Αντί να προσλάβει αναισθησιολόγους με fast track διαδικασίες, όπως αποδεδειγμένα μπορεί να κάνει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να κουκουλώσει την άθλια κατάσταση μετατρέποντας αναισθησιολόγους του ΕΣΥ σε γυρολόγους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή καταφεύγοντας στον ιδιωτικό τομέα.

Το έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (sic!) της 1ης ΥΠΕ, μολονότι επαναλαμβάνει μια πάγια πρακτική, δεν παύει να είναι προκλητικό με την ωμότητα και τον κυνισμό του. Το Νοσοκομείο Παμμακάριστος δεν έχει αναισθησιολόγους και η κυβερνητική διοίκηση της 1ης ΥΠΕ βρήκε τη «λύση»: θα πηγαίνουν αναισθησιολόγοι από άλλα νοσοκομεία, εκ περιτροπής. Από ένας/μία αναισθησιολόγος από δέκα διαφορετικά νοσοκομεία! Ακόμα και οι υπάλληλοι σε καταστήματα αλυσίδων δεν αντιμετωπίζονται έτσι. Καθένας έχει το πόστο του, γιατί ξέρει τις λεπτομέρειες της δουλειάς. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για γιατρούς που θα κληθούν να μπουν σε χειρουργεία.

Μήπως στα άλλα νοσοκομεία περισσεύουν οι αναισθησιολόγοι; Οχι βέβαια. Ελλείψεις υπάρχουν παντού και προσπαθούν να τις καλύψουν όχι με προσλήψεις μονίμων του ΕΣΥ, αλλά με την εξοντωτική υπερεφημέρευση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των γιατρών και των ασθενών.

Δείτε το προκλητικό έγγραφο της 1ης ΥΠΕ για τις μετακινήσεις αναισθησιολόγων (πρώτο βήμα, για ν’ ακολουθήσουν οι συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς):

Προς: Κ.κ. Προϊστάμενους Διεύθυνσης Διοικητικής/Οικονομικής Υπηρεσίας Νοσοκομείων αρμοδιότητας 1ης Υ.ΠΕ Αττικής
Κοινοποίηση:
Κ.κ. Υποδιοικήτριες 1ης ΥΠΕ
Επιτελικό/ Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού Διοικητή 1ης ΥΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κ.κ. Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές Νοσοκομείων αρμοδιότητας 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής
Κ.κ. Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείων αρμοδιότητας 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής
Κ. Αναπληρώτρια Διοικήτρια ΓΝΑ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», Κ. Α. Μάινα.
ΘΕΜΑ: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΘΠ «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»
Σχετ.: α. Τα υπ’ αριθμ. 10794/13-10-2023 & 10811/16-10-2023 (Ορθή Επανάληψη) έγγραφα του ΝΘΠ «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» με θέμα «Λειτουργία Αναισθησιολογικού Τμήματος του ΝΘΠ «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ».
β. Το υπ’ αριθμ. 39806/13-10-2023 έγγραφο της 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής περί κάλυψης του Αναισθησιολογικού Τμήματος του εν λόγω Νοσοκομείου σε συγκεκριμένες μέρες.
1. Σε συνέχεια του ανωτέρω (σχετ. β) εγγράφου μας που κοινοποιήθηκε στις Υπηρεσίες σας την Παρασκευή 13-10-2023 και αφορά σε κάλυψη εφημεριών καθημερινής λειτουργίας του Αναισθησιολογικού Τμήματος του ΝΘΠ «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ», παρακαλούμε όπως υποδείξετε πρόσωπο Ιατρού ειδικότητας Αναισθησιολογίας  από το Νοσοκομείο ευθύνης σας , εντός της σήμερον και ώρα 13.00 hrs, στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., που θα καλύψει τις εν λόγω ανάγκες του φορέα υποδοχής, σύμφωνα με το ακόλουθο Πρόγραμμα:
ΕΦΗΜΕΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΘΠ «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΤΕΡΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝΥΓΕΙΑΣ 1ΗΣ Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΙΑΤΡΟΥ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ
«Ευαγγελισμός» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Τρίτη 17-10-2023
«Άγιος Σάββας» Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών Τετάρτη 18-10-2023
«Γ. Γεννηματάς» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Σάββατο 21-10-2023
«Αλεξάνδρα» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κυριακή 22-10-2023
«Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Τρίτη 24-10-2023
«ΚΑΤ» Κέντρο Αποκατάστασης Τραυματιών – Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Τετάρτη 25-10-2023
«Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Πέμπτη 26-10-2023
«Κωνσταντοπούλειο» Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας Σάββατο 28-10-2023
«Λαϊκό» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κυριακή 29-10-2023
«Σωτηρία» Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών Δευτέρα 30-10-2023
2. Η Αναπληρώτρια Διοικήτρια ΓΝΑ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», η οποία ορίστηκε Υπεύθυνη Εποπτείας και Ελέγχου της Εφημεριακής Λειτουργίας του αναφερόμενου Νοσοκομείου, παρακαλείται αφού λάβει γνώση του παρόντος, όπως επικοινωνήσει με τους Κ.κ. Διοικητές των Νοσοκομείων που συμπεριλαμβάνονται στον ανωτέρω Πίνακα, προκειμένου για την άμεση ανταπόκρισή τους.
Εκ της Δ/νσεως Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
Ε. Ασπρούδη

