• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Καλύπτουν το πογκρόμ φασιστικής βίας, ερωτηματικά για τη στάση της αστυνομίας – Τρόμος στις αστικές συγκοινωνίες

November 02, 2023 814

ΠΗΓΗ: Tο Ποντίκι Web

Αμέτρητες οι καταγγελίες για τη φασιστική βία και την αστυνομική αυθαιρεσία την Τετάρτη, σε Νέο Ηράκλειο, Βικτώρια και Μοναστηράκι. Από τα χημικά και τους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών από την αστυνομία, φτάσαμε στις ενέδρες νεοναζιστών από άλλες χώρες αλλά και Ελλήνων σε αντιφασίστες, με τους ακροδεξιούς να φτάνουν μέχρι και στο σημείο να ρίχνουν βενζίνη σε τρένο στο Μοναστηράκι και να φωνάζουν «κάψτε τους, κάψτε τους». Ερωτηματικά για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ.

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος απήγγειλε ο Εισαγγελέας σε βάρος των 14 συλληφθέντων σε περιστατικά που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στον σταθμό του ΗΣΑΠ Μοναστηράκι και στην Βικτώρια, μετά τις συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις σε Νέο Ηράκλειο, Πευκάκια και Νέα Ιωνία, με την αστυνομία να επιδεικνύει προκλητικά και δυσανάλογα πιο γρήγορα αντανακλαστικά απέναντι στους διαδηλωτές απ’ τον αντιφασιστικό χώρο, παρά στους φασίστες που άφησε ανενόχλητους να απειλήσουν να κάψουν επιβάτες σε βαγόνι του ΗΣΑΠ.


Εναντίον των συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων σε συγκοινωνίες μέσων σταθερής τροχιάς από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.

Επιπλέον η δίωξη περιλαμβάνει και τα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, κάποια εκ των οποίων είναι κατά περίπτωση που αφορούν:


– Διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος

– Διατάραξη κοινής ειρήνης

– Βία κατά υπαλλήλων

– Επικίνδυνη σωματική βλάβη


– Απείθεια

– Παράνομη οπλοφορία οπλοχρησία

– Παράνομη κατοχή φωτοβολίδων

– Εξύβριση


– Απειλή

– Κλοπή

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι στο Μοναστηράκι αργά το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξε μία οργανωμένη και ακραία επίθεση στον σταθμό του ΗΣΑΠ. Φασίστες που είχαν καλυμμένα πρόσωπα, φορούσαν κράνη και κρατούσαν στειλιάρια εισέβαλαν σε βαγόνι τρένου που κατευθυνόταν προς Πειραιά και προκάλεσαν υλικές φθορές, έριξαν βενζίνη και κάποιος φώναζε «κάψτους ρε, κάψτους».

Την ίδια ώρα υπάρχουν ερωτηματικά για τη στάση των αστυνομικών, καθώς υπήρξαν έντονα φαινόμενα βίας κατά αντιφασιστών διαδηλωτών, με χαρακτηριστικό το βίντεο από τον άγριο ξυλοδαρμό του πολίτη στη Βικτώρια.

Υπάρχουν και άλλες καταγγελίες, όπως αυτή χρήστη στο Twitter που καταγγέλλει ότι άνδρας της ομάδας Δέλτα τής έριξε δακρυγόνο, καθώς εκείνη βιντεοσκοπούσε τη σύλληψη ατόμου στη Βικτώρια.

Κι όλα αυτά ενώ άφηναν ανεξέλεγκτους τους νεοναζί, με βίντεο που έχουν έρθει στη δημοσιότητα από ΜΜΕ και από χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να αποδεικνύουν ότι οι άνδρες των ΜΑΤ «αγνοούσαν» τους ακροδεξιούς.

Μετά από τα όσα τρομακτικά συνέβησαν την Τετάρτη στην Αθήνα, με τη δράση φασιστών στο κέντρο της πόλης και στο μετρό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρείχε πλήρη κάλυψη στην αστυνομία, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε ανοχή, ούτε ανικανότητα», την ίδια ώρα που διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για τον ξυλοδαρμό διαδηλωτή από αστυνομικούς στην πλατεία Βικτωρίας.

