• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Κυβέρνηση και ιδιώτες κάνουν τις φωτιές ευκαιρία για κέρδος

July 31, 2023 870

της Αντωνίας Πάνου - kommon.gr

Oι πυρκαγιές πολλαπλασιάζονται στις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες βιώνουν έναν πρωτοφανή καύσωνα: Πορτογαλία, Ισπανία, Νότια Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα, Αλγερία, Τυνησία.

Την Παρασκευή 28.07.2023 μετράγαμε στην Ελλάδα, από τις αρχές Ιούλη (10-12),  667 πυρκαγιές που άφησαν πίσω μια πραγματική κόλαση.

Κάηκαν 500.000 στρέμματα –μέχρι τώρα– 343.000 στρ. δάση, και τα υπόλοιπα  σπίτια, καλλιέργειες, αγροτικές βιοτεχνικές μονάδες και εγκαταστάσεις. Στην Ρόδο και την Κέρκυρα, από τα δάση που βρίσκονται στο εσωτερικό  των νησιών, οι φωτιές έφτασαν μέχρι τη θάλασσα καίγοντας στο διάβα τους εκτός από όλα τα παραπάνω και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχειακά καταλύματα μέσου μεγέθους, ξενοδοχεία. 

Αντίστοιχα στη Νότια Εύβοια, στα Δερβενοχώρια,  το Λουτράκι, τη Λαμία, το Βόλο, την Άρτα  και τα περίχωρα. Κινδύνεψε η στρατιωτική μονάδα του ΝΑΤΟ –το στρατόπεδο και στρατιωτικό αεροδρόμιο  της Νέας  Αγχιάλου–  και πήρε φωτιά  μια αποθήκη πυρομαχικών στο στρατόπεδο της 111 Πτέρυγας Μάχης,  με επικίνδυνες εκρήξεις και  σοβαρές επιπτώσεις στην πόλη της Ν. Αγχιάλου. Και σε ακτίνα 3-6 χιλιομέτρων. Ακόμα πλησίασαν και διαπέρασαν σημειακά  οι φωτιές βιομηχανικές περιοχές π.χ. ΒΙΠΕ Βόλου.

Παντού το μόνο «όπλο» της κυβέρνησης και του επιτελείου της, ενάντια σε αυτή την κατάσταση ήταν μια λέξη στα κινητά  μέσα από τον αριθμό 112 της Πολιτικής Προστασίας:«Εκκενώστε».Και εκκενώθηκαν οι πληθυσμοί σε όλη την Ελλάδα (τουλάχιστον δηλ. στα 500.000 αυτά στρέμματα). Ενέργειες χωρίς κάποιο επιτελικό σχέδιο. Με ελλιπές δυναμικό σε όλες τις  πυροσβεστικές μονάδες, στη δασική υπηρεσία. Δίχως εξοπλισμό. Τα Canandairπου έπεσαν στη Μαγνησία παίρνοντας τη ζωή σε δύο νέους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας έπαθαν βλάβη στον αέρα. Είχαν ζωή 50 χρόνων!

Αντί να αναδιοργανωθεί  και  εξοπλισθεί  με σύγχρονα πυροσβεστικά υλικά, οχήματα και μεθόδους, η  πυροσβεστική υπηρεσία, έχει 4.800 θέσεις κενές. Από προσωπικό που έχει μετατεθεί σε πιο «χρήσιμες» επιτελικά θέσεις, σε ΜΑΤ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ και άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς των λαϊκών διεκδικήσεων και αγώνων. 

Δεν είναι πως δεν «υπάρχουν λεφτά». Η συνεχής αύξηση των «αμυντικών» δαπανών και εξοπλισμού με τι γίνεται; Δεν είναι «ανίκανοι». Όταν  θέλουν  διεκπεραιώνουν ταχύτατα «δύσκολα» καθήκοντα. Η πανεπιστημιακή αστυνομία διοργανώθηκε άμεσα. Οι λαϊκές απεργίες εργαζόμενων, φοιτητών κλπ.  καταστέλλονται στο άψε σβήσε. Εξ άλλου αυτοί διοργανώνουν σχέδια απαλλοτρίωσης της λαϊκής κατοικίας σε χρόνους ακαριαίους.

