• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Επικοινωνιακοί χειρισμοί της κυβέρνησης

February 19, 2024 519

Του Νίκου Μανάβη

«Συνεχίζουμε τον αγώνα, προχωράμε γερά, δυναμώνουμε τα μπλόκα»! Αυτές οι λέξεις συμπυκνώνουν το κλίμα στο μεγαλύτερο μπλόκο της χώρας, αυτό της Καρδίτσας με πάνω από 800 τρακτέρ, όπως δήλωσε στο Πριν ο αγρότης Δημήτρης Τόπαλης, εκπρόσωπος της Ανάβρας Καρδίτσας στο μπλόκο του Ε65. Όσον αφορά το πώς ο αγροτικός κόσμος υποδέχτηκε τις «απαντήσεις» του πρωθυπουργού, «απογοήτευση» και «οργή» συνθέτουν τα κυρίαρχα συναισθήματα. Ενώ οι νέοι σε ηλικία αγρότες που είναι και η ψυχή του αγώνα, έχει πιο προωθημένες διαθέσεις. «Να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση, να κλείσουμε όλη επ' αόριστο τον Ε65, να χτυπηθούμε με τα ΜΑΤ, για να μας ακούσουν» είναι μερικά από τα λόγια αγωνιζόμενων αγροτών που νιώθουν ότι το κράτος τους πετά στο περιθώριο.

Είναι προφανές ότι ο κυβερνητικός ελιγμός με τη συνάντηση με αντιπροσωπεία των μπλόκων, έπεσε στο κενό, καθώς πάνω από 50 μπλόκα που συγκεντρώθηκαν στη Νίκαια της Λάρισας αποφάσισαν κλιμάκωση και κάθοδο την Τρίτη 20/2 στην Αθήνα με τρακτέρ, λεωφορεία και αγροτικά οχήματα. Την ίδια μέρα, τα μπλόκα που είναι μακριά από την Αθήνα, θα αποκλείσουν τελωνεία και λιμάνια.

Όσον αφορά στα επιμέρους αιτήματα, όπως μας είπε ο Δ. Τόπαλης, τα μόνα ζητήματα όπου η κυβέρνηση έκανε κάποιες παραχωρήσεις ήταν σε ρεύμα και πετρέλαιο. Κι αυτέ όμως δεν αφορούν ισότιμα όλους τους αγρότες, σε μια εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να κατακερματίσει το κίνημα. Τα 10 περίπου λεπτά ανά κιλοβατώρα για όσους συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και τα 11 λεπτά για όσους έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν είναι αρκετά για να κάμψουν τους αγρότες. Ούτε τα 80 εκατ. ευρώ επιστροφή φόρου σε δύο δόσεις, όταν μόνο από την φημολογούμενη επιβολή από 2025 του τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες, το κράτος θα μαζέψει πολύ παραπάνω, περίπου 95 εκατ. ευρώ. «Δεν θέλουμε να διαχωρίζουν τους αγρότες, εξάλλου μόνο το 10-15% των αγροτών είναι σε συνεργατικά σχήματα, οι περισσότεροι είναι εκτός τέτοιων σχημάτων», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ανάβρας.

Με έξυπνη επικοινωνιακή τακτική η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε την κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τους αγρότες και ταυτόχρονα απέφυγε να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους. Έτσι στη συνάντηση που έγινε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός περιορίστηκε μόνο σε κάποια ημίμετρα για μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και επιτάχυνση της πληρωμής της ήδη θεσπισμένης επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων. Κανένα από τα μέτρα αυτά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του κόστους παραγωγής για τους αγρότες, οι οποίοι διεκδικούν μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η κυβέρνηση «έδωσε» τιμή 9,9 στην κιλοβατώρα, αλλά μόνο για όσους αγρότες είναι ενταγμένοι σε συνεταιρισμούς, συλλογικά πρόσωπα, δεν χρωστάνε και βέβαια είναι στο Μητρώο! Με βάση όλα αυτά, οι αγρότες εκτιμούν πως δεν είναι πάνω από το 1/3 που θα πάρει αυτή την τιμή. Όσον αφορά το μέλλον, ο Κ. Μητσοτάκης «δεσμεύθηκε» γι αυτή την τιμή μόνο για φέτος και του χρόνου και είπε πως για τα επόμενα χρόνια θα αφορά μόλις το 1/3 της κατανάλωσης!

