αναποτελεσματική και δεν επιτρέπει συλλογική νομική προσφυγή και παραπληροφορεί, αλλά και προκλητικά αμφισβητεί ότι οι ατομικές αιτήσεις εφαρμόστηκαν πέρυσι κι έφεραν τη σημαντική δικαστική απόφαση του Εφετείου! Η αμφισβήτηση αυτή δεν προτάσσει τη συλλογική διεκδίκηση, αλλά κυρίως τη μικροπαραταξιακή αντιπαράθεση και τον διχασμό του αγωνιστικού μετώπου με την αντιπαράθεση με τα σωματεία που έδειξαν αντανακλαστικά, και κάλεσαν αμέσως τα μέλη τους στα συγκεκριμένα βήματα. Αμφισβητείται η συλλογική, αγωνιστική προσπάθεια του προηγούμενου διαστήματος κι εμφανίζεται στα λόγια ένα όψιμο συλλογικό πνεύμα.

Ξεκαθαρίζουμε ότι ο συλλογικός αγωνιστικός δρόμος είναι ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία της Δημόσιας Εκπαίδευσης!!! Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει όλους αυτή τη στιγμή είναι να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στη διοίκηση, ώστε να έχουμε αποτέλεσμα υπέρ των συναδέλφων/ισσών μας. Αν αυτό επιτευχθεί με ατομική ή συλλογική αίτηση, μικρή σημασία έχει και το αφήνουμε στην κρίση των ΕΛΜΕ και των συναδέλφων/ισσών. Η απολυτοποίηση, όμως, της μορφής είναι σα να λέμε κατ΄αναλογία ότι η συμμετοχή στην απεργία-αποχή είναι συλλογική μόνο αν υπογράφεται σε κοινό κείμενο στο σχολείο και δεν είναι όταν υπογράφει ο καθένας μόνος του!…

Αυτή τη στιγμή δίνεται ένας κρίσιμος αγώνας! Η ομοσπονδία οφείλει να δώσει σήμα αντίστασης και πάλης μέχρι την τελική νίκη! Η σχολική χρονιά επιβάλλεται να αρχίσει με κινητοποιήσεις κατά της  αντιλαϊκής, αντεργατικής κι αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης που ισοπεδώνει κυριολεκτικά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών μας και τα βασικά εργασιακά και πολιτικά μας δικαιώματα.

  • Οι νεοδιόριστοι/ες σε συνεργασία με την κάθε ΕΛΜΕ να καταθέσουν αίτημα (υπηρεσιακή αίτηση) είτε συλλογικά είτε ατομικά με το οποίο θα απαιτούν άμεση υλοποίηση των ενεργειών για τη μονιμοποίησή τους από το αρμόδιο ΠΥΣΔΕ.
  • Επίδοση εξωδίκων σε όλες τις ΔΔΕ και τα ΠΥΣΔΕ για την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων για τους/τις νεοδιόριστους/ες που έχουν κλείσει διετή δόκιμη προϋπηρεσία.
  • Καλούμε τις ΟΛΜΕ/ΔΟΕ και τις/τους ΕΛΜΕ/ΣΕΠΕ να στηρίξουν τους/τις νεοδιόριστους/ες, αλλά κι όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς που διώκονται συνδικαλιστικά και νομικά σε όλα τα μέτωπα.
  • Να συγκληθούν στην αρχή Σεπτεμβρίου ΓΣ των ΕΛΜΕ και ΓΣ των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ για να αρχίσει αγώνας διαρκείας με σχέδιο για συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, απεργιακά βήματα από ΟΛΜΕ/ΔΟΕ/ΣΕΠΕ, ενημέρωση και συμπόρευση  με γονείς, μαθητές και την υπόλοιπη κοινωνία.

Συνεχίζουμε τον συλλογικό αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση!

Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλες/οι οι νεοδιόριστες/οι!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« August 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search