• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Και νοθεία αποτελέσματος και αλλοίωση του εκλογικού σώματος η επιστολική ψήφος

December 04, 2023 326

Τη στιγμή που το σχέδιο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου βρίσκεται σε εξέλιξη εν όψει των Ευρωεκλογών του 2024, η κυβέρνηση αφήνει διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει κάτι ανάλογο και σε επίπεδο εθνικών εκλογών. 

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, εμφανίστηκε ξεκάθαρη όσον αφορά τις κυβερνητικές προθέσεις, αναγνωρίζοντας πάντως πως υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν πριν εφαρμοστεί. 

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν σοβαρά νομικά ζητήματα με τυχόν εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές από πολίτες που βρίσκονται μέσα στην ελληνική επικράτεια. Για τους ψηφοφόρους του εσωτερικού η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (η ψηφοφορία) θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα (την ίδια μέρα) από όλους, προϋπόθεση που, στην πράξη, αποκλείει την επιστολική ψήφο. Κατά τους ίδιους νομικούς κύκλους, λοιπόν, μέχρι να βρεθεί από την κυβέρνηση τρόπος υπέρβασης της πρακτικής αυτής δυσκολίας (ενδεχομένως με πρόβλεψη ηλεκτρονικής/διαδικτυακής ψήφου η οποία βεβαίως ούτε τη μυστικότητα της ψήφου εξασφαλίζει αλλά ούτε και τους άμεσους εκβιασμούς των ψηφοφόρων αποτρέπει), όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές είτε η επιστολική ψήφος δεν θα προβλεφθεί καθόλου, είτε θα αφορά μόνο τους εκτός Επικρατείας εκλογείς, οι οποίοι είναι και αυτοί που καίνε την κυβέρνηση, αφού όπως είπαμε ποντάρει στη λεγόμενη ομογένεια για την εφαρμογή του σχεδίου της για αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Αν ήθελαν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να διευκολύνουν πραγματικά τη συμμετοχή στις εκλογές, θα έκαναν πράξη τα αιτήματα και τις προτάσεις για δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα μέσα συγκοινωνίας, για ελεύθερη διέλευση από τα διόδια, για μεγαλύτερες και περισσότερες άδειες σε αυτούς που πρέπει να διανύσουν αποστάσεις. Αντίθετα με όλα αυτά, στις εκλογές του περασμένου Μάη και Ιούνη, η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να ψηφίζουν στον τόπο εργασίας τους με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, καθώς η σεζόν είχε ήδη αρχίσει και χιλιάδες, κυρίως νέοι, είχαν φύγει από τον τόπο κατοικίας τους.

Τώρα ο πρωθυπουργός φέρνει αυτήν ακριβώς την κατηγορία των εργαζομένων ως παράδειγμα για την «ανάγκη» να θεσπιστεί επιστολική ψήφος. Κοροϊδία στο τετράγωνο το κάλπικο ενδιαφέρον τους για τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές, όταν η αποχή παραμένει σταθερά πάνω από 35% τα τελευταία 14 χρόνια, ενώ τον περασμένο Ιούνη έφτασε το 47,17%, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των εκλογών του Σεπτέμβρη 2015, που ήταν 43,84%. Τι γίνεται όμως σε εκείνες τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη παράδοση στην επιστολική ή και στην ηλεκτρονική ψήφο; Παίρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας, η αποχή έφτασε κι εκεί στο 47% στις εκλογές του περασμένου Ιούλη, παρά το γεγονός ότι σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι από τους 37,5 εκατ. εγγεγραμμένους συμμετείχαν με επιστολική ψήφο, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας. Όσο για την κορωνίδα του αστικού κοινοβουλευτισμού, τις ΗΠΑ, όπου η επιστολική και ηλεκτρονική ψήφος «πάει σύννεφο», η συμμετοχή σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία κυμαίνεται μεταξύ 40% και 65%, με αποκορύφωμα τις προεδρικές του 2016 (Κλίντον - Τραμπ), όπου μόλις ένας στους δύο πήγε στην κάλπη.

Και ένα παράδειγμα δημιουργικής παρέμβασης της δεξιάς στη νοθεία της επιστολικής ψήφου: Πριν πολλά χρόνια στη Σουηδία, που εφαρμοζόταν η επιστολική ψήφος, σε ένα ταχυδρομείο μιας επαρχιακής πόλης ένα πρωινό είχε ασυνήθιστα πολλούς πελάτες ελληνικής καταγωγής. Όλοι τους με ένα πόθο: να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως είχαν δικαίωμα με επιστολική ψήφο… Έδιναν τα στοιχεία τους στο γκισέ, έκαναν ότι δήθεν πήγαιναν σε ένα ψευτοπαραβάν, κανένας δεν ενδιαφερόταν πολύ περισσότερο δεν έλεγχε τι έκαναν, μόνο κάποιος (πάντα ο ίδιος) τους «βοηθούσε» με τα τεχνικά και τέλος κατέθεταν τη ψήφο τους στον υπάλληλο του ταχυδρομείου και έφευγαν ευτυχισμένοι που κατάφεραν επιτέλους να ψηφίσουν τους εκλεκτούς τους για δήμο και περιφέρεια. Ο καλός και αγαθός κύριος που τους βοηθούσε δεν ήταν άλλος από τον αδελφό του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. της εποχής που ήταν μετανάστης στη Σουηδία!

Έχει μεγάλη πείρα η δεξιά διαχρονικά. τόσο μεγάλη που αισθάνθηκε την ανάγκη να τη μεταλαμπαδεύσει και στο εξωτερικό.

Άντε και σε καλή μεριά η επιστολική ψήφος που θα ανατρέψει την τάση αποχής…

Επιμέλεια: Α.Κ.

ΠΗΓΗ: euforipediada.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search