• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Παραδίνουν τους μετανάστες εργάτες στη βουλιμία των καπιταλιστών

December 23, 2023 745

ΠΗΓΗ: Eksegersi.gr

  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη νέα ρύθμιση για άδεια διαμονής στους μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα μας χωρίς νομιμοποιητικά χαρτιά, επιδιώκει να λουστράρει την εγκληματική μεταναστευτική της πολιτική και ταυτόχρονα τους παραδίνει βορά στη στυγνή καπιταλιστική εκμετάλλευση.
  • Τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η ρύθμιση κινείται σε θετική κατεύθυνση και ψηφίζοντάς την, εξαπατούν συνειδητά τους μετανάστες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις που σχηματίστηκαν σε βάρος της τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στους λαούς της Ευρώπης για το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, με αποκορύφωμα τη δολοφονία 700 περίπου μεταναστών ανοιχτά της Πύλου, προχώρησε σε μια ρύθμιση που, όπως θα δούμε στη συνέχεια, όχι μόνο δεν προσφέρει καμιά βοήθεια στους μετανάστες που δεν έχουν νομιμοποιητικά χαρτιά, αλλά τους παραδίνει βορά στις ορέξεις των καπιταλιστών, δεδομένου ότι από την απόφασή τους να υπογράψουν καταρχάς δήλωση προσφοράς εργασίας και στη συνέχεια ατομική σύμβαση μ’ αυτούς, θα εξαρτηθεί η άδεια διαμονής και εργασίας τους στη χώρα μας για τρία χρόνια.

Στην Ιταλία και στη Γερμανία δίνονται άδειες διαμονής και εργασίας στα δύο και τρία χρόνια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στην Ολομέλεια τα Βουλής, στις 18 και 19 Δεκέμβρη του 2023, τόσο από υπουργούς όσο και από βουλευτές των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Λέμε σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, γιατί απέφυγαν σκόπιμα να αναφέρουν τις προϋποθέσεις που βάζουν οι χώρες αυτές για να δοθεί η άδεια διαμονής και εργασίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέγραψε την προϋπόθεση της παρουσίας των μεταναστών στη χώρα μας -χωρίς νομιμοποιητικά  χαρτιά- για τρία χρόνια μέχρι τις 30 Νοέμβρη του 2023, από τη διάταξη που ισχύει στην ιμπεριαλιστική Γερμανία που μαζί με την ιμπεριαλιστική Γαλλία καθορίζουν τις τύχες των λαών τα Ευρώπης.

Την προϋπόθεση της τρίχρονης παρουσίας του στην Ελλάδα οι μετανάστες πρέπει να την αποδείξουν με βάση τα χαρτιά που προβλέπονται από τον κώδικα μετανάστευσης (μέχρι 31.12.2023 από το νόμο 4251/2014 και από την 1.1.2024 από τον νόμο 5038/2023). Μ’ αυτή την προϋπόθεση οι μετανάστες δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Οι άλλες προϋποθέσεις είναι: να έχουν διαβατήριο, να μην έχουν σταμπαριστεί από την Ασφάλεια ως επικίνδυνοι για τη λεγόμενη «δημόσια τάξη και ασφάλεια» και να διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου.

Παρενθετικά, επισημαίνουμε ότι η προϋπόθεση της «μη επικινδυνότητας» για τη «δημόσια τάξη και ασφάλεια» έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να εκδίδονται για μετανάστες άδειες διαμονής και εργασίας. Στόχος της δεν είναι μόνο οι μετανάστες που έχουν εμπλοκή με το κοινό ποινικό δίκαιο αλλά και οι μετανάστες που θα αναπτύξουν πολιτικοσυνδικαλιστική δράση στη χώρα μας.

Οι μετανάστες πρέπει να υποβάλουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που υπάγεται η περιοχή που ζουν αίτηση μαζί με τα χαρτιά που πιστοποιούν ότι έχουν αυτές τα προϋποθέσεις.

