• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Οι τράπεζες των 7,5 δισ. κερδοφορία το 2022-2023 και των 4,5 δισ. για το 2024 εδώ και 10 χρόνια δεν πληρώνουν φόρους!

August 31, 2024 181

γράφει η Ιωάννα Λιούτα*

Οι φόροι που οφείλουν οι Τράπεζες στο Ελληνικό Δημόσιο υπερβαίνουν τα 19 δισ. ευρώ (οφειλόμενοι φόροι στις 31-12- 2023)

Υπερκέρδη

 Οι συστημικές τράπεζες ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους για τα κέρδη που έχουν το 2024-μόνο το πρώτο εξάμηνο είχαν κέρδη 2,2 δισ. ευρώ-και το  2024 θα κλείσει με υπερκέρδη ρεκόρ  4,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

 Οι  τράπεζες στην χώρα μας  κρατούν το μέσο επιτόκιο καταθέσεων στο 0,53%,ενώ το μέσο επιτόκιο δανεισμού είναι 6,24% σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η διαφορά  μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού-το σπρεντ- είναι η μεγάλη πηγή κερδοφορίας των Τραπεζών.Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων είναι 5,78 εκατοστιαίες μονάδες-στις κορυφές της Ευρωζώνης.

 Το 70,8 των καταθέσεων είναι οι λογαριασμοί κάτω των 1000 ευρώ της ‘’μιας ημέρας’’– οι λογαριασμοί όπου καταβάλλονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Το επιτόκιο για αυτές τις καταθέσεις είναι 0,03%, δηλ. μηδενικό. Όταν στην Ευρωζώνη το μέσο επιτόκιο γι αυτές τις καταθέσεις είναι 13 φορές υψηλότερο!( 0,39%).

Ενώ ακούμε για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες, η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται.

Οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονται σε 198 δις. ευρώ, ενώ τα δάνεια είναι 115 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα χρήματα δεν διοχετεύονται σε δάνεια.

Υπερέσοδα

Τα έσοδα από προμήθειες (χρηματοδοτήσεις, κάρτες, εισαγωγές/εξαγωγές, εμβάσματα κλπ.) για τις Τράπεζες το 2023 ήταν  1,8 δισ. ευρώ.

Μερικά παραδείγματα για τις ληστρικές χρεώσεις των Τραπεζών:

-για πληρωμή λογαριασμών (ρεύμα, ρεύμα,ΕΦΚΑ ) χρεώνουν κάθε φορά από 0,30 ευρώ έως 0,60 ευρώ,

-για την ανανέωση της ετήσιας συνδρομής της  χρεωστικής κάρτας χρεώνουν έως 6 ευρώ,

-για κάρτα που λήγει, η χρέωση είναι 5-6 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα,

-για να γίνει αλλαγή στην διάρκεια αποπληρωμής ενός στεγαστικού δανείου ,ο δανειολήπτης χρεώνεται  από 50 ευρώ έως 250 ευρώ,

– για  την μεταφορά χρημάτων από  μία Τράπεζα σε άλλη, η χρέωση κυμαίνεται  από 1 ευρώ έως 5 ευρώ, για ανανέωση κάρτας που λήγει, ο κάτοχος θα πρέπει να πληρώσει,

 -από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω κάρτας,η  μέση προμήθεια που επωμίζεται ο έμπορος για τη χρήση POS κυμαίνεται μεταξύ 0,45% και 2%, ενώ πλέον χρεώνεται και η κατοχή του συστήματος IRIS για κάθε συναλλαγή. Οι επαγγελματίες δηλώνουν υποχρεωτικά επαγγελματικό λογαριασμό και χρεώνονται από 2 ευρώ  έως 5 ευρώ  για κάθε κατάθεση,

-η είσπραξη μεγάλων προμηθειών από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης.

Τι έκαναν για τους πολίτες αυτής της χώρας

Έκλεισαν υποκαταστήματα και  μείωσαν 20.000 εργαζόμενους  και προχώρησαν στην  αύξηση του χρόνου εργασίας χωρίς αμοιβή.

Σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, το κλείσιμο υποκαταστημάτων των Τραπεζών δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και δη στην ύπαιθρο όπου συνταξιούχοι και ηλικιωμένοι αδυνατούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές και τοπικές κοινωνίες οδηγούνται στην απομόνωση, υποβάθμιση και στον οικονομικό μαρασμό.

Τι πλήρωσαν οι πολίτες για τις Τράπεζες

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΚΕΠΕ  Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) : «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) «έχει ενισχύσει σωρευτικά τις ελληνικές τράπεζες με 46 δισ. από το 2011», εκ των οποίων «το μεγαλύτερο μέρος αυτού του άνω ποσού αφορά άμεσα ή έμμεσα τις τέσσερις συστημικές τράπεζες».

 Τις ζημιές οι πολίτες, τα κέρδη οι μεγαλομέτοχοι

Το ελληνικό Δημόσιο έβαλε περίπου 10 δισ. ευρώ στη Eurobank και βγήκε με 93 εκατ. ευρώ, 4 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και βγήκε με 300 εκατ. ευρώ, 5 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και βγήκε με 1 δισ. ευρώ (για το 22% των μετοχών) και 18 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και βγήκε με 1,35 δισ. ευρώ.

Γιατί;

Το ελληνικό Δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων. Γιατί το Δημόσιο αποχωρεί όταν οι Τράπεζες κερδοφορούν την ώρα που οι καταχρεωμένοι πολίτες έχουν πληρώσει με το αίμα τους, έχουν χρεωθεί γενεές ολόκληρες για την διάσωση τους. Σε μία περίοδο όπου από την μία, η κοινωνία και τα νοικοκυριά στενάζουν από τη συνεχόμενη ακρίβεια και την υπερφορολόγηση ,οι Τράπεζες πληρώνουν φόρους. Γιατί;

 Γιατί η δεξιά Κυβέρνηση της ΝΔ είναι πιστός υπηρέτης όλων των  καρτέλ συμφερόντων. Για την κερδοφορία  και την απληστία τους, ξεζουμίζει την υπόλοιπη κοινωνία και δεν δίνει δεκάρα για τους πολίτες. Η δημιουργικότητα της στο να σχεδιάζει και να εφαρμόζει νόμους, για να αυξάνεται η κερδοφορία λίγων, είναι ανεξάντλητη. Κάθε ‘’δεν μπορώ’’, ‘’δεν δύναται δημοσιονομικά’’ για να ανακουφιστούν οι πολίτες, είναι μπορώ να σας εξασφαλίσω ακόμα περισσότερα κέρδη για τους ισχυρούς της φίλους.

Γιατί τους το επιτρέπουμε!

Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια* 

πηγή: topontiki.gr    

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search