• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Η ιατροδικαστική έκθεση για τα χτυπήματα της 16χρονης εκθέτει την ΕΛ.ΑΣ.

November 04, 2023 1228

γράφουν: Εύα Παπαδοπούλου, Δανάη Κίσκηρα-Μπαρτσώκα

Σύμφωνα με το πόρισμα και τις φωτογραφίες που αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.», η 16χρονη φέρει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και διάσπαρτες εκχυμώσεις

Οι μελανιές δίνουν την εντύπωση ότι έχουν προκληθεί μετά από σύλληψη με τα χέρια, σύμφωνα με το πόρισμα, ενώ στην ανήλικη έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις οι οποίες ήταν αρνητικές, καταρρίπτοντας έτσι φήμες ότι είχε καταναλώσει ουσίες, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός παραβατικού και περιθωριακού προφίλ ● Δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η ανήλικη βρέθηκε με μια πέτρα στο χέρι, φορούσε κουκούλα και είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της διαψεύδονται από τους αυτόπτες μάρτυρες και τους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εκχυμώσεις σε διάσπαρτα σημεία του σώματος, ακόμα και στο πρόσωπο, φέρει η 16χρονη η οποία, όπως καταγγέλλεται, έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από άνδρες των ΟΠΚΕ στο Νέο Ηράκλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιατροδικαστικής έκθεσης και τις φωτογραφίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Εφ.Συν.».

Το πόρισμα της ιατροδικαστή Χαράς Σπηλιοπούλου ήρθε ως αποτέλεσμα της εξέτασης που πραγματοποίησε στην ανήλικη την περασμένη Κυριακή (29/10). Η έκθεση αναφέρεται σε αμβλύ όργανο που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει το τραύμα στο κρανίο, αλλά και σε όργανο με πλατιά επιφάνεια το οποίο με τη σειρά του σχετίζεται με τις εκχυμώσεις που φέρει η 16χρονη στο πρόσωπο, στο δεξί χέρι και στους ώμους.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ιατροδικαστής εξηγεί ότι οι εν λόγω κακώσεις και εκχυμώσεις θα μπορούσαν να προκληθούν είτε από τα παραπάνω όργανα είτε από πτώση. Ωστόσο τα διάσπαρτα σημεία στα οποία η νεαρή κοπέλα έχει παρουσιάσει μώλωπες και τραύματα καθιστούν σχεδόν αδύνατο το σενάριο της πτώσης αφού -σύμφωνα με ιατρικές πηγές- για να δικαιολογηθούν θα έπρεπε το θύμα να έχει μετατραπεί σε μπαλάκι του πινγκ πονγκ.

Η ιατροδικαστής αναφέρεται ακόμη σε εκχυμώσεις που «μπορεί να έχουν προκληθεί μετά από σύλληψη με τα χέρια», δηλαδή μελανιές που οφείλονται σε κάποιο έντονο πιάσιμο ή πίεση με τα χέρια κάποιου τρίτου ατόμου πάνω στα σημεία του σώματος της ανήλικης. Στο πόρισμα της κ. Σπηλιοπούλου αναφέρεται: «Από την πρώτη αξονική εγκεφάλου κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο διαπιστώθηκαν κάταγμα ινιακού ιστού, υποσκληρίδιο αιμάτωμα, υπαραχνοειδής αιμορραγία και θλάσεις της εγκεφαλικής ουσίας ιδιαίτερα στον μετωπιαίο λοβό».

