• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Αποζημίωση 100.000 € στον Γ. Καυκά

November 03, 2023 921

 

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου και διπλασίασε την αποζημίωση για το θύμα της δολοφονικής επίθεσης από αστυνομικούς τον Μάιο του 2011 ● Οι δράστες της επίθεσης όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά δεν παραπέμφθηκαν καν σε δίκη εξαιτίας απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που έκρινε ότι δεν υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για να παραπεμφθούν στο ακροατήριο 17 αστυνομικοί κατηγορούμενοι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Με μια εξαιρετικά σημαντική και τελεσίδικη απόφαση το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών καταδικάζει την αστυνομική βία και επιδικάζει διπλάσια αποζημίωση στον Γιάννη Καυκά, που τραυματίστηκε βαρύτατα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας στις 11 Μαΐου 2011.

 

Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που η αυθαιρεσία των αστυνομικών απασχολεί καθημερινά την επικαιρότητα, η μία καταγγελία διαδέχεται την άλλη, μια 16χρονη νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» έχοντας υποστεί βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναγκάστηκε να ζητήσει κατεπείγουσα διοικητική διερεύνηση βιντεοληπτικού υλικού που έχει καταγράψει αστυνομικούς να χτυπούν με μανία ακινητοποιημένο διαδηλωτή στην πλατεία Βικτωρίας.

Αντίστοιχες εικόνες καταγράφονταν και τον Μάιο του 2011, όταν ο 31χρονος τότε Γιάννης Καυκάς, χωρίς να έχει καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, κατηφόριζε με άλλους διαδηλωτές την οδό Πανεπιστημίου κρατώντας πανό του μπλοκ της «Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης - Πατησίων».

 

Κατά τη σφοδρή επίθεση που δέχτηκε από αστυνομικούς τραυματίστηκε πολύ σοβαρά (παρ’ ολίγον θανάσιμα) στο κεφάλι, έπεσε σε κώμα, υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση και κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή ύστερα από πολυήμερη παραμονή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι δράστες της επίθεσης όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά δεν παραπέμφθηκαν καν σε δίκη εξαιτίας απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που έκρινε ότι δεν υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για να παραπεμφθούν στο ακροατήριο 17 αστυνομικοί κατηγορούμενοι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, καθώς «δεν προέκυψε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, ενδεικτικό έστω του άγνωστου δράστη και του αντικειμένου από το οποίο προήλθε ο τραυματισμός».

Επρεπε να περάσουν δέκα χρόνια για την πρώτη, έστω, δικαίωση του θύματος, καθώς το 2021 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε την αστική ευθύνη του Δημοσίου και επιδίκασε αποζημίωση 50.000 στο θύμα για την ηθική βλάβη που υπέστη. Το σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοδικείου έκανε λόγο για αδιάκριτη χρήση βίας από τους αστυνομικούς και για έγκλημα με βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Ομως το Δημόσιο δεν δέχτηκε να πληρώσει την αποζημίωση, ασκώντας έφεση εναντίον της απόφασης του Πρωτοδικείου, ενισχύοντας την τακτική ατιμωρησίας των αστυνομικών οργάνων και πλειοδοτώντας στην αυθαιρεσία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δημόσιο στην έφεσή του επικαλείται την ΕΔΕ που διέταξε τότε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η οποία, ως συνήθως, δεν επέρριπτε ευθύνες σε κανέναν αστυνομικό.

Οι δικηγόροι του θύματος, Μαρίνα Δαλιάνη και Χάρης Λαδής, άσκησαν αντέφεση μόνο ως προς το ποσό της αποζημίωσης και η υπόθεση έφτασε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο συνεκδίκασε την έφεση και την αντέφεση.

Με την απόφαση υπ’ αριθμ. 2815/2023 του Διοικητικού Εφετείου, η έφεση του Δημοσίου απορρίφθηκε, αλλά έγινε δεκτή η αντέφεση του Γιάννη Καυκά, στον οποίο επιδικάστηκαν 100.000 ευρώ (αντί 50.000) ως αποζημίωση. Οι εφέτες αναγνώρισαν την απρόκλητη αστυνομική βία που υπέστη το θύμα, η οποία είχε αποτέλεσμα τη μακροχρόνια σωματική και ψυχική ταλαιπωρία του.

«Πρότυπο δικαστικής κρίσης»

Μαρίνα Δαλιάνη, Χάρης Λαδής, δικηγόροι

Η τελεσίδικη απόφαση για την υπόθεση του Γιάννη Καυκά αποτελεί πρότυπο αιτιολογημένης δικαστικής κρίσης και αναμφίβολα έρχεται να ενισχύει τον ρόλο της διοικητικής δικαιοσύνης στη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας. Συνεκτιμώντας με πληρότητα το αποδεικτικό υλικό, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών οδηγήθηκε στη διαπίστωση των βαρυτάτων ευθυνών των αστυνομικών οργάνων για την απρόκλητη, σχεδόν δολοφονική, βία σε βάρος του Γιάννη Καυκά κατά την εκ μέρους του άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος στη συνάθροιση.

Παράλληλα, όμως, με την απόφαση αυτή αναδεικνύεται –τελεσίδικα πλέον– το τεράστιο έλλειμμα στη διερεύνηση του συμβάντος από τις πειθαρχικές και ποινικές αρχές, που συνέβαλε αποφασιστικά στην εμπέδωση του αισθήματος ατιμωρησίας και της συνεχώς αυξανόμενης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search