• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Παρουσίαση του βιβλίου της Έφης Μαχιμάρη, "Ήτανε Κισμέτ - Στέλλα Χασκίλ" - Τη Δευτέρα 19/12

December 17, 2022 479

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 20:00 στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Έφης Μαχιμάρη, "Ήτανε Κισμέτ - Στέλλα Χασκίλ"

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

ΗΤΑΝΕ ΚΙΣΜΕΤ: ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΣΚΙΛ – ΕΦΗ ΜΑΧΙΜΑΡΗ

Η Έφη Μαχιμάρη είχε το κουράγιο να ψάξει, να ερευνήσει για να βρει πολύτιμες πληροφορίες, μα και να συνθέσει για να καλύψει κενά και αναπάντητα ερωτήματα. Να σηκώσει τη σκόνη του χρόνου και τα πέπλα της σιωπής για να ξετυλίξει τον μίτο της ζωής αυτής της σπουδαίας ερμηνεύτριας του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, της Στέλλας Χασκίλ. Γιατί το ρεμπέτικο τραγούδι είναι το λαϊκό τραγούδι εκείνων των καιρών. Κι η Στέλλα ανήκει στις πιο σπουδαίες ερμηνεύτριες του.

ΗΤΑΝΕ ΚΙΣΜΕΤ // ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΣΚΙΛ
Παρουσίαση
...Γεννήθηκα το 1918, την αυγή της νέας εποχής που χάραζε στη Σαλονίκη. Μεγάλωνα μαζί με την πόλη, που έκλεινε στα σωθικά της ξεριζωμούς και προσφυγιές. Ανέδιδε τον ανθρώπινο πόνο, τον καημό της φτώχιας, τους έρωτες και τα πάθη μέσα από σεβνταλίδικα τραγούδια στα Σεφαραδίτικα, Αρμένικα, Τούρκικα, Ελληνικά.
Μουσικές και άνθρωποι μπήκαν στη ψυχή μου και ότι καταγραφεί στα βάθη της δεν ξεθωριάζει ποτέ. Αντίθετα, θέριευε το ασίγαστο πάθος μου για την μουσική και το τραγούδι.
Πρότυπο και στήριγμά μου η Ρόζα μου. Η Ρόζα Εσκενάζυ. Η μεγάλη σταρ των Αθηναϊκών καμπαρέ. Είναι άπειρη η μουσική, έλεγα. Θα γίνω τραγουδίστρια. Και έγινα! Η φήμη της μικρής σεφαραδίτισας με την βελούδινη φωνή απλώθηκε στη Σαλονίκη.
Πόλεμος και το μπουζούκι μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο. "Όπως και να έχει Στέλλα είμαστε η γενιά που φέρνει άλλο άκουσμα", μου λέει ο Τσιτσάνης, που οι εμπνεύσεις του έφτιαχναν έναν παράδεισο μέσα στη Ναζιστική κόλαση. Μου δίνει τα πρώτα τραγούδια. Θα τα ηχογραφήσουμε στην Αθήνα. Έπρεπε πρώτα να ξεφύγω από τον στενό κλοιό των Γερμανών. Να μείνω ζωντανή τη στιγμή που τα τραίνα έπαιρναν τους Εβραίους της πόλης για το κολαστήριο του Άουσβιτς.
Αθήνα της κατοχής, της απελευθέρωσης, του εμφυλίου. Στη πληγωμένη πόλη η ζωή επιμένει. Οι δισκογραφικές εταιρείες ανοίγουν τις πόρτες και περνάμε για ηχογράφηση αφιονισμένοι από στίχους και μελωδίες. Ηχογραφώ σαν Στέλλα Χασκίλ το επίθετο που μου χάρισε ο αγαπημένος μου Τζάκο. Τσιτσάνης, Λαύκας, Χιώτης, Καλδάρας, Μητσάκης, Απόστολος Χατζηχρήστος, μου εμπιστεύονται τις νεογέννητες εμπνεύσεις τους. Τους αγαπώ για την εμπιστοσύνη τους και συγκινούμαι κι ας στροβιλίζεται γύρω μας η ακατάπαυστη ορμή της ιστορίας που καταγράφει την μετεμφυλιακή Αθήνα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search