• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Eνάμισι μήνα απλήρωτοι οι εργαζόμενοι/ες στον 105,5 Στο Κόκκινο και στην Αυγή

July 16, 2024 49
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ 105.5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
 
1. Οι εργαζόμενοι/ες στον 105,5 Στο Κόκκινο, όπως και στην Αυγή, συμπληρώνουμε ενάμισι μήνα απλήρωτοι. Συγκεκριμένα, μας οφείλονται τα δεδουλευμένα του Ιουνίου, όπως και το επίδομα αδείας.
Από τον βασικό μέτοχο δεν έχει δοθεί κανένα χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των δεδουλευμένων, ούτε κάποια εγγύηση για τους επόμενους μισθούς, με πρώτο αυτόν του Ιουλίου, που πρέπει να καταβληθεί στις 31 Ιουλίου. Εάν αυτό δεν συμβεί, η καθυστέρηση των δεδουλευμένων θα φτάσει τους δυόμισι μήνες.
Αυτό συμβαίνει ενώ έχει ήδη εκταμιευθεί η κρατική επιχορήγηση και έχει διανεμηθεί οπουδήποτε αλλού εκτός από τη μισθοδοσία των Μέσων.
Στο μεταξύ, ενώ οι εργαζόμενοι/ες ζούμε σε απόλυτη επισφάλεια χωρίς να μπορούμε να καλύψουν βασικές ανάγκες, σε μια εξοργιστική κίνηση, στελέχη του κόμματος διαδίδουν ψευδώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έχουμε ήδη πληρωθεί.
 
2. Μέχρι σήμερα - και ενώ έχει προηγηθεί το αιφνιδιαστικό λουκέτο στην καθημερινή Αυγή- δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από τον βασικό μέτοχο για το σχέδιό του για τον σταθμό.
Σε συνάντηση με τους εργαζόμενους της Αυγής και του Κόκκινου την Παρασκευή 5 Ιουλίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε σε διάφορα σενάρια για τα δύο Μέσα, μεταξύ αυτών η πώληση σε ιδιώτη, ενώ για πρώτη φορά ακούστηκε ως ενδεχόμενο και η πτώχευση, παρ’ ότι γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί, όπως ειπώθηκε.
Σε κάθε περίπτωση, έγινε λόγος για πρόθεση μείωσης τουλάχιστον κατά 50% της χρηματοδότησης από τον βασικό μέτοχο προς τα Μέσα.
 
3. Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου ο διευθυντής του Κόκκινου, Αδάμ Γιαννίκος, κάλεσε σε συνάντηση τον συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των δημοσιογράφων, Γιάννη Ανδρουλιδάκη. Του ζήτησε να μεταφέρει το αίτημα για τέσσερις συναινετικές αποχωρήσεις εργαζομένων από τον σταθμό. Ως αιτία του δήλωσε την κατάργηση του απογευματινού ενημερωτικού προγράμματος του σταθμού για λόγους μείωσης του κόστους.
Για εμάς είναι σαφές ότι πρόκειται για εξώθηση σε αναγκαστικές αποχωρήσεις με εκβιαστικούς όρους.
Αφενός το οικονομικό σκέλος της πρότασης σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στα οικονομικά κίνητρα που κατά κανόνα δίνουν τα προγράμματα εθελουσίας, αφετέρου η πρόταση «οικειοθελούς» αποχώρησης, ειδικά προς δύο από τις δημοσιογράφους, συνοδεύτηκε από τον εκβιασμό «ή εθελούσια ή στον πάγο», όπως και «ή εθελούσια ή απόλυση».
Τον εκβιασμό επιτείνει βέβαια το γεγονός ότι η πρόταση για «εθελούσιες» ήρθε προς διαπραγμάτευση ενώ οι εργαζόμενοι/ες παραμένουμε απλήρωτοι/ες.
 
4. Να σημειωθεί πως αυτή η εκβιαστική πρόταση «οικειοθελούς» αποχώρησης έγινε προς τέσσερις δημοσιογράφους, όλες γυναίκες, που είχαν και στο παρελθόν στοχοποιηθεί, απαξιωθεί και συκοφαντηθεί από τη Διεύθυνση, τόσο στον χώρο εργασίας, όσο και με δηλώσεις προς μέλη της Διοίκησης ή προς στελέχη του βασικού μετόχου.
Η συνέλευση των εργαζομένων στο Κόκκινο έχει και στο παρελθόν καταγγείλει με απόφασή της το διαρκές κλίμα τοξικότητας, «εντολών», απειλών για μειώσεις και ρεβανσισμού απέναντι σε εργαζόμενους/ες του σταθμού, όπως έχει καταγγείλει και τις εγκλήσεις επί προσωπικού από μέρους της Διεύθυνσης σε εργαζόμενους/ες για τις αποφάσεις της συνέλευσης.
Ως συνέλευση εργαζομένων στεκόμαστε στο πλευρό και θα υπερασπιστούμε σθεναρά κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα απέναντι στις στοχοποιήσεις, είτε από τη Διεύθυνση είτε από τους πρόθυμους του Διαδικτύου.
 
