• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Σχολεία: επιστρέψαμε στα «να προσέλθετε δι’ υπόθεσίν σας!»

August 24, 2024 880

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Χρήστος Κάτσικας

Με ομαδικά emails παραμονή Δεκαπενταύγουστου η ΔΔΕ Κιλκίς κάλεσε εκπαιδευτικούς για να παραλάβουν εγγράφως την παραπομπή τους σε πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της Περιφέρειας Εκπαίδευσης επειδή συμμετείχαν σε νόμιμη απεργία-αποχή και στάσεις εργασίας για την αξιολόγηση ● «Οι πρακτικές αυτές μας θυμίζουν τις εποχές των δηλώσεων “μετανοίας”, οι οποίες έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κιλκίς.
Ποτέ άλλοτε σε αυτή τη χώρα το «νόμιμο» δεν ήταν σε τόσο μεγάλη αντιδιαστολή με το «ηθικό». Συνεχώς παράγεται μια «νομιμότητα» που αντιστρατεύεται και τη λογική και την ηθική και μια «πραγματικότητα» που δεν ανταποκρίνεται σε καμιά πραγματικότητα.

Το βασικό εργαλείο για τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι η «μαϊμουδοποίηση» των λέξεων. Αν μπορείς να ελέγξεις την έννοια των λέξεων, μπορείς να ελέγξεις τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις λέξεις.

Όποιος έχει στοιχειώδη εμπειρία από νεοφιλελεύθερες πολιτικές και από τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας, μπορεί να διακρίνει τις λέξεις που γυρίζουν ανάποδα, τα χαριτοδιπλωμένα «πακέτα» εννοιών, τις ζαχαρωμένες αυταπάτες, ακόμη και τα «ντουμπλάρισμα» των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος.
Σε μια εκπαιδευτική κοινότητα, τσακισμένη από τα χαστούκια των μνημονίων, ζαλισμένη από την πανδημία, ζορισμένη από την τηλε-«εκπαίδευση», εξαπατημένη από τους κυρίαρχους χειρισμούς, εξαπολύονται λέξεις-φωτιά, με τη διφορούμενη γλώσσα του Μαντείου των Δελφών, μπερδεμένες με κομφετί εκσυγχρονισμού, με υποσχέσεις για ένα «μέλλον με λιακάδα», ζυμωμένες στις απάτες και επιχειρείται να «ξετυλιχτούν» με αυτές εκπαιδευτικές πολιτικές που συνεχίζουν και βαθαίνουν το «γδάρσιμο» κάθε δημόσιου και δωρεάν χαρακτηριστικού της υπαρκτής εκπαίδευσης.

Αλλά γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μέσα στο κατακαλόκαιρο το υπουργείο Παιδείας και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης επιχειρούν αφενός την «εξαφάνιση» εκατοντάδων τμημάτων σε Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ και Ειδικά Σχολεία και αφετέρου, με όχημα το νομικό οπλοστάσιο από το οποίο τροφοδοτείται η βιομηχανία καταδικαστικών αποφάσεων για όλες τις απεργίες, καλούν σε απολογία εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις στο Κιλκίς, στη Λάρισα, στη Ροδόπη, στα Χανιά, στην Αχαΐα κ.λπ.

Η πραγματικότητα και η «κανονικότητα»
Απίστευτο αλλά αληθινό; Αληθινό ναι, αλλά όχι απίστευτο, ούτε πρωτοφανές! Καθώς καμιά πρακτική του υπουργείου Παιδείας και των διευθυντών Εκπαίδευσης δεν μπορεί πλέον να προκαλέσει την έκπληξη των εκπαιδευτικών που τα έχουν δει όλα και αυτό το καλοκαίρι. Σαν αυτό που συνέβη στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κιλκίς. Οπου στις 14 Αυγούστου, παραμονή της Παναγίας, η ΔΔΕ Κιλκίς απέστειλε ομαδικά email σε εκπαιδευτικούς με το εξής μήνυμα: «Παρακαλείσθε έως και την Τρίτη 20 Αυγούστου 2024 να προσέλθετε στα γραφεία της Διεύθυνσης Δ.Ε., προκειμένου να παραλάβετε έγγραφο που αφορά σε υπηρεσιακή προσωπική σας υπόθεση».

Η κλήση εν μέσω θέρους για παραλαβή του «μυστηριώδους» εγγράφου προσωπικής υπόθεσης δεν ήταν άλλο παρά η παραπομπή τους σε πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της Περιφέρειας Εκπαίδευσης διότι η ελάχιστη ποινή που προβλέπεται (σύμφωνα με το άρθρο 56 του νόμου 4823/21) είναι οι αποδοχές μηνός και επομένως τέτοια ποινή δεν θα μπορούσε να επιβληθεί από τη διευθύντρια ΔΔΕ Κιλκίς. Ο λόγος; Επειδή συμμετείχαν σε νόμιμη απεργία-αποχή και στάσεις εργασίας για την αξιολόγηση. Το δικαίωμα στην απεργία αμφισβητείται και απειλείται για ακόμα μια φορά από μια κυβέρνηση που στοχεύει ευθέως να «κλείσει τους λογαριασμούς της» με τον συνδικαλισμό στη χώρα.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κιλκίς με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αιέν εθελοδουλείν» σημειώνει: «Ο,τι καταγγέλλουμε σήμερα δεν αφορά μόνο αυτούς τους 10… 20… 500 συναδέλφους. Αφορά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν για όλους τους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται απέναντι στον εκπαιδευτικό ζόφο που θέλουν να επιβάλουν.Αν περιμένουν ότι θα πάμε όλοι στα πειθαρχικά τους με το χαρτί συμμόρφωσης είναι βαθιά γελασμένοι. Οι πρακτικές αυτές μας θυμίζουν τις εποχές των δηλώσεων “μετανοίας” οι οποίες έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Το δημοκρατικό δικαίωμα της απεργίας δεν θα το απεμπολήσουμε ποτέ.

Η προϊσταμένη ΔΔΕ όφειλε, πριν παραπέμψει τους συναδέλφους σε πειθαρχικό, να ερευνήσει τους λόγους της μη συμμετοχής τους στην αξιολόγηση. Εύκολα θα είχε αντιληφθεί ότι οι συνάδελφοι συμμετείχαν σε νόμιμη απεργία-αποχή και στάσεις εργασίας. Στα πλαίσια των νέων ηθών άκαμπτου και εξαιρετικά αυστηρού διοικητισμού, δεν το έκανε και αφήνει έκθετους τους συναδέλφους να αποδείξουν στο πειθαρχικό της περιφέρειας ότι δεν είναι ελέφαντες. Πειθαρχικά, που όλοι γνωρίζουμε ότι παίρνουν μήνες ή και έτη για να γίνουν και να κληθούν τελικά οι συνάδελφοι, οι οποίοι θα παραμένουν για καιρό θύματα μιας ιδιότυπης διοικητικής ομηρίας».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« August 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search