• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

«Καλύτερες μέρες» με λιτότητα, εξοπλισμούς και ιδιωτικά ΑΕΙ «Εκσυγχρονισμός» για το κεφάλαιο, «χάντρες και καθρεφτάκια» για τον λαό

July 09, 2023 789

Του Δημήτρη Τζιαντζή

Την εμπέδωση της ιδεολογικής και πολιτικής του ηγεμονίας θέλησε να σφραγίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 75λεπτη ομιλία του στη Βουλή την Πέμπτη, σκιαγραφώντας, με ένα πολύ θολό περίγραμμα, διαφημιστικά σλόγκαν, μίνι «δωράκια» και μπόλικη «οραματική γαρνιτούρα», το πλάνο του για την επόμενη τετραετία.

Θέλοντας να εκμεταλλευτεί το momentum της επανεκλογής του και την απουσία μιας ουσιαστικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός ακολούθησε την πεπατημένη των προεκλογικών εξαγγελιών, δίνοντας προτεραιότητα στο αφήγημα ότι «έρχονται καλύτερες μέρες», με νέο στρατηγικό στόχο την απόκτηση της πολυθρύλητης «επενδυτικής βαθμίδας» στο τέλος του 2023 και δέλεαρ τα χρήματα από το τα μείοανάκαμψης. Για να χρυσώσει το πικρό χάπι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζηλεύοντας τη «δόξα» του Κώστα Σημίτη, ονόμασε το πλάνο του... «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» και κάλεσε τους πολίτες να ξεκινήσουν -αδιαμαρτύρητα- το «αισιόδοξο ταξίδι προς την Ελλάδα του 2030». Σημειώνοντας, επίσης, ότι «η κοινωνία έχει ήδη δείξει την ωριμότητά της», καθώς «δεν είμαστε πια στην εποχή των απατηλών φωνών». Στο ίδιο μοτίβο, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «οι παλιές διαχωριστικές γραμμές έχουν ξεθωριάσει, το νέο δίπολο είναι πρόοδος-οπισθοχώρηση». Βέβαια, τα πρώτα δείγματα «προόδου» της νέας κυβέρνησης φάνηκαν ήδη από τα λουκέτα σε 25 καταστήματα των ΕΛΤΑ, τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στα νησιά, την απίστευτη ταλαιπωρία των επιβατών και καθυστερήσεις στα τρένα και τη συνεχιζόμενη εικόνα διάλυσης του ΕΚΑΒ.

Παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος εκτινάσσεται, έχοντας ξεπεράσει τα 403,44 δισεκατομμύρια ευρώ. ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε, ταυτόχρονα με την επιστροφή σε. «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας, τη γιγάντωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, μιλώντας για «γαλάζια ασπίδα» (απάντηση στη «γαλάζια πατρίδα») και πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου έως το τέλος του 2023. Μάλιστα ,όπως σημείωσε, σύντομα θα ανακοινώσει και «νέες θετικές ειδήσεις ως προς την αμυντική θωράκιση της χώρας μας, στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών που έχουμε ήδη υπογράψει»!

Αυτό που δεν λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πόσο θα μας κοστίσουν όλα αυτά και από πού θα κοπούν τα χρήματα για την αποπληρωμή δανείων και την αγορά «κανονιών», ενώ αποκρύπτει τα πραγματικά προαπαιτούμενα με τα οποία συνοδεύεται η εκταμίευση των δόσεων, το νέο κύμα πλειστηριασμών και εξώσεων, όπως και το νέο φορολογικό σοκ που περιμένει κατηγορίες εργαζομένων. Με περίσσιο θράσος, χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία «μεγάλη ευκαιρία» για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που δημιουργεί «νέες δυνατότητες και νέες υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προμηθευτεί πυρομαχικά, τα οποία μπορούν σήμερα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα να παράξουν».