Είναι έργο εμπρηστών; Είναι η κλιματική αλλαγή; Είναι οι αναθεματισμένοι αέρηδες που στην Ελλάδα φυσάνε με μανία, από αρχαιοτάτων χρόνων,  τέτοια εποχή;

Είναι και όλα αυτά μαζί, με ιδιαίτερο – ίσως– ειδικό βάρος το καθένα (κλιματική υπερθέρμανση). Οι εμπρηστές σίγουρα υπήρχαν και θα υπάρχουν, όσο πίσω τους υπάρχουν μερίδες της ελληνικής κοινωνίας που έχουν όφελος από την καταστροφή των δασών , των χορτολιβαδικών εκτάσεων, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, των οικισμών. Τον 19ο αιώνα ο Ροΐδης –επειδή και τότε ξεσπούσαν πολλές φωτιές– έλεγε: Τι απορείτε; Είναι οι κτηνοτρόφοι  που θέλουν να μετατρέψουν τα δάση για τη βοσκή και ενδιαίτηση  των ζωντανών των και τη λειτουργία των τυροκομείων των(μεταγραφή).

Δεν μπορώ να ξεχάσω, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, τότε που κάηκε η Πεντέλη και μέσα σε λίγα χρόνια γέμισε από μεζονέτες. Το ίδιο τότε και με το Διόνυσο. Το ίδιο με τη Λαυρεωτική όπου η φωτιά κατέστρεψε όλο τον δασικό πλούτο από Μεγάλα Πεύκα στη δυτική πλευρά του Εθνικού Δρυμού μέχρι τη θάλασσα. Όλες αυτές οι περιοχές κτίστηκαν και κτίζονται… Υπάρχει σχεδόν έκτοτε ετήσια   «ευγενική υπενθύμιση»  πυρκαγιών,παντού.Όλες προέρχονται, κατά τον κρατικό μηχανισμό, από εμπρηστές-σε βάθος ιστορίας- και τελευταία από την κλιματική αλλαγή.  

Τελευταία όμως,σημειώνουμε ότι, μετά τη φοβερή πυρκαγιά που κατάκαψε όλη τη Βόρεια Εύβοια (08/2021)ψηφίστηκε και ένα νομοθέτημα που επιτρέπει την «ήπια εκμετάλλευση» των καμένων ιδιωτικών ζωνών από εγκαταστάσεις ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). Δεν εκπλήσσεστε βέβαια που τώρα καίγεται όλη η Νότια Εύβοια…Η Κάρυστος φημίζεται για τα ισχυρά μελτέμια και τους ανέμους της.

 Και ο Μυτιληναίος, πριν τελειώσουν οι πυρκαγιές, σε δημοσίευμα της διαδικτυακής www.ienergeia.gr/της 28.07. 23έθεσε το ζήτημα του ενεργειακού κόστους, χαρακτηρίζοντας το,ως το μεγάλο ζήτημα στην Ευρώπη και υπογράμμισε τη σημασία του GreenPool (Πράσινη  Λίμνη), για το οποίο δεν έχει απαντήσει ακόμα η Κομισιόν.

Στόχος του Μυτιληναίου είναι, η GreenPool,να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2024, με την εφαρμογή του μηχανισμού να αποσκοπεί στη συγκράτηση του κόστους Ενέργειας των «Πράσινων» Βιομηχανιών. Σύμφωνα με την εταιρεία του Μυτιληναίου Αλουμίνιον Ελλάς,   «η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 618MW, στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ανήλθε σε 474 GWhs, εκ των οποίων οι 286 GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 188 GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού. Μεγάλες μπίζνες …

Το κυβερνητικό επιτελείο θα μπορούσε να θωρακίσει τη χώρα ενάντια στις πυρκαγιές λαβαίνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες αλλά και την παρούσα κλιματική υπερθέρμανση;

Η  τελευταία  έγινε αποδεκτό ότι είναι ανθρωπογενούς αιτίασης μόλις πολύ πρόσφατα. Ο Αντόνιο Γκουτέρες (Γ.Γ. ΟΗΕ) την απεκάλεσε ανερυθρίαστα «κλιματικό παγκόσμιο βρασμό».  Το περιβάλλον και όλος ο πλανήτης τελευταία οδηγείται  ολοταχώς προς την καταστροφή του. Την ερημοποίηση, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών,(από τη διαστολή τους λόγω  υπερθέρμανσης και από το λιώσιμο των παγετώνων, την πρόκληση ξηρασίας ή/και υπερβολικών βροχοπτώσεων κλπ.) τη δημιουργίαμε λίγα λόγια  απαράδεκτων δυστοπικώνσυνθηκών διαβίωσης για τους ανθρώπους. Και ουκ εστί τέλος…

Προφανώς ναι. Το κυβερνητικό επιτελείο θα μπορούσε να δημιουργήσει –αν ήθελε- ένα επιτελικό αντιπυρικό σχεδιασμό  για όλη τη χώρα.

