• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Από τις υποσχέσεις για αυξήσεις συντάξεων, στον προϋπολογισμό που πετσοκόβει τις κρατικές δαπάνες για τη δημόσια ασφάλιση

December 11, 2023 577

Όταν πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ με την έναρξη της νέας θητείας της ανακοίνωνε αυξήσεις και για τους συνταξιούχους, ύψους 3%, της ασκούνταν και δικαίως κριτική για απόλυτο εμπαιγμό καθώς αυτές αντιστοιχούσαν σε ψίχουλα που θα εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Σήμερα με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού, αποδεικνύεται ότι ο εμπαιγμός προχωράει ακόμη περισσότερο καθώς μεθοδεύεται μια νέα επίθεσή της στην κοινωνική ασφάλιση, έτσι όπως διαγράφεται μέσα από τη μείωση του προϋπολογισμού των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Συγκεκριμένα και ενώ για το 2024, τα ισοζύγια των ΟΚΑ (Ασφαλιστικά ταμεία, ΔΥΠΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ, ΝΑΤ) θα παρουσιάσουν πλεόνασμα ύψους 1,154 δισ. ευρώ, έναντι 950 εκατ. ευρώ που ήταν φέτος, η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 152 εκατ. ευρώ, επικαλούμενη την «επάρκεια των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους». Έτσι λοιπόν με τη μείωση του προϋπολογισμού των ΟΚΑ λυμαίνεται στην ουσία το πλεόνασμα που θα μπορούσε να αποδοθεί σε αυξήσεις συντάξεων. Είναι δε μεγάλη πρόκληση να επικαλούνται την επάρκεια εσόδων για την κάλυψη των συντάξεων το 2024, αποσιωπώντας ωστόσο την απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης, αφού η ονομαστική αύξηση μόλις κατά 3% υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού πληθωρισμού και ειδικά των τροφίμων που κινούνται σε διψήφια ποσοστά. Επιπλέον, όπως έχει γίνει γνωστό, ακόμη και αυτή την αύξηση-κοροϊδία δεν θα λάβουν περίπου 750.000 συνταξιούχοι, δηλαδή το 30% του συνόλου τους, για τους οποίους προορίζεται ένα γιορτινό επίδομα από 100 έως 200 ευρώ. Ενώ άλλη μια προ μηνών ανέξοδη εξαγγελία της κυβέρνησης που υποτίθεται εξέταζε τη μείωση της επιβάρυνσης των συντάξεων από τις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων (υπέρ Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενών – ΑΚΑΓΕ) διαψεύδεται, καθώς, όπως προβλέπεται, οι συνταξιούχοι θα καταβάλουν κανονικά την «εισφορά αλληλεγγύης» προς το ΑΚΑΓΕ, που το 2024 θα ανέλθει στα 555 εκατ. ευρώ, ενώ καμία αύξηση δεν θα υπάρξει στις επικουρικές συντάξεις.

Όλα αυτά βέβαια τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους για συντάξεις και εφάπαξ τον Σεπτέμβριο του 2023 ανέρχονταν στα 545 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της χρόνιας καθυστέρησης απόδοσης των συντάξεων, παρά τους ισχυρισμούς για επιτάχυνση των διαδικασιών. Καμιά έκπληξη δεν προκαλούν τα πλάνα της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους, όπως επίσης καμιά έκπληξη δεν προκαλεί η συνέχιση στήριξης των μεγαλοεργοδοτών, οι οποίοι κυρίως θα επωφεληθούν από τη νέα μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που αποφάσισε. Η μείωση αυτή θα κοστίσει στον προϋπολογισμό το 2024 το ποσό των 871 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό που είναι διπλάσιο από τη δαπάνη που προκαλεί η αύξηση των συντάξεων κατά 3% (430 εκατ. ευρώ). Και μάλιστα όταν τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ και το 24% αυτών των χρεών δεν το έχουν καταβάλει οι μεγαλο-οφειλέτες.
Και νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα σκαριά..

Αλλά για το τι έχει η κυβέρνηση στο νου της και τι θέλει για την κοινωνική ασφάλιση μίλησαν προ ημερών οι προϊστάμενοι του υπουργείου Εργασίας. Ο υφυπουργός Εργασίας, Παν. Τσακλόγλου, προανάγγειλε τις προθέσεις της κυβέρνησης για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προκαλώντας αντιδράσεις που έσπευσε ο υπουργός Εργασίας, Α. Γεωργιάδης, να τις καθησυχάσει αλλά όχι για πολύ. Καθώς όπως είπε «δεν τίθεται ζήτημα αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης… αλλά αυτό θα επανεξεταστεί με τα νέα δεδομένα το 2027»..!
Και όλα αυτά με άλλοθι τι προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο νόμος που συνδέει τα όρια ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής και που περιγράφει και ο μηχανισμός επανυπολογισμού των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανά τριετία είναι άρθρο του νόμου 3863/2010, νόμος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνέχεια της αντι-ασφαλιστικής επίθεσης από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και τον ΣΥΡΙΖΑ να κινούνται, αδιάλειπτα, στην ίδια αντιασφαλιστική γραμμή.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search