• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Σαν τους κάπο της «κόζα νόστρα»

June 11, 2023 695

Το γεγονός είναι πλέον ευρέως γνωστό. Η Μπακογιάννη πηγαίνει ως ειδική απεσταλμένη του αδελφού της σ’ ένα μειονοτικό χωριό της ορεινής Ροδόπης (Βυρσίνη), οι τοπικοί κομματάρχες μαζεύουν τους «δικούς μας» χωρικούς σ’ ένα καφενείο και αυτή τους βγάζει ένα σύντομο λογύδριο, το οποίο μαγνητοσκοπείται, για να πληροφορηθεί τα καθέκαστα όλη η μειονότητα. Το ίδιο το βίντεο που κυκλοφόρησε από την τοπική «Φωνή της Ροδόπης» αποδεικνύει ότι γυρίστηκε γι’ αυτό το σκοπό: οι βασικοί συμμετέχοντες τοποθετούνται σε ανοιχτό ημικύκλιο και η κάμερα είναι σταθερή.

Ολο το σκηνικό θυμίζει έντονα τον τρόπο της «κόζα νόστρα» στη σικελική ενδοχώρα. Μόνο που οι «ουόμι ντ’ ονόρε» (οι άνδρες της τιμής) δεν τα κάνουν αυτά φανερά, τα κάνουν κρυφά. Ερχεται η «κονσιλιέρε» του «κάπο ντι τούτι κάπι» (του μεγάλου αφεντικού), συνοδευόμενη από τον «σοτοκάπο» (υπό τον αρχηγό) Χαρδαλιά και τον τοπικό «κάπο μανταμέντο» (δείτε το ύφος του Στυλιανίδη και θα καταλάβετε). Οι «κάπο» στέκονται όρθιοι δείχνοντας το σεβασμό τους προς τον «κονσιλιέρε», που ήρθε από το Παλέρμο (συγγνώμη, από την Αθήνα) για να μαλώσει τους χωρικούς. Με πατρικό ύφος, πάντα, αλλά και με τη δέουσα αυστηρότητα. Με τις απειλές να διατρέχουν το λόγο από την αρχή μέχρι το τέλος. Σαν να τους κάνει «μια προσφορά που δεν μπορούν να αρνηθούν».

«Ομολογώ ότι απογοητεύτηκα πάρα, πάρα πολύ. Και δεν το κατάλαβα και θέλω να το πω ευθέως. Δεν το κατάλαβα και με φέρατε και σε δύσκολη θέση με όλους αυτούς που έδινα μάχη, με όλους αυτούς στην Αθήνα, για τα διάφορα θέματα της μειονότητας», λέει η Μπακογιάννη απευθυνόμενη σε ολόκληρη τη μειονότητα! Και τους εξηγεί πως αν συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια, αν στις 25 Ιούνη δεν ψηφίσουν ΝΔ, αυτή δε θα μπορεί πια να τους προσφέρει την προστασία της και επειδή κυβέρνηση θα είναι η ΝΔ, θα κακοπεράσουν!

Προσέξτε το λόγο της, πάντα σε πρώτο πρόσωπο, όπως ταιριάζει σ’ έναν δυσαρεστημένο «κονσιλιέρε»:

«Αντ’ αυτού ψηφίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια είναι αυτά που σας λέω. Θέλω λοιπόν βοήθεια και στήριξη, διότι αν εσείς δεν με στηρίξετε, εγώ δεν μπορώ να σας στηρίξω αύριο. Ετσι; Ξεκάθαρα πράγματα. Στην Αθήνα δεν είναι όλοι σαν εμένα που την ξέρουν τη μειονότητα και την αγαπούν όπως την αγαπώ εγώ. Θ’ αρχίσουν να μου λένε “Ντόρα, αυτοί μας μαυρίσανε, γιατί πρέπει να δω εγώ…” Τώρα η κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση της ΝΔ, ξεκάθαρα πράγματα, το ξέρετε κι εσείς το ξέρω κι εγώ. Τους βουλευτές τους βγάλατε. Ο,τι βγάλατε βγάλατε, καλώς καμωμένα. Τώρα πρέπει να βγάλετε κυβέρνηση, να βγάλετε κόμμα. Και το κόμμα είμαστε εμείς. Εφερα στα Χανιά 41% που ποτέ εκεί ιστορικά δεν έχουν ψηφίσει τη ΝΔ, ούτε όταν ήταν ο πατέρας μου πρωθυπουργός, και δεν ψηφίζετε εσείς! Οπότε τώρα τι να κάνω; Οχι, θέλω να μου πείτε εσείς: τι να κάνω; Γι’ αυτό ήρθα εδώ για να περάσει το μήνυμα τώρα. Χρειαζόμαστε στήριξη. Διότι αν δεν μας στηρίξετε, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Αυτό είναι το μήνυμα που ήρθα να σας πω. Οπότε θα κάθομαι το βράδυ των εκλογών και θα κοιτάζω τα αποτελέσματα. Και θα λέω: ψηφίσανε ή δεν ψηφίσανε; Ε; Καλά δεν τα λέω»!

