• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

«Η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης όχι απλά δεν έχει μειωθεί, αντίθετα θα σας έλεγα ότι έχει ενταθεί» Κ. Μητσοτάκης

November 14, 2023 600

Γεμάτη υποκρισία συνεχίζεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη. Με την ακρίβεια να έχει εκτοξευθεί στα ουράνια, τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά βιώνουν τραγικές καταστάσεις και είναι σίγουρο πως η συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα διογκώσει ακόμη πιο πολύ τα λαϊκά προβλήματα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, που βρέθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες με αφορμή τη συνεδρίασή της, επιβεβαίωσε ότι η «ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας», ουσιαστικά συνιστά το πέρασμα σε άλλη «βαθμίδα» της φτώχειας και της ακρίβειας για τα λαϊκά νοικοκυριά. Με μια απολύτως ωμή διατύπωση, ξεκαθάρισε ότι και τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ύψη και η ακρίβεια θα παραμείνει, αφού «οι τιμές δεν πρόκειται να επανέλθουν στα επίπεδα της προ-COVID περιόδου» και τα όποια μέτρα-ψίχουλα πάρθηκαν για τη δήθεν ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος θα πρέπει να παρθούν πίσω.

Η κυβέρνηση, ήδη από τον Ιούνη μέχρι σήμερα, υπήρξε πολύ παραγωγική. Σε εφαρμογή προαπαιτουμένων της ευρωενωσιακής εποπτείας και της εκροής πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, κατέθεσε και ψήφισε 14 νομοσχέδια, με εμβληματικότερο αυτό του Γεωργιάδη για το 13ωρο. Μάλιστα το 50% από αυτά έχουν ψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στα 381 άρθρα των 14 νομοσχεδίων που κατέθεσε στην παρούσα Βουλή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τα 178 (47%) και το ΠΑΣΟΚ τα 185 (49%). Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου από τον υπουργό Επικρατείας, Στ. Παπασταύρου.

Ο Μητσοτάκης, παρά την ψυχρολουσία του 2ου γύρου των δημοτικών εκλογών, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 δήλωσε ότι «η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης όχι απλά δεν έχει μειωθεί, αντίθετα θα σας έλεγα ότι έχει ενταθεί».
Έτσι στη σειρά έχουν μπει κι άλλα τέτοια νομοσχέδια.

Το σχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού φέρνει νέα φοροεπιδρομή σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες και μειώνει τις δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κλπ.

Το «στρατηγικό» νομοσχέδιο «για την προστασία των δασών» αφορά το διαχειριστικό μοντέλο που προωθεί -μετά μάλιστα και τις μεγάλες πυρκαϊές- την εμπορευματοποίησή των δασών, με την είσοδο μεγάλων επιχειρήσεων στη διαχείρισή τους, με την δυνατότητα Σύμπραξης Δασικών Συνεταιρισμών με εταιρείες. Με πρόσχημα την προστασία τους, ουσιαστικά παραχωρεί στους ιδιώτες τον καθαρισμό των δασών, με κρατική μάλιστα επιδότηση, με απευθείας αναθέσεις που είναι κατά πολύ υπερκοστολογημένες για να βγάζουν τρελά κέρδη οι ενδιαφερόμενοι.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της «βιομάζας», πρόκειται για ένα πεδίο που για χρόνια έχει μπει στο μάτι των ιδιωτικών συμφερόντων -που θέλουν να διευρύνουν τη χρήση του πέλετ ως καυσίμου- και των ξυλοβιομηχανιών τόσο θρυμματισμένου υλικού όσο και βιομηχανικής ξυλείας. Μάλιστα δεν φτάνει που θα παίρνουν το υλικό του δάσους τσάμπα, θα τους επιδοτούν κιόλας.

Ακολουθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην απελευθέρωση της αγοράς των Μεταφορών, με την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών Οδηγιών, που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των μεγάλων μεταφορικών οδικών επιχειρήσεων και των πολυεθνικών ομίλων της ΕΕ και που έρχονται σε αντίθεση με μικρομεσαίους επαγγελματίες και θα εκτοξεύσουν στα ύψη το κόστος μεταφορών των αγαθών, που με τη σειρά του θα περάσει στις τιμές τους.

