• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Πώς έγινε ολυμπιονίκης ο έκπτωτος - BINTEO

January 13, 2023 385

Μην μπορώντας να κρύψουν το πάθος τους για τον θεσμό της μοναρχίας αρκετά ελληνικά ΜΜΕ και κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Στέλιος Πέτσας, αναφέρονται διαρκώς στο χρυσό μετάλλιο που κέρδισε ο έκπτωτος μονάρχης στην ιστιοπλοΐα.

Το ίδιο έκανε και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή η οποία εξέφρασε τη θλίψη της για το θάνατο του Κωνσταντίνου και σημείωσε ότι «διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1955 έως το 1964». Προφανώς αυτή είναι μια λεπτομέρεια την οποία καλά θα έκαναν να κρύβουν αφού το 1955 ο Κωνσταντίνος ήταν μόλις 15 ετών και στη συγκεκριμένη θέση τον τοποθέτησε η μητέρα του Φρειδερίκη σε μια κίνηση άκρατου νεποτισμού.

Όπως ανέφερε μάλιστα παλαιότερα η εφημερίδα Ριζοσπάστης, «επειδή το σύνταγμα δεν επέτρεπε σε βασιλιάδες να κατέχουν θέση προέδρου (η Φρειδερίκη) ψήφισε ειδικό νόμο. Το 1965, ο βασιλιάς τότε Κωνσταντίνος, διόρισε στην προεδρία της ΕΟΑ την αδελφή του Ειρήνη».

Ο Κωνσταντίνος βέβαια κέρδισε πράγματι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960, η σωστή διατύπωση όμως είναι ότι κέρδισε το χρυσό μετάλλιο γιατί είχε δίπλα του δυο κορυφαίους αθλητές, τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και τον Γιώργο Ζαΐμη.

Ο Εσκιτζόγλου ήταν πρωταθλητής Ευρώπης και πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδας και συνέχισε την αθλητική σταδιοδρομία του και μετά τη Ρώμη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με τον Θέμη Μαγουλά και πάλι τον Γιώργο Ζαΐμη κατετάγη όγδοος. Όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια το 1960 όλα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν αποκλειστικά επάνω στον διάδοχο του θρόνου και οι δυο συναθλητές του ξεχάστηκαν γρήγορα.

 

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ακόμη και ξένοι διπλωμάτες κορόιδευαν τον Κωνσταντίνο για τις «αθλητικε΄ς του επιδόσεις». Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Ψαρράς σε ένθετο της Εφημερίδας των Συντακτών, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Έλις Μπρινγκς έγραφε ότι ο Κωνσταντίνος «ασχολείται με τις υποθέσεις του κράτους με την ίδια αφέλεια με την οποία επιδίδεται και στον αθλητισμό».

Όπως προκύπτει από αρχεία αμερικανικών υπηρεσιών, αξιωματούχοι των ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν διάφορες αθλητικε΄ς διοργανώσεις για να αποσπούν πληροφορίες από τον αφελή Κωνσταντίνο. Η CIA μάλιστα είχε στείλει έναν πράκτορά της να διδάξει τζούντο στον διάδοχο του θρόνου προκειμένου να αποκτήσει ένα ακόμη σημείο πληροφόρησης και ελέγχου για το παλάτι.

 

Από το αφιέρωμα της Εφημερίδας των Συντακτών «Όσα δεν είπα»

ΠΗΓΗ: info-war.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search