• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Απεργιακός ξεσηκωμός: Χιλιάδες κόσμου στον δρόμο για εργασιακά και 8ωρο (Photos/Videos)

June 10, 2021 45

Μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει, ήταν αυτή για τα εργασιακά. Πλήθος κόσμου κατέβηκε και διαδήλωσε στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις. ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ-ΕΚΑ συμμετείχαν στη γενική απεργία αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ χειρόφρενο έχουν τραβήξει και τα μέσα μεταφοράς.

Συμμετείχαν επίσης ΠΝΟ και Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που σαρώνουν δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων.

Λίγο μετά τις 12:30, ξεκίνησε με μεγάλη συμμετοχή, η απεργιακή πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος προς τη Βουλή. Χιλιάδες εργαζόμενοι, μαζί με φοιτητές αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και την κατάργηση του 8ωρου, χιλιάδες εργαζόμενοι δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βγήκαν στον δρόμο, εκφράζοντας, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «τη διαμαρτυρία του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο». Μαζική πορεία και από το ΠΑΜΕ

 

Οι εργαζόμενοι απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια:

-Στην κατάργηση του 8ώρου,

-Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας,

-Στην κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας,

 

-Στην αποδυνάμωση της απεργίας,

-Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων,

-Στην κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης αλλά και άλλες πόλεις.

Μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στις απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου.

 

Πλήθος κόσμου διαδήλωσε, με πανό και συνθήματα κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου, «αντεργατικό έκτρωμα»

Πάνω από 100 ήταν τα μπλοκ σωματείων, συλλογικοτήτων, πολιτικών οργανώσεων που πήραν μέρος στη συγκέντρωση

Σε ανακοίνωσή της η Εργατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΕΡΓ.Α.Σ) ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

Το εργασιακό νομοσχέδιο, που η κυβέρνηση το τιτλοφορεί με τον παραπλανητικό τίτλο «Για την Προστασία της Εργασίας»(!) και ο Κυρ. Μητσοτακης και τα διαφημιστικά της κυβέρνησης το πλασάρουν με το προκλητικό σλόγκαν ότι είναι «νομοσχέδιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και ενισχύει τα δικαιώματά του»(!), θέλει να οικοδομήσει ένα νομοθετικό κέλυφος που -από τη μια- θα νομιμοποιεί και ενισχύσει την ασύδοτη εκμετάλλευση των εργαζόμενων από την εργοδοσία και -από την άλλη- θα αφοπλίζει τους εργαζόμενους από τα μέσα που έχουν για να αντιμετωπίζουν την εργοδοτική εκμετάλλευση και ασυδοσία. Γι’ αυτό και οι εργοδοτικές οργανώσεις αμέσως το υποδέχτηκαν με επαινετικά λόγια, με πρώτον τον ΣΕΒ να επισημαίνει με ανακοίνωσή του «τα θετικά εκσυγχρονιστικά στοιχεία που περιέχει», αλλά και να δηλώνει την αχορταγιά του μεγάλου κεφαλαίου που, βλέποντας την κυβέρνηση να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του, ζητεί και πρόσθετες που να του δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία εκμετάλλευσης και πιο ισχυρό «διευθυντικό δικαίωμα» στο να επιβάλλει όρους εργασίας στους εργαζόμενους.

Η σωρεία των αντεργατικών διατάξεων που περιέχει το νομοσχέδιο, δείχνουν με πολλή σαφήνεια ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποσκοπεί σε μια ευρεία αναμόρφωση βασικών στοιχείων του νομοθετικού πλαισίου του εργατικού δικαίου, που θα διευκολύνει και θα νομιμοποιήσει την εργοδοσία να χρησιμοποιεί την εργατική δύναμη με τη μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία, όσον αφορά το χρόνο και τον τρόπο εκμετάλλευσής της αλλά και με πολύ φθηνότερη την αμοιβή της.