5. Με ανάρτησή του, απαντώντας σε δημοσιεύματα που χαρακτήρισε ως fake news, ο Διευθυντής του Κόκκινου διέψευσε τα περί συρρίκνωσης του ενημερωτικού χαρακτήρα του σταθμού, μη διαψεύδοντας βέβαια τα περί «οικειοθελών αποχωρήσεων» - πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού είχαμε ήδη την πρώτη εξώθηση σε αποχώρηση.
Είναι προφανές πως όταν ο Διευθυντής του σταθμού ανακαλεί μέσα σε δύο ημέρες αυτά που έχει πει προς έναν θεσμικό παράγοντα όπως είναι ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος, καθίσταται αυτόματα αναξιόπιστος και αφερέγγυος, γεγονός που επιτείνει την ανασφάλεια των εργαζομένων σε αυτές τις συνθήκες κρίσης.
Να σημειωθεί πως η κατάργηση της απογευματινής ενημερωτικής ζώνης συνιστά μια δομική αλλαγή στο πρόγραμμα και τον χαρακτήρα του σταθμού, η οποία συν τοις άλλοις αφήνει στον αέρα όλους/ες τους εργαζόμενους/ες που απασχολούνται από τις 3 το μεσημέρι και μετά για τις ενημερωτικές εκπομπές.
 
6. Περαιτέρω, ως προς τη διαβεβαίωση της Διεύθυνσης πως δε θα συρρικνωθεί ο ενημερωτικός χαρακτήρας του σταθμού, σημειώνουμε πως αυτό ήδη συμβαίνει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή ο σταθμός έχει λιγότερους συντάκτες ειδήσεων από ποτέ, σε σημείο που δημιουργείται πρόβλημα για την παραγωγή των ειδήσεων, ενώ αν κάποιος αρρωστήσει ή βγει σε άδεια είναι αδύνατο να καλυφθούν οι βάρδιες.
Παράλληλα, είναι ξεκάθαρη η επιλογή της Διεύθυνσης για υποβάθμιση του ρεπορτάζ και μη κάλυψη έκτακτων ή σημαντικών γεγονότων, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική ή οι Γαλλικές εκλογές. Είναι κάτι που οι εργαζόμενοι /ες του σταθμού έχουμε κάνει στο παρελθόν με επιτυχία, με πολύωρη έκτακτη ροή ή αφιερωματικές εκπομπές, ωστόσο δεν μας ζητήθηκε ποτέ από την τωρινή Διεύθυνση.
Βέβαια, για την υποβάθμιση ή όχι του ενημερωτικού χαρακτήρα του σταθμού, θα αρκούσε ίσως να πούμε ότι ο Διευθυντής από την ημέρα που ανέλαβε δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία σύσκεψη με το ενημερωτικό τμήμα.
 
7. Ως προς το σκέλος των εσόδων και της οικονομικής βιωσιμότητας του σταθμού, οι εργαζόμενοι /ες εδώ και πολλά χρόνια έχουμε επισημάνει ότι είναι αδιανόητο για έναν ραδιοφωνικό σταθμό να μην έχει Εμπορικό Διευθυντή, που να αξιοποιεί το προϊόν που παράγουμε για την εισροή εσόδων μέσω της προσέλκυσης διαφημίσεων ή χορηγών. Κι όμως, αυτό συμβαίνει επί πολλά χρόνια στο Κόκκινο.
Η έλλειψη Εμπορικού Διευθυντή δεν θεραπεύτηκε ούτε από την τωρινή Διεύθυνση του σταθμού. Ο νέος Διευθυντής ωστόσο πρωτοτυπεί, καθώς έφτασε να ισχυριστεί ενώπιον του Στέφανου Κασσελάκη ότι δεν υπάρχουν εμπορικοί διευθυντές στην πιάτσα, ενώ κατηγόρησε και πάλι τους εργαζόμενους, εφευρίσκοντας κάποια «κουλτούρα», που δήθεν υπάρχει, «να μην εκφωνούμε διαφημίσεις».
 
8. Οι εργαζόμενοι/ες στον 105,5 Στο Κόκκινο δεν έχουμε εμπλακεί ποτέ στα εσωκομματικά του βασικού μετόχου και σταθερά καλούμε και ο βασικός μέτοχος να μη μας εμπλέκει στα εσωκομματικά του. Ως εργαζόμενοι/ες έχουμε κινητοποιηθεί επί όλων των Διοικήσεων όποτε συνέτρεχε λόγος προκειμένου να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και τη δουλειά μας.
Το 2018, πληρώνοντας μόνο εμείς τα λάθη των προηγούμενων Διοικήσεων και υπό τον εκβιασμό των απολύσεων συναδέλφων και συναδελφισσών μας, οι εργαζόμενοι/ες του Κόκκινου δεχτήκαμε περικοπές στους μισθούς μας που δεν έχουν αποκατασταθεί.
Σήμερα, πληρώνοντας και πάλι μόνο εμείς τα λάθη και των επόμενων Διοικήσεων, βρισκόμαστε να είμαστε απλήρωτοι και χωρίς καμία διασφάλιση για το εργασιακό μας μέλλον. Στην ίδια θέση βρίσκονται και οι συνάδελφοι/ισσες της Αυγής, που επιπλέον ήρθαν αντιμέτωποι με το αιφνιδιαστικό λουκέτο στο καθημερινό φύλλο της εφημερίδας.
Οι εργαζόμενοι/ες καλούμε τον βασικό μέτοχο και τη Διοίκηση του Κόκκινου να μην αντιγράψουν τις χειρότερες πρακτικές των εργοδοτών του Τύπου, αντίθετα να παρουσιάσουν ένα σχέδιο βιωσιμότητας και ανάπτυξης των Μέσων, διασφαλίζοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Ο 105,5 Στο Κόκκινο και η Αυγή είναι Μέσα πολύτιμα κόντρα στη μονοφωνία της κυρίαρχης ενημέρωσης. Ενωμένοι οι εργαζόμενοι /ες θα παλέψουμε για να παραμείνει δυνατή η φωνή τους για την υπεράσπιση της κοινωνίας.
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search