• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Αλλεπάλληλα τα ναυάγια – Υγρός τάφος η Μεσόγειος για τους πρόσφυγες

February 07, 2023 328

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Προχθές στη Λέρο, σήμερα στη Λέσβο. Δεκάδες πρόσφυγες συχνά πυκνά χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο που έχει μετατραπεί σε απέραντο υγρό νκροταφείο. Έρμαια των διακινητών, χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εξαθλίωση. Στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στη Βόρεια Αφρική στην Ανατολική Ευρώπη και αλλού όλο και περισσότερο οξύνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός με στόχο την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών. Οι λαοί αυτών των περιοχών είναι θύματα και οι απελπισμένοι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, για να σωθούν από το πόλεμο και τα αντιδραστικά καθεστώτα. Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος σε συνδυασμό με την πολιτική των «κλειστών συνόρων» τόσο θα αυξάνονται οι ροές των μεταναστών και προσφύγων.

Η ίδια η ΕΕ που ενώ πυροδοτεί και στηρίζει αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καταδυνάστευση ολόκληρων λαών, την ίδια ώρα κλείνει τις πόρτες σε αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους που η ίδια η πολιτική της δημιουργεί. Η αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ που υψώνει τείχη σε στεριά και θάλασσα, οδηγεί σε θανάτους προσφύγων στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου, αλλά και σε πολύνεκρα τροχαία στη βόρεια Ελλάδα.

Η εγκληματική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ενάντια στα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από αλλεπάλληλες Συνόδους Κορυφής στοχεύει στον αποκλεισμό και την απόκρουσή τους. Αυτή είναι η Ευρώπη - φρούριο που αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως εισβολείς - εχθρούς με την εντεινόμενη στρατιωτικοποίηση, με Frontex και Eurosur (σύστημα ελέγχου μέσω δορυφόρων κ.α.), κατασταλτικά με διώξεις για αυτό αναβαθμίζει διαρκώς τους μηχανισμούς καταστολής, θωρακίζει τα σύνορα, ενεργοποιεί προγράμματα επαναπροώθησης και επιστροφών για τους μετανάστες, θέτει ως βασική προτεραιότητα τη λειτουργία στρατοπέδων εγκλεισμού, ταυτοποίησης και διαλογής των χιλιάδων απελπισμένων. Η μόνη πτυχή που δεν απασχολεί την ΕΕ στη χάραξη της πολιτικής της απέναντι στους πρόσφυγες, και δεν μπορεί να υπάρχει καμία αυταπάτη γύρω από αυτό, είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δαπανούνται για να αλυσοδένεται η Μεσόγειος, να υψώνονται φράκτες για το ατσάλωμα του ευρωπαϊκού φρουρίου που θα «ανοιγοκλείνει» επιλεκτικά τα σύνορά του. 

Ασφαλώς και δεν είναι λύση οι «πρόθυμες» ΜΚΟ που με την πολύπλευρη στήριξη κέντρων και υπηρεσιών έχουν «εξειδικευθεί» στην «φιλανθρωπία» και τον «ανθρωπισμό» . Ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία αυτού του τύπου εξωραϊζουν την απάνθρωπη, αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΝΑΤΟ, της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων. Είναι εθελοντισμός και φιλανθρωπία της «λογικής» να «σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι». Τα περιβόητα hot spots ή κέντρα υποδοχής είναι η εξωραϊσμένη ονομασία των στρατοπέδων συγκέντρωσης - τύπου Αμυγδαλέζας, Μόριας, που αποτελούν στίγμα για την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας. Η Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες-μετανάστες συνδέεται με το κλείσιμο των HOT SPOT-Στρατοπέδων Συγκέντρωσης, και τη εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης. Με την απομόνωση  ρατσιστικών προκλήσεων των φασιστικών δυνάμεων και κάθε ρατσιστικής συμπεριφοράς.

«Αλληλεγγύη των δυστυχισμένων! Να το σύνθημα μιας καινούργιας δράσης, που μπορεί να φέρει τα πιο χειροπιαστά αποτελέσματα. Αλληλεγγύη οργανωμένη, ενεργητική ζωντανή, θετική και έμπρακτη, είναι ο πρώτος όρος της σωτηρίας» είναι τα διαχρονικά λόγια του Δ. Γληνού (1932). Αλληλεγγύη που προϋποθέτει την οργανωμένη πάλη ενάντια στις συνθήκες και το καπιταλιστικό σύστημα προκαλούν τον πόλεμο και τις αιτίες που διογκώνουν τα προσφυγικά ρεύματα.

Οι Πρόσφυγες-μετανάστες θέλουν να φύγουν και αυτή τους η επιθυμία πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.  Ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, όπως κι ο αγώνας για δικαιώματα, ενάντια στην εξαθλίωση, την εκμετάλλευση και την καταπίεση, είναι κοινή υπόθεση των Ελλήνων και των μεταναστών και των προσφύγων.  Στο δρόμο της αντίστασης και της διεκδίκησης, ο λαός μας πρέπει να αναπτύξει ένα μαζικό αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα απαιτήσει το σταμάτημα του πολέμου που είναι πηγή δυστυχίας, προσφυγιάς και κινδύνων διεύρυνσης της ανάφλεξης. Ενάντια στις αιτίες αυτού του τεράστιου μεταναστευτικού και προσφυγικού ξεριζωμού που δεν είναι άλλες από τους μακρόχρονους και συνεχιζόμενους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search