Στα συμπεράσματα της έκθεσης η ιατροδικαστής σημειώνει: «Το τραύμα στην ινιακή χώρα μπορεί να έχει προκληθεί είτε μετά από πλήξη με κάποιο αμβλύ όργανο είτε μετά από πτώση επί του εδάφους (με την οπίσθια επιφάνεια του σώματος). Οι εκχυμώσεις στα άνω άκρα (πλην αυτής στη ραχιαία επιφάνεια της δεξιάς άκρας χειρός) μπορεί να έχουν προκληθεί μετά από σύλληψη με τα χέρια. Η εκχύμωση του προσώπου, της ραχιαίας επιφάνειας της δεξιάς άκρας χειρός και οι εκχυμώσεις στους ώμους έχουν προκληθεί είτε μετά από πλήξη με κάποιο θλων όργανο είτε μετά από πρόσκρουση σε κάποια ανένδοτη επιφάνεια». Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το θύμα, όπως άλλωστε καταγράφεται και στις φωτογραφίες.

Στην ιατροδικαστική έκθεση διαπιστώνονται συγκεκριμένα οι εξής πρόσφατες κακώσεις:

 Εκχύμωση διαστάσεων 3×2,5 εκ. και εντός αυτής γραμμοειδής εκδορά μήκους τριών εκατοστών στη δεξιά ζυγωματική χώρα.
 Τραύμα με χείλη ανώμαλα μήκους 1 εκ. στην ινιακή χώρα το οποίο έχει συρραφή με μεταλλικά clips. Δεν έχει ξυριστεί η περιοχή του τραύματος κατά τη συρραφή και δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί πλήρως η φύση και η έκτασή του.
 Εκχυμώσεις διαμέτρου περίπου 3 εκ. έκαστη στη δεξιά και την αριστερή ωμική χώρα.
 Εκχύμωση διαστάσεων 2,5×1,5 εκ. στην πρόσθια επιφάνεια του δεξιού βραχίονα (κατά τη μεσότητα).
 Εκτεταμένη εκχύμωση στη ραχιαία επιφάνεια της δεξιάς άκρας χειρός.
 Εκχύμωση διαμέτρου περίπου 2 εκ. στην πρόσθια επιφάνεια του αριστερού βραχίονα κατά τη μεσότητα αυτού και άλλη στην οπίσθια επιφάνεια του αριστερού βραχίονα κοντά στον αγκώνα ίδιων διαστάσεων.
 Πολλές διάσπαρτες εκχυμώσεις στην πρόσθια και στην οπίσθια επιφάνεια του αριστερού αντιβραχίου που περιέχουν την εντύπωση ότι έχουν προκληθεί μετά από σύλληψη με τα χέρια.

Όπως αναφέρει το πόρισμα, στην ανήλικη έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις οι οποίες ήταν αρνητικές. Έτσι καταρρίπτονται και τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών που έκαναν λόγο για εξετάσεις οι οποίες έδειχναν ότι είχε καταναλώσει ουσίες, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός παραβατικού και περιθωριακού προφίλ της ανήλικης προκειμένου η εικόνα της στο ευρύ κοινό να συνοδεύεται με αρνητικό πρόσημο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύτηκαν και άλλες δήθεν «διαρροές» της ιατροδικαστικής έκθεσης που, για παράδειγμα, έκαναν λόγο για κάταγμα στον αυχένα της 16χρονης, υποβαθμίζοντας έτσι τα πραγματικά τραύματα. Δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η ανήλικη βρέθηκε με μια πέτρα στο χέρι, φορούσε κουκούλα και είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της διαψεύδονται από τους αυτόπτες μάρτυρες που βρήκαν αιμόφυρτο το 16χρονο κορίτσι να κείτεται στο πεζοδρόμιο.

Όσον αφορά δε, δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ανήλικη είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί για κλοπή, η απάντηση της οικογένειας είναι κατηγορηματικά αρνητική.

«Μας κάλεσαν για ξυλοδαρμό – Δεν είχε καλυμμένα χαρακτηριστικά»

Οι καταθέσεις των διασωστών του ΕΚΑΒ έρχονται με τη σειρά τους να βάλουν τέλος στην παραφιλολογία που κυκλοφορεί σχετικά με το γεγονός πως η 16χρονη βρέθηκε φορώντας κουκούλα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της και κρατώντας μια πέτρα. Όπως κατέθεσαν και τα δύο μέλη του πληρώματος του ασθενοφόρου, η ανήλικη δεν είχε τίποτα που να κρύβει το πρόσωπό της αλλά ούτε φορούσε και την κουκούλα του μπουφάν της. Από τις καταθέσεις τους, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως και οι δύο διασώστες αναφέρουν ότι έλαβαν κλήση για περιστατικό ξυλοδαρμού.