  • Πότε θα εξεταστεί η αίτηση των μεταναστών από την αρμόδια υπηρεσία  μιας στάσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης;

Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 193, προβλέπεται ότι οι μετανάστες που θα θελήσουν να πάρουν τη νέα άδεια διαμονής και εργασίας μπορούν να υποβάλουν την αίτηση μέχρι της 31 Δεκέμβρη του 2024. Παραθέτουμε το α’ εδάφιο της:  «4. Οι πολίτες τρίτων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος δύνανται να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση της άδειας διαμονής έως την 31η Δεκεμβρίου2024» (η έμφαση δική μας).

Από την προσεκτική ανάγνωση αυτής τα διάταξης μπορεί να εξαχθεί με απόλυτη βεβαιότητα το συμπέρασμα ότι θα περάσει πολύς χρόνος (άγνωστο πόσος) μέχρι να εξεταστεί  η αίτηση του καθενός μετανάστη. Η διαβεβαίωση του β’ εδαφίου της 5ης παραγράφου του άρθρου 193, ότι σε 40 ημέρες θα εξεταστεί η αίτηση του μετανάστη από την αρμόδια υπηρεσία μιας στάσης, είναι ψευδής και μπήκε μόνο και μόνο για να εμφανιστεί σαν φιλομεταναστευτική η πολύ σκληρή και αντιδραστική μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Παραθέτουμε αυτό το εδάφιο: «Η βεβαίωση κατάθεσης της αίτησης χορηγείται μετά από έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας μίας στάσης, εντός σαράντα (40) ημερών από την υποβολή της αίτησης» (η έμφαση δική μας).

Ο  κυβερνητικός ισχυρισμός ότι η αίτηση του μετανάστη θα εξεταστεί μέσα σε 40 ημέρες αποδεικνύεται ψευδής και από αυτά που είπε στις 19 Δεκέμβρη στη Βουλή ο κυβερνητικός βουλευτής Μ. Χρυσομάλλης. Παραθέτουμε τα σχετικό απόσπασμα:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Μεσσηνία από όπου είμαι και όπου εκλέγομαι, είναι ένας αγροτικός τόπος και έχουμε προβλήματα με τους εργάτες γης, τα περισσότερα όμως προκύπτουν λόγω της υποστελέχωσης των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Το αναγνώρισε και ο Υπουργός Μετανάστευσης και το είχαμε συζητήσει πολλές φορές. Οι αιτήσεις μπορούν να κάνουν μέχρι και δύο χρόνια. Με αυτή τη διάταξη όμως, δεν βελτιώνεται αυτή η διαδικασίαΚάθε άλλο! Ερχόμαστε και την επιβαρύνουμε, αφού θα πέσουν πρόσθετες αιτήσεις με αυτή τη διαδικασία στις αποκεντρωμένες και ο χρόνος καθυστέρησης μπορεί να γίνει ακόμα πιο μεγάλος. Αρα ουσιαστικά μπορεί να μη λυθεί το πρόβλημα» (η έμφαση δική μας).

Αφού το διάστημα εξέτασης της αίτησης θα είναι, σύμφωνα και με τον κυβερνητικό βουλευτή, πιο μεγάλο και από τα δυο χρόνια, οι μετανάστες θα εξακολουθήσουν να παραμένουν χωρίς νομιμοποιητικά χαρτιά και να τους εκμεταλλεύονται στυγνά οι καπιταλιστές, μικροί και μεγάλοι.

  • Για την δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη.

Η προϋπόθεση της ύπαρξης δήλωσης προσφοράς εργασίας από εργοδότη, για να εγκριθεί η αίτηση του μετανάστη, και στη συνέχεια η υποχρέωσή του να καταθέσει εντός 60 ημερών από την έγκριση της αίτησης, ατομική σύμβαση εργασίας με τον συγκεκριμένο εργοδότη,  καθιστούν τον μετανάστη έρμαιο στις διαθέσεις του εργοδότη.

