• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Σφεντονιές - Από τη "Φωνή των Αργυραδιτών"

October 08, 2023 687

Σφεντονιές

Από τη μόνιμη στήλη της "Φωνής των Αργυραδιτών" (αρ. φ. 171)

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με πάνω από 9.000 σχολεία που έχουν χτιστεί την περίοδο 1960 - 1985 και δεν έχει γίνει ποτέ προσεισμικός έλεγχος. Σχολεία που είναι επικίνδυνα για τα παιδιά μας, αφού η συντήρηση και οι επισκευές τους θεωρούνται κόστος για το κράτος και τις κυβερνήσεις. Ξεκινάει, με πάνω από 20.000 κενά στα σχολεία και χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες. Μόνο στην Κέρκυρα τα κενά υπολογίζονται να είναι πάνω από 80 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάτι που σημαίνει ότι, πολλά σχολεία θα ξεκινήσουν με χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας.Μόνο στην Κέρκυρα τα κενά υπολογίζονται να είναι πάνω από 45 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη γενική αγωγή, κάτι που σημαίνει ότι, πολλά σχολεία θα ξεκινήσουν με χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας. Ακόμα περισσότερα είναι τα κενά στους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης (65 στα δημοτικά σχολεία και 17 στα νηπιαγωγεία) και τους σχολικούς νοσηλευτές (6), καθώς δεν καλύφθηκαν από την πρώτη φάση προσλήψεων των αναπληρωτών. Είναι που η υφυπουργός Παιδείας καυχιέται ότι τα μόνα κενά που υπάρχουν είναι αυτά που δεν μπορούν να προβλεφθούν.

«Για μια ακόμα χρονιά -μετά το περσινό φιάσκο, όπου είχαν ξεκινήσει τα μαθήματα και οι μαθητές δεν μπορούσαν να πάνε στο σχολείο- βλέπουμε τις σχολικές μεταφορές να είναι στον αέρα και κανένας να μην μπορεί να εγγυηθεί, ότι θα ξεκινήσουν οι μαθητές το σχολείο και θα είναι όλα έτοιμα. Είναι απαράδεκτο, εν έτει 2023, να μην μπορούμε να μεταφέρουμε μαθητές στο σχολείο τους. Στην Ελλάδα 2.0, όπως περηφανεύεται η κυβέρνηση. Πολλοί είναι οι υπεύθυνοι …» Επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κέρκυρας.

«Τις ώρες που η τοπική κοινωνία έτρεχε να περισώσει ό,τι μπορούσε από την πύρινη λαίλαπα που είχε ζώσει την ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Κέρκυρας στο όρος Παντοκράτορας και επί τρεις μέρες κατέτρωγε δασικό πλούτο, χλωρίδα και πανίδα, απειλούσε ζωές, ζωικό κεφάλαιο και σπίτια, αλλά και μόλις τρεις μέρες μετά την έναρξή της εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του τεράστιου «τουριστικού χωριού» στον Ερημίτη της Κέρκυρας, γνωστού και ως «Kassiopi Project». Αναφέρεται μεταξύ άλλων σε άρθρο της Εφσυν.

 «Μόνον κάποιο «θαύμα» μπορεί πια να παρατείνει τη ζωή του λογοτεχνικού περιοδικού που κυκλοφόρησε στην πόλη της Κέρκυρας πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1980» , όπως γράφει ο Ορέστης Μπουσούρης και συνεχίζει: «Ως έκδοση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως και παρέμεινε, εμφανίστηκε…  Από εκείνο το ιστορικό - και δυσεύρετο πια - πρώτο τεύχος, τον περασμένο Μάρτιο φτάσαμε αισίως, εν μέσω πολλών εμποδίων και παροδικών οικονομικών κρίσεων βέβαια, στο 181ο τεύχος. Σαν καρχαρίας, διότι αυτό σημαίνει βέβαια στην παλιά ντοπιολαλιά πόρφυρας, δεν δίσταζε να αντιμετωπίζει νικηφόρα ποικίλα εμπόδια που έβρισκε στον δρόμο του. Καρχαρίας με καρδιά και νου έγινε. Άριστος πνευματικός κολυμβητής. Με μεγάλο συκώτι. Ήταν και οι συντελεστές του νεότεροι, βλέπετε. Ικανοί να χορέψουν λογοτεχνικά στο φτερό του άλλου, αληθινού καρχαρία της στεριάς, με τα πλούτη, που θέλει και τη λογοτεχνία να είναι εμπόρευμα. .. Θα εκδοθεί τον Οκτώβριο ένα ακόμη, στερνό ίσως…»

«Βάλθηκε μοναχή της να αναδείξει την αλήθεια που κρύβουν οι έως τώρα ηγεσίες της. Ότι αποτελεί κι αυτή μηχανισμό ανακατανομής του πλούτου υπέρ των ισχυρών και ότι με τις εκλογές για νέα Αρχή στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) στις 8 και στις 15 Οκτωβρίου αναθέτουμε στη μία ή στην άλλη κοινωνικοπολιτική δύναμη να επιλέξει ποιών τις ανάγκες και τις προτεραιότητες να προτάξει. Πώς αλλιώς να σχολιάσει κανείς, φίλες και φίλοι, το ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΙΝ, με «άνωθεν» βέβαια εντολή που αφορά όλες τις Περιφέρειες, όρισαν τον Οκτώβριο ως τον μήνα που θα εγκαινιαστεί στα νησιά του Ιονίου νέος «γύρος» διανομής δωρεάν επιχορηγήσεων και φορολογικών απαλλαγών υπέρ επενδυτών, ήδη αγωνιούντων βεβαίως για τον νικητή, αφού τα «δώρα» χρειάζονται απαραιτήτως τη δική του τζίφρα!». Γράφει μεταξύ άλλων ο Ορφέας Ρίτσος.

Σε όλες τις παραλίες Χαλικούνα, Ίσσου και Αγίου Γεωργίου, σύμφωνα με την προκήρυξη της δημοπρασίας, επιτρέπεται κάλυψη μόνο του 30% του παραχωρούμενου χώρου , σε αντίθεση με παραλίες που είναι εκτός περιοχών Natura όπου το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται στο 60%, και η απόσταση της πρώτης σειράς των ξαπλωστρών από την ακτογραμμή πρέπει να είναι το ελάχιστο 5 μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των λουομένων και το παιχνίδι των παιδιών μας. Για να γίνουμε πιο σαφείς, λέμε ότι σε ένα «πόστο» έκτασης 450 τ.μ ο νόμος επιτρέπει κάλυψη 150 τ.μ. Δηλαδή τοποθέτηση 30 σετ ομπρελοκαθισμάτων αντί 60 σετ που μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλες παραλίες, λαμβάνοντας υπ’όψη ότι κάθε σετ πρέπει να καταλαμβάνει κατ’ ελάχιστον 5 τ.μ.. Επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε επιστολή προς τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τη λειτουργία των παραλιών σε περιοχές Ναtura που έστειλε ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας Περιοχών Natura Νότιας Κέρκυρας επισημαίνοντας τις ευθύνες τους για την τήρηση των προβλεπομένων στις σχετικές νομοθετικές διατάξεις:

Στο Πράσινο Ταμείο 2019-2023 έχουν ήδη ενταχθεί 1.650 έργα 272 Δήμων όλης της χώρας προϋπολογισμού 200 εκ. € ετησίως. Ξέρετε ποιος Δήμος είναι ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ πανελλαδικά σε απορρόφηση, με μόνο δυο έργα για παιδικές χαρές και φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων; Ναι, δυστυχώς, ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search