• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Επαναλαμβανόμενα ατυχήματα και βλάβες στα ορυχεία ΔΕΗ Μεγαλόπολης

August 04, 2023 1007

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Την Κυριακή 30 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας 1 στο ορυχείο Ψαθί της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, λύγισαν οι αντηρίδες του εκσκαφέα Ε11 πέφτοντας και στραβώνοντας την μπούμα του εκσκαφέα. Από τύχη δεν είχαμε τραυματισμό συναδέλφου καθώς οι 4 συνάδελφοι που εργάζονταν εκείνη την ώρα στο χώρο βρίσκονταν μέσα στα μηχανήματα κι όχι από κάτω. Είναι η πολλοστή φορά που λόγω κακοσυντηρημένου εξοπλισμού έχουμε φθορές και βλάβες σε μηχανήματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των συναδέλφων στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Οι αιτίες κι οι ευθύνες είναι γνωστές . Η απολιγνιτοποίηση που είναι οδηγία της Ε.Ε και υλοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις , απαξίωσε τον λιγνίτη ως ορυκτό πλούτο της χώρας, τα λιγνιτορυχεία εγκαταλείφθηκαν, στα μηχανήματα και στον εξοπλισμό οι συντηρήσεις είναι ελλείπεις και σχεδόν ανύπαρκτες μιας και δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό. Σε όλα τα παραπάνω να συνυπολογιστεί και ότι πολλοί συνάδελφοι εργάζονται με μη σταθερές σχέσεις εργασίας, άλλοι σε δουλεμπορικά –εργολάβους και άλλοι με 8μηνες συμβάσεις μέσα στην επισφάλεια με πολύ χαμηλά μεροκάματα για το εργασιακό περιβάλλον ενός απαξιωμένου και κακοσυντηρημένου ορυχείου. Για τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στα ορυχεία της ΔΕΗ έχει συμβάλλει και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός ο όποιος έχει σπείρει τη μοιρολατρία και τον ωχαδερφισμό στους εργαζόμενους ότι τίποτα δεν αλλάζει και ότι όλα είναι προαποφασισμένα ενώ ταυτόχρονα αναπαράγει την ομερτά ασκώντας πιέσεις και έμμεσες απειλές σε συναδέλφους για να μην μιλούν για όσα συμβαίνουν στους χώρους εργασίας. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα έτοιμο να εκραγεί ! Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για όλους τους εργαζόμενους να γίνει κάποιο σοβαρό εργατικό «ατύχημα».

Είναι προκλητικό τη στιγμή που η ενέργεια έχει γίνει πανάκριβο εμπόρευμα για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα, την ίδια στιγμή να απαξιώνεται ο δημόσιος πλούτος της χώρας όπως είναι ο λιγνίτης, να εγκαταλείπονται ο εξοπλισμός και η τεχνογνωσία της ΔΕΗ που αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και να παίζουν τη ζωή τους κορώνα- γράμματα καθημερινά εκατοντάδες συνάδελφοι σε ένα αβέβαιο κι επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον. Ο ορυκτός πλούτος της χώρας με ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας, με καλοσυντηρημένο εξοπλισμό, με εργαζόμενους όχι αναλώσιμους, κακοπληρωμένους, επισφαλείς αλλά με σταθερή εργασία και δικαιώματα θα μπορούσε να λύσει και τα εργασιακά προβλήματα αλλά και το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας με ρεύμα φτηνό για το λαό κι όχι πανάκριβο εμπόρευμα στα χέρια των ληστών καπιταλιστών που θησαυρίζουν.

Απαιτούμε να διερευνηθεί το περιστατικό και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της ενέργειας να μην σωπαίνουν σε κάθε αυθαιρεσία, σε κάθε τι που εκθέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο στους χώρους εργασίας, να οργανωθούν στο σωματείο μας και με οργανωμένο αγώνα να παλέψουμε για ασφάλεια στους χώρους εργασίας, για σταθερή και μόνιμη εργασία με ικανοποιητικούς μισθούς και ωράρια που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος                  Ο γραμματέας

Γιάννης Μπουρσιάνης   Χρήστος Κουλουράς

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search