Μιλώντας ειδικά για την «Παμμακάριστο», θυμίζουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού και στον απεικονιστικό διαγνωστικό τομέα. Τον Οκτώβρη του 2022 το «Παμμακάριστος» ζήτησε από την 1η ΥΠΕ γιατρούς ακτινοδιαγνώστες για την κάλυψη «επειγουσών και εκτάκτων αναγκών» για τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη. Η 1η ΥΠΕ μετακίνησε γιατρούς από άλλα νοσοκομεία, καταπώς το συνηθίζει. Λες και το πρόβλημα ήταν προσωρινό. Το πρόβλημα ήταν μόνιμο και αυτό αποδείχτηκε από έγγραφο που έστειλε το «Παμμακάριστος» τον Νοέμβρη του 2022, γνωστοποιώντας ότι τον Δεκέμβρη το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του δεν μπορούσε να εφημερεύσει! Η 1η ΥΠΕ συνέχισε το βιολί της. Ο διοικητής της Π. Στάθης εξέδωσε νέα απόφαση μετακίνησης γιατρών από άλλα νοσοκομεία. Σε πέντε μέρες, όμως, αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφαση μετακίνησης, γιατί ξεσηκώθηκαν οι ακτινολόγοι στα άλλα νοσοκομεία.

Αφού πέρασαν με μετακινήσεις-μπαλώματα δυο μήνες, η 1η ΥΠΕ ζήτησε τέλη Νοέμβρη του 2022 «την κατεπείγουσα και κατά προτεραιότητα με fast track διαδικασίες, προκήρυξη τριών (3) θέσεων Ιατρών ΕΣΥ ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής». Το είχαν πάρει ο Πλεύρης με τη Γκάγκα και το είχαν βάλει… στο μούσκιο! Τις ίδιες μέρες, με ΚΥΑ εγκρίθηκε η πρόσληψη ενός επικουρικού γιατρού ακτινοδιαγνώστη για το «Παμμακάριστος», «χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υποβληθεί αντίστοιχη υποψηφιότητα ενδιαφερόμενου προσώπου στον επικουρικό κατάλογο που τηρείται στην Υπηρεσία μας», ανέφερε το έγγραφο.

Και τι έκανε ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ; Αφού μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να γίνουν, γιατί και σ’ αυτά δεν περισσεύουν οι γιατροί, αφού το αίτημα για fast track διορισμό τριών γιατρών μπήκε «στο μούσκιο» από τους Πλεύρη-Γκάγκα, αφού ένας επικουρικός-σκλάβος δεν βρέθηκε, ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ, αφού προηγουμένως απάλλαξε τον εαυτό του από κάθε ευθύνη («η Υπηρεσία μας, με τις αναφερόμενες ενέργειες, ενήργησε προς αντιμετώπιση του προβλήματος που ανέκυψε»), κατέληξε στην «προσήκουσα εφικτή λύση»: «Τη σύναψη σύμβασης υπηρεσιών μεταξύ του Νοσοκομείου και όμορου Ιδιωτικού Διαγνωστικού Κέντρου ή Θεραπευτηρίου για γνωμάτευση ή/και εκτέλεση απεικονιστικών πράξεων»! (Αναλυτικά δείτε ΕΔΩ).

