• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες χρωστούν στην εφορία

December 22, 2023 809



Περισσότεροι από 4 εκατ. φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με τα στοιχεία να είναι αποκαλυπτικά για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειονότητα των Ελλήνων.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της ανάλυσης που έχει κάνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, είναι ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών ανέρχεται σε 106 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 26,3 εκατ. θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης ενώ σχεδόν το σύνολο των οφειλών (96,3%) πηγάζει από την κατηγορία άνω των 10.000 ευρώ.


Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι το 0,2 των οφειλετών χρωστά το 77,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και η οφειλή κινείται κοντά ή λίγο παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, το 72,9% των οφειλετών συγκεντρώνεται στις οφειλές μεταξύ 50 και 10.000 ευρώ με το συνολικό τους ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να αγγίζει το 3,7% των συνολικών οφειλών.

Πώς ερμηνεύονται οι αριθμοί
Το 59,3% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου (αντιστοιχεί σε 47,3 δισ. ευρώ) πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.).


Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης: Τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά) αποτελούν το 30,4% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και αγγίζουν τα 24,3 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν το 1/3 των οφειλών προέρχονται από πρόστιμα.

Οι μη φορολογικές οφειλές (δάνεια, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κτλ.), αποτελούν το 10,2% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και αντιστοιχούν σε 8,1 δισ. ευρώ.

Ένα ποσό περίπου 9 δισ. ευρώ από τις φορολογικές οφειλές πηγάζουν από αφερέγγυους οφειλέτες και 11,4 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές με λήξη δόσεων πέραν της τελευταίας δεκαετίας. Απομένει και ένα ποσό κάτι παραπάνω από 27 δισ. ευρώ οφειλών από τις οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, πηγάζει άνω του 90% των εισπράξεων.

Υποβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο
Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως στην έκθεση του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου το 87% των Ελλήνων πιστεύει ότι το βιοτικό επίπεδο θα υποβαθμιστεί τον επόμενο χρόνο, το 12% δεν αναμένει κάποια αλλαγή ή επίπτωση στο βιοτικό επίπεδο, ενώ μόνο το 1% θεωρεί ότι το βιοτικό επίπεδο έχει βελτιωθεί.


Σε ερώτηση σχετικά με το αν οι Έλληνες αντιμετωπίζουν, το τελευταίο έτος, δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών, το 50% απαντά ότι κατά καιρούς δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, το 36% λέει τις περισσότερες φορές, το 14% απαντά ότι δεν συναντά δυσκολίες στην εξόφληση των λογαριασμών.

ΠΗΓΗ: topontiki.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search