«Περί ώρα 20.22 λάβαμε σήμα από το κέντρο για άγνωστη νεαρή 17 χρονών με αναφερόμενη πάθηση ξυλοδαρμό και κάκωση κεφαλής στην οδό Ελ. Βενιζέλου 7 στο Νέο Ηράκλειο. Όταν αφιχθήκαμε στο σημείο περί ώρα 20.30 είδα μία κοπέλα νεαρής ηλικίας ξαπλωμένη στο πεζοδρόμιο σε πλάγια στάση, περιμετρικά της οποίας υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις. Η νεαρή είχε χαμηλό επίπεδο συνείδησης, δεν είχε επικοινωνία και είχε υποστεί κάκωση κεφαλής με εμφανή ίχνη αίματος. (…) Εμείς της δώσαμε τις πρώτες βοήθειες, καταγράψαμε τα ζωτικά της σημεία και την τοποθετήσαμε σε φορείο εντός του ασθενοφόρου για να τη διακομίσουμε στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» με συνοδεία αστυνομικών της ομάδας ΟΠΚΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της διασώστρια του ΕΚΑΒ.

Ερώτηση: Η νεαρή κοπέλα είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της;
Απάντηση: Όχι, δεν είχε τίποτα πάνω στο πρόσωπό της.

Με τη σειρά του ο δεύτερος διασώστης αναφέρει: «Την 20.22 περίπου ώρα λάβαμε σήμα να μεταβούμε στην οδό Ελ. Βενιζέλου στο αριθμητικό 7 στον Δήμο Ηρακλείου με αναφερόμενη πάθηση ξυλοδαρμός και κάκωση κεφαλής. (…) Η ανωτέρω κοπέλα φόραγε ένα μπουφάν χρώματος μαύρο το οποίο δεν θυμάμαι αν είχε κουκούλα, τζιν παντελόνι, δεν είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της. (…) Προβήκαμε σε διακομιδή της στο Νοσοκομείο ΓΚΝΑ «Γεννηματάς» συνοδεία αστυνομικών».

Ερώτηση: Κατά τον χρόνο εξέτασης σας ανέφερε οτιδήποτε σχετικό με τον τρόπο που επήλθε ο τραυματισμός της;
Απάντηση: Όπως ανέφερα, είχε χαμηλό επίπεδο συνείδησης και δεν ανταποκρινόταν σε ερωτήσεις που κάναμε, συνεπώς δεν μας ανέφερε κάτι.

Σχετικά με την παρουσία της αστυνομίας στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», η οποία συνεχίζεται, με άνδρες της κρατικής Ασφάλειας να βρίσκονται ακόμα στον χώρο, η ΕΛ.ΑΣ. δηλώνει ότι παραμένουν καθώς περιμένουν να πάρουν κατάθεση από την ανήλικη, παρά το γεγονός ότι ύστερα από παρέμβαση εισαγγελέα η 16χρονη δεν είναι υπό κράτηση.