Εδωσαν τη δουλειά στον ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα. Το ίδιο προσανατολίζονται να κάνουν και με τον αναισθησιολογικό τομέα, αλλά πρώτα πρέπει να περάσουν από τις μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία με «εντέλλεσθε», που θα ξεσηκώσουν αντιδράσεις.

Τον Ιούλη του 2022 είχαν βγει στη γύρα ζητώντας ιδιώτες ακτινολόγους για μια σειρά Νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ (Σωτηρία, Παμμακάριστος, Αγιοι Ανάργυροι, Ελπίς). Τα λεφτά που έδιναν για να δελεάσουν τους ιδιώτες γιατρούς ήταν 2.000 ευρώ το μήνα για 7 ώρες την ημέρα επί 5 ημέρες την εβδομάδα ή 1.000 ευρώ για 3,5 ώρες την ημέρα. Τις εφημερίες, προφανώς, θα τις έκαναν οι μόνιμοι γιατροί των νοσοκομείων (που παίρνουν λιγότερα από δύο χιλιάρικα μαζί με τις εφημερίες).

Στόχος τους είναι να δίνουν δουλειά των Νοσοκομείων του ΕΣΥ στα μαγαζιά των εμπόρων της Υγείας, μέσω της εξαθλίωσης και της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Το επόμενο βήμα θα είναι να μετατρέψουν τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ, ώστε να εγκαταστήσουν τους ιδιώτες καπιταλιστές της Υγείας μέσα στα Νοσοκομεία. Να λειτουργούν αυτοί π.χ. τα μηχανήματα απεικονιστικών εξετάσεων, με δικό τους προσωπικό και με τους ασθενείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν «τη διαφορά».

Στάνταρ λύση οι ιδιώτες γιατροί

Γράψαμε προχθές για τον αναβρασμό που επικρατεί στην Κρήτη, όπου διαλύουν κυριολεκτικά το ΕΣΥ, και για την πορεία 4 χλμ που είναι προγραμματισμένη για αύριο, από το υπό κατέρρευση «Βενιζέλειο» (ιστορικό νοσοκομείο της Κρήτης, που καλύπτει και άλλα νησιά) στην κεντρική πλατεία του Ηράκλειου.

Πανικόβλητος έσπευσε στο Ηράκλειο ο Χρυσοχοΐδης για να ζητήσει… συγγνώμη (δεν ξέρει άραγε την παροιμία πως από τότε που βγήκε το «συγγνώμη» γαϊδούρεψε ο κόσμος;), να τάξει και να ξανατάξει διορισμούς και άλλα… καλούδια, για να καταλήξει στη στάνταρ λύση: θα βάλουν στο Βενιζέλιο ιδιώτες αναισθησιολόγους! Απ’ όλα τα «θα», αυτό τόνισε ο ίδιος στην ανάρτηση που έκανε στο αγαπημένο του facebook:

H είσοδος ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν είναι απλώς ένα μπάλωμα για κάποιο διάστημα. Είναι επιλογή με προοπτική. Οταν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης, τέτοιες επιλογές θα γίνονται.

 

Ας δούμε πώς αντιμετώπισαν τα «θα» του Χρυσοχοΐδη οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων υγειονομικών στα δύο Νοσοκομεία του Ηράκλειου.

Ο χειρουργός και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών του Βενιζέλειου Γιώργος Κωστάκης μίλησε για «εμβαλωματικές λύσεις» και περιέγραψε την οικτρή κατάσταση του «Βενιζέλειου»:

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ (το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ηράκλειο) Δημήτρης Βρύσαλης έκανε την εξής δήλωση, για την εν κρυπτώ (όπως τη χαρακτήρισε) επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Ηράκλειο:

ΕΦΕΡΕ ΣΑΝ ΛΥΣΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΠΑΛΩΜΑΤΩΝ

Ανθρακες ο θησαυρός η πολυαναμενόμενη κάθοδος του υπουργού υγειας .Η περίφημη λύση είναι για τρεις μήνες αναισθησιολόγος με μπλοκάκι.

