• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Στη Θεσσαλία έχει σταματήσει ο χρόνος – Κρατική εγκατάλειψη και αναμονή για την επόμενη «κακοκαιρία»

November 06, 2023 825

Ήθελαν με κάθε τρόπο να σβήσουν τη Θεσσαλία από την επικαιρότητα. Να εξαφανίσουν τις εικόνες των πλημμυρών και των πλημμυροπαθών από τα ΜΜΕ. Στην αρχή το έκαναν με προκλητικό τρόπο με το σίριαλ του Κασσελάκη. Τώρα, με το νέο τερατώδες έγκλημα του σιωνισμού στην Παλαιστίνη, με τα ΜΜΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία και σε ρόλο αναμεταδότη της ισραηλινής κτηνώδους προπαγάνδας, δεν αφήνουν έτσι κι αλλιώς κανένα χώρο σε οποιαδήποτε τέτοια είδηση.

Όμως η Θεσσαλία συνεχίζει να αναμετριέται με τις ανοιχτές πληγές της. Πολλές περιοχές είναι ακόμα χωμένες στη λάσπη. Σε πολλά χωριά η αποκατάσταση των δικτύων και των κατεστραμμένων υποδομών επί της ουσίας δεν έχει προχωρήσει καθόλου, ενώ σε άλλα -όπως το Αχίλλειο- η επανακατοίκησή τους είναι ακόμη αδύνατη. Πλημμυροπαθείς συνεχίζουν να διαμένουν στο Κουτσόχερο, στη δομή προσφύγων, από την οποία απομάκρυναν τους πρόσφυγες (που είχαν βρει μεροκάματα στην περιοχή). Το σιδηροδρομικό δίκτυο παρουσιάζει εικόνα διάλυσης, ενώ ο κεντρικός δρόμος που συνδέει τη Λάρισα με την Καρδίτσα παραμένει κλειστός.

Οι κάτοικοι των χωριών μάταια περίμεναν τη συνδρομή της πολιτείας στη βελτίωση της κατάστασης. Σε χωριά -όπως ο Παλαμάς- έξω από τα σπίτια εξακολουθούν να στοιβάζονται οικοσκευές ανακατεμένες με μπάζα και άλλα υλικά και οι εικόνες σε πολλές περιπτώσεις θυμίζουν πιο πολύ χωματερή παρά οικισμό. Πολλοί είναι αυτοί που μένουν σε σπίτια συγγενών ή σε δωμάτια που νοικιάζουν κάποιοι δήμοι. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν για οικοσκευές είναι ελάχιστες, ενώ οι επιτροπές αξιολόγησης δεν έχουν καν ολοκληρώσει το πρώτο βήμα της επίσκεψης στα κατεστραμμένα κτίρια, τις παραγωγικές μονάδες και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Όμως αυτό που αποτυπώνει το μέγεθος της κυβερνητικής αναλγησίας και της εγκληματικής πολιτικής της είναι το γεγονός ότι οι κοίτες των ρεμάτων και των ποταμών παραμένουν μπαζωμένες. Είναι στην πραγματικότητα φραγμένες από τα φερτά υλικά της προηγούμενης κακοκαιρίας. Οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στον όγκο των εργασιών αποκατάστασης και η κυβέρνηση δεν κάνει άλλο από το να μεταθέτει ευθύνες. Και με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει η παραμικρή εργασία για την αποκατάσταση και τη βελτίωση των αναχωμάτων, η επόμενη πλημμύρα στην πρώτη δυνατή βροχή είναι προδιαγεγραμμένη. Και αυτή είναι βέβαιο ότι θα πλησιάζει όσο μπαίνουμε στο χειμώνα. Το μόνο που κάνει ο Μητσοτάκης, μπροστά και σε αυτή τη βεβαιότητα, είναι να μπουκώνει με εκατομμύρια τους καναλάρχες που θα τον βγάλουν λάδι ξανά.

Άλλωστε, το πρώτο πόρισμα τεχνικού συμβουλίου που αφορά την καταστροφή είναι αποκαλυπτικό και αποδεικνύει αυτό που όλοι από την αρχή καταλάβαιναν. Παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ο Ιανός και γνώριζαν το μέγεθος του προβλήματος, δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Σύμφωνα με το πόρισμα: «-Δεν υπήρχε καμία πρόληψη ειδικά μετά τον Ιανό -Δεν υπήρχε σε κεντρικό επίπεδο ένας ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός -Δεν υπήρχε σχεδιασμός κυρίως σε έργα στα ορεινά της περιοχής -Δεν είχαν ολοκληρωθεί όλα τα αντιπλημμυρικά έργα από την περιφέρεια ή άλλον εμπλεκόμενο φορέα. Οι κοίτες ποταμών και ρεμάτων δεν είχαν καθαριστεί, ενώ κανένα αντιπλημμυρικό έργο -από αυτά που είχαν εγκριθεί- δεν είχε ξεκινήσει ή δεν είχε ολοκληρωθεί. Ούτε αυτά που αφορούσαν την ενίσχυση των αναχωμάτων».

Στη Θεσσαλία είναι σαν να έχει παγώσει ο χρόνος. Οι κάτοικοι αγωνιούν για την επόμενη βροχόπτωση που σύμφωνα με τις προγνώσεις μπορεί να έρθει ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μόνοι και εγκαταλελειμμένοι από τον κρατικό μηχανισμό εξαντλούν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους ο ένας προς τον άλλο. Καταλαβαίνουν καλύτερα από τον καθένα ότι μπροστά στις επόμενες καταστροφές είναι το μόνο όπλο που πραγματικά διαθέτουν. Η αλληλεγγύη και οι αγώνες τους για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

ΠΗΓΗ: e-prologos.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search