• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Πενήντα μέρες απεργίας πείνας του Θανάση Πικάση διεκδικώντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση

August 27, 2024 477
Πενήντα μέρες απεργία πείνας συμπλήρωσε ο κρατούμενος Θανάσης Πικάσης, ο οποίος διεκδικεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση μετά την αιφνιδιαστική μεταγωγή του στις φυλακές στης Πάτρας από τις φυλακές Κορυδαλλού, που καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση των σπουδών του στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Hλεκτρονικών Mηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα «νίκη στον απεργό πείνας» και «κανένα μόνο στα χέρια του κράτους» ζητώντας την επαναμεταγωγή του στον Κορυδαλλό.

Τον περασμένο μήνα ο ίδιος κατήγγειλε τις συνθήκες της βίαιης μεταγωγής του και την υπονόμευση των δικαιωμάτων του στην εκπαίδευση επιρρίπτοντας ευθύνες σε πρόσωπα της διοίκησης των φυλακών Κορυδαλλού (Βλ. «Κορύφωση της απόγνωσης για το δικαίωμα στη φοίτηση»).

Η ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στον 36χρονο στηρίζει το αίτημά του για πρόσβαση στις σπουδές και για αξιοπρεπή διαβίωση, όπως επίσης τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των κρατουμένων για καλύτερες συνθήκες ζωής. Ακολουθεί η ανακοίνωση-κάλεσμα της συνέλευσης.

«Νίκη στην απεργία πείνας του Θανάση Πικάση»

«Ο Θανάσης Πικάσης όντας κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο ΙΕΚ Κορυδαλλού. Λίγες μέρες μετά τα γεγονότα στην Δ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, με τη δολοφονία κρατουμένου, η διοίκηση της φυλακής μέσα στο κλίμα τρομοϋστερίας που δημιούργησε, διέταξε την μεταγωγή του Θ. Πικάση στη φυλακή Αγίου Στέφανου της Πάτρας. Ο Θ. Πικάσης αρνήθηκε να μεταχθεί και στις 5/7 ξεκίνησε απεργία πείνας, με σκοπό να μπορέσει να συνεχίσει απερίσπαστος τις σπουδές του και να παραμείνει κοντά στον οικογενειακό και στον κοινωνικό του κύκλο. 

Με νέα εντολή της διοίκησης της φυλακής, εισέβαλλαν τα ΕΚΑΜ και μετήγαγαν βίαια και εξευτελιστικά τον Θ.Π. στις φυλακές Αγίου Στέφανου της Πάτρας, ενώ βρισκόταν ήδη σε απεργία πείνας. Μέχρι και σήμερα ο Θ. Πικάσης συνεχίζει την απεργία πείνας διεκδικώντας την επαναμεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, για την συνέχιση των σπουδών του, για να βρίσκεται κοντά στους οικείους του και επί της ουσίας για την ίδια την αξιοπρεπή διαβίωσή του. Στα κείμενά του αναφέρει ο ίδιος διεξοδικά τους λόγους και τα κίνητρα του αγώνα του.

Το σύστημα των ελληνικών φυλακών και κέντρων κράτησης, συνεχώς αυστηροποιείται σε συνάρτηση με την συνολική υποτίμηση των ζωών της κοινωνικής βάσης. Προς τα εκεί προσανατολίζεται και ο νέος Σωφρονιστικό Κώδικας, ο οποίος επιβάλλει νέους περιορισμούς κι απαγορεύσεις, αλλά και περιστολή δικαιωμάτων των έγκλειστων που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι με κείμενο τους οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού πριν λίγες ημέρες κατέδειξαν δημόσια τις άθλιες συνθήκες κράτησης με ελλείψεις σε κάλυψη βασικών αναγκών. Όπως σε όλα τα κοινωνικά πεδία, το κράτος επιχειρεί να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου, την ώρα που σταθερά μεταχειρίζεται εκδικητικά τους κρατούμενους/ες. 

Οι φυλακές σταθερά γεμίζουν από φτωχοδιαβόλους, μικροπαραβατικούς, μετανάστες που φυλακίζονται επειδή απλώς δεν έχουν χαρτιά και ο νέος Ποινικός Κώδικας ανοίγει το δρόμο για διεύρυνση των ορίων της φυλακής. Τα “δικαιώματα” των κρατουμένων αποτελούν κεκτημένα που κερδήθηκαν με αγώνες κρατουμένων, όπως συμβαίνει και με κάθε κοινωνικό κεκτημένο. Άλλωστε, οι κρατούμενοι σε μεγάλο βαθμό αποτελούν ποινικοποιημένα, γκετοποιημένα ή υποτιμημένα κομμάτια της κοινωνίας και συνεπώς κάθε ήττα για αυτούς είναι ήττα για την κοινωνική βάση συνολικά. Τελος, 237 κρατούμενοι -ντοπιοι και μετανάστες- των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πάτρας, με κείμενό τους στηρίζουν τον αγώνα του Θανάση Πικάση, όπως επίσης και 150 κρατούμενοι της Α’ πτερυγας Κορυδαλλού, δείχνοντας παράδειγμα σημαντικής αλληλεγγύης μεταξύ κρατουμένων».

Συνέλευση Αλληλεγγύης στον απεργό πείνας από 8/7 Θανάση Πικάση

Ο Θανάσης Πικάσης βρισκόταν έγκλειστος στο κατάστημα Άμφισσας, από το οποίο μετέχθη πριν από ένα χρόνο στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού, αφενός για να μην δέχεται επισκευές από το οικογενειακό του περιβάλλον (το οποίο δεν μπορεί να συμβεί εκτός Αττικής λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας) και αφετέρου για να σπουδάσει στο ΙΕΚ Κορυδαλλού και στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρικών Μηχανικών του ΠΑΔΑ. Στις 8/7 ξεκίνησε απεργία ενάντια στην επικείμενη μεταγωγή του σε άλλο κατάστημα κράτησης, κάτι που δεν απετράπη, αφού στις 10/7 ένστολοι λακέδες του κράτους εισέβαλλαν στο κελί του, τον απήγαγαν και τον μετέφεραν στο κατάστημα κράτησης του Αγίου Στεφάνου. Μέχρι και σήμερα δεν βρίσκεται έγκλειστος εκεί, αδυνατώντας να συμμετέχει στην εξεταστική των μαθημάτων του. Για το λόγο αυτό συνεχίζει την απεργία με αίτημα την επανάληψη του στο Κ.Κ. Κορυδαλλού, προκειμένου να δεχθεί επισκέψεις από τον οικογενειακό του κύκλο και να συνεχίσει τις σπουδές του.

Η αρπαγή – μεταγωγή του Θανάση Πικάση έρχεται ως συνέχεια των εκδικών μεταγωγών ,υπό τον έλεγχο του αρχιφύλακα Κ. Λαμπρόπουλου και της διευθύντριας Μ. Στέφη προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στις φυλακές του Κορυδαλλού. Στα πλαίσια μιας ευρύτερης κρατικής καταστολής εντός και εκτός των τειχών απέναντι σε όσα υψώνουν ανάστημα και δεν σωπαίνουν μπροστά στις προσταγές της εξουσίας. Τον Οκτώβρη του 23, έξι κρατούμενους από την Α' πτέρυγα Κορυδαλλού που συμμετείχαν στο συντονιστικό κρατουμένων ενάντια στον νέο ποινικό κώδικα, τους αρπάζουν και τους μεταφέρουν ταυτόχρονα σε διαφορετικά καταστήματα τακτικής που συνεχίστηκε και μετέπειτα ώστε να μην καμφθούν οι αντίπαλοι αγωνιστικές διαθέσεις μέσα από τα κελιά. και ομαλά ο αρχιφύλακας και η διευθύντρια να πλουτίζουν, είτε με μισθώματα και πλούσια δώρα για ευεργετικές μεταγωγές σε αγροτικές φυλακές, ψυχιατρική φυλακή και αλλαγή πτέρυγας, είτε με νταραβέρια που κάνουν κρατούμενοι - τσιράκια της υπηρεσίας, είτε από κονδύλια για εργασίες και στις φυλακές που ποτέ δεν συμμετέχουν.

Οι ζωές των κρατουμένων δεν έχουν αξία στα μάτια των εξουσιαστών – ανθρωποφυλάκων, που αδιαφορούν για τις βασικές απαιτήσεις των έγκλειστων και πασχίζουν να ισοπεδώσουν κάθε μορφή αντίστασης . Η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι κεκτημένο σκληρών αγορών, μέσα από συντονισμένες δράσεις και συχνά απεργίες πείνας, με κρατούμενα να βάζουν ως ανάχωμα το ίδιο τους το σώμα και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Μπροστά στην ήδη ζοφερή πραγματικότητα του εγκλισμού που καθημερινά απαξιώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν θα αφήσουμε να αποφύγουμε τους αγώνες να γίνουν έρμαια στις ορέξεις της κυριαρχίας. Στεκόμαστε μέχρι τέλους πλάι στον απεργό πείνας Θανάση Πικάση με τον αγώνα του να γίνεται και δικός μας αγώνας. Μέσα κι έξω από τα κελιά, ορθώνουμε αναχώματα αλληλεγγύης και αντίστασης στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΙΚΑΣΗ

ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 8/7

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕΣΑ ΚΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗΣ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« August 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search