• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Η κυβέρνηση επιμένει σε τιμωρητικές πολιτικές ενώ οι επιστήμονες ζητούν γρηγορότερο εμβολιασμό

July 09, 2021 708


Μία ζοφερή πραγματικότητα συνθέτουν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των επιστημόνων στα μέσα ενημέρωσης, με την αποστροφή του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη πως «αν ήταν χειμώνα τώρα θα είχαμε καραντίνα με αυτή την επιδημιολογική έξαρση» και τα ευρήματα του ΕΚΠΑ για ιικό φορτίο στα λύματα αντίστοιχο με του περασμένου Ιανουαρίου να είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να διαρρέει στον Τύπο σχεδιασμούς για χώρους και δραστηριότητες «μόνο για εμβολιασμένους».


«Αυτό το κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους. Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την εμφάνισή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, αναφορικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, προβλέποντας πως τα σημερινά 2.000 ημερήσια κρούσματα, σύντομα θα αυξηθούν στα 3.000.

Κατά τον καθηγητή Τζανάκη, η εν λόγω μετάλλαξη έχει αλλάξει τα δεδομένα του επιδημιολογικού περιβάλλοντος, ενώ χαρακτηριστικά και με αφοπλιστική ειλικρίνεια για την κατάσταση ανέφερε ακόμα πως «εάν τώρα ήταν χειμώνας θα επιβαλλόταν lockdown», συμπληρώνοντας ωστόσο πως «προσδοκούμε, όμως, ότι τα εμβόλια θα προστατέψουν το σύστημα υγείας από την πίεση».

Την μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση επιβεβαίωσε στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, περιγράφοντας πως τα επίπεδα αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα σήμερα είναι αντίστοιχο του περασμένου Ιανουαρίου, κάνοντας λόγο για μέση εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων της τάξης του 40%, και συνδέοντάς την με την αύξηση της κινητικότητας, τη χαλάρωση των μέτρων και τις μετακινήσεις του τουρισμού.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε πως σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού, ζητώντας μεταξύ άλλων να αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα και να χαραχθεί μία επικοινωνιακή πολιτική που θα πείσει τον κόσμο, «γιατί δεν έχουμε κανένα άλλο όπλο στα χέρια μας».

«Αν δεν αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού, δυστυχώς θα αντιμετωπίσουμε πιο δύσκολη κατάσταση το Σεπτέμβριο, με την έννοια ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και θα χρειαστούν μέτρα που δεν θα είναι ευχάριστα» δήλωσε ακόμα ο Ν. Θωμαΐδης.

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, προχώρησε σε ακόμα μία αμφιβόλου αξιοπιστίας πρόβλεψη, αυτή τη φορά πως η πανδημία θα τελειώσει το καλοκαίρι του 2022, υποστηρίζοντας πως στο μεταξύ, όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα, προβλέποντας σε κάθε περίπτωση ένα εξαιρετικά δύσκολο Φθινόπωρο.

«Η μετάλλαξη Δέλτα, είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Θα προσβάλει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επομένως, του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε αντισώματα είτε από το εμβόλιο είτε από τη νόσηση. Και κάπου εκεί τελειώνει η ιστορία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ν. Σύψας σε διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα «Covid 19: η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα», υπογραμμίζοντας πως σε αυτή τη φάση, «οι νέες ηλικίες μολύνονται ταχύτατα», και καλώντας να παραμείνουν οι μάσκες ακόμα και εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί. Πρόσθεσε δε και εκείνος πως υπάρχει ανάγκη να προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Η πλέον σοκαριστική δήλωση ωστόσο την Παρασκευή ήρθε από ένα ακόμα μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τον Τάκη Παναγιωτόπουλο, που μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα αποκάλυψε πως «υπήρξε μια πίεση από πολλά μέσα ενημέρωσης και από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε από τον κορονοϊό». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι συστάσεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων «ήταν πολύ πιο μακριά από το τελειώσαμε με τις μάσκες ή πολύ περισσότερο, πετάμε τις μάσκες, οι οποίες είναι σύμμαχος, ακόμα και αν αποφασιστεί να φύγουν, δεν θα τις πετάξουμε». «Κυριάρχησε αυτό το μήνυμα σε πολλά μέσα ενημέρωσης, πολύ λανθασμένα και πληρώνουμε ένα μέρος αυτή την στιγμή» επεσήμανε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Έγινε και το Πάσχα, με την περίφημη κουβέντα “Πάσχα στο χωριό”. Σαν να τελειώνουμε, που όλοι το θέλουμε, αλλά να κάνουμε την επιθυμία μας πραγματικότητα είναι ό,τι πιο ανόητο υπάρχει» σημείωσε ο καθηγητής, χαρακτηρίζοντας «μέγα λάθος» την προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό, προσθέτοντας μάλιστα ότι το ίδιο έγινε και πέρσι.

Σενάρια «μόνο για εμβολιασμένους» δίνουν και παίρνουν
Την ίδια ώρα, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα τα ημερήσια κρούσματα φαίνεται πως κινούνται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με συστημικά μέσα ενημέρωσης να διαρρέουν τις σκέψεις της κυβέρνησης για την επιβολή νέων μέτρων την προσεχή Δευτέρα.

Κατά τα όσα έχουν έρθει στη δημοσιότητα, οι αποφάσεις επικεντρώνονται σε περιορισμούς για μη εμβολιασμένους, όπως η απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για είσοδο στα γήπεδα μόνο σε εμβολιασμένους. Σε αυτή τη λογική κινούνται και οι αποφάσεις που αναμένονται για τους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων και κέντρων, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρονται σε σχέδια για δημιουργία χώρων μόνο για εμβολιασμένους.

«Το ζητούμενο είναι να λειτουργούν όλοι οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας έστω με αυστηρά πρωτόκολλα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Άκης Σκέρτσος την Πέμπτη, με δημοσιεύματα να περιγράφουν το «covid pass». Όπως ανέφερε ο ίδιος στο Mega «θα υπάρχει το covid pass μια παραλλαγή του πιστοποιητικού που χρησιμοποιείται στα ταξίδια. Θα έχουμε μια εφαρμογή επαλήθευσης που θα δείχνει στον επιχειρηματία κατά την είσοδο ότι είτε έχω κάνει το εμβόλιο, είτε έχω νοσήσει, είτε έχω κάνει τεστ. Η εφαρμογή θα επιβεβαιώνει το αληθές της δήλωσης και θα μπορεί ο πελάτης να εισέρχεται με ασφάλεια στο κατάστημα».

«Όσοι είναι ανεμβολίαστοι ή έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορούν να κάτσουν με την παρέα τους σε εξωτερικούς χώρους, δεν είναι απαραίτητο να πάνε σε εσωτερικό χώρο, καλοκαίρι είναι, δεν είναι και του θανατά να καθίσουν σε εξωτερικό χώρο» δήλωσε στον ANT1 ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν τα επίκαιρα δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» έχει δηλώσει από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις για τις 15 Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search