• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Iστορίες δασκάλων τρίτης κατηγορίας

September 06, 2024 223

Χρήστος Κάτσικας

Η οδύσσεια χιλιάδων αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ξεκίνησε για ακόμα μία χρονιά ● Η πλατφόρμα του υπουργείου δεν άνοιγε για ώρες και υπέστησαν αφάνταστη ταλαιπωρία ώσπου να μάθουν σε ποιο σχολείο τοποθετήθηκαν, οφείλοντας να ταξιδέψουν σχεδόν αμέσως ● Ιδίως στα νησιά είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε πρόχειρα καταλύματα και όσοι τυχεροί βρίσκουν σπίτι για τον χειμώνα αντιμετωπίζουν τη δαμόκλειο σπάθη του ιδιοκτήτη: «Μάιο τα μαζεύεις και φεύγεις»

Ξέρετε ποια είναι η πιο πολυσυζητημένη λέξη, αυτή που «χτυπιέται» πιο πολύ τις τελευταίες μέρες στους Η/Υ δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών; Η μαγική λεξούλα που παρουσιάζεται άλλοτε σαν φορέας σωτηρίας και άλλοτε σαν φορέας απώλειας; Το ΟΠΣΥΔ, κατά την καθομιλουμένη Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

 

Τελευταίο περιστατικό, η «εμπλοκή» 14.000 αναπληρωτών (πριν από λίγες μέρες άλλων 14.000 αναπληρωτών και 10.000 νεοδιόριστων εκπαιδευτικών) που ξεροστάλιαζαν όλη τη νύχτα της Δευτέρας και τα ξημερώματα της Τρίτης μπροστά στον υπολογιστή ψάχνοντας μάταια να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση προτιμήσεων στο ΟΠΣΥΔ για τοποθέτηση σε σχολικές μονάδες.

Προσπαθούσαν, αλλά το ΟΠΣΥΔ είτε δεν άνοιγε είτε όταν άνοιγε δεν είχε τα σχολεία που όφειλε να έχει ανά περιοχή. Αυτό είχε ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας και οι αναπληρωτές προσπαθούσαν από τα ξημερώματα να δουν τα κενά των σχολείων για να κάνουν τις επιλογές τους καθώς η προθεσμία ήταν μόλις 24 ώρες!

 

Ύστερα από αρκετές ώρες άνοιξε επιτέλους, αλλά τότε έμεναν λιγότερες από 18 ώρες προθεσμία για να επιλέξουν σχολεία (και περιοχές) στον νομό όπου έχουν προσληφθεί και λιγότερες από 48 ώρες από την ώρα που θα ειδοποιηθούν για τη σχολική μονάδα ανάληψης υπηρεσίας να παρουσιαστούν!

Ας δούμε όμως τι σημαίνει για τους χιλιάδες αναπληρωτές αυτή η διαδικασία. Το παρακάτω ξέσπασμα στο διαδίκτυο από αναπληρωτή σίγουρα παρουσιάζει την πραγματικότητα και εκφράζει κάθε έναν από τους χιλιάδες αναπληρωτές.

 

Α.Κ. (αναπληρωτής): Το υπουργείο μάς εκπαιδεύει στον διακτινισμό!

«Πολίτες τελευταίας κατηγορίας αποδεικνύονται ακόμα μια φορά οι αναπληρωτές. Τόσες οι απαιτήσεις τους από εμάς κι εκείνοι να μη σέβονται ούτε το ελάχιστο χρονικό περιθώριο που δικαιούμαστε για να αποφασίσουμε το μέλλον μας. Ο οποιοσδήποτε θα προτιμούσε να ξενυχτήσει ένα ολόκληρο βράδυ να μελετήσει τα κενά, τους συνδυασμούς των σχολείων, τις επιλογές του, τις περιοχές, το πιθανό σπίτι.

»Και όμως ακόμα μία φορά στην πίεση. Να έχουμε ελάχιστες ώρες να πάρουμε απόφαση για μια ολόκληρη χρονιά από τη ζωή μας. Και όχι μόνο αυτό. Να βγουν τα αποτελέσματα Τετάρτη και ακόμα μία χρονιά να πρέπει να διακτινιστούμε μέσα σε μία μέρα στον τόπο που τελικά προσληφθήκαμε. Να κανονίσουμε σπίτι, πράγματα, εισιτήριο και μετακόμιση, σε μία μόλις μέρα.

»Και αν προκύψει να έχεις προσληφθεί στη Δ' Δωδεκανήσου, που κάποια νησιά είναι 2 μέρες ταξίδι από Πειραιά, τρέχα γύρευε. Και αν δεν προλαβαίνεις ακτοπλοϊκώς, μπορείς να χρυσοπληρώσεις ένα αεροπορικό εισιτήριο. Χωρίς πράγματα, βέβαια, αυτά θα μεταφερθούν με το μαγικό ραβδί σου. Και αν δεν έχεις ξενοδοχείο να κοιμηθείς, διότι είναι πάμφθηνα τα δωμάτια στα νησιά και δεν έχει και πληρότητα, δεν πειράζει, κοιμάσαι στο αμάξι σου. Α, ξέχασα, ταξίδεψες αεροπορικώς, δεν έχεις ούτε αμάξι...».

