Εβγαλε πόρισμα: για τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές φταίνε οι πολίτες, διότι δεν προσέχουν (αμέλεια), συμπεριφέρονται απερίσκεπτα γνωρίζοντας τον κίνδυνο (εγκληματική αμέλεια) ή βάζουν σκόπιμα φωτιά (για ποιο λόγο, άραγε;).

Η κυβέρνηση δε φέρει καμιά ευθύνη. Αυτή έκανε… εκκλήσεις και προειδοποιήσεις τις τελευταίες μέρες, αλλά, δυστυχώς, οι έλληνες πολίτες δεν την άκουσαν, έκαναν τα… δικά τους!

Μα η φωτιά στο Καλύβια Λαυρεωτικής ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ. 

Μα τα δάση είναι εγκαταλελειμμένα, ακαθάριστα, με πυλώνες της ΔΕΗ –επίσης ακαθάριστους να τα διατρέχουν, με διάσπαρτες παράνομες χωματερές κτλ. 

Μα η κυβέρνηση δεν προσέλαβε ούτε ένα δασεργάτη στις αρχές της άνοιξης, τότε που πρέπει να ξεκινήσουν εργασίες μέσα στα δάση. 

Μα η κυβέρνηση έδωσε μόλις το ένα δέκατο από τα κονδύλια που ζήτησαν οι δασικές υπηρεσίες για να κάνουν τις πιο στοιχειώδεις εργασίες στα δάση (17 εκατομμύρια ευρώ ζήτησαν, για όλη τη χώρα, μόλις 1,7 εκατ. ευρώ τούς έδωσε η κυβέρνηση!).

Ολ’ αυτά δεν έχουν σημασία. Για κάποιον που έχει συνηθίσει στο γκεμπελισμό, όπως ο Κικίλιας (τον θυμόμαστε και τότε που ξέσπασε η πανδημία), σημασία έχει να επαναλαμβάνεις ανερυθρίαστα τα πιο χοντρά ψέματα. Στο τέλος κάποιους μπορείς να πείσεις.

Ο Κικίλιας κάπου άκουσε ή κάποιοι του είπαν να ρίξει και λίγη κλιματική κρίση για αλατοπίπερο. Είναι της μόδας. Το έριξε λοιπόν: «Κυρίες και κύριοι, όπως δήλωσα επανειλημμένως τις τελευταίες μέρες, η κλιματική κρίση είναι εδώ και πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και δυστυχώς θα έχουμε. Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει και κάνει το καλύτερο δυνατό. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Τι δουλειά έχει η κλιματική κρίση με το ξέσπασμα και με την καταστροφικότητα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα; Καμία. Τα εγκαταλελειμμένα και ακαθάριστα δάση, οι ακαθάριστοι πυλώνες ηλεκτρισμού, οι διάσπαρτες χωματερές αποτελούν την αιτία και του ξεσπάσματος των δασικών πυρκαγιών και της καταστροφικότητάς τους. Ομως, λίγη… μόδα και λίγο… μυστήριο κάνουν καλό στη γκεμπελίστικη προπαγάνδα.

Μετά τον Κικίλια είχαμε τον Πέτσα, που εμφανίστηκε σήμερα στο φιλόξενο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και «μετά λόγου γνώσεως», ως πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, τα έριξε στους πολίτες και στους δημαρχαίους. Οπως είπε, «δόθηκαν από 180.000 ευρώ στον Δήμο Λαυρεωτικής και στον δήμο Σαρωνικού, από 89.000 και 82.000 αντίστοιχα που είχαν δοθεί το 2021. Οσον αφορά το δάσος του Κουβαρά, που εκτείνεται σε δύο δήμους, δόθηκαν 250.000 από 150.000 ευρώ που είχαν δοθεί το 2021».

Τα κονδύλια που δίνονται στους δήμους δίνονται για να καθαρίζονται τα οικόπεδα και οι ανοιχτοί χώροι μέσα στον αστικό ιστό. Καμιά αρμοδιότητα για τα δάση δεν έχουν οι δήμοι. Εκεί η αρμοδιότητα είναι αποκλειστικά των δασικών υπηρεσιών, που όπως είδαμε πήραν μόνο το 10% των κονδυλίων που ζήτησαν (και καμία πρόσληψη δασεργάτη).

Δεν τα ξέρει αυτά ο Πέτσας; Φυσικά τα ξέρει και πολύ καλά μάλιστα. Βάζει σκόπιμα τους δημαρχαίους (ας είναι και δεξιοί) σε μια εξίσωση της οποίας δεν αποτελούν παράγοντα, για να φορτώσει σ’ αυτούς τις κυβερνητικές ευθύνες. 

«Απέχουμε ακόμη από τη συνείδηση του κόσμου να κάνει ένα βασικό πράγμα γιατί το είδα και χτες: καθαρισμοί των ιδιόκτητων οικοπέδων και αποφυγή καύσιμης ύλης στα σπίτια μας, στις μάντρες μας» κατέληξε ο γκεμπελίσκος Πέτσας, προσπαθώντας να σφηνώσει στα μυαλά των ακροατών του το ψέμα, κρύβοντας τις αποκλειστικές εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.