Εν τω μεταξύ, παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις απ’ τις κυβερνητικές κουστωδίες που βρέθηκαν προεκλογικά στην περιοχή, οι πλημμυροπαθείς της Λάρισας βιώνουν την ίδια απελπιστική κατάσταση, μέχρι με το χρόνο να ξεχαστούν. Οι αποζημιώσεις-ψίχουλα όχι μόνον δεν ανταποκρίνονται στο αίτημά τους για 100% κάλυψη των ζημιών, αλλά 50 μέρες μετά την καταστροφή, σε πολλούς πληγέντες δεν έχει δοθεί ούτε καν ένα ευρώ. Οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες στο νομό Λάρισας οι οποίοι βγήκαν σε αναστολή εργασίας ακόμα δεν έχουν πάρει τίποτα. Προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, κάτι που μπορεί θα συσσωρεύσει νέα χρέη και υποχρεώσεις που αργά ή γρήγορα θα σκάσουν στα χέρια τους. Η προκλητική εγκατάλειψή τους συνοδεύεται και από μεγάλες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των ζημιών σε κρίσιμες υποδομές όπως δρόμοι, σχολεία, Κέντρα Υγείας, ύδρευση.

Άλλωστε και το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, οκτώ μήνες μετά, τείνει να ξεχαστεί, με τους συγγενείς των θυμάτων να καταγγέλλουν ότι η εξέταση της μήνυσης που κατέθεσαν «καθυστερεί ανεξήγητα».

Την ίδια ώρα τα δημόσια νοσοκομεία απειλούνται με κατάρρευση.
Χειρουργεία αναστέλλονται, κλινικές βουλιάζουν, υγειονομικοί και ασθενείς σε απόγνωση, με αναμονή μήνες και χρόνια ακόμα και για απλά χειρουργεία. (Παύση των ραντεβού για οφθαλμολογικές επεμβάσεις στο ΠΑΓΝΗ, αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων στο Βενιζέλειο, χωρίς αξονικό τομογράφο ο «Αγ. Ανδρέας» στην Πάτρα, 3 – 4 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο από τις 11 που διαθέτει το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων). Στα νησιά του Αιγαίου οι δομές υγείας βρίσκονται σε διάλυση, γεγονός που έχει προκαλέσει τον ξεσηκωμό των νησιωτών. Οι υγειονομικοί αντιστέκονται και διαδηλώνουν ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Οι μεγαλοκλινικάρχες τρίβουν τα χέρια τους.

Τα ΕΛ-ΤΑ μέσα από την υποτιθέμενη «αναδιοργάνωση» και τα «λουκέτα» σε δεκάδες καταστήματα, οδηγούνται σε διάλυση προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών ταχυμεταφοράς.
Όσο για τη «διαφάνεια και την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη του Μητσοτάκη, είναι τόσο «τυφλή», που σύμφωνα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εξαιτίας της καθυστέρησης της έρευνας για τις υποκλοπές, που μετρά ήδη 1,5 χρόνο, «υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων», που τα χαρακτηρίζει «μείζονος σημασίας». Την ίδια στιγμή, αυθημερόν όλες οι απεργίες κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές.

Τέλος σε μια πράξη άκρατου λακεδισμού, ο Μητσοτάκης σαν «κολαούζος» των Αμερικάνων, έσπευσε να αγκαλιάσει τον αρχιδολοφόνο Νετανιάχου, χωρίς να πει κουβέντα για τον Παλαιστινιακό λαό. Στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ την κατάπτυστη απόφαση στήριξης στο ισραηλινό κράτος-δολοφόνο, την ώρα που αυτό ισοπεδώνει τη Γάζα, αναγνωρίζοντας το «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα» με την υποσημείωση-«φύλλο συκής», να το ασκεί στο πλαίσιο του …διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Οι αμερικάνικες βάσεις σε Σούδα, Ελευσίνα και η φρεγάτα «Ψαρά» έχουν μπει για τα καλά στην υπηρεσία της νατοϊκής αρμάδας. Έφτασε στο σημείο στον ΟΗΕ, σε ένα ψήφισμα για «ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», να κάνει αποχή, για να μη στενοχωρήσει τους αμερικάνους και το φίλο του Νετανιάχου.

Αυτά συνοπτικά είναι τα «έργα και οι ημέρες» του πρώτου τετραμήνου της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συνεπώς είναι απολύτως προσδιορισμένη και η συνέχεια. Το ζητούμενο είναι πώς θα μπει φραγμός σε αυτή την πολιτική. Η απάντηση είναι γνωστή και βρίσκεται στους δρόμους της οργάνωσης, της αντίστασης και του αγώνα για την ανατροπή της.

4/11/2023

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search