Η προώθηση αυτής της επιδίωξης περνάει μέσα από θεμελιώδεις αντεργατικές-αντισυνδικαλιστικές αλλαγές που επιβάλλουν:
-Το ξεθεμελίωμα της ρύθμισης των όρων εργασίας με συλλογικές συμβάσεις και τη γενικευμένη καθιέρωση της πρακτικής να ρυθμίζονται οι όροι εργασίας μεμονωμένα για κάθε εργαζόμενο, με ατομική συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου, μέσα από την οποία ο πρώτος πολύ πιο εύκολα θα μπορεί να υπαγορεύει όρους εργασίας στον δεύτερο.
-Την εκτεταμένη αύξηση του ωραρίου χωρίς αυτή να πληρώνεται και τη διευρυμένη ελαστικοποίηση του εργατικού ωραρίου σε μεγάλη χρονική διάρκεια, έτσι που το ωράριο εργασίας του εργαζόμενου να διαμορφώνεται σύμφωνα με την βούληση του εργοδότη του.
-Την ενίσχυση νέων μορφών εργατικής εκμετάλλευσης.
-Την παροχή ελευθερίας στους εργοδότες να κάνουν και παράνομες απολύσεις.
-Την αποδυνάμωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζόμενων με διατάξεις που ενισχύουν τον κρατικό έλεγχό τους και παρεμβαίνουν σε ζητήματα συνδικαλιστικής λειτουργίας της με στόχο να τη χειραγωγήσουν.
-Την παρεμπόδιση της άσκησης και της υπεράσπισης του δικαιώματος της απεργίας.

Η απόκρουση του νομοσχεδίου έχει μεγάλη σημασία τόσο για να μην γίνουν νόμος μέτρα που θα έχουν βαριές συνέπειες στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. όσο και για σηκωθεί ανάχωμα στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που ετοιμάζει και άλλα ανάλογα νομοσχέδια. Με ένα από τα πρώτα να είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το σχέδιο της οποίας, τις προηγούμενες μέρες, ήλθε προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο για να πάρει τη νομοθετική σειρά του, το πιθανότερο μέσα στους θερινούς μήνες. Την περίοδο που βολεύει την κυβέρνηση να πάρει αντεργατικά μέτρα και που γι’ αυτό η κυβέρνηση δρομολόγησε τη συνέχιση της κανονικής κοινοβουλευτικής λειτουργίας όλο το καλοκαίρι.

Το εκτρωματικό εργασιακό νομοσχέδιο συναντά την ευρύτατη αντίθεση των εργατών και των υπάλληλων. Θέλοντας να εκμεταλλευτούν αυτήν την αντίθεση τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα και το ΚΙΝΑΛ, αν και έχουν στρώσει το δρόμο για να προωθούνται, σήμερα, οι διατάξεις του τόσο με την προγενέστερη κυβερνητική πρακτική τους όσο και τη συναινετική αντιπολίτευση που ασκούν δύο χρόνια τώρα στη ΝΔ, σπεύδουν να «πλιατσικολογήσουν» με μια δημαγωγική ψευτοαντιπολίτευση ψηφοθηρικού ψαρέματος μέσα στην εργατοϋπαλληλική δυσαρέσκεια. Ο Αλ. Τσίπρας περιφέρεται εκτοξεύοντας μεγαλοστομίες για τη «μητέρα των μαχών» που θα δοθεί ενάντια στο νομοσχέδιο και απευθύνοντας «καλέσματα για έναν όχι εθιμοτυπικού χαρακτήρα αλλά ουσιαστικό αγώνα για να ανατραπούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης που ξεπληρώνει γραμμάτια στο ΣΕΒ». Η Φ. Γενημματά βγάζει ψελλίσματα γι’ «αγώνα που θα δώσουμε μαζί με αποφασιστικότητα». Παράλληλα και η ηγεσία του ΚΚΕ επιδίδεται σε βροντερές καταγγελίες του αντεργατικού νομοσχεδίου με το «Ριζοσπάστη» να διατυμπανίζει ότι το ΠΑΜΕ «οργώνει» τους εργασιακούς χώρους και «δυναμώνει το απεργιακό μέτωπο».

Αυτά όλα στα λόγια. Λόγια κούφια, γιατί στην πράξη τους τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης μόνο αυτό που λένε δεν κάνουν. Εκεί που οργανώνεται και διεξάγεται ο αγώνας, στο εργατικό κίνημα, μέσα στις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι δυνάμεις αυτών των κομμάτων, η ΠΑΣΚΕ, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, συμπαρατασσόμενες και με την παράταξη της ΝΔ και πίσω απ’ αυτές συρόμενη και η παράταξη του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, έχουν συνδράμει στην καθυστέρηση και στην υπονόμευση της διεξαγωγής ενός πανεργατικού αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο, με αποκορύφωμα την ακύρωση της προκηρυχθείσας για τις 3 Ιούνη απεργίας.

Σε ανακ

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

Χόβολη

 

Calendar

« June 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search