• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Βρόμικος πόλεμος Μητσοτάκη για να επιβάλει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

February 06, 2024 697

Ομόφωνη καταδίκη των κυβερνητικών ενεργειών από την ΠΟΣΔΕΠ που συντονίζεται για έντονη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, με αρχή την απεργία που θα κηρύξει για τις 8 Φεβρουαρίου

ΠΗΓΗ: Αννα Ανδριτσάκη - efsyn.gr


Με κυνική ομολογία για το διαβλητό των τηλε-εξετάσεων ο πρωθυπουργός επιχειρεί να απαξιώσει ολόκληρο το σύστημα των εξετάσεων στα ΑΕΙ. ● Καθηγητές παραιτούνται, σύλλογοι διδασκόντων μιλούν ανοιχτά για «επιβολή με τιμωρητικούς όρους της ηλεκτρονικής διεξαγωγής των εξετάσεων» στις σχολές που τελούν υπό κατάληψη. ● Εξόργισε η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για την εγκύκλιο του υπ. Παιδείας που υπονομεύει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Στα άκρα φτάνει η επίθεση της κυβέρνησης στα Πανεπιστήμια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ηγείται του πιο βρόμικου πολέμου που έχει επιχειρήσει ποτέ κυβέρνηση εναντία στη δημόσια παιδεία της χώρας. Δεν έφταναν οι απειλές και πλέον οι διώξεις –ουσιαστικά– καθηγητών που αρνούνται να εφαρμόσουν την κυβερνητική εντολή για ηλεκτρονικές εξετάσεις, χθες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποκάλυψε χωρίς ντροπή τον σκοπό του. Να γίνουν οι τηλε-εξετάσεις κι ας είναι διαβλητές!

Οπως είπε, επί λέξει, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ακούω μια κριτική περί του “αδιάβλητου” των τηλε-εξετάσεων, όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, πρώτοι οι ίδιοι οι καθηγητές γνωρίζουν ότι αντικειμενικά δεν υπάρχει κανένα σύστημα εξετάσεων που να είναι πλήρως αδιάβλητο. Υπάρχουν τρόποι να γίνουν έγκυρες εξετάσεις και στην εποχή του chat gpt αρκεί να υπάρχει θέληση». Εφτασε, δε, να πει ψέματα για τις αρνητικές αποφάσεις, επικαλούμενος τις επείγουσες περιπτώσεις φοιτητών, η αντιμετώπιση των οποίων, ωστόσο, ήδη έχει προβλεφθεί από τα Πανεπιστήμια.

Τι άλλο δεν καταλαβαίνουμε; Παίζει βρόμικα, το λέει και έχει και λόγο. Θα φανεί μόλις κατατεθεί το σχέδιο νόμου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Γιατί αυτή η «ομολογία» εξυπηρετεί την απαξίωση όχι μόνο των Πανεπιστημίων αλλά συνολικότερα του εκπαιδευτικού συστήματος. Αλλωστε, το επόμενο νομοσχέδιο αφορά το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Προς το παρόν, ωστόσο, η κατάσταση είναι έκρυθμη και, παρά την ολομέτωπη κυβερνητική επίθεση, δεν ελέγχεται. Η μετατροπή των εισαγγελικών απειλών σε ποινική δίωξη, ουσιαστικά, καθηγητών που επιμένουν να αρνούνται την κυβερνητική εντολή και η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για την αδιανόητη εγκύκλιο του υπουργείου, που ανακοίνωνε τις «δέσμιες αρμοδιότητες» ακόμα και της Συγκλήτου των Πανεπιστημίων ως προς τη συμμόρφωση, έχουν οδηγήσει στην κρισιμότερη καμπή των εξελίξεων.


Καθηγητές παραιτούνται, σύλλογοι διδασκόντων μιλούν ανοιχτά για «επιβολή με τιμωρητικούς όρους της ηλεκτρονικής διεξαγωγής των εξετάσεων» ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΟΣΔΕΠ, το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των μελών ΔΕΠ, με ομόφωνο(!) ψήφισμα του συνεδρίου της όχι μόνον καταγγέλλει τις κυβερνητικές ενέργειες αλλά συντονίζεται για έντονη και συστηματική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την απεργία που θα κηρύξει για τις 8 Φεβρουαρίου. Οπως αναφέρεται στο ψήφισμα, εκτός από την απεργία η ΠΟΣΔΕΠ την εβδομάδα 5-9 Φεβρουαρίου θα κηρύξει στάσεις εργασίας εκεί όπου οι «συνάδελφοι αποφασίζουν να μη διεξαγάγουν εξετάσεις που κρίνουν ότι δεν εξασφαλίζουν το μη διαβλητό και είναι ενάντια στις αρχές που διατυπώνονται στο ψήφισμα».


EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Ακόμα, η ΠΟΣΔΕΠ καταγγέλλει ομόφωνα και ρητά α) «την υπονόμευση του αυτοδιοίκητου από τις εισαγγελικές διώξεις και τις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας» και β) «την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος με το επικείμενο σχέδιο νόμου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια», καλώντας την κυβέρνηση να μην προβεί στην κατάθεσή του. Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη δεύτερη συνεδρίαση της Συγκλήτου (που υποχρεώθηκε να κάνει λόγω των κυβερνητικών και εισαγγελικών πιέσεων) επανέλαβε την απόφασή της. Οπως ανακοίνωσε, «παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της να μη διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις στα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, παρά μόνο αν το αποφασίσουν τα επηρεαζόμενα τμήματα για συγκεκριμένες περιπτώσεις». Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι παραιτήσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλία Κολοβού και Δημήτρη Μποσνάκη, μετά την ανακοίνωση της Συγκλήτου για διαδικτυακή διεξαγωγή των εξετάσεων. Παράλληλα, η γραμματεία της σχολής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με δική της ανακοίνωση ενημέρωσε τους φοιτητές και φοιτήτριες ότι δεν είναι εφικτός προς το παρόν ο προγραμματισμός της εξέτασης μαθημάτων, ενώ το Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης αντιτίθεται στην απόφαση της Συγκλήτου τονίζοντας ότι «επιβάλλει με τιμωρητικούς όρους στους ακαδημαϊκούς την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεών τους».

Τέλος, στο ΕΜΠ, όπου έγινε, επίσης, δεύτερη συνεδρίαση Συγκλήτου, αποφασίστηκε μεν ότι θα καταβληθεί «η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για τη διενέργεια των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου» αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα υπακούσουν όλες οι σχολές. Οπως είναι ήδη γνωστό, τέσσερις σχολές επιμένουν στην απόφασή τους να μην οργανώσουν διαδικτυακές εξετάσεις επειδή δεν μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των ψηφιακών εξετάσεων. Πρόκειται για τις σχολές Χημικών Μηχανικών, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Αρχιτεκτόνων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Υπενθυμίζουμε, ανάλογη απόφαση έχει λάβει και Χημικό του ΕΚΠΑ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search