Επαναλαμβάνουμε ότι όλα αυτά ειπώθηκαν με στόχο να μαγνητοσκοπηθούν και να διαδοθούν. Πολλοί μίλησαν για ωμό εκβιασμό. Αυτό είναι αναμφισβήτητο, όμως κάθε άλλο παρά εξαντλεί το ζήτημα. Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι το εξής: θα τολμούσε οποιοσδήποτε αστός πολιτικός να πάει σε οποιαδήποτε άλλη εκλογική περιφέρεια της χώρας και να γυρίσει ένα τέτοιο βίντεο; Η απάντηση είναι όχι. Ναι, τα λένε αυτά, αλλά σε κλειστές συσκέψεις, με απολύτως έμπιστα πρόσωπα, φροντίζοντας να μη διαρρεύσει τίποτα. Θυμάστε το σάλο που ξέσπασε όταν δημοσιοποιήθηκε το βίντεο με τον καπιταλιστή που, παρουσία του ακροδεξιού Αδωνη, απειλούσε τους εργαζόμενους μην τολμήσουν και δεν ψηφίσουν ΝΔ;

Η Μπακογιάννη πήγε και γύρισε αυτό το βίντεο και μίλησε δημόσια μ’ αυτό το ύφος επειδή απευθυνόταν στην τουρκική μειονότητα της Ξάνθης. Το ίδιο το περιεχόμενο της ομιλίας της αντιμετωπίζει τη μειονότητα ως «εξαίρεση». Αντιμετωπίζει τα μέλη της ως πολίτες τρίτης κατηγορίας, που έχουν εχθρούς στην κεντρική κυβέρνηση της χώρας και πρέπει να ακουμπήσουν σε μια πολιτική «κόζα νόστρα» για να τους προσφέρει προστασία. Οι αστικές κυβερνήσεις παριστάνουν πως είναι «κυβερνήσεις όλων των Ελλήνων», όμως στους «όλους» αυτούς δεν περιλαμβάνεται η τουρκική μεινότητα της Θράκης. Αυτό το ξέρουν οι μειονοτικοί και σ’ αυτό πάτησε η Μπακογιάννη.

Προσέξτε και την πονηρή προσέγγιση: «οι βουλευτές που βγάλατε θα επανεκλεγούν και δεν μας νοιάζει αν είχαν τη στήριξη του τουρκικού προξενείου (ό,τι ψηφίσατε καλώς καμωμένο). Εκείνο που θέλουμε τώρα είναι ν’ αλλάξετε τους κομματικούς συσχετισμούς στην περιοχή, για να μπορούμε κι εμείς να ενδιαφερθούμε για εσάς και να μην σας αλλάξουμε τα φώτα την επόμενη τετραετία. Εμείς θα είμαστε κυβέρνηση, δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Στυλιανίδης θα φέρνει τα αιτήματά σας σ’ εμένα για να τα προωθώ στους υπουργούς του αδερφού μου. Ο Οζγκιούρ, που τον βγάλατε πρώτο, δεν θα έχει καμιά πρόσβαση στην κυβέρνηση».

Εδώ και έναν αιώνα, η τουρκική μειονότητα της Θράκης έχει περάσει τα πάνδεινα, καθώς χρησιμοποιείται σαν εργαλείο στον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό, όμως, είναι ένα τεράστιο ζήτημα, στο οποίο θα επανέλθουμε αυτοτελώς.

ΠΗΓΗ:  Eksegersi.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search