Η παρουσία και η προσπάθεια του υπουργού υγείας να πείσει τους κατοίκους του Ηρακλείου για το δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης, για την προστασία της δημόσιας υγειας ,λίγες μέρες πριν τις μεγάλες κινητοποιήσεις που προετοιμάζουν σωματεία εργαζόμενων και υγειονομικών, έπεσε στο κενό Η όξυνση των προβλημάτων στα νοσοκομεία του νησιού και η υπολειτουργία τους έχει γονατίσει το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού, το ΠΑΓΝΗ.

Το έχει γονατίσει από πλευράς υγειονομικού προσωπικού (με τις χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό, άδειες, με την υπέρ εφημέρευση, με την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, με τις καθημερινές εσωτερικές μετακινήσεις και η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αθρόες παραιτήσεις νοσηλευτών το τελευταίο διάστημα, όπως στον παιδιατρικό τομέα που παραιτήθηκαν 5 νοσηλευτές, και συνολικά 50 εργαζόμενων από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Το έχει γονατίσει οικονομικά (δεν έχει βασικά υλικά) και απο πλευράς υποδομών.

Η προσπάθεια αποφυγής της συνάντησης με το σωματείο του ΠΑΓΝΗ, του Αγ. Νικολαου και του συλλόγου εργαζόμενων των Κέντρων Υγείας δεν πέρασε. Η προσπάθεια του υπουργού να εμφανίσει τα αποτελέσματα της πολιτικής του (παραιτήσεις γιατρών, νοσηλευτών κ.α., αδυναμία εξεύρεσης υγειονομικού προσωπικού) σαν την αιτία, την ώρα που απαξιώνεται συνειδητά ό,τι έχει απομείνει από δημόσιο σύστημα υγείας, με ολέθριες συνέπειες που έχει για το λαό και για τους εργαζόμενους, δείχνει ότι υλοποιείται ένα διαχρονικό σχέδιο συρρίκνωσης των δημοσίων δομών, συγχωνεύσεων κλινικών τμημάτων, (όπως ειπώθηκε για τα νοσοκομεία του Λασιθίου) κατηγοριοποίησης νοσοκομείων, εμπορευματοποίησής τους.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη παρουσία αστυνομικών κατόπιν άνωθεν εντολών μέσα στο χώρο του, που καταδεικνύει πως η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι-χέρι με την επιβολή του δόγματος Νόμος και Τάξη, με την ένταση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας.

Καμμία απάντηση δεν έδωσε ο υπουργός Υγείας στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας. Κουβέντα και για την εξουθένωση του ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού και του υπόλοιπου προσωπικού, για την αβεβαιότητα των συμβασιούχων, κάθε φορά που λήγουν οι συμβάσεις τους, (μάλιστα διέψευσε ότι θα γίνουν αορίστου χρόνου οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ), για την απόλυση των παρατασιούχων ειδικευόμενων νοσηλευτών, για τα κλειστά κρεβάτια Εντατικής, για τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού, για την ένταξη στα ΒΑΕ και την αύξηση των μισθών μας, τις αναμονές στα επείγοντα, για τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, για τις λίστες αναμονής σε χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία, για την αφαίμαξη των ασθενών.

Αυτά ανέδειξαν οι εργαζόμενοι στη δυναμική κινητοποίησή τους, για να πάρουν την απάντηση πως δεν υπάρχουν λεφτά για την υγεία – την ίδια ώρα που κυβέρνηση και ΕΕ μοιράζουν δισ.  ευρώ [και οι ασθενείς] καταφεύγουν σε άλλα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Η κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος» που το κράτος πρέπει να απαλλαγεί προκειμένου να εξοικονομούνται χρήματα από τις περικοπές της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, για τις επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα η συνεχιζόμενη υποβάθμισή του να εξασφαλίζει νέα «πελατεία» και κέρδη στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα.