Αυτοί οι μετανάστες δουλεύουν ως τώρα -και θα συνεχίσουν να δουλεύουν και μετά την υποβολή της αίτησης και μέχρι την εξέτασή της- σε διάφορους καπιταλιστές και καλοστεκούμενα αστικά στρώματα ανασφάλιστοι κα με αποδοχές κάτω από τον κατώτατο βασικό μισθό. Επομένως, όσοι από αυτούς δουν το τυράκι και όχι τη φάκα και καταθέσουν αίτηση, αναγκαστικά θα απευθυνθούν σε αυτούς τους «εργοδότες» -αφού αυτοί τους γνωρίζουν- για να ζητήσουν να τους δώσουν την απαιτούμενη δήλωση προσφοράς εργασίας και στη συνέχεια να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας.

Αυτοί οι καπιταλιστές, που βολεύονται από τη μαύρη απασχόληση των μεταναστών, γιατί να δεχτούν να τους δώσουν έστω και τη δήλωση προσφοράς εργασίας; Αν κάποιοι απ’ αυτούς (φυσικά δεν γνωρίζουμε πόσοι θα είναι) δεχτούν να δώσουν στους μετανάστες τόσο τη δήλωση προσφοράς εργασίας όσο και την ατομική σύμβαση εργασίας, θα τους υποχρεώσουν να δεχτούν καλυμμένα το ίδιο καθεστώς απασχόλησης.

  • Ποια θα είναι η τύχη για την πλειοψηφία των μεταναστών που θα υποβάλουν αίτηση;

Να παραμένουν στο καθεστώς της μαύρης εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δυο χρόνια, μέχρι η αίτηση να εγκριθεί. Απ’ αυτούς κάποιοι θα μπορέσουν να πάρουν άδεια διαμονής και εργασίας, ενώ οι υπόλοιποι είτε θα απελαθούν είτε θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές της χώρα για να συνεχίσουν να δουλεύουν με καθεστώς μαύρης εργασίας.

Από αυτή τη ρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που υπερψηφίστηκε απ’ όλα τα αστικά κόμματα με την επισήμανση ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, μένει το λουστράρισμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και το καθεστώς μαύρης εργασίας των μεταναστών.

Αξίζει να δούμε πώς χαρακτήρισαν αυτή την κατάπτυστη τροπολογία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γαβρήλος και ο βουλευτής του ΚΚΕ Καραθανασόπουλος.

Ο Γαβρήλος είπε ανάμεσα στ’ άλλα στις 18 Δεκέμβρη: «Φέρνουν μία τροπολογία μίζερη και για τους εργαζόμενους, παρ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την ψηφίσει γιατί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αντιμετωπίζει μια πραγματικότητα και μια ανάγκη της ελληνικής οικονομίας, την ανάγκη να έχουμε εργατικά χέρια, εργάτες γης, εργάτες στον τουρισμό, εργάτες στην εστίαση. Ομως, ακόμη και αυτή η ρύθμιση που έρχεται, είναι μίζερη γιατί ουσιαστικά αφήνει τον μετανάστη εκτεθειμένο σε έναν κακό εργοδότη που ανά πάσα στιγμή μπορεί να του στερήσει και τη δουλειά και αυτόματα να του στερήσει και τη διαμονή στη χώρα» (η έμφαση δική μας).

Ο Καραθανασόπουλος είπε ανάμεσα στ’ άλλα στις 19 Δεκέμβρη: «Την τροπολογία είπαμε ότι τη βλέπουμε θετικάΠεριμένουμε να απαλείψετε τη διασύνδεση της άδειας διαμονής με την άδεια εργασίαςγιατί σας λέμε ότι θα αξιοποιηθεί από τους εργοδότες ως εργαλείο ακόμη μεγαλύτερου εκβιασμού των μεταναστών εργατών και περιμένουμε την τελική διατύπωση που θα κάνετε με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε δεκτή την πρόταση του Καραθανασόπουλου και δεν άλλαξε τίποτα στην τροπολογία, αλλά το ΚΚΕ την υπερψήφισε! Τα σχόλια δικά σας.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search