Ο υπερφιλόδοξος και ανέφικτος στόχος της μείωσης του δημόσιου χρέους «αρκετά κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027» που έθεσε ο πρωθυπουργός, άλλωστε, μαρτυρά σχεδιασμό για «εξωφρενικά» πλεονάσματα. Ο Κυριάκος Μη-τσοτάκης στην ομιλία του έδωσε προτεραιότητα στα λεγόμενα «θετικά μέτρα» και τις «χάντρες και καθρεφτάκια» που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, όπως τη συνέχιση του μάρκετ pass των 20 ευρώ το μήνα, youth pass τον Σεπτέμβρη για τη νεολαία, αυξήσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιανουάριο του 2024 (τις οποίες δεν εξειδίκευσε, αλλά στις οποίες εισάγονται μπόνους για «θέσεις ευθύνης»). Επιπλέον, επανέλαβε τον στόχο για αυξήσεις στον μέσο και κατώτατο μισθό στα 1.500 ευρώ και 950 αντίστοιχα στο «τέλος της τετραετίας» και αύξηση συντάξεων κατά. 3%. Γενικά και αόριστα αναφέρθηκε σε «περισσότερες συλλογικές συμβάσεις», μειώσεις κριτηρίων, μείωση κρατήσεων σε συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται και νέα μείωση, κατά μια ακόμα μονάδα, των εργοδοτικών εισφορών.

Ακόμα, υποσχέθηκε προσλήψεις στο ΕΣΥ (που δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις), ενώ ανακοίνωσε μέτρο-δώρο στις ασφαλιστικές εταιρείες με μείωση του ΕΝΦΙΑ μόλις 10%, μόνο για όσα νοικοκυριά προχωρήσουν σε ασφάλιση για φυσικές καταστροφές. Στο πλαίσιο της αντιδραστικής αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος κινείται και ο σχεδιασμός της «καθιέρωσης με το πρώτο νομοσχέδιο» της. κοστολόγησης των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Η εξέλιξη αυτή -την οποία ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά- στην πράξη τοποθετεί οικονομικά- χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μηχανισμούς -όπως το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σήμερα και ίσως το ΔΝΤ αύριο- σε ρόλο πολιτικού ελεγκτή-«Προκρούστη», που θα εγκρίνει ή θα «διορθώνει» τις πολιτικές προτάσεις των ελληνικών κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος είναι να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ώστε να επιτραπεί σε ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια να έρθουν στην Ελλάδα και ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη να βοηθήσουν τη ΝΔ, ώστε να βρεθούν οι 180 βουλευτές που χρειάζονται. «Ελάτε να βρούμε 180 βουλευτές και να αλλάξουμε το άρθρο 16 του Συντάγματος», είπε χαρακτηριστικά, σε ένα άνοιγμα που όπως φαίνεται βρήκε ευήκοα ώτα ακόμα και στα δεύτερα υπόγεια της (βαθιά μπλέ, σχεδόν μαύρης) πολυκατοικίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε το πρώτο «ναι» υπό προϋποθέσεις για «την ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα: την αυτονομία, τη λογοδοσία και. τα υψηλά στάνταρ». Ο επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, είπε ότι δεν είναι αρνητικός «υπό την προϋπόθεση ότι θα προάγουν τα ελληνικά γράμματα, την ελληνική έρευνα και τον ελληνικό πολιτισμό». Ο «εκλεκτός» του Κασιδιάρη, αρχηγός των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας με τη σειρά του δεν έκρυψε ότι αυτό που τον ενοχλεί είναι οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες των φοιτητών και ζήτησε ένα «καθαρό πανεπιστήμιο, χωρίς καταλήψεις».

«Να γίνουμε οι αρχιτέκτονες του πεπρωμένου μας», ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας την ομιλία του, θυμίζοντας κάτι ανάμεσα σε Κοέλιο και Ιντιάνα Τζόουνς. Στον ρόλο του αρχιτέκτονα ο ίδιος και οι «πρόθυμοι», ενώ ο λαός θα περιοριστεί στον ρόλο του χειρώνακτα οικοδόμου, του σερβιτόρου και του εργάτη.

ΠΗΓΗ: Πριν

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search