Χρειάζεται αγώνας και σύγκρουση απέναντι σε αυτή την πολιτική που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω απο τις ανάγκες και την υγεία του λαού. Οι μαχόμενοι υγειονομικοί του ΠΑΓΝΗ εκφράζουμε την αλληλεγγύη στον αγώνα των υγειονομικών του Βενιζέλειου και συνολικά στους υγειονομικούς όλου του νησιού που δίνουν και δίνουμε από κοινού τον αγώνα ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ουσιαστικές αυξήσεις
στους μισθούς.

Καλούμε τους εργαζομένους να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα αυτό και τους
Ηρακλειώτης να τον ενισχύσουν γιατί είναι προς όφελός τους.

Η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου και η Τριμελής Επιτροπή Γιατρών Βενιζέλειου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση. Παρά το ήπιο ύφος της ανακοίνωσης, είναι προφανές πως η προσπάθεια του Χρυσοχοΐδη να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες δεν ήταν… αποδοτική.

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ

Κατά την έκτακτη επίσκεψη του υπουργού υγείας στο Ηράκλειο με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων της Κρήτης και ιδιαιτέρως του Βενιζελείου, είχαμε την ευκαιρία να περιγράψουμε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί και την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες πριν την οριστική κατάρρευση.

Από την πλευρά του υπουργού παρουσιάστηκε η πρόταση για προσωρινή λύση στο πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων με συμμετοχή ιδιωτών για τρεις μήνες προκειμένου να αυξηθούν τα χειρουργικά τραπέζια από δύο που είναι σήμερα σε τέσσερα ημερησίως και παράλληλα να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις σε όλα τα τμήματα που έχουν ελλείψεις.

Από την πλευρά μας διατυπώθηκε ο προβληματισμός ότι οι λόγοι που οι γιατροί παραιτούνται από τα νοσοκομεία, δηλαδή οι κακές συνθήκες εργασίας και οι χαμηλές αμοιβές, εξακολουθούν να παραμένουν και πρέπει να γίνουν πολλαπλές παρεμβάσεις (προτείναμε αρκετές) ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ξαναγίνει ελκυστικό για τους νέους γιατρούς.

Εκτιμάμε τη βούληση του υπουργού να ακούσει τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών ιατρών έστω κι αν έγινε υπό την πίεση των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών των εργαζομένων στην υγεία αλλά και το κύμα συμπαράστασης από μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Θεωρούμε ωστόσο πως αν δε γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, η κατάρρευσή της θα έρθει σύντομα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα όχι μόνο για το Βενιζέλειο αλλά για όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης με σκοπό να μπορούμε να παρέχουμε σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον κρητικό λαό.

Ουδείς διανοήθηκε να θέσει πρόταση αναστολής των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων. Αυτές θα γίνουν κανονικά (άρα ο Χρυσοχοΐδης έκανε απλά μια κίνηση απελπισίας, νομίζοντας πως με τα «θα» θα κοροϊδέψει τον κόσμο). Παραθέτουμε χτεσινό κάλεσμα της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου για συμμετοχή στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις:

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ), ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα μαζικών φορέων και σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων του Ηρακλείου, στηρίζει το συλλαλητήριο για τη «σωτηρία» του Βενιζελείου την Παρασκευή 20 Οκτώβρη στις 7μμ στην πλατεία Ελευθερίας. Καλούμε τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της ΠΦΥ του Ηρακλείου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 18 Οκτώβρη και της Παρασκευής 20 Οκτώβρη ενάντια στην κατάρρευση του Βενιζελείου.

Σοβαρή υποστελέχωση, εξουθενωτικές συνθήκες δουλειάς, απανωτές παραιτήσεις, τμήματα στα πρόθυρα αναστολής της λειτουργίας τους, κλειστά τακτικά χειρουργεία. Μπαλώματα με μετακινήσεις και προσλήψεις ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι, «λύσεις» προσαρμοσμένες στους ελλιπέστατους κρατικούς προϋπολογισμούς, ασθενείς αποκλεισμένοι από δωρεάν περίθαλψη αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Διεκδικούμε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και την άμεση πλήρη στελέχωση του Βενιζελείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό,  ώστε να μπορεί να παρέχει σύγχρονες ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες σε όλο το λαό.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