Μαρτυρία γιατρού: Προκλητικότητα η παρουσία της Αστυνομίας στο νοσοκομείο

Όπως αναφέρει η Μαρία Καραμπέλη, γιατρός που είχε βάρδια στα επείγοντα το βράδυ του Σαββάτου και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Γεννηματάς», «όταν η κοπέλα έφτασε στο νοσοκομείο δεν είχε επαφή με το περιβάλλον, είχε κλειστά μάτια, δεν μπορούσε ούτε να αντιδράσει ούτε να μιλήσει. Μόλις έφτασε η κοπέλα και οι γιατροί τής έδιναν τις πρώτες βοήθειες, στην πόρτα υπήρχε ένας άνδρας της ΟΠΚΕ και ένας της Ασφάλειας. Η Αστυνομία ισχυριζόταν ότι απλά συνόδευσε το ασθενοφόρο. Η Ασφάλεια και η ΟΠΚΕ βγήκαν έξω από την αίθουσα των αμιγώς επειγόντων περιστατικών έπειτα από κινητοποίηση των γιατρών. Σε μετέπειτα επικοινωνία δική μου με τον πατέρα έμαθα ότι η Αστυνομία είχε πάρει το κινητό της κοπέλας και όταν ρωτήσαμε την Αστυνομία γιατί πήραν το κινητό, μας είπαν ότι είναι στο πλαίσιο της προανάκρισης και γίνεται αυτεπάγγελτα. Πράγμα που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Ηταν προκλητικότητα η παρουσία της Αστυνομίας, των δυνάμεων της ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας. Η κοπέλα ωστόσο ήταν πλήρως προστατευμένη από το προσωπικό του νοσοκομείου».

«Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είχαν άμεσα αντανακλαστικά», προσθέτει η κ. Καραμπέλη. «Αμέσως προσπάθησαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, να σταθεροποιηθεί η κοπέλα προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή της και να απομακρύνουν φυσικά την Αστυνομία από τον χώρο των επειγόντων περιστατικών, που ήταν χώρος εξέτασης και δεν έχει καμία θέση να βρίσκεται εκεί».

***

Πάνος Παπανικολάου,, γ.γ. ΟΕΝΓΕ

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η 16χρονη που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση με κάταγμα θόλου κρανίου και ενδοκρανιακά αιματώματα. Αν αυτό όντως ισχύει, επισημαίνουμε ότι πλήξη επί της κεφαλής τόσο ισχυρή ώστε να επιφέρει κάταγμα θόλου κρανίου ή και ενδοκρανιακά αιματώματα συνιστά απόπειρα ανθρωποκτονίας και όχι απλά σωματική βλάβη. Αλλωστε, πάλι από δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε ότι η εισαγγελία τέτοιου είδους έρευνα κάνει για απόπειρα ανθρωποκτονίας.»

Η μητέρα της 16χρονης

Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, αρχίζουμε να έχουμε πλέον βάσιμες υποψίες ότι το περιστατικό που συνέβη στην κόρη μου είναι αποτέλεσμα ξυλοδαρμού. Δεν ξέρω από ποιον και για μας δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Σημασία έχει να βρεθεί ο ένοχος. Όσο περνάνε οι μέρες βγαίνουν περισσότερα στοιχεία και μας προσεγγίζει περισσότερος κόσμος και όλα μάς οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Το χτύπημα στο κεφάλι όλοι οι γιατροί συμφωνούν πως ήταν δολοφονικό. Τα υπόλοιπα χτυπήματα στο σώμα είναι διάσπαρτα και αυτό προσυπογράφει στο ίδιο συμπέρασμα. Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, η κόρη μας είτε είναι θύμα ξυλοδαρμού είτε είχε πτώση από κάποιον γκρεμό. Κατά τα άλλα, αυτή τη στιγμή η κόρη μας έχει αμνησία που, σύμφωνα με την ενημέρωση των γιατρών του νοσοκομείου, πιθανότατα θα κρατήσει για πολλές μέρες ακόμα και ευχόμαστε να συνέλθει. Ακόμα πονάει στο κεφάλι και θα παίρνει αγωγή για χτύπημα στα πλευρά. Ας γίνει σύντομα καλά η κόρη μας και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Το σίγουρο είναι πως η αλήθεια δεν μένει ποτέ για πολύ καιρό κρυφή. Ευχαριστούμε και πάλι όσους έχουν σταθεί με οποιονδήποτε τρόπο δίπλα μας.

πηγή: efsyn.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search