• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Απολύσεις των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

May 03, 2024 833

Το αναμενόμενο αποτέλεσμα μιας «εμβληματικής επένδυσης»

Δύο χρόνια πριν, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο τότε υπουργός εργασίας Άδ. Γεωργιάδης παρουσίαζαν ως «εμβληματική επένδυση» το ξεπούλημα των ναυπηγείων Ελευσίνας, στην εταιρεία ONEX, το οποίο θα ολοκληρωνόταν σε φάσεις.

Ο νέος ιδιοκτήτης – επενδυτής των ναυπηγείων, Π. Ξενόκωστας, ανέλαβε υποτίθεται να εξυγιάνει τα ναυπηγεία, αλλά όπως κατήγγειλαν από την αρχή οι εργαζόμενοι, καμιά εξυγίανση δεν αφορούσε τα ναυπηγεία παρά μόνο τα οικονομικά οφέλη του νέου ιδιοκτήτη, ο οποίος όντως έκανε μια ιδιαίτερα συμφέρουσα επένδυση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το «σχέδιο εξυγίανσης», το οποίο οι εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν τον Σεπτέμβριο του 2021, προβλέπονταν η διαδικασία αποπληρωμής των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους, που συνολικά ανέρχονται σε 41 εκατ. ευρώ (27 εκατ. τα δεδουλευμένα και 13,5 εκατ. οι αποζημιώσεις).

Το σχέδιο προέβλεπε πως εάν αναλάμβανε εξοπλιστικό έργο το ναυπηγείο, οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν τις αποζημιώσεις τους σε πρώτη φάση. Ωστόσο αυτό ανατράπηκε στην πράξη και πλέον προβλεπόταν να καταβληθεί το 30% των δεδουλευμένων τον Οκτώβριο 2023 και το 70% μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ναυπηγείου στην ΟΝΕΧ. Οι εργαζόμενοι είχαν «πειστεί» εκβιαστικά να αποδεχτούν να μην τους καταβάλλεται το 30% του τρέχοντος μισθού τους, υποτίθεται για τρεις μήνες, δηλαδή να το χαρίζουν στον «επενδυτή» προς χάριν της δήθεν «υγιούς» ανάπτυξης του ναυπηγείου. Όμως μετά από 2,5 χρόνια, η περικοπή του 30% και η μη καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας, συνεχίζεται, εννοείται πως δεν έχουν υπογράψει ΣΣΕ, ενώ οι συνολικές περικοπές εκτιμώνται στα 15.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Όπως συνεχίζουν να καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, είναι ακόμη πιο προκλητικό το γεγονός ότι και το υπόλοιπο 70% του μισθού τους, τις ασφαλιστικές εισφορές και το λειτουργικό κόστος του ναυπηγείου, δεν το κατέβαλε η ONEX, αλλά το… Πολεμικό Ναυτικό, έως τον Δεκέμβριο 2023, χωρίς μάλιστα το τελευταίο διάστημα να υπάρχει έργο συντήρησης για πλοία του.

Στις αρχές του μήνα, η ONEX, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Φεβρουάριο, ξεκίνησε τις απολύσεις των εργατών των Ναυπηγείων χωρίς καμία δέσμευση για επαναπροσλήψεις και χωρίς καμία δέσμευση για μόνιμη και σταθερή εργασία στα Ναυπηγεία. Ενώ βέβαια η κυβέρνηση μπροστά στο ζήτημα των απολύσεων αδιαφορεί κυνικά χωρίς να παίρνει θέση. Άλλωστε το αναπτυξιακό της έργο σε ό,τι αφορά το ξεπούλημα και στη περίπτωση των ναυπηγείων Ελευσίνας ολοκληρώθηκε. Όπως δε διατυμπάνιζαν πρόσφατα, τέθηκε μετά από 13 χρόνια σε λειτουργία η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή (Νο 3) της χώρας και ότι αυτό σηματοδοτεί «500 νέες θέσεις εργασίας», καθώς βέβαια οι παλιοί εργαζόμενοι οδηγούνται στην απόλυση. Ενώ, όπως έχουν επισημάνει εργαζόμενοι των Ναυπηγείων, ουσιαστικά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αποτελούν μια ειδική οικονομική ζώνη, όπου 4-5 εργολάβοι από τη Ζώνη Περάματος έχουν αναλάβει να βάζουν δουλειές στις δεξαμενές (2 και 3) που λειτουργούν. Μάλιστα οι εργολάβοι συνέβαλαν κι αυτοί οικονομικά στην επισκευή των δεξαμενών και πλέον τις αξιοποιούν προς όφελός τους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search