Κάποιες σκέψεις από έναν όχι και πολύ σχετικό με το θέμα:

.Αλλαγή τρόπου σκέψης και ενεργειών. Εμπλουτισμένο με όλες τις τελευταίες σχετικές ανθρώπινες ανακαλύψεις. Και επειδή πρόκειται για πόλεμο Ζωής ή Θανάτου θα πρέπει να επιστρατευτούν  σε όλη τη χώρα, όσοι ενδιαφέρονται,  σε αντιπυρικές μονάδες.

.Ο κρατικός προϋπολογισμός να διατεθεί πρωταρχικά στην πυροπροστασία ολόκληρης της χώρας εξασφαλίζοντας τα κονδύλια για την ανανέωση του απαραίτητου εξοπλισμού, για την πρόσληψη, εκπαίδευση και αποτελεσματική οργάνωση του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία που σαν ραχοκοκκαλιά να οργανώσει όλον τον προσφερόμενο πληθυσμό στις πόλεις,  στα χωριά ,στους αγρούς και τα δάση σε μικτές ομάδες υπηρεσιακών και εθελοντών.  Αυτές μπορούν να  τα περιποιούνται, να τα φροντίζουν απομακρύνοντας την εύφλεκτη καύσιμη ύλη και να τα προστατεύουν  από τις κακόβουλες ενέργειες των   επίδοξων εμπρηστών.

Αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει. Υποτάσσεται δουλόπρεπα στον παραγωγικό καταμερισμό που έχει επιβάλλει η ΕΕγια την Ελλάδακαι στους σχετικούς  εσωτερικούς   μεγαλοκεφαλαιοκράτες. Στον  κατά την ΕΕ  τουρισμό που ολοένα και περισσότερο απευθύνεται σε πολύ ψηλά διεθνή εισοδήματα, σε ξενοδοχεία και βίλλες, σε ακριβές τουριστικές εγκαταστάσεις στα ρεσόρτς και στην Πράσινη Ενέργεια –στις  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Δηλαδή η κυβέρνηση ευνοεί μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού μεγάλου (ανεμογεννήτριες – μεγάλες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών ) αλλά και σχετικά μικρού κεφαλαίου(φωτοβολταϊκών). Οι υπόλοιποι όσοι μπορούν και τρώνε από τα ψίχουλα αυτού του είδους των επενδύσεων, έχει καλώς. Οι υπόλοιποι δεν τους ενδιαφέρουν. Ούτε η χώρα τους ενδιαφέρει που ερημοποιείται…

Στις τωρινές πυρκαγιές αποτεφρώθηκαν 500.000 στρέμματα με 343.000 στρέμματα δασικής γης μέχρι 28.07.2023καιστις πυρκαγιές στη  Βόρεια Εύβοια το 2021, τον Αύγουστο, (όπου κάηκαν 520.000 στρέμματα, με 383.000 στρέμματα δασικής γης ).

Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ότιτο 2021 στη Β. Εύβοια(όπου υπάρχουν στατιστικά)η συντριπτική πλειοψηφία των καμένων  δασικών εκτάσεων είναι ιδιωτικής ιδιοκτησίας(τάξης 90% ιδιωτ. ιδιοκτησία-10 % δημόσια).Ίσως η συνδιαλλαγή με τους ιδιώτες να είναι πιο εύκολη για τη μετατροπή του δασικού χαρακτήρα κάθε περιοχής. Μόλις χθες ο Κ. Μητσοτάκης ανάγγειλε τη μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία στις καμένες περιοχές όπου σκέφτεται «καινοτόμες» λύσεις και παραχώρηση διαχείρισης των καμένων σε ιδιώτες….

Σαφώς ο μεγαλύτερος φταίχτης εδώ είναι η κυβέρνηση!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search