• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Εμπαιγμός οι κυβερνητικές αυξήσεις για τους μισθούς και τις συντάξεις το 2024

January 20, 2024 517

Σε ένα ρεσιτάλ δημαγωγίας και υποκρισίας, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ο Μητσοτάκης, με επίκεντρο την οικονομία, μίλησε για «τον επίλογο μιας εποχής με στιγμές που μας πλήγωσαν, και πρόλογο μιας άλλης εποχής με καλύτερους μισθούς, με υψηλότερες συντάξεις, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους».

Οι αυξήσεις ωστόσο για τις οποίες κομπάζει ο πρωθυπουργός, με βάση τα πραγματικά στοιχεία, αποδεικνύεται ότι αποτελούν καθαρή απάτη, καθώς πρόκειται για ψίχουλα, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια σαρώνουν.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις η περιβόητη αύξηση είναι ύψους μόλις 3% από 1/1/2024, την ώρα που οι αυξήσεις των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης κινούνται σε διψήφια ποσοστά. Για την εθνική σύνταξη αυτό το ποσοστό σημαίνει μια εξευτελιστική μηνιαία αύξηση 10-12 ευρώ! Για 730.000 συνταξιούχους είναι κενό γράμμα γιατί έχουν συντάξεις υψηλότερες από εκείνες που δίνει σήμερα ο επανυπολογισμός τους με τον νόμο Κατρούγκαλου, και η διαφορά τους λογίζεται ως «προσωπική διαφορά» και συμψηφίζεται σταδιακά με τις αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί στα επόμενα χρόνια. Έτσι και φέτος η 3% αύξηση εμφανίστηκε μόνο λογιστικά στην εθνική και στην ανταποδοτική τους σύνταξη κι όχι πραγματικά, δηλαδή δεν είδαν περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Οι συνταξιούχοι που η προσωπική τους διαφορά υπερβαίνει τα 10 ευρώ αρκέστηκαν σε ένα εφάπαξ επίδομα από 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης.

Σε ό,τι αφορά το υποτιθέμενο ξεπάγωμα των τριετιών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα είναι σκανδαλώδες το γεγονός πως δεν έχει αναδρομικότητα για την περίοδο από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αυτό σημαίνει πως οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να περιμένουν από μερικούς μήνες μέχρι και χρόνια για να δουν αύξηση. Για παράδειγμα, όσοι προσλήφθηκαν μετά τις 14/2/2012 αρχίζουν να μετρούν έτη προκειμένου να συμπληρώσουν την πρώτη τους τριετία μετά την 1/1/2024. Δηλαδή, θα πάρουν την πρώτη τριετία την 1.1.2027! Και αυτό υπό την αίρεση ότι η ανεργία δεν θα ξεπεράσει το 10% ως τότε, γιατί αν πάει πάνω από 10%… θα ξαναπαγώσουν οι τριετίες, αφού ο σχετικός μνημονιακός νόμος διατηρείται σε ισχύ από την κυβέρνηση! Όσο δε για εκείνους οι οποίοι εργάζονται με μερική απασχόληση θα περιμένουν ακόμα περισσότερο, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κολλήσουν 900 ένσημα για να συμπληρώσουν μία τριετία. Μόλις ..100.000 εργαζόμενοι θα έχουν εντός του 2024 αύξηση από τριετία.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα περιμένουν έως την άνοιξη του 2024 για να δουν αυξήσεις που θα αποφασίσει η κυβέρνηση της ΝΔ για τον κατώτατο μισθό (με δεδομένο ότι ο μνημονιακός νόμος απενεργοποίησης της ΕΓΣΣΕ παραμένει σε ισχύ).
Τέλος, σε ψίχουλα αντιστοιχούν και οι αυξήσεις στο Δημόσιο. Σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι βασικοί μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων, ανεξαρτήτως επιπέδου εκπαίδευσης, ετών προϋπηρεσίας και οικογενειακής κατάστασης, αυξήθηκαν κατά 70 ευρώ- μεικτά βέβαια. Η οικογενειακή παροχή αυξήθηκε κατά κάτι και αντιστοιχεί πλέον σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι πιο γενναιόδωρη με τους δημόσιους υπάλληλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Όπως είχε εξαγγείλει το επίδομα θέσης ευθύνης αυξήθηκε κατά 30%. Το επίδομα λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι (τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικοί διευθυντές), καθώς και οι ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι ερευνητές, οι προϊστάμενοι εκπαίδευσης κ.λπ. Επιπλέον αύξηση 15 ευρώ στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας προέβλεψε η κυβέρνηση για την προσφιλή της κατηγορία, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά, όπως και για το σύνολο των 12.500 Καθηγητών Πανεπιστημίων για τους οποίους θέσπισε ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10% – η οποία θα ισχύει και αναδρομικά από 7/10/2022.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search