• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Σιωπηρή αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

August 03, 2023 799

του Λεωνίδα Βατικιώτη

Πηγή: Εφημερίδα Documento

Ούτε μήνας δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί από τις εκλογές κι η κυβέρνηση της ΝΔ άρχισε να ξεδιπλώνει την αντιλαϊκή της ατζέντα!

Το άρθρο 61, με τίτλο προγράμματα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών, για την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), αφορά τους πάντες. Όχι μόνο όσους δεν έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να βγουν στην σύνταξη για τους οποίους υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε ώστε να θεμελιώσουν το δικαίωμα, δουλεύοντας.

Το νομοσχέδιο ισοδυναμεί με ασφαλιστική μεταρρύθμιση γιατί, σιωπηρά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η κυβέρνηση της ΝΔ επεκτείνει τα όρια συνταξιοδότησης. Με την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα απλώς γίνεται η αρχή και σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες: όλες!

Το ίδιο ακριβώς έκανε και στην Γαλλία ο τραπεζίτης Μακρόν πιο γενικευμένα βέβαια και πιο επίσημα, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου εξέγερση την άνοιξη του 2023, καταργώντας στην πράξη το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Το άρθρο 61 δεν αποτελεί παραχώρηση ούτε διευκόλυνση, όπως θέλει να το εμφανίσει η κυβέρνηση, γλυκαίνοντας το χάπι. Αποτελεί υποχώρηση και ναρκοθέτηση των κατοχυρωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.  Κυρίως αποτελεί οπισθοδρόμηση.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξήσει τα εργατικά ατυχήματα. Ήδη τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση που είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των ελέγχων και της ανοχής που δείχνουν οι κυβερνήσεις απέναντι στις παραβιάσεις της νομοθεσίας περί υγιεινής και ασφάλειας. Οι αριθμοί των νεκρών είναι ενδεικτικοί της ανυπαρξίας σοβαρών ελέγχων στους χώρους εργασίας: 2018: 46, 2019: 51, 2020: 41, 2021: 31, 2022: 104, ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2023 επίσημα 57 εργάτες κι εργάτριες άφησαν στην δουλειά την τελευταία τους πνοή. Η επέκταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα 74 έτη θα απογειώσει αυτό τον μακάβριο αριθμό!

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στέλνει ένα σαφές μήνυμα, σε όσους έχουν φυσικά την οικονομική δυνατότητα, να υπογράψουν συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά προγράμματα με ιδιωτικές ασφαλτικές εταιρείες. Μεσαία και υψηλά εισοδηματικά στρώματα βλέποντας το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης να πλησιάζει όλο και περισσότερο στο προσδόκιμο ζωής θα στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση για να εξασφαλίσουν σύνταξη στα 67 και συντάξιμες αποδοχές επαρκείς για μια αξιοπρεπή ζωή. Με άλλα λόγια, για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές δουλεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη…

Τέλος, είναι ένας νόμος άδικος κι εκδικητικός, που βλάπτει τους πιο φτωχούς κι ευάλωτους. Ακόμη κι όσοι δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους όπως συμβαίνει με τους περισσότερους υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουν ότι όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο δεν το έκαναν επειδή γύριζαν τον κόσμο για να γνωρίσουν νέα μέρη. Δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης επειδή ήταν άνεργοι ή δούλευαν ανασφάλιστοι, τις περισσότερες φορές χωρίς να είναι δική τους επιλογή. Κι όσες φορές, κατ’ εξαίρεση, ήταν δική τους επιλογή προσέφευγαν σε αυτή για να συμπληρώσουν το άθλιο μεροκάματο που δεν έφτανε ούτε για τα αναγκαία. Αυτοί οι άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν πιο πολύ από κάθε άλλον στην ζωή τους ταλαιπωρούνται και στο τέλος της ζωής τους, αναγκαζόμενοι να δουλεύουν όταν οι συνομήλικοί τους ξεκουράζονται ή παίζουν με τα εγγόνια τους.

Αυτός ο νόμος μόνο ταξικό μίσος εκφράζει!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search