• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Η αποχή και οι «ηλίθιοι» του Πλάτωνα

June 14, 2024 983

του Άρη Χατζηστεφάνου - info-war

Τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού αποχής στις εκλογές, κυκλοφορεί στο Facebook η εξής φράση που αποδίδεται στον Πλάτωνα: «το πρόστιμο που πληρώνεις για την αδιαφορία σου στα κοινά είναι ότι η τύχη σου καθορίζεται από ηλίθιους».

Θα ήταν λίγο περίεργο ο Πλάτωνας να μιλά για πρόστιμα και για ηλίθιους οπότε είναι μάλλον σαφές ότι πρόκειται για μετάφραση από τα αγγλικά με μερικές ελληνικές πινελιές. Υπάρχει πράγματι ένα αντίστοιχο meme που λέει “The heaviest penalty for declining to rule is to be ruled by someone inferior”. Θα το βρείτε πολύ συχνά σε δήθεν εμπνευσμένες ατάκες που χρησιμοποιούν διάφοροι manager μεγάλων εταιρειών. Η ελληνική πινελιά είναι η μετατροπή του χειρότερου ή κατώτερου σε… ηλίθιο.

Τι πραγματικά διαβάζουμε όμως στην Πολιτεία του Πλάτωνα; Απαντώντας στον Θρασύμαχο σχετικά με την ανάγκη να κυβερνούν οι άριστοι ο Σωκρ΄άτης λέει «τῆς δὲ ζημίας μεγίστη τὸ ὑπὸ πονηροτέρου ἄρχεσθαι, ἐὰν μὴ αὐτὸς ἐθέλῃ ἄρχει», σύμφωνα δηλαδή με την μετάφραση του Ι.Ν.Γρυπάρη «και η μεγαλύτερη τιμωρία γι’ αυτόν, όταν δεν θέλη να κυβέρνηση ο ίδιος, είναι να κυβερνάται από άλλους χειροτέρους του».

Η απόδοση λοιπόν με τα «πρόστιμα» και τους «ηλίθιους» δεν είναι κατασκευασμένη αλλά θυμίζει χαλασμένο τηλέφωνο. Καταρχήν η φράση δεν αφορά την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών στα κοινά αλλά την ανάγκη να κυβερνούν οι άριστοι. Στα λόγια του Πλάτωνα δηλαδή μπορεί κανείς να εντοπίσει ελαφρώς αντιδημοκρατικά, σαφώς αριστοκρατικά και ενδεχομένως ρατσιστικά στοιχεία.

Υποθέτουμε, συνεπώς, ότι αυτοί που χρησιμοποιούν την παραποιημένη φράση για τις εκλογές μάλλον ήθελαν να πουν σχεδόν το αντίθετο από αυτό που βρίσκουμε στο κείμενο του Πλάτωνα.

Υ.Γ Στο βιβλίο Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση εξηγούμε πως μπορείτε να εντοπίζετε ρητά που έχουν παραποιηθεί ή/και αποδίδονται σε λάθος προσωπικότητες

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search