Ο δικαστικός λειτουργός ζητάει να διαπιστωθεί ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό και να τους αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΑΣ έχει ανακοινώσει ΕΔΕ για το περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν ταυτοποιηθεί και έχουν ήδη καταθέσει. Μάλιστα, έχουν καταθέσει και όσοι βρίσκονταν στο σημείο, πέρασαν δίπλα από τον αστυνομικό που γρονθοκοπούσε τον πολίτη και δεν αντέδρασαν.

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης είδε μόνο «αντικοινωνική συμπεριφορά» στους νεοναζί που έστηναν ενέδρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και απειλούσαν να κάψουν πολίτες με την ανοχή της αστυνομίας, «γιατί θα τα πληρώσει το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων».

 

Εντωμεταξύ, η δράση των νεοναζιστών στον ΗΣΑΠ έφερε στην επικαιρότητα το κρίσιμο ζήτημα της αστυνόμευσης και της φύλαξης του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, το οποίο ειδικά σε ό,τι αφορά το ανοιχτό τμήμα του πρώην ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (Γραμμή 1). Επιβάτες και υπάλληλοι κατακλύζονται από αισθήματα ανασφάλειας κυρίως καθε φορά που διεξάγεται σοβαρός αθλητικός αγώνας ή κάποια συγκέντρωση και χθες αισθάνθηκαν για πολλοστή φορά παντελώς απροστάτευτοι.

 

Στο μεταξύ τα επεισόδια στο Μοναστηράκι ήταν τόσο εκτεταμένα με τους συμπλεκόμενους να πηδάνε στις γραμμές κάποια στιγμή, γεγονός, το οποίο οδήγησε τους υπευθύνους του σταθμού να κόψουν το ρεύμα προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα.

 

Σε δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως και θα διεξαχθεί κατεπείγουσα διοικητική εξέταση για την διαλεύκανση του περιστατικού, καταρχάς, και την απόδοση τυχόν ευθυνών σε δεύτερη φάση. «Σχετικά με υλικό που κυκλοφορείται από περιστατικό στην πλατεία Βικτωρίας, στο οποίο εμπλέκονται αστυνομικοί και συλληφθείς, θέλω να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να λειτουργεί με βάση τους νόμους και τους υπηρεσιακούς κανόνες. Για αυτό και θα διεξαχθεί κατεπείγουσα διοικητική εξέταση για την διαλεύκανση του περιστατικού, καταρχάς, και την απόδοση τυχόν ευθυνών σε δεύτερη φάση», αναφέρει ο Γιάννης Οικονόμου.

 

Για άλλο ένα φιάσκο, μετά τους ακροδεξιούς από την Κροατία, που δεν μπορεί να αποδοθεί στην τύχη, όταν το Υπουργείο γνώριζε εδώ και μέρες, κάνει λόγο ο Κώστας Μπάρκας τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια και τον ξυλοδαρμό πολίτη στην Βικτώρια.

Οπως επισημαίνει η «πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη από τα χθεσινά επεισόδια και τον τραυματισμό πολίτη για τον οποίο παρενέβη η Εισαγγελία Αθηνών. Ενώ ήξερε εδώ και μέρες, ότι στην Αθήνα θα μαζευτούν ακροδεξιοί φασίστες από όλη την Ευρώπη και ήδη η ΕΛ.ΑΣ είχε προχωρήσει και σε κάποιες συλλήψεις στο αεροδρόμιο, χθες, άγνωστο κάτω από ποιες εντολές και παραλείψεις, αφέθηκαν νεοναζί μέχρι και να αποπειραθούν να κάψουν ζωντανούς επιβάτες του μετρό, την ίδια στιγμή που διαδηλωτές ξυλοκοπούνταν από αστυνομικούς».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search