Οι αγρότες ζητούν επίσης την απαλλαγή τους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, ενώ η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε θα δώσει τρία ευρώ ανά στρέμμα. Ή όπως λένε οι αγρότες δύο γεμίσματα ενός τρακτέρ. Την ίδια ώρα, οι εφοπλιστές παίρνουν το πετρέλαιο περίπου με 0,5 ευρώ το λίτρο, ενώ οι αγρότες πάνω από 1,6 ευρώ! Η «επιστροφή» είναι μόλις 82 εκατ. τον χρόνο, όταν πριν μερικά χρόνια ήταν 170 εκατ. ευρώ!

Το αίτημα για αναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, μπήκε στο περιθώριο από την κυβέρνηση, καθώς οι δυνάμεις που κυριαρχούν στα αγροτικά μπλόκα το υποβάθμισαν από την αρχή των κινητοποιήσεων. Η ανατροπή της ΚΑΠ, κι όχι η αναδιαπραγμάτευση της, σε συνδυασμό με το αίτημα για κατάργηση του Μητρώου αγροτών θα έπρεπε να είναι το κεντρικό αίτημα πάνω στο οποίο θα ενοποιούνται όλα τα τμήματα των αγωνιζόμενων φτωχομεσαίων αγροτών που χτυπιούνται από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως για το ζήτημα αυτό, μια μέρα μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης δήλωνε πως οι αλλαγές στην ΚΑΠ θα ξεκινήσουν να συζητιούνται στα τέλη του Φεβρουαρίου, ενώ η εφαρμογή τους μετατίθεται για το 2026. Επί ουσίας η κυβέρνηση όπως και όλες οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θέλουν να προχωρήσουν σε διορθωτικές ρυθμίσεις εφαρμοστικού χαρακτήρα για την ΚΑΠ, κι όχι σε αλλαγή στρατηγικής. Κεντρικός στόχος τους παραμένει η καταστροφή της φτωχομεσαίας αγροτιάς και ο πλήρης έλεγχος της αγροτικής παραγωγής από το μεγάλο αγροδιατροφικό κεφάλαιο. Αυτόν τον στόχο υπηρετούν εκτός από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που ψήφισαν στην ευρωβουλή την ΚΑΠ, που σήμερα εφαρμόζεται και γι’ αυτό άλλωστε και η αντιπαράθεση τους με την κυβέρνηση περιορίζεται σε διαχειριστικού χαρακτήρα ζητήματα.

Μόλις τελείωσε η σύσκεψη όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός (βουλευτές, υπουργοί, κυβερνητικά ΜΜΕ κλπ.) ως έτοιμος από καιρό δήλωνε πως «η κυβέρνηση εξάντλησε τα δημοσιονομικά περιθώρια» και πίεζε τους αγρότες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν εμφανώς απογοητευμένοι. Ίσως γιατί περίμεναν κάποιες μεγαλύτερες παροχές από αυτές που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα φάνηκε πως δεν ήταν έτοιμοι να καλέσουν ανοιχτά τους αγρότες σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αλλά και την αναγκαία δημιουργία αγωνιστικού μετώπου με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές που βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις. Έτσι όλοι στις δηλώσεις τους παρέπεμπαν στις αποφάσεις των μπλόκων. Τις επόμενες ημέρες κι ενώ ο κυβερνητικός μηχανισμός επιδίωκε να δείξει οι αγρότες ικανοποιήθηκαν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, αυτό που φάνηκε είναι πως η αγανάκτηση των αγροτών μεγαλώνει. Διότι είναι πια ξεκάθαρο πως στόχος της κυβέρνησης είναι, σεμνά και ταπεινά, να οδηγήσει τη φτωχομεσαία αγροτιά στον αφανισμό. Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθεί να ενεργο-ποιήσει πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού. Κι είναι βέβαιο πως το επόμενο διάστημα θα δούμε ένταση της δράσης των πολύμορφων κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους.

Η απόφαση που λήφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου για την πραγματοποίηση αγροτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου αποτελεί έκφραση των αγωνιστικών διαθέσεων στη φτωχομεσαία αγροτιά για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Αλλά είναι βέβαιο πως μια κινητοποίηση, όσο μεγάλη και δυναμική να είναι δεν αρκεί να ανατρέψει την κυβερνητική πολιτική. Απαιτείται συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων και δημιουργία ενιαίου μετώπου με εργαζόμενους και νεολαία.

ΠΗΓΗ: Πριν

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search