Β.Δ. (αναπληρωτής εκπαιδευτικός): Οταν μέσα στα βαριά μεσάνυχτα ήρθε το μήνυμα της πρόσληψής μου!

«Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την Παρασκευή που μας πέρασε στις 12 τα μεσάνυχτα να ειδοποιήσει για τις προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών.

»Περιμένοντας ατελείωτες ώρες (έβγαλε κάλο το χέρι μου από τα πατήματα στον υπολογιστή) έμαθα στα 44 μου χρόνια ότι προσλήφθηκα για 6η χρονιά ως αναπληρωτής, αυτή τη φορά στον νομό Κυκλάδων, αλλά μέχρι την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου δεν θα ξέρω αν θα δουλέψω στην Πάρο ή στη Σύρο ή στην Τήνο ή στην Κύθνο ή στην Ανδρο ή στην Κίμωλο ή στη Μήλο.

»Την Τετάρτη θα μάθω σε ποιο νησί θα πάω και τότε θα πρέπει να παρουσιαστώ την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου ή την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου. Να βρω χρήματα, πολλά χρήματα, 2.000 ευρώ για τα πρώτα έξοδα, τα ξενοδοχεία, το πλοίο, τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, για ξενοδοχείο, σπίτι, φαγητό και ενώ είμαι με ταμείο ανεργίας 2 μήνες τώρα... Να κλείσω εισιτήρια, να μετακομίσω ό,τι προλαβαίνω να μετακομίσω. Α, και να βρω σπίτι φυσικά.

»Αυτό το να βρω σπίτι στις Κυκλάδες τέτοιον καιρό όταν το είπα σε φίλο μου απάντησε: “Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;” Και όλα αυτά στο υπουργείο Παιδείας που γίνονται όλα πλέον ψηφιακά και γρήγορα. “Ευχαριστώ, ω υπουργείο, για τα καλά που μας προσφέρεις”, που οι διαδικασίες γίνονται πλέον με τάχιστους ρυθμούς και με την ψηφιοποίηση των πάντων».

Σήμερα στεριά, αύριο νησί

Θα πει κανείς «τι πιο συνηθισμένο», δηλαδή να βλέπεις εκπαιδευτικούς να πετάγονται «μπαλάκι» από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν κενά ακόμα και μίας ή δύο ωρών, με μοναδικό χρόνο μετακίνησης ένα δεκάλεπτο διάλειμμα! Εκπαιδευτικούς να υπηρετούν μέχρι και σε πέντε σχολεία, χωρίς οδοιπορικά και χωρίς να θεωρείται ο χρόνος μετακίνησης ως εργάσιμος… Οσο περνάει ο καιρός έχουμε και άλλα και χειρότερα.

Σε ποια χώρα καθηγητές αναγκάζονται να εργάζονται κάποιες μέρες στη στεριά και κάποιες σε νησί; Στην Ελλάδα πάντως γίνεται. Για παράδειγμα, πρόσφατα δύο αναπληρώτριες μαθηματικοί που υπηρετούν σε Μέθανα και Γαλατά κλήθηκαν να συμπληρώσουν τις λιγοστές ώρες που απομένουν από το ωράριό τους στην Υδρα, για να αναπληρώσουν το κενό που αφήνει άλλη αναπληρώτρια εκπαιδευτικός που έφυγε με άδεια που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη της.

Μετά από έξι-επτά φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών στη φετινή χρονιά, εκπαιδευτικών δηλαδή που κάθε χρόνο αναπληρώνουν τον εαυτό τους, το υπουργείο Παιδείας δεν καλύπτει με πρόσληψη μια πραγματική ανάγκη που υπάρχει για αναπλήρωση στην Υδρα και δύο αναπληρώτριες υποχρεώνονται να μετακινούνται από τη στεριά σε νησί και πάλι πίσω για να λύσουν ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχουν καμία ευθύνη! Φυσικά, δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, διότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δουλεύουν, π.χ., σε σχολείο του Πειραιά, αλλά συμπληρώνουν το ωράριό τους… σε σχολείο της Σαλαμίνας!

«Τέλη Μαΐου φεύγεις»

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Χρήστος Μπέλμπας, παρουσιάζει εξωφρενικές καταστάσεις που βιώνουν αναπληρωτές και νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι κάνουν άτυπες συμφωνίες με ιδιοκτήτες για να μένουν σε διαμερίσματα τους χειμερινούς μήνες, ενώ στη συνέχεια τούς ανακοινώνεται αιφνιδιαστικά μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο ότι «τα μαζεύεις και φεύγεις με την πρώτη κράτηση». Για την ώρα, οι εκπαιδευτικοί «βολεύονται» σε κάμπινγκ, φιλοξενία και προσωρινές λύσεις εν αναμονή